Netavisens nyhedslinks uge 36

Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

 

 

 

Putin efter G20-topmøde: Rusland 'vil hjælpe' Syrien ved krig
[Netavisen – links 7.09.13] RT - ICH (eng)
Kun Tyrkiet, Canada, Saudiarbien og Frankrig støttede den amerikanske plan om krig, sagde Putin, som tilføjede, at den britiske premierministers holdning ikke deltes af hans borgere. Rusland, Kina, Indonesien, Argentina, Brasilien, Sydafrika og Italien er blandt de store økonomier, som er klare modstandere af militær intervention.

Møde i EU om øget militært samarbejde
[Netavisen – links 6.09.13] Information
Stærke kræfter i EU ønsker at EU højere grad kan optræde som imperialistisk supermagt og kunne gå ind i militære aktioner, som f.eks.  et angreb på Syrien. Der lægges planer for øget oprustning og større fælles koordinering.  NATO's Fogh Rasmussen udtrykker bekymring over, at  nedskæringerne på landenes forsvarsbudgetter skader »Europas evne til at imødekomme nye sikkerhedsudfordringer effektivt og på egen hånd«

Colombia: Generalstrejke tvinger regering i knæ
[Netavisen – links 6.09.13] Modkraft
Strejkebevægelse tvinger regering til at trække sig. Generalstrejke imod frihandelsaftler og nedskæringspolitik mødes med militarisering og arrestation af faglige ledere.

EU-præsident ser kun politisk løsning i Syrien
[Netavisen – links 6.09.13] dr.dk
Mens Frankrig har udtrykt klar støtte til et amerikansk-ledet angreb og lignende signaler er kommer fra Danmark, så har de fleste andre EU-lande været meget tilbageholdende med reaktioner.

FN opruster ved G20-møde: Går efter fredskonference
[Netavisen – links 5.09.13] Information
Syrien ventes at være et centralt tema, når de 20 stats- og regeringschefer mødes i Skt. Petersborg torsdag eftermiddag.USA og Rusland har diskuteret en fredskonference om Syrien i mange måneder, men de er ikke enige om præmisserne. De to lande repræsenterer yderpolerne i en bred uenighed mellem G20-lederne om, hvordan borgerkrigen i Syrien skal løses. FN's særlige udsending i Syrien, Lakhdar Brahimi, er rejst til Rusland for at deltage i G20-topmødet. Her skal han hjælpe FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, med at presse på for at arrangere en fredskonference om Syrien.


Senatsudvalg siger ja til Syrien-angreb
[Netavisen – links 5.09.13] Information
Senatets udenrigsudvalg i Washington stemmer ja til, at USA kan angribe Syrien.

EU træder vande indtil det tyske valg
[Netavisen – links 4.09.13] Folkebevægelsen mod EU
EU er sat på standby indtil det tyske valg er overstået. Angela Merkel og resten af den tyske regering har indtil nu nægtet at træffe afgørende beslutninger om EU’s bankunion

Træpiller fra USA kommer fra sårbare skove
[Netavisen – links 4.09.13] Ingeniøren
En sammenslutning af amerikanske miljøgrupper advarer om, at efterspørgslen på træpiller til de europæiske kraftværker er skyld i, at amerikanske skove i sårbare vådområder bliver ryddet.

Putin vil ikke afvise militæraktion i Syrien
[Netavisen – links 4.09.13] dr.dk
- Hvis der findes beviser på, at kemiske våben er anvendt, og at det syriske styre er skyldig i dette, bør beviserne præsenteres for FN's Sikkerhedsråd. Og beviserne skal være helt sikre, siger Vladimir Putin.

USA: Senatorer stemmer om rammer for Syrien-krig
[Netavisen – links 4.09.13] dr.dk
I dag stemmer senatorerne i USA's udenrigskomite om det forslag til angreb på Syren som kongressen senere skal tage stilling til. En krig mod Syrien er blevet lanceret som ganske kort. Det står allerede nu klart, at dette er et meget elastisk begreb. I følge beslutningen må krigen i første omgang vare 60 dage med mulighed for udvidelse på 30 dage. Et tidsrum der uden tvivl kan ændres på hvis USA finder det passende.

USA: Kongressen bevæger sig i retning af Syrien-krig
[Netavisen – links 4.09.13] RT(eng)
Flere ledende politikere, både Republikanere og Demokrater, erklærer nu, at de er blevet overbevist om at USA skal indlede krig mod Syrien.

FN: To millioner er flygtet fra borgerkrigen i Syrien
[Netavisen – link 02.09.13] Information
5000 mennesker flygter hver dag til et af Syriens nabolande, lyder vurderingen fra FN.

Assad advarer om en regional krig
[Netavisen – link 02.09.13] Information
Syriens præsident siger, at et angreb på hans land kan få kedlen i Mellemøsten til at eksplodere.

Tyrkisk politi blokerede Gezi park mod fredsdemonstranter
[Netavisen – link 02.09.13] yahoo (eng)
Istanbul: Politiet afspærrede indgangen til Istanbuls Gezi Park da potesterne mod krig mod Syrien udviklede sig

Se også


Fredsdemonstration i Istanbul fordømmer krig mod Syrien Hürriet (eng)

USA: Fastfood-giganter lammet af strejke
[Netavisen – link 02.09.13] epn
En gennemsnitsløn under den amerikanske fattigdomsgrænse har fået fastfood-medarbejdere til at sige stop.

Internationale medicinalfirmaer anklages for drab og mafiametoder
[Netavisen – link 02.09.13] DR
Dansk professor: Ulovlig markedsføring og fusk med forskning koster hundredetusinder af menneskeliv hvert år

USA sælger 1300 klyngebomber til Saudi-Arabien
[Netavisen – link 02.09.13] Arbejderen
Kritikere påpeger, at når 1300 klyngebomber bruges, vil det mindst efterlade 500 ueksploderede bomber til årelang fare for børn og andre civile.
Et forbud mod klyngebomber er vedtaget af mere end halvdelen af verdens lande.

Terrorstøtten Saudi-Arabien opfordrer verdenssamfundet til at handle
[Netavisen – link 02.09.13] DR.dk
Lørdag besluttede USAs præsident Barack Obama at udskyde krigen mod det syriske styre og først foretage en afstemning om militæraktionen i Kongressen, der er på sommerferie til den 9. september.

USA's overvågning i tysk valgkamp
[Netavisen – link 02.09.13] SVT (sv)
Den nyligt afslørede amerikanske masseovervågning er blevet et valgtema i Tyskland op til forbundsdagsvalget 22. september. Kansler Merkel profilerer sin regering på modstand mod USA's spionage og hævdelse af tysk selvstændighed.

Spanske børn afhængige af gratis skolemad
[Netavisen – link 02.09.13] Nationen (no)
Siden finanskrisen slog igennem, er skolemad blevet en redningskrans for mange fattige spanske familier. Flere regioner i landet har nu indført ordninger med gratis skolemad for at sikre, at børnene får rigtig kost.

Colombia: Afsløringer mod eks-præsident Uribe
[Netavisen – link 02.09.13] Modkraft
Colombias tidligere præsident beskyldes af et vidne for at være chef for paramilitære grupper, der har begået drab, bortførelser og tvangsfordrivelser.

Japan: Nyt radioaktivt læk fra Fukushima
[Netavisen – links 1.09.13] dr.dk
Der drypper radioaktivt vand fra en tank, der tidligere har været problemer med og Og i sidste uge kunne værket berette om en lækage, der var så giftig, at en person, der står en halv meter væk inden for en time vil blive udsat for radioaktiv stråling, der er fem gange højere end den, der er tilladt for arbejdere på et atomkraftværk i et helt år.

Mexico: Store demonstrationer mod energireform
[Netavisen – links 1.09.13] Demotix
Tusinder af mexicanere protesterede lørdag mod regeringens energiplan, som anses for at være en plan for at privatisere oliesektoren

USA: Senatet stemmer om Syrien-angreb inden to uger
[Netavisen – links 1.09.13] dr.dk
Obamas krig mod Syrien møder modstand i den amerikanske befolkning og i Kongressen, der er tæt på et flertal i mod et angreb. Obama har nu besluttet at høre Kongressen.

Våbenekspert undsiger USA's beviser mod Syrien
[Netavisen – links 1.09.13] Arbejderen
Det er ikke tilstrækkeligt at fremlægge en eller flere båndede telefonsamtaler som hovedbevis, mener den tyske kemiker Ralf Trapp, ekspert i kemiske våben og tidligere rådgiver for FN's sundhedsorganisation WHO.

Dansk ekspert: Muligt at dyrke korn uden pesticider
[Netavisen – links 1.09.13] U-landsnyt
I følge Anders Borgen fra et lille kornforædlingsfirma er en af forhindringerne modstridende økonomiske interesser - for 70 procent af alt såsæd i verden ejes af firmaer, der lever også tjener penge på at sælge kemikalier.

Militærmaskinen er klar, men det er den amerikanske befolkning ikke
[Netavisen – links 31.08.13] dr.dk
Modstand og skepsis i mod endnu en imperialistisk krig er stor i USA. Obama og Kerry arbejder på højtryk for at manipulere stemningen i befolkningen og i Kongressen. De udgav i går en rapport om kemiske våben i Syrien, der ikke bygger på FN inspektørernes konkrete undersøgelse, men på amerikanske efterretninger.
Se rapporten her

Militærforsker: USA angriber Syrien inden for ti dage
[Netavisen – links 31.08.13] dr.dk
Der går ikke mere end et par dage, før USA går ind i Syrien med militær magt. Det mener professor og militærforsker Mikkel Vedby Rasmussen fra Københavns Universitet.
- USA er på vej i krig eller i hvert fald meget i gang med at forberede sig på muligheden for at gå i krig, siger han.

Koalitionen smuldrer: Her er USA's få støtter
[Netavisen – links 31.08.13] dr.dk
Storbritannien er ude, efter at parlamentet stemte imod. Også Tyskland har nu meldt ud, at landet trækker sig. Tilbage står den lille gruppe af lande hvis regeringer vil følge USA uanset hvad: Tyrkiet, New Zealand, Grækenland, Frankrig og Danmark

EU: Ingen tegn på forbedring af arbejdsløsheden
[Netavisen – links 31.08.13] Folkebevægelsen mod EU
Nye tal fra Eurostat viser stilstand i arbejdsløsheden i EU. Samlet ligger arbejdsløsheden på 11 pct i hele EU og 12,1 pct i euro-området.

EU har rekord i regnskovsrydning
[Netavisen – links 31.08.13] U-landsnyt
Ingen slår EU, når det gælder om at ødelægge verdens skov via import, det viser en ny rapport. Verdensnaturfonden kalder rapporten ’det mest veldokumenterede bevis’ og kalder til handling.

 

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder