Netavisens nyhedslinks uge 28

Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

 

 

 

Journalist: Mareridt venter USA, hvis et hår krummes på Snowden
[Netavisen - links 14.07.13] DR.dk
Journalist, der offentliggjorde spiondokumenter, siger, at alt bliver afsl øret, hvis Snowden kommer noget til.

Fotoserie: Palæstinensernes daglige mareridt ved de israelske checkpoints
[Netavisen - links 14.07.13] Global Reserch (eng)
Afslørende billeder!

Demonstranter i Istanbul mødes med tåregas
[Netavisen - links 14.07.13] DR.dk
Demonstranter går på gaden i Istanbul for at forsvare arkitekter og ingeniører mod lovforslag.

Syrien: Blodigt opgør mellem oprørsgrupper
[Netavisen - links 13.07.13] BT
Infight mellem vennerne: En irakisk gruppe i Syrien med stærke bånd til al-Qaeda har dræbt en fremtrædende militær oprørsleder.

Ny græsk generalstrejke mod EU-nedskæringer 16. juli
[Netavisen - links 13.07.13] Folkebevægelsen mod EU
Rådhuse blev udsat for besættelse og aktioner samtidigt med at fagbevægelsen varslede ny generalstrejke tirsdag den 16. juli mod EU’s krav om fyringer af offentlgt ansatte.

Microsoft gav NSA adgang til krypteret kommunikation
[Netavisen - links 13.07.13] Information
Nye hemmelige papirer fra den tidligere efterretningsagent, Edward Snowden, viser, at den amerikanske softwaregigant har bistået USA’s efterretningstjenester med at aflure webchat og videopkald over Skype.

Chile: Voldtaget 11-årig nægtet abort
[Netavisen - links 13.07.13] MX
Befolkningen raser i Chile, efter det er kommet frem, at en 11-årig gravid pige, der er blevet voldtaget af sin stedfar, ikke må få abort.

Irland har brudt årtiers dødvande i abortlovgivning
[Netavisen - links 13.07.13] BT
Det irske parlament har natten til fredag vedtaget en lovændring, der for første gang utvetydigt slår fast, at kvinder har ret til abort, hvis deres liv er i fare

USA advarer Rusland
[Netavisen - links 12.07.13] dr.dk
Det vil påvirke forholdet mellem USA og Rusland, hvis russerne bevilger den afhoppede amerikanske efterretningsmand Edward Snowden asyl. Sådan lyder advarslen fra det amerikanske udenrigsministerium til Rusland fredag. Den amerikanske præsident Barack Obama vil senere fredag ringe til den russiske præsident Vladimir Putin

Edward Snowden: Pressemøde fra Moskva Lufthavn
[Netavisen - links 12.07.13] The Guardian (eng)
Snowden holder pressemøde under beskyttelse af menneskerettighedsorganisationer og søger midlertidigt asyl i Rusland fra mødet. Se hans erklæring her.

Se også

Snowden sidder fast i Moskva
[Netavisen - links 12.07.13] JP
Kun en rute gennem lande hvor Snowden ikke risikerer at blive udleveret til USA kan sikre hans mulighed for at nå frem til et asyl i Latinamerika. Det er vanskeligt at undgå europæisk luftrum eller undgå at flyve over USA. Snowden søger nu midlertidigt asyl i Rusland og han mødes idag med bl.a. Human Rights Watch og Amnesty International i Moskava Lufthavn.

EU's biler kører stadig på mad
[Netavisen - links 12.07.13] Information
EU-Parlamentets miljøudvalg anbefaler fast overgrænse for biobrændstof produceret på fødevareafgrøder. Grænsen er for skrap, siger Novozymes og biobrændstofindustrien. Grænsen er for slap, siger miljøorganisationer. Lobbyisme og slagsmål fortsætter indtil afstemning i parlamentets plenum til september

Snowden: NSA kigger på folk via deres webcams
[Netavisen - links 12.07.13] dr.dk
Nye dokumenter om overvågningssystemet Prism viser, at også NSA følger også med i videosamtaler via Skype. Microsoft har haft omfattende samarbejde med spionerne.

Læs også

Hvordan Microsoft gav NSA adgang til krypterede meddelelser
[Netavisen - links 12.07.13] The Guardian

Ægypten: Pengene strømmer ind
[Netavisen - links 12.07.13] Klassekampen (no)
I de seneste dage er milliarder strømmet ind i Ægypten fra flere Golfstater. I sidste uge vedtog Saudi Arabien at give Ægypten 30 milliarder kr. i rentefri lån og bistand, mens Emiraterne har givet 18. Begge lande sendte også olie for hver en milliard kr.

Brasilien: Landsdækkende strejke og aktionsdag
[Netavisen - links 12.07.13] RT (eng)
Titusinder af arbejdere strejkede, fyldte gaderne og blokerede trafikken i en lang række byer landet over.40 hovedveje i 14 stater blev blokeret Brasiliens fagforeninger stod bag aktionsdagen. De aktionerende krævede bedre arbejdsforhold og stillede politiske krav til regeringen om at stoppe inflationen. Politiet brugte vandkanoner og tåregas.

USA til Kina: I skulle have udleveret Snowden
[Netavisen - links 12.07.13] Information
USA er skuffet over, at Kina ikke udleverede whistlebloweren Edward Snowden, da han befandt sig i Hongkong. Især efter de to landes præsidenter på et møde i Sunnylands i Californien i sidste måned blev enige om at arbejde tæt sammen.

Vrede demonstranter lammer trafikken i Athen
[Netavisen - links 12.07.13] dr.dk
Demonstranterne raser over den græske regerings planer om omfattende nedskæringer i den offentlige sektor. Allerede i slutningen af juli skal omkring 4.200 skolelærere, pedeller og embedsfolk i landets ministerier formentlig afskediges. EU kræver desuden, at 15.000 fyres inden udgangen af 2014 for at kunne modtage nye milliardlån fra EU.

Hård miljøkamp i Indonesien om de sidste regnskove
[Netavisen - links 12.07.13] U-landsnyt
I den indonesiske provins mobiliserer lokalbefolkningen sig mod palmeolieindustrien.

EUs regler for dyretransport ændres ikke
[Netavisen - links 12.07.13] dr.dk
Der bliver ikke ændret på EUs regler for dyretransporter - selv om over 1 million borgere i EU-landene har skrevet under på et krav om, at slagtedyr højest må transporteres på Europas veje i otte timer. Lissabon-traktaten giver borgere i EU ret til at stille et forslag til kommissionen, men man skal ikke forvente de tager hensyn til det.

USA forsyner Ægyptens kupmagere med nye fly
[Netavisen - links 11.07.13] avisen.dk
Egypten får flere kampfly af USA. Obama har kke kaldt hærens handling for et "militærkup", da det ifølge amerikansk lovgivning vil betyde, at USA er nødt til at stoppe sin milliardstøtte til militæret.

Fukushima har lækket i over to år: Høj radioaktivitet i havet
[Netavisen - links 11.07.13] Berlingske
Det japanske atomkraftværk har med al sandsynlighed haft en lækage siden ulykken i 2011. Radioaktivt vand strømmer angiveligt ud i havet.

Skandale fælder EU's længst siddende regeringschef
[Netavisen - links 11.07.13] Information
En omfattende efterretningsskandale tvinger Luxembourgs premierminister til at trække sig og udskrive valg.

Minister bag Kinas prestigetog fældet af korruptionsdom
[Netavisen - links 11.07.13] Berlingske
Der fandt svindel sted på alle niveauer i jernbaneminister Liu Zhijun ministerium. Tidligere på ugen fik han sin dom. Den nye kinesiske ledelse har netop lanceret en ny et år lang kampagne mod korruption.

30.000 indsatte i USA sultestrejker imod 'isolationstortur'
[Netavisen - links 10.07.13] Modkraft
Tusindvis af indsatte i Californiens fængsler har siden mandag nægtet at indtage mad. De boykotter også undervisning og arbejde i protest mod udbredt brug af langvarrig isolationsfængsling. 

Offentligt ansatte besætter rådhuse over hele Grækenland
[Netavisen - links 10.07.13] dr.dk
Offentligt ansatte har i stort omfang besat adskillige rådhuse over hele Grækenland. Medarbejdere protesterer mod den græske regerings planer om at skære tusindvis af job i den offentlige sektor. Besættelserne retter sig imod EU og regeringens  EU-politik.

Amnesty: Egyptisk militær har angrebet kvinder og børn
[Netavisen - links 10.07.13] dr.dk
Under den seneste tids uroligheder i Egypten er kvinder og børn blevet ramt af den egyptiske hærs kugler, og militæret har brugt unødig magt mod demonstranter, der støtter den afsatte præsident Mohamed Mursi.

NSA udspionerede også Latinamerika
[Netavisen - links 10.07.13] RT
Mindst to programmer aflyttede data i Latinamerika. ’Prism’ gennemFacebook, Google, Microsoft og YouTube. ‘Boundless Informant’ opsamlede telefonsamtaler og aktiviteter på internettet

Bulgarien: Masseprotester mod regeringen
[Netavisen - links 10.07.13] Global Voices (eng)
Protesterne startede i juni og kræver regeringens afgang. Bulgarsk politi har besluttet ikke at opgive antallet af demonstranterne, men den seneste demonstration fyldte en 3 km lang, central gadestrækning. Protesterne har rettet sig imod korruption og diktatorisk ledelse af landet. Bl.a. kræver demonstranterne nye valglove der gør det muligt for mindre partier at stille op.

Forurening med ikke-godkendt genmodificeret ris fra USA fundet i 30 lande
[Netavisen - links 10.07.13] RT
En rapport afslører at der i perioden2007 – 2007 er sket en forurening af ris eksporteret til mindst 30 lande. Lande der har lovgivet imod genmodificerede fødevarer. De fundne ristyper er aldrig sat i produktion og stammer derfor fra forsøgsmarker i USA, muligvis gennem pollen fra risene. Også udsluppet GMO hvede er for nylig opdaget i ikke-GMO afgrøder.

Radioaktiviteten i grundvandet ved Fukushima stiger voldsomt
[Netavisen - links 10.07.13] Ingeniøren
De seneste tre dage er radioaktiviteten i grundvandet ved det havarerede japanske atomkraftværk Fukushima steget med en faktor 90. Endnu ingen forklaring på, hvorfra lækken stammer.

Aflytningsskandale kan fælde EUs længst siddende leder
[Netavisen - links 9.07.13] DR
Luxembourgs premierminister gennem 18 år, Jean-Claude Juncker, der igennem en årrække har været kendt som selveste Mr. Euro i EU-samarbejdet, ser ud til at forlade sin post onsdag. Det oplyser en talsmand for den luxembourgske regering

EU: Mekanisme for afvikling af banker på trapperne

[Netavisen - links 9.07.13] EU-fagligt
EU-Kommissionen ventes at komme med forslag til mekanisme til afvikling af banker dagen efter, at EU-landenes økonomi- og finansministre mødes i morgen og dermed uden at kunne diskutere planen

Uklarhed om Snowden-accept af asyl i Venezuela: Wikileaks afviser
[Netavisen - links 9.07.13] DR
Den amerikanske whistleblower Edward Snowden takker ja til asyl, oplyser en russisk politiker på Twitter, men oplysningen blev senere fjernet.

Sidste godkendelse giver letterne euro fra nytår
[Netavisen - links 9.07.13] DR
Efter tirsdagens økonomi- og finansministermøde i EU er alle godkendelser nu i hus, så Letland kan indfører euroen fra nytår.

100 lande støtter Morales

[Netavisen - links 9.07.13] Modkraft
Mere end 100 lande fordømmer, at et fly med Bolivias præsident Evo Morales, blev nægtet flyvetilladelse over spansk og portugisisk luftrum og derfor tvunget til at »nødlande« i Østrig tirsdag den 2. juli. Det oplyser Bolivias FN-ambassadør, Sacha Llorenti, forud for indsendelsen af en formel klage til FN.

Trusler om krig i Egypten efter massakre på Mursistøtter
[Netavisen - links 9.07.13] Information
Mursitilhængere og opposition demonstrerede i går aftes i hver sin ende af Kairo efter en blodig dag, der har kørt regeringsforhandlinger af sporet og fået Det Muslimske Broderskab til at kalde til opstand

Video: 'I har skabet et nyt taliban og et nyt al-Qaeda i Ægypten'
[Netavisen - links 9.07.13] Information Clearing House (eng)
Video fra demonstration organiseret af Det muslimske Broderskab for den afsatte præsident Mursi

Efterretningsoperation: Hemmeligt møde for at planlægge ny oprørsoffensiv mod Syrien
[Netavisen - links 9.07.13] Global Research (eng)
Den britiske ambassade i Ankara var den 7. juni vært for et lukket møde mellem efterretningscentralerne fra Tyrkiet, Qatar, Saudiarabien, UK, USA, Frankrig og Jordan

Tony Blair vil se intervention i Syrien
[Netavisen - links 9.07.13] The Telegraph (eng)
Den fhv britiske premierminister vil optrappe i Syrien og vil have 'no fly'-zone og bevæbne de trængte oprørere.

Barroso: Bankunion på plads i år
[Netavisen - links 9.07.13] Folkebevægelsne mod EU
Kommissionsformanden varslede konkret forslag om snarlig færdiggørelse af EUs bankunion i forbindelse med Litauens overtagels af EU-formandskabet. I Danmark kræves fortsat folkeafstemning.

Snowden: NSA er i seng med Tyskland
[Netavisen - links 8.07.13] RT
Flygtning Edward Snowden anklager i Der Spiegel USA og Tyskland, og de fleste andre vestlige magter, for at have et langt tættere partnerskab indenfor spionage end de afslører ud ad til. I øjeblikket er den amerikanske hær ved at opbygge en base i Wiesbaden i det sydvestlige Tyskland, der formentlig skal bruges som spionagecenter for NSA.

Interview med Michel Chussodovsky om Ægyptens situation
[Netavisen - links 8.07.13] Global Research TV (eng)
Michel Chussodovsky uddyber synspunkter som: De nyliberale reformer er fortsat under Mursi, levevilkårene er forværret og dette er en stor del af baggrunden for protestbevægelsen. Den ægyptiske hær får deres ordrer fra USA, der også støttede Mursi tidligere, der fortsatte Mubaraks politik og diktater fra USA. USA ønsker først af alt, at protestbevægelsen ikke kommer ud af deres kontrol. Fra 1991 har Ægyptens økonomi bevidst blevet destabiliseret med IMF’s diktater. Det selvforsynende landbrug er ødelagt, arbejdsløsheden er eksploderet og priserne er skyhøje.

USA-ambassadør bag den falske oplysning om Snowden i Bolivias præsidents fly
[Netavisen - links 8.07.13] The Dissenter (eng)
Ifølge den østrigske avis ’Die Presse’ er det den amerikanske ambassadør i Østrig der står bag de falske oplysninger. Ambassadøren har tætte forbindelser til Obama og fik posten som tak for fundraisingstjenester. Spanien, Frankrig, Portugal og Italien afviste flyet fra deres luftrum og det blev dirigeret til Østrig. Bolivias præsident Evo Morales fortæller, at da flyet holdt i Wien ankom den spanske ambassadør med ambassadepersonel og krævede at gennemsøge flyet. Han nægtede at give tilladelse, men flyet blev angiveligt gennemsøgt

Kairo: Det løber ud af kontrol
[Netavisen - links 8.07.13] dr.dk
Destabilisering af Ægypten er ved at indfinde sig. Øjenvidner har fortalt, at folk blev skudt med kugler i panden, og at sikkerhedsstyrkerne er gået direkte efter demonstranter. Ifølge hæren var det en ukendt terroristgruppe, som angreb hovedkvarteret.

Tyrkiet: Billeder fra politiangreb på Taksimpladsen
[Netavisen - links 8.07.13] Demotix
Der blev den 6. juli igen brugt tåregas og skud med gummikugler mod demonstranterne

Kampe i Ægypten: 34 Mursi-tilhængere dræbt
[Netavisen - links 8.07.13] RT (eng)
Politiet brugte mandag morgen våben og tåregas mod demonstranter. 34 rapporteres dræbt og 500 såret.

Snowden i asylansøgning: Jeg frygter dødsstraf
[Netavisen – link 08.07.13] dr.dk
Nicaragua, der vil modtage den tidligere agent, har offentliggjort dele af visumansøgning.

Privatiserer seks sygehuse
[Netavisen – link 08.07.13] Radio Solymar
Seks sygehuse i den spanske hovedstadsregion er røget over på private hænder.

Fascister uddeler mad og social demagogi
[Netavisen – link 08.07.13] Aftonbladet (sv)
British National Party gør som deres broderpartier i Grækenland og Bulgarien: De uddeler gratis mad til fattige og prædiker deres budskab om, at en minoritet er skyld i de sociale problemer. I forgårs var det jøderne, i går de sorte, i dag muslimerne.

Tyrkisk politi bruger igen tåregas og vandkanoner mod demonstranter
[Netavisen - links 7.07.13] RT (eng)
Demonstranter her samlet sig lørdag og demonstrationen er blevet erklæret ulovlig af den lokale guvernør. Billeder fra Istanbul søndag.

At tvinge Evo Morales' fly til landing, var pirateri
[Netavisen - links 7.07.13] Common Dreams (eng)
John Pilger: At nægte denbolivianske præsident adgang til luftrummet var et udtryk for det gangstervælde som nu regerer verden.

Filminstruktør Oliver Stone forsvarer Edward Snowden
[Netavisen - links 7.07.13] The Guardian (eng)
»Det er en skændsel, at Obama er mere optaget af at jage Snowden end af at ændre disse George Bush-agtige aflytningsmetoder«, lød det fra den tredobbelte oscarvinder på den internationale filmfestival Karlovy Vary i Tjekkiet

Canada: Olietransporterende tog eksploderet
[Netavisen - links 6.07.13] RT (eng)
Fire tankvogne med råolie eksploderede i den canadiske provins Quebec da et tog afsporedes. 1000 mennesker er evakueret og 60 indbyggere savnes. Efter en kæmpe eksplosion gik der brand i et stort antal bygninger. Toget var lastet med 73 tankvogne

Tyrkisk politi affyrer tåregas mod demonstranter ved Taksim-pladsen
[Netavisen - links 6.07.13] dr.dk
Istanbuls provinsguvernør, Hüsseyin Avnni Mutlu, har erklæret lørdagens demonstration for ulovlig. Men det har ikke holdt demonstranterne fra gaderne.

Mursis fald er en lettelse for Assad
[Netavisen - links 6.07.13] The Sydney Morning Herald
Den syriske præsident
Bashar al-Assad udtalte at det der sker i Ægypten er udtryk for ’politisk islams’ fald og en retfærdiggørelse af hans egen regerings kamp imod det syriske oprør igennem 2 år

Uro i Egypten: Mindst 26 dræbt på blodig fredag
[Netavisen - links 6.07.13] dr.dk
12 personer er blevet dræbt i sammenstød i Egyptens andenstørste by, Alexandria, lyder det fra lederen af byens sundhedsmyndigheder natten til lørdag. Lørdag forventes der fortsat demonstrationer

Portugal: Regering og skrap sparepolitik overlever
[Netavisen - links 6.07.13] Modkraft
Portugals premierminister siger, han har fundet en »formel«, der kan redde landet konservative regeringskoalition og Trojkaens sparediktater - på trods massive protester, generalstrejke og ministerfrafald.

Euro kommer til EU’s nyliberale værksted
[Netavisen - links 6.07.13] Arbejderen
Den 1. januar skal Letland til at købe og betale i euro. Det baltiske land bliver fra årsskiftet medlem af euroen. Omkostningerne for befolkningen har været enorme.

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder