Netavisens nyhedslinks uge 24

Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

 

Fem fagforeninger: Vi strejker mod Erdogan mandag
[Netavisen - links 17.06.13] dr.dk
Fem tyrkiske fagforeninger meddeler, at deres medlemmer vil strejke mandag i protest over myndighedernes behandling af demonstranter i Istanbul og andre tyrkiske byer de seneste uger. Sammenslutningen af Offentligt Ansatte (Kesk), som har 240.000 medlemmer samlet i 11 mindre fagforbund, vil strejke sammen med De Revolutionære Fagforeninger (Disk) og yderligere tre fagforeninger

Amnesty: Tyrkiets brug af tåregas er meget farlig
[Netavisen - links 17.06.13] Politiken
Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International kræver nu et stop for alle leverancer af tåregas til Tyrkiet.
»Problemet er, at myndighederne bruger tåregassen på en måde, som den absolut ikke er designet til. Den er beregnet til at opløse voldelige demonstrationer, men de bruger tåregas til at sprede fredelige«, siger Andrew Gardner, Amnesty-researcher på Tyrkiet.

Tyrkiet: "Vi betragter enhver der går ind på Taksim Pladsen som terrorist"
[Netavisen - links 16.06.13] Daily News (eng)
"Fra nu af betragter den tyrkiske stat alle der forbliver på Taksim Pladsen som medlemmer af eller støtter til terrororganisationer" sagde den tyrkiske EU-minister Egemen Bagis

USA har rustet til cyber-krig i fuld skala
[Netavisen – link 16.06.13] Klassekampen (no)
Gemt bag ståldøre i NSA’s hovedkvarter arbejder en tophemmelig hackerenhed. Opgave: at forberede cyberangreb på USA’s fremmeste rival, Kina. Inde i det hypermoderne TAO-kontor hos NSA arbejder omkring 600 personer på skift 24/7 med at samle efterretningsinformation fra mål i udlandet.

Nordkorea rækker igen hånden ud til USA
[Netavisen – link 16.06.13] DR
Det patriotiske styre i Nordkorea er villig til seriøse drøftelser om en række problemstillinger. Deriblandt det erklærede amerikanske mål om en verden fri for atomarsenaler.

Sagsakter fra Nürnberg fundet
[Netavisen – links15.06.13] Information
Efter al sandsynlighed har Det amerikanske Holocaust Museum nu opsporet Alfred Rosenbergs dagbøger, Hitlers nazistiske ideolog der blev dømt og hængt i Nürnberg. En amerikansk Nürnberg anklager smuglede bevismateriale til USA efter processerne efter Anden Verdenskrig i 1946.

Gezi-parken ryddet af tyrkisk politi
[Netavisen - links 16.06.13] Modkraft
Kampklædte betjente har i aften ryddet Gezi-parken i Istanbul. Aktionen kommer, kort efter den tyrkiske regering indstillede planer om, at rive den omstridte park ned.

Tyrkiske demonstranter fyldte gaderne i nat
[Netavisen - links 16.06.13] dr.dk
Tusindvis af mennesker var på gaderne i Istanbul natten til søndag. Der blev bygget barrikader og tændt bål flere steder efter uropoliti i går aftes brugte tåregas og vandkanoner for at få ryddet Gezi-parken og den nærliggende Taksim-plads for demonstranter.

USA bruger 26 milliarder kroner på cyberkrig
[Netavisen - links 16.06.13] Ingeniøren
NSA’s overvågning af internettet er kun den ene side af USA’s digitale magt. En enorm organisation er nu på plads til at gennemføre cyber-angreb mod fjender, ligesom det skete med Stuxnet mod Iran.

Ukrudtsmiddel fundet i menneskeurin over hele Europa
[Netavisen - links 16.06.13] Friends of the Earth (eng)
Det aktive stof i bl.a. Round Up, Glophosat, er fundet i menneskeurin i 18 lande i Europa

Syriens udenrigsministerium: USA er fulde af løgn
[Netavisen – links15.06.13] Politiken
Ministeriet kalder præsident Obamas forklaring om de kemiske våben »billig taktik« for at retfærdiggøre at give våben til Syriens oprørshær. Påstanden om brugen af kemiske våben er ikke dokumenteret.

Flyselskaber opfordres til at afvise whistleblower
[Netavisen – links15.06.13] JP
Den britiske regering har bedt flyselskaber over hele verden om at afvise den tidligere amerikanske efterretningsmedarbejder Edward Snowden, hvis han forsøger at stige på et fly med retning mod Storbritannien.

Venezuela overvejer at forbyde modermælkserstatning til babyer
[Netavisen – links15.06.13] Politiken
Formålet er dels at øge tilknytningen mellem mor og barn og undgå brugen af modermælkserstatning, der produceres af multinationale virksomheder

USA overvejer flyveforbudszone i Syrien
[Netavisen - links 14.06.13] JP
- Washington overvejer en flyveforbudszone for at hjælpe Assads modstandere, siger en diplomat. Han tilføjer, at flyveforbudszonen vil være begrænset både tidsmæssigt og geografisk. Påskuddet for at optrappe konflikten er for USA, at de påstår der er brugt nervegas mod ’oprørerne’. Noget der ikke er dokumenteret, men bygger på ’adskillige uafhængige strømme af information’, i følge Ben Rhodes, vicesikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus.

Flyveforbud er nærmest som at gå ind i krigen
[Netavisen - links 14.06.13] Politiken
»Hvis man laver et flyveforbud, er man allerede i gang med en intervention«, siger Mikkel Vedby Rasmussen til politiken.dk. »Du skal bombe antiluftskyts, og der er tale om mange bombninger. Så har du allerede engageret dig i krigen«

Top-nazist fundet i USA
[Netavisen - links 14.06.13] Metro Express
En top-rangeret nazist fra en søsterafdeling til SS i Ukraine er blevet fundet i USA af journalister fra nyhedsbureauet AP. Gamle SS-dokumenter forbinder ham bl.a. til oprøret i Warszawa i 1944, hvor nazister brutalt slog et polsk oprør ned.

Kunsten at lyve om masseødelæggelsesvåben

[Netavisen - links 14.06.13] Information Clearing House
Historien gentager sig. Som Irak havde masseødelæggelsesvåben da USA havde behov for en anledning til krig har nu Assad-styret i følge ’pålidelige kilder’ brugt nervegas.

Grækenland: Reportage fra generalstrejke mod TV-lukning
[Netavisen - links 14.06.13] The Guardian (eng)
Tusindvis af demonstranter protesterede udenfor ERT’s hovedkvarter under generalstrejken torsdag imod public service TV stationens lukning.

Erdogan: Sidste advarsel til demonstranterne
[Netavisen - links 14.06.13] The Guardian (eng)
Erdogan omtaler de tusinder af protesterende i Gezi Park som ballademagere og forlanger, at de stopper protesterne

Græske journalister nægter at forlade lukket TV-station
[Netavisen - links 14.06.13] dr.dk
Kaos hersker i det græske mediebillede, hvor regeringen tirsdag aften overraskede med at lukke den nationale public service-station, ERT. Trods den sorte skærm fortsætter stationens journalister nemlig med at sende via internettet. Journalister demonstrerede foran ERT's kontorer i nat.

USA: Militær støtte til syriske ’oprørere’
[Netavisen - links 14.06.13] dr.dk
Både USA og NATO melder nu, at ’den røde linje’ er overskredet.USA vil begynde at levere "militær støtte" til de syriske oprørere, som kæmper mod præsident Bashar al-Assads regime, fortæller talsmænd i Det Hvide Hus. Man påstår nu a vide, at Assad har brugt kemiske våben.

Se også

Fogh: Brug af kemiske våben er et brud på folkeretten
[Netavisen - links 14.06.13] dr.dk
Det internationale samfund har gjort det klart, at enhver brug af kemiske våben i Syrien er et brud på folkeretten. Det siger Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, i en reaktion på, at USA nu erklærer sig villig til at levere våben til oprørerne.

Grækenland: TV-lukning udløser generalstrejke
[Netavisen - links 14.06.13] Modkraft
Græsk fagbevægelse opfordrer til generalstrejke og demonstrationer i det centrale Athen torsdag. Mediearbejdere opretholder besættelse - og støttedemonstration fortsætter foran de statslige mediers hovedkontor.

Israelsk avis: Danske soldater kan blive sendt til Golan
[Netavisen - links 13.06.13] dr.dk
følge den israelske avis Haaretz drøfter FN og Sverige muligheden for at udstationere soldater i Golanhøjderne. Ifølge Hareetz ønsker svenskerne at gøre UNDOF til en mere robust styrke, som kan forsvare sig, hvis den bliver angrebet.

Tyrkiet: Regeringen vil stoppe protester med folkeafstemning om Gezi Park
[Netavisen - links 13.06.13] dr.dk
Mens politiet igen i nat brugte tåregas i hovedstaden Ankara har der været roligt på Gezi Plads. Regeringen vil overveje en folkeafstemning, men kræver protesterne stoppet straks til gengæld.

Whistleblower: USA har hacket Hongkong og Kina i årevis
[Netavisen - links 13.06.13] Politiken
Ifølge Snowden viser dokumenter, at efterretningstjenesten NSA, National Security Agency, ikke kun har overvåget telefon- og internet data fra amerikanske borgere. Men også har hacket computere i både Hongkong og Kina.

Dansk FN-dommer: Pres fra USA og Israel lader militærforbrydere fra ex-Jugoslavien gå fri
[Netavisen - links 13.06.13] avisen.dk
Frederik Harhoff anklager også den amerikanske præsident for domstolen, Theodor Meron, for at lægge "ihærdigt" pres på de andre dommere for at frifinde militærcheferne. Motivet skulle ifølge Harhoff være militære interesser i USA og Israel

Demonstranter vender tilbage til Taksim-pladsen
[Netavisen - links 12.06.13] dr.dk
Efter opfodring fra den tyrkiske protestbevægelse er der onsdag aften igen ved at samle sig tusinder af mennesker på Taksim-pladsen i Istanbul og den tilstødende Gezi-park. I gaderne, der støder op til pladsen, står politiet klar med vandkanoner, fortæller øjenvidner.

Britiske arbejdere: Stor løntilbagegang
[Netavisen - links 12.06.13] The Guardian (eng)
Britiske arbejdere er gået mere ned i løn siden 2008 end i nogen 5-års periode i moderne tid. Reallønnen er faldet med 6 % i perioden.

Fyrede græske mediefolk besætter statlige tv- og radiostationer
[Netavisen - links 12.06.13] Modkraft
Græsk regering shock-lukker alle statslige tv- og radiokanaler. Ansatte svarer igen med besættelse og fortsat nyhedsproduktion. Stor støttedemonstration ved hovedkvarteret vil hindre rømning.

Kampklædte betjente anholder besættere forud for G8-protester i London
[Netavisen - links 12.06.13] Modkraft
London: Politi omringer og stormer besat bygning. Flere anholdt. Aktivister indleder aktionsuge mod G8-topmødet.

Istanbul: Politiet fjerner demonstranter (video)
[Netavisen - links 12.06.13] Politiken
Politiet trængte i nat ind på Taksim Pladsen med tåregas og vandkanoner

Tyrkiet: Bøder til protestvenlige medier
[Netavisen - links 12.06.13] Information
Den tyrkiske avis Hürriyet skriver, at fire medier har fået bøder. Det drejer sig om Halk TV, Ulusal TV og to øvrige kanaler. Halk TV er en af de få stationer, som løbende har rapporteret fra protesterne i Istanbul og andre tyrkiske byer.

Chile: Solidaritet med de kæmpende i Tyrkiet
[Netavisen - links 12.06.13] Remolinopopular (spansk)
Video fra solidaritetsaktion i Chile

Istanbul: Politiet rydder Taksimpladsen
[Netavisen - links 11.06.13] Politiken
Politiet tager bannere ned, og gravkøer rydder barrikader på Taksimpladsen.

Vestens 'gode arabere': Kvindelig lærer i Kuwait 11 år i fængsel for at fornærme emiren på twitter
[Netavisen - links 11.06.13] RT (eng)
En kvindelig lærer i Kuwait har fået 11 års fængsel på tre anklager for små kommentarer på twitter, der bl.a. ramte emiren af Kuwait, en god ven af USA og Vesten, og respekterer angiveligt både ytringsfrihed og menneskerettigheder.

Alter Summit: Fællesuropæiske aktioner
[Netavisen - links 11.06.13] Modkraft
Alternativt topmøde i Athen danner fælleseuropæisk bevægelse imod nedskæringer og for et socialt, demokratisk, feministisk og økologisk Europa. Fælles aktionsdage og konkrete solidaritetsaktiviteter aftalt.

USA: Lækage åbner for mere åbenhed om NSA-overvågning
[Netavisen - links 11.06.13] Information
De lækkede NSA-dokumenter kaster nyt lys over over verdenshistoriens største overvågningsprogram. Det store spørgsmål bliver, om lækagen vil forrykke magtforholdet mellem de aktører i USA, der i årevis har forsøgt at få indsigt i omfanget af overvågningen, og NSA, der konsekvent har afvist dem
Se også
Hvilke læk er ulovlige – og hvilke er bare belejlige?

Ups - Egypten truer Etiopien på 'hemmeligt' møde
[Netavisen - links 11.06.13] Politiken
Intet må slippe ud til medierne, sagde Egyptens politiske top - på live-transmitteret møde, der diskuterede undergravning af Ethiopien.
Se også
Egypten om ny etiopisk dæmning: Vi ønsker ikke krig

Brasilien: Soldater sættes ind mod oprindeligt folk der kæmper for ret til jorden
[Netavisen - links 10.06.13] U-landsnyt
Den brasilianske regering har sendt 200 soldater til delstaten Mato Grosso do Sul for at fjerne oprindelige folk fra jorden. En blev dræbt da politiet rykkede ind. Kampen for retten til jorden foregår mange steder i landet med bl.a. besættelser og blokade af veje

Tunesiens progressive mobiliserer
[Netavisen – link 10.06.13] Proletæren (sv)
Interview med talspersonen for Tunesiens Arbejderparti, Jilani Hammami.

Den libyske hærs stabschef går af efter Benghazi-uro
[Netavisen – link 10.06.13] Avisen.dk
Dusinvis af demonstranter blev i lørdags dræbt i det nye libyske styres magtbastion i Benghazi. De blev ofre for en af de officielt understøttede militser, de protesterede imod.

Forsoningsinitiativ fra Nordkorea
[Netavisen – link 10.06.13] DR
Søndag indledtes en runde forsoningssamtaler mellem Nord- og Sydkorea efter initiativ fra Nordkorea, til trods for de nyligt gentagne krigstrusler fra den sydkoreanske herre og mester, USA.

Spionadgang indbygget i det meste software siden1999
[Netavisen - links 10.06.13] Global Research
Særlige adgangskoder er allerede før 11. september 2001 hemmeligt indbygget i Windows på foranledning af US National Security Agency (NSA). Efterretningsvæsenerne har en bagdør til vores computer.

Chicago: Kamp mod lukning af 54 skoler
[Netavisen - links 10.06.13] Modkraft
Lærerne har strejket og har haft enorm opbakning fra borgerne i den fattige by under og efter strejken og har opbygget en koalition bestående af 21 fagforeninger og lokale organisationer, der sammen vil arbejde for at sætte en alternativ politisk dagsorden – ikke bare på uddannelsesområdet.

London: Skolebrand formodes påsat af English Defence League
[Netavisen - links 10.06.13] JP
For nogle dage siden blev en somalisk organisations bygninger brændt ned, og politiet fandt efterfølgende bogstaverne EDL skrevet på en mur. EDL kan stå for English Defence League, der er navnet på en højreekstrem gruppe i England.

Spanien: Folkepensionen sættes ned
[Netavisen - links 10.06.13] Radio Solymar
Efter pres fra EU-kommissionen vil regeringen indføre en ny model for folkepension. Bl.a. mister pensionisterne dyrtidsreguleringen og der bliver ingen overgangsordning, nedgang i pensionen vil gælde for alle pensionister. Pensionsalder over 67 år er under gradvis indførelse.

Tyrkiet: Tåregas mod demonstranter i Ankara
[Netavisen - links 9.06.13] dr.dk
Politiet har opløst en demonstration på 5000 mennesker fra pladsen Kizilay i Ankara. Hundredevis af urobetjente deltog og der blev skudt tåregas mod demonstranterne

Frankfurt: 20.000 i demonstration mod politivold
[Netavisen - links 9.06.13] RT (eng)
Tusinder af protesterende fyldte gaderne for at tage afstand fra politiets brutale metoder der blev anvendt da den antikapitalistiske ’Blockupy’ blev opløst i sidste uge. I følge arrangørerne deltog 20.000 mennesker.

Frankrig opløser højreekstremistisk gruppe efter drab
[Netavisen - links 9.06.13] dr.dk
En ungdomsfløj af en fransk højreekstremistisk gruppe vil blive opløst, efter at dens medlemmer angiveligt var involveret i drabet på en 19-årig mand der skete i forbindelse med højreorienteredes demonstration mod den nye franske lov om ægteskab mellem homoseksuelle.

USA: Ny strejke rammer supermagtskæden Wallmart
[Netavisen - links 8.06.13] Modkraft
Dårlige arbejdsforhold og chikane af fagligt aktive har udløst strejke blandt de ansatte hos den kontroversielle supermarkedskæde Walmart i USA.

Virkeligheden overgår George Orwell
[Netavisen - links 8.06.13] Information
Mange af de dokumenter, som menig Bradley Manning – hvis retssag startede i mandags – overdrog til Wikileaks i 2010, var ikke engang hemmeligstemplede. Ikke desto mindre må amerikanerne ikke få lov at se dem. Mens retten og mulighederne for indsigt i de politiske beslutninger indskrænkes for befolkningen, skærpes overvågningen i ekstrem grad.

Syrien: En undersøgelse fra NATO viser at Assads popularitet er stærkt stigende
[Netavisen - links 8.06.13] Intersol
70% af befolkningen i Syrien støtter præsident Bashar Al-Assad, 20 % betragter sig som neutrale og de resterende 10% støtter rebellerne. ”NATO har studeret data, som viser en kraftig stigning i støtten til Assad”, skrev WorldTribune den 3. juni

Genmodificeret influenca vaccine godkendt i USA
[Netavisen - links 8.06.13] WorldstruthTV (eng)
Vaccinen har udsigt til at blive en stor profitkilde for firmaet, for brugerne er den livsfarlig, da en af de mulige bivirkninger er den dødelige nervesygdom Guillain-Barre Syndrome (GSB)

 

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder