Netavisens nyhedslinks uge 23

Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 


Tyrkiet: Tåregas mod demonstranter i Ankara

[Netavisen - links 9.06.13] dr.dk
Politiet har opløst en demonstration på 5000 mennesker fra pladsen Kizilay i Ankara. Hundredevis af urobetjente deltog og der blev skudt tåregas mod demonstranterne

Frankfurt: 20.000 i demonstration mod politivold
[Netavisen - links 9.06.13] RT (eng)
Tusinder af protesterende fyldte gaderne for at tage afstand fra politiets brutale metoder der blev anvendt da den antikapitalistiske ’Blockupy’ blev opløst i sidste uge. I følge arrangørerne deltog 20.000 mennesker.

Frankrig opløser højreekstremistisk gruppe efter drab
[Netavisen - links 9.06.13] dr.dk
En ungdomsfløj af en fransk højreekstremistisk gruppe vil blive opløst, efter at dens medlemmer angiveligt var involveret i drabet på en 19-årig mand der skete i forbindelse med højreorienteredes demonstration mod den nye franske lov om ægteskab mellem homoseksuelle.

USA: Ny strejke rammer supermagtskæden Wallmart
[Netavisen - links 8.06.13] Modkraft
Dårlige arbejdsforhold og chikane af fagligt aktive har udløst strejke blandt de ansatte hos den kontroversielle supermarkedskæde Walmart i USA.

Virkeligheden overgår George Orwell
[Netavisen - links 8.06.13] Information
Mange af de dokumenter, som menig Bradley Manning – hvis retssag startede i mandags – overdrog til Wikileaks i 2010, var ikke engang hemmeligstemplede. Ikke desto mindre må amerikanerne ikke få lov at se dem. Mens retten og mulighederne for indsigt i de politiske beslutninger indskrænkes for befolkningen, skærpes overvågningen i ekstrem grad.

Syrien: En undersøgelse fra NATO viser at Assads popularitet er stærkt stigende
[Netavisen - links 8.06.13] Intersol
70% af befolkningen i Syrien støtter præsident Bashar Al-Assad, 20 % betragter sig som neutrale og de resterende 10% støtter rebellerne. ”NATO har studeret data, som viser en kraftig stigning i støtten til Assad”, skrev WorldTribune den 3. juni

Genmodificeret influenca vaccine godkendt i USA
[Netavisen - links 8.06.13] WorldstruthTV (eng)
Vaccinen har udsigt til at blive en stor profitkilde for firmaet, for brugerne er den livsfarlig, da en af de mulige bivirkninger er den dødelige nervesygdom Guillain-Barre Syndrome (GSB)

Teenager dræbt af skinheads i Frankrig
[Netavisen – link 07.06.13] Ekstra Bladet
Fascistiske skinheads har slået en venstreorienteret ung mand ihjel i Paris. Drabet har skabt øget frygt for fremkomsten af ekstremistiske højreorienterede grupper i Frankrig

FBI har direkte adgang til de store internetselskaber
[Netavisen - links 7.06.13] Politiken
»De kan bogstaveligt talt se dine idéer blive skabt, mens du taster«, siger en anonym efterretningsofficer, som ønsker at kaste lys på denne »grove indtrængning i privatlivet"«, ifølge Washington Post.

USA: Obama forsvarer masseaflytning af telefonsamtaler
[Netavisen - links 6.06.13] The Guardian (eng)
Det er kommet frem, at det amerikanske efterretningsvæsen har fået adgang til samtalerne hos alle kunder i teleselskabet Verizon. Præsident Obama udtaler, at dette er et nødvendigt redskab i beskyttelsen mod terrorangreb

Usikker fredsproces i Colombia
[Netavisen - links 6.06.13] Revolusjon (no)
I en periode har det været ført fredsforhandlinger mellem regimet i Bogotá og landets største guerillaorganisasjon FARC-EP (Colombias revolusionære væbnede styrker). Cubanske og norske myndigheder har vært blandt tilrettelæggerne.

Pensylvania: Skifergas forurener hver sjette drikkevandsbrønd
[Netavisen - links 6.06.13] Ingeniøren
Oplysninger om forureningen er kommet frem efter at den lokale avis The Sunday Times har fået adgang til en række påbudsskrivelser fra delstatens miljømyndigheder, der viser, at forurening af drikkevandsressourcer ikke er ualmindeligt i delstaten.

Tyrkiet: Store strejker bakker demonstranterne op
[Netavisen - links 6.06.13] avisen.dk (video)
Fagforeninger strejker i sympati med demonstrationerne, der har været i gang siden fredag.

Amerikansk soldat tilstår 16 mord
[Netavisen - links 6.06.13] dr.dk
Den 39-årige amerikanske sergent, Robert Bales, erkendte sig onsdag skyldig i drabet på 16 civile i en landsby i Afghanistan i et retsmøde ved en militærdomstol i den amerikanske stat Washington.

Tyrkiet: Modstandens første uge
[Netavisen - links 5.06.13] istanboulda neoluyor (video)
Opsummering af begivenhederne omkring Gezi Park og spredningen af oprøret til hele landet

Bradley Manning: Retssagen er i gang
[Netavisen - links 5.06.13] Modkraft
Anklagemyndighed går efter livstidsdom til Bradley Manning, der videregav dokumenter om krigsforbrydelser til Wikileaks. 

Bradley Manning: Samvittighedsfange
[Netavisen - links 5.06.13] Global Research
Efter nazi-Tyskland spurgte folk: ’Hvor var de gode tyskere henne'? I dag, hvor USA udfører lignende forbrydelser verden over, kan man spørge: ’Hvor er de gode amerikanere'? En af dem er Bradley Manning
 
Tyrkiet: Gadekampe og demonstrationer fortsætter
[Netavisen - links 5.06.13] dr.dk
Der demonstreres fortsat flere steder i Tyrkiet. Kampklædt politi har i nat skudt med tåregas og vandkanoner for at sprede hundredvis af demonstranter, der forsøgte at nå frem til premierminister Recep Tayyip Erdogans officielle kontorer i Istanbul.

Monsanto kan ikke forklare hvordan GMO-hvede overlevede
[Netavisen - links 5.06.13] RT (eng)
Monsanto testede GMO hvedevarieteterne 1998-2001, men påstår at alt materiale blev destrueret. Alligevel er det nu fundet i Oregon
 
Syrien: Kamp om naturgas en vigtig faktor i krigen
[Netavisen - links 4.06.13] Global Research
’Oprøret’ i Syrien startede præcis på det tidspunkt, hvor et memorandum om konstruktionen af en ny gasledning gennem Iran, Irak og Syrien blev underskrevet.

Tyrkiet: Strejke til støtte for demonstranter
[Netavisen - links 4.06.13] Aljazeera (eng)
En sammenslutning af tyrkiske fagforeninger starter idag en to dages strejke for at protestere over regeringens brutale behandling af de demonstrerende.

Tyrkiet: Endnu en ung demonstrant dræbt
[Netavisen - links 4.06.13] dr.dk
Bølgen af protester mod den tyrkiske regering fortsætter. Mandag aften døde en 22-årig mand efter at være blevet ramt af skud under en demonstration i det sydlige Tyrkiet.

60 pct. af tøjfabrikker i Bangladesh i uforsvarlig stand
[Netavisen - links 4.06.13] U-landsnyt
Et hold ingeniører fra Bangladesh University of Engineering and Technology (BUET) har afdækket, hvor store problemer, der er med svage fabriksbygninger i det sydasiatiske land. Ingeniørerne har indtil videre undersøgt 600 bygninger, som huser flere end 3.000 tøjfabrikker - og 60 procent er uegnede som produktionssteder

Tyrkiet: Gadekampe med politiet
[Netavisen - links 4.06.13] Politiken
Efter dages ulige kamp mod politiets pansrede vogne, tåregas og vandkanoner, tog demonstranterne i Tyrkiets største by Istanbul nye midler i brug. Et par af demonstranter brød ind i en gravemaskine og kørte den forresten i gruppen af demonstranter, der gik løs på en af politiets afspærringer.

Tyrkisk fagforbund varsler strejker mod regering
[Netavisen - links 3.06.13] dr.dk
Den statsterror, der er brugt mod masseprotester landet over, har igen vist AKP-regeringens fjendskab over for demokratiet, hedder det i en erklæring fra de offentlige ansattes landsorganisation med 240.000 medlemmer.

Tyrkiet: To demonstranter dræbt – uroligheder fortsætter
[Netavisen - links 3.06.13] Modkraft
Amnesty International melder om to dræbte demonstranter efter sammenstød i Istanbul. Urolighederne fortsætter søndag i Tyrkiets hovedstad. Støttedemonstration i København.

Tyrkiet: Kampene fortsætter
[Netavisen – link 03.06.13] Sky News (video eng)
Titusinder af demonstranter er stadig samlet på Taksimpladsen. Bl.a med krav om regringens afgang

Tyrkiet: Folk har fået nok
[Netavisen - links 3.06.13] Information
Demonstrationerne i de større tyrkiske byer er udtryk for års frustration over en magtfuldkommen regering. F.eks. var 1. maj demonstrationer forbudt på Taksimpladsen i år. Antallet af millionærer mangedoblet og Tyrkiet topper listen af lande med fængslede journalister (ved udgangen af 2012 var 49 bag tremmer i følge CPJ)

Bradley Manning for krigs-‘retten’
[Netavisen – link 03.06.13] Dagens Nyheter (sv)
I denne uge begynder den hemmelige militære skueproces imod whistlebloweren Bradley Manning, som lækkede dokumenter til Wikileaks om amerikanske krigsforbrydelser i Irak. En støttedemonstration for Manning fik lov til at finde sted uden for militærbasen, hvor han holdes fanget.

Merkel og Hollande kræver EU-præsident og EU-general
[Netavisen – link 03.06.13] Klassekampen (no)
I en fælles udtalelse erklærer Frankrigs præsident og Tysklands kansler, at de ønsker en mere fasttømret statslig opbygning af EU.

Intens folkelig debat i Colombia
[Netavisen – link 03.06.13] Arbejderen
Venstrefløjen i Colombia arrangerer store debatmøder over hele landet, hvorigennem folket kan rejse sit krav til jordreformer og andre spørgsmål i forbindelse med en fredsslutning mellem regimet og FARC.

Sådan startede protesterne i Tyrkiet
[Netavisen - links 3.06.13] dr.dk
Der er voldsomme uroligheder i Istanbul. Miljø-kritik har udviklet sig til protester mod regeringen.

Tyrkiet: Politiet anvender igen tåregas og vandkanoner
[Netavisen – links 3.06.13] dr.dk
Politiet har taget tåregas, vandkanoner og knipler i brug for at opløse menneskemængden. Officielle kilder siger, at 26 politibetjente og 53 civile er blevet såret, en af dem alvorligt. Ifølge menneskerettighedsorganisationen Amnesty International har to mennesker mistet livet. Der har været støttedemonstrationer i en række byer verden over.
og
Tyrkiske demonstrationer breder sig til Europa og USA

To dræbt under demonstrationer i Tyrkiet
[Netavisen - links 2.06.13] dr.dk
Politiet har taget tåregas, vandkanoner og knipler i brug for at opløse menneskemængden. Snesevis af personer er kommet til skade, og ifølge menneskerettighedsorganisationen Amnesty International har to mennesker mistet livet. Tusindvis af demonstranter i Istanbul fejrer tidligt søndag morgen, at politiet har forladt den centrale Taksim-plads.

Folkelige protester mod Tyrkiets regering spreder sig
[Netavisen - links 2.06.13] Modkraft
Den seneste uges ikke-voldelige protester mod nedrivningen af Taksim Gezi parken i Istanbul har udviklet sig til en folkelig massebevægelse vendt mod regeringen i Tyrkiet.

Tyrkiet: Vanvittig politivold
[Netavisen - links 2.06.13] Imgur (eng
Den fredelige besættelse af en park i Istanbul er forvandlet til en nedslagtning af demonstranterne. Der er brugt tåregas i metroen der derefter blev låst af, vandkanoner og gummikugler.  og mange er dræbt. Demonstranterne ønskede at bevare parken, det eneste grønne område i det centrale Istanbul, hvor der nu skal bygges et butikscenter

58 antifascister anholdt i London
[Netavisen - links 2.06.13] dr.dk
Ifølge Metropolitan Police i London er 58 personer fra gruppen Unite Against Fascism blevet anholdt, efter at de mødte op ved en demonstration arrangeret af British National Party (BNP), der holder til på den yderste politiske højrefløj.

Tyskland: Blockupy'-bevægelsen omringer Den Europæiske Centralbank
[Netavisen - links 2.06.13] BBC (eng)
Bevægelsen protesterer mod EU’s nedskæringspolitik og skabelsen af fattigdom i Europa
Og video fra RT

Verdens rigeste bliver endnu rigere
[Netavisen - links 1.06.13] dr.dk
Én procent af verdens befolkning er så velhavende, at de kontrollerer 39 procent af verdens velstand. Og deres formuer vokser, viser en ny rapport ifølge NBC News.

Spanien: Nye krav fra EU
[Netavisen - links 1.06.13] Radio Solymar
Der skal skæres helt ind til benet, men til gengæld får Spanien to år mere til at nedbringe underskuddet på statens finanser. EU's nye krav kommer til at ramme pensionister og arbejdere, der kan se frem til forringede vilkår. Men også forbrugerne bliver ramt med højere moms og stigende brændstofpriser.

Tyrkiet: Politiet rydder besat park for demonstranter
[Netavisen - links 1.06.13] Al Jazeera
Gezi-parken i Tyrkiets hovedstad, Istanbul, er byens sidste grønne åndehul.
En stor gruppe har siden 28. maj besat parken for at undgå, at det grønne område bliver fældet og lavet om til lejligheder og indkøbsmuligheder. Parken er nu blevet ryddet af politi med vandkanoner og tåregas.

USA: Ikke godkendt GMO-hvede er ’sluppet ud’ i cirkulation
[Netavisen - links 1.06.13] Information
Sydkoreanske møllere har fredag suspenderet importen af hvede fra USA, og flere asiatiske lande har skærpet inspektionen ved import. De store indkøbere i Japan valgte torsdag ved den ugentlige hvedeauktion at gå uden om afgrøder fra det nordvestlige USA. EU siger, at det vil øge sine analyser af importeret hvede.

 

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder