Netavisens nyhedslinks uge 22

Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

 

 

To dræbt under demonstrationer i Tyrkiet
[Netavisen - links 2.06.13] dr.dk
Politiet har taget tåregas, vandkanoner og knipler i brug for at opløse menneskemængden. Snesevis af personer er kommet til skade, og ifølge menneskerettighedsorganisationen Amnesty International har to mennesker mistet livet. Tusindvis af demonstranter i Istanbul fejrer tidligt søndag morgen, at politiet har forladt den centrale Taksim-plads.

Folkelige protester mod Tyrkiets regering spreder sig
[Netavisen - links 2.06.13] Modkraft
Den seneste uges ikke-voldelige protester mod nedrivningen af Taksim Gezi parken i Istanbul har udviklet sig til en folkelig massebevægelse vendt mod regeringen i Tyrkiet.

Tyrkiet: Vanvittig politivold
[Netavisen - links 2.06.13] Imgur (eng
Den fredelige besættelse af en park i Istanbul er forvandlet til en nedslagtning af demonstranterne. Der er brugt tåregas i metroen der derefter blev låst af, vandkanoner og gummikugler.  og mange er dræbt. Demonstranterne ønskede at bevare parken, det eneste grønne område i det centrale Istanbul, hvor der nu skal bygges et butikscenter

58 antifascister anholdt i London
[Netavisen - links 2.06.13] dr.dk
Ifølge Metropolitan Police i London er 58 personer fra gruppen Unite Against Fascism blevet anholdt, efter at de mødte op ved en demonstration arrangeret af British National Party (BNP), der holder til på den yderste politiske højrefløj.

Tyskland: Blockupy'-bevægelsen omringer Den Europæiske Centralbank
[Netavisen - links 2.06.13] BBC (eng)
Bevægelsen protesterer mod EU’s nedskæringspolitik og skabelsen af fattigdom i Europa
Og video fra RT

Verdens rigeste bliver endnu rigere
[Netavisen - links 1.06.13] dr.dk
Én procent af verdens befolkning er så velhavende, at de kontrollerer 39 procent af verdens velstand. Og deres formuer vokser, viser en ny rapport ifølge NBC News.

Spanien: Nye krav fra EU
[Netavisen - links 1.06.13] Radio Solymar
Der skal skæres helt ind til benet, men til gengæld får Spanien to år mere til at nedbringe underskuddet på statens finanser. EU's nye krav kommer til at ramme pensionister og arbejdere, der kan se frem til forringede vilkår. Men også forbrugerne bliver ramt med højere moms og stigende brændstofpriser.

Tyrkiet: Politiet rydder besat park for demonstranter
[Netavisen - links 1.06.13] Al Jazeera
Gezi-parken i Tyrkiets hovedstad, Istanbul, er byens sidste grønne åndehul.
En stor gruppe har siden 28. maj besat parken for at undgå, at det grønne område bliver fældet og lavet om til lejligheder og indkøbsmuligheder. Parken er nu blevet ryddet af politi med vandkanoner og tåregas.

USA: Ikke godkendt GMO-hvede er ’sluppet ud’ i cirkulation
[Netavisen - links 1.06.13] Information
Sydkoreanske møllere har fredag suspenderet importen af hvede fra USA, og flere asiatiske lande har skærpet inspektionen ved import. De store indkøbere i Japan valgte torsdag ved den ugentlige hvedeauktion at gå uden om afgrøder fra det nordvestlige USA. EU siger, at det vil øge sine analyser af importeret hvede.

Franca satte sig selv på spil
[Netavisen - links 31.05.13] Modkraft
Den italienske skuespiller, dramatiker, aktivist og feminist Franca Rame (1929 – 2013) satte afgørende aftryk på politisk teater i Italien og Europa gennem flere årtier.

NATO's terrornetværk i Vesteuropa Gladio skulle bekæmpe kommunister
[Netavisen - links 31.05.13] Arbejderen
Det bliver kaldt konspirationsteorien, der viste sig at være sand. Nye sager med tråde til NATO's hemmelige netværk Gladio bliver ved med at dukke op.

Mand afhørt i forbindelse med Boston-bomberne dræbt af FBI
[Netavisen - links 31.05.13] Global Research (eng)
Ibragim Todashev blev dræbt af FBI under afhøring om Bostonbomberne. Hans far, der kræver en undersøgelse og en retssag, udtaler: ”Måske har han vidst noget, politiet ikke ønskede kom frem. 

Fransk arbejdsløshed sætter rekord
[Netavisen - links 31.05.13] dr.dk
Antallet af registrerede jobsøgere i Frankrig satte ny rekord, da det torsdag blev annonceret, at yderligere 39.800 stillede sig bag i køen, så det samlede tal lyder på 3,26 millioner.

Skuespilleren France Rame er død
[Netavisen - links 30.05.13] avisen.dk
Skuespilleren og feministen Franca Rame, der i mange år dannede par både på scenen og i ægteskabet med Dario Fo, er død, 83 år.

Grønt lys for våben til parterne i den syriske borgerkrig
[Netavisen - links 30.05.13] Modkraft
EU åbner op for at sende våben til syriske oprørere, og Rusland vil levere missilsystem til Assad-styret forud for fredsforhandlinger i næste måned.

IMF: Sparepolitikken er langt hårdere end under tidligere kriser
[Netavisen - links 30.05.13] Information
Den Internationale Valutafond, der i de første fem år af krisen pressede på for offentlige nedskæringer, påviser nu, at sparepolitikken har været langt mere dominerende nu end under tidligere recessioner

Amerikansk soldat erkender massakre på 16 afghanere
[Netavisen - links 30.05.13] dr.dk
Sergent Robert Bales, der har været udsendt af fire omgange til Irak og Afghanistan, er tiltalt for at skyde de 16 ofre i en landsby i Kandahar-provinsen i marts 2012. Ofrene var primært kvinder og børn.

EU’s våbenembargo mod Syrien ophævet
[Netavisen - links 29.05.13] dr.dk
Der vil fremover være åben adgang til våbeneksport til Syriens ’oprørere’. Mens de økonomiske sanktioner mod Assad-styret bliver opretholdt, falder våbenembargoen væk

England: Soldaterdrab giver antimuslimer vind i sejlene
[Netavisen - links 29.05.13] Modkraft
Antallet af hadforbrydelser mod muslimer i England er eksploderet siden mordet på en soldat i London sidste uge. Højregruppen English Defence League samler igen tusindvis til demonstrationer.

Spanien: Testland for Euroen
[Netavisen - links 29.05.13] Radio Solymar
Det stærkt konservative tidsskrift The Economist, der er et af de mest indflydelsesrige i den finansielle verden, opfordrer den spanske regering til at sænke mindstelønnen i nogle regioner, at indføre såkaldte mini-jobs, fremme deltidsarbejde, skære ned på statens velfærd og sænke pensionerne.

Forsker: Fransk demonstration handler slet ikke om homoseksuelle
[Netavisen - links 27.05.13] dr.dk
Stenkast mod politiet, voldsomme sammenstød, skyer af tåregas i Paris' gader og 300 anholdte. Ifølge Jørn Boisen skyldes det, at en broget flok af højreorienterede grupperinger længe har ledt efter en fælles sag, de kunne gøre oprør mod.

Farc-guerilla og Columbias regering indgår vigtig jordreform
[Netavisen - links 27.05.13] dr.dk
Farc og Colombias regering er søndag blevet enige om en jordreform, der skal give landets mange fattige småbønder adgang til mere og bedre jord.

Italien: pres for folkeafstemning om EU
[Netavisen - links 27.05.13] Folkebevægelsen mod EU
Beppe Grillo, der er komiker og leder af den såkaldte femstjerne-bevægelse, der fik en fjerdedel af stemmerne ved sidste valg i Italien, siger nu, at hans bevægelse vil arbejde for en folkeafstemning.

Hizbollah-leder lover sejr til Assad i Syrien
[Netavisen - links 25.05.13] avisen.dk
Lederen af den militante shiamuslimske Hizbollah-bevægelse, Hassan Nasrallah, siger, at hans mænd vil blive i Syrien til det sidste og sørge for en sejr til præsident, Bahar al-Assad, i dennes mere end to år lange konflikt med oprørere.

Obama siger han vil afslutte krigen mod terror
[Netavisen - links 25.05.13] Information
I en tale i går forberedte præsident Obama amerikanerne på en afslutning af krigen mod islamistiske terrorgrupper og en tilbagevenden til det trusselbillede, der eksisterede før 11. september 2001. Han lovede åbenhed om droneangreb – og lukning af Guantánamo

Klimaet truer Arktis’ dyr og planter
[Netavisen - links 24.05.13] dr.dk
Mange af arterne har overlevet flere store klimaændringer. Men denne gang bliver det sværere. Det er en af konklusionerne på den første statusrapport over Arktis' flora og fauna.

' Rusland kan blive det næste ’Grækenland’
[Netavisen - links 24.05.13] RT (eng)
Den russiske økonomi vil vokse mindre end 2 % om året i det kommende ti-år. Dette vil medføre øget gæld og en situation i retning af den græske, altså en dyb kapitalistisk krise

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder