Netavisens nyhedslinks uge 21

Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

Hizbollah-leder lover sejr til Assad i Syrien
[Netavisen - links 25.05.13] avisen.dk
Lederen af den militante shiamuslimske Hizbollah-bevægelse, Hassan Nasrallah, siger, at hans mænd vil blive i Syrien til det sidste og sørge for en sejr til præsident, Bahar al-Assad, i dennes mere end to år lange konflikt med oprørere.

Obama siger han vil afslutte krigen mod terror
[Netavisen - links 25.05.13] Information
I en tale i går forberedte præsident Obama amerikanerne på en afslutning af krigen mod islamistiske terrorgrupper og en tilbagevenden til det trusselbillede, der eksisterede før 11. september 2001. Han lovede åbenhed om droneangreb – og lukning af Guantánamo

Klimaet truer Arktis’ dyr og planter
[Netavisen - links 24.05.13] dr.dk
Mange af arterne har overlevet flere store klimaændringer. Men denne gang bliver det sværere. Det er en af konklusionerne på den første statusrapport over Arktis' flora og fauna.

' Rusland kan blive det næste ’Grækenland’
[Netavisen - links 24.05.13] RT (eng)
Den russiske økonomi vil vokse mindre end 2 % om året i det kommende ti-år. Dette vil medføre øget gæld og en situation i retning af den græske, altså en dyb kapitalistisk krise

Kinesere kæmper for miljøet på gaden
[Netavisen - links 24.05.13] Information
Antallet af miljødemonstrationer i Kina stiger dramatisk, da befolkningen ofte ser åben protest som den eneste måde at beskytte deres eget helbred og presse myndighederne på. 2.500 indbyggere i Kunming gik torsdag på gaden i protest mod opførelsen af et omstridt olieraffinaderi, som de frygter vil skade miljøet og deres helbred.

Amnesty: Danmark har problemer med menneskerettigheder
[Netavisen - links 23.05.13] DR
Danmark har problemer med respekten for menneskers rettigheder. Det gælder både behandlingen af flygtninge og demonstranter, siger Amnesty International.

Britiske soldater opfordres til at skjule uniformer
[Netavisen - links 23.05.13] DR
I kølvandet på det formodede terrorangreb i London opfordres britiske soldater til at skjule deres uniformer.

Slut med at gemme penge i EU

[Netavisen - links 23.05.13] DR

Det skal være slut med at gemme store formuer i Østrig og Luxembourg for på den måde at unddrage skattevæsenet for indtægter. Det besluttede EU's politikere på et topmøde i onsdag aften. På mødet blev medlemslandene enige om, at inden udgangen af 2013 skal der ligge et nyt direktiv klar, som gør op med bankhemmeligheder internt i EU.

EUs bankunion truer småsparere
[Netavisen - links 22.05.13] Folkebevægelsen mod EU
Den danske garanti for småspareres indeståender op til 750 000 kroner kan komme i fare ved deltagelse i EUs bankunion

Euroland sætter rekord i økonomisk tilbagegang
[Netavisen - links 21.05.13] Folkebevægelsen mod EU
De nyeste tal for den økonomiske vækst blandt Eurolandene udkom onsdag den 15. maj og med en negativ vækst på 0,2 procent i første kvartal af 2013 fortsatte tilbagegangen.

Spanien: Reddede banker tømmer 40.000 boliger
[Netavisen - links 21.05.13] Radio Solymar
Helt præcist 39.167 ejendomme blev sidste år overtaget af landets banker og sparekasser, fordi ejerne ikke længere var i stand til at betale af på deres boliglån.

Guatamala: Retssag mod eks-diktator dømt for folkemord skal gå om
[Netavisen - links 21.05.13] Politiken
Guatemalas højeste domstol har omstødt en dom for folkedrab til landets tidligere diktator Efrain Rios Montt på 80 års fængselog givet ordre til en genoptagelse af den sidste del af retssagen mod ham.

Oprør ulmer på tekstilfabrikker i Bangladesh
[Netavisen - links 20.05.13] avisen.dk
Mandag var adskillige tusinde tekstilarbejdere i et større produktionsområde uden for Dhaka i oprør over lave lønninger.
Politiet greb ind og affyrede gummikugler og tåregas, da demonstranterne havde blokeret en motorvej i Ashulia-området.

Mali: Røster imod imperialismen undertrykkes der og her
[Netavisen – link 20.05.13] Proletæren (sv)
Frankrig og EU har sat en stopper for Malis demokratiske oppositions muligheder for at rejse til Europa og fremføre sin kritik mod invasionen og fremlægge sin politik for at løse krisen. Desuden har den proimperialistiske højrefløj, som har magten i Mali, efter Frankrigs invasion erklæret undtagelsestilstand i hele landet. Den anvendes til at undertrykke de progressive kræfter, som forsvarer Malis suverænitet og arbejder for en virkelig politisk forandring.

Russiske leverancer til Syrien batter
[Netavisen – link 20.05.13] Dagens Nyheter (sv)
Ruslands beslutning om at sende en flådestyrke til Syrien og forsyne landet med avancerede russiske missiler er mødt af heftige reaktioner i USA og hos dets allierede.

Bangladesh: Overlevendes fremtid ser sort ud
[Netavisen – link 20.05.13] Flamman (sv)
Samtidig med at dødsofrene for den kapitalistiske arbejdsmiljø-massakre i Bangladeshs hovedstad Dhaka langt overstiger tusind, stilles de overlevende kvindelige tekstilarbejdere over for uoverstigelige problemer i det undetrykkende land.

EU: 14 dages frist til gennemførelse af nedskæringer i Spanien
[Netavisen - links 20.05.13] Radio Solymar
Med truslerne er der lagt op til nye nedskæringer og ændringer, som skal forbedre situationen på arbejdsmarkedet med forenklede arbejdskontrakter, som skal skaffe flere i arbejde på forringede vilkår, nedsættelse af pensionerne, højere skatter og privatisering af offentlige virksomheder.

Uligheden bliver større i verdens rige lande under krisen
[Netavisen - links 20.05.13] RT (eng)
Ikke alene er den sociale ulighed blevet større i de seneste 3 årtier, den økonomiske krise i 2008 – 9 har speeded udviklingen op, og krisens byrder er ikke blevet fordelt ligeligt, fortæller en ny rapport fra OECD

Gyldent Daggry åbner afdelinger i udlandet
[Netavisen - links 20.05.13] Arbejderen
Grækenlands hurtigtvoksende højreradikale parti, Gyldent Daggry, åbner lokalkontorer rundt om i verden. Deres mål er at udsprede nazistiske idéer blandt græske immigranter

Kina: Folk springer igen i døden på berygtet Apple-elektronikfabrik
[Netavisen - links 18.05.13] Politiken
Tre medarbejdere på en elektronikfabrik for Apple-produkter i Kina har begået selvmord i løbet af de seneste uger, rapporterer det statslige nyhedsbureau Xinhua.Det drejer sig om en af elektronikproducenten Foxconns kinesiske fabrikker i byen Zhengzhou, hvor tre arbejdere har valgt at tage livet af sig selv ved at springe i døden.

Manden bag Argentinas Beskidte Krig er død
[Netavisen - links 18.05.13] Politiken
Argentinas tidligere diktator Jorge Rafael Videla, som ledede det sydamerikanske land i den blodigste periode under Den Beskidte Krig, er død i fængslet, 87 år, oplyser det statslige tv og lokale medier i Buenos Aires. Under Argentinas militærdiktatur mellem 1976 og 1983 forsvandt op imod 30.000 modstandere af regimet. Dissidenter og venstreorienterede blev sat i hemmelige fængsler, hvor de blev torteret og dræbt.

Græske lærere trues med undtagelseslov
[Netavisen - links 17.05.13] Modkraft
Den græske regering brugte for tredje gang i år militærlovgivning mod strejkende grækere. Lærerfagforening efterlyser europæisk støtte.

Og

Græske lærere appellerer til international solidaritet
[Netavisen - links 17.05.13] EU-fagligt netværk

Oslo Freedom Forum har bånd til de islamifober der inspirerede massemorderen Breivik
[Netavisen - links 17.05.13] The electronic Intifda (eng)
En undersøgelse afdækker indicier på, at Thor Halvorren, grundlæggeren af ’The Oslo Freedom Forum’ modtager betydelig økonomisk støtte fra de samme folk der understøtter de islamifober der inspirerede den antimuslimske norske massemorder Anders Behring Breivik. Den norske regering og Amnesty International omfavner stadig Halvorssen, en gammelkendt aktivist fra det yderste højre, med bånd til den USA-støttede opposition i Venezuela

Spanien: Et oprør kan nærme sig
[Netavisen - links 17.05.13] Radio Solymar
Under sloganet "Fra forargelse til oprør”, er bevægelsen 15-M klar med en ny kampagne af protester og aktioner, som får et ”globalt” omfang. Bevægelsen er primært dannet af krisens tabere. Specielt mange unge er med, fordi de ikke kan få arbejde og studerende, fordi de heller ikke har udsigt til arbejde efter endt uddannelse.

Se også

En million underskrifter mod privatisering af sygehusene

 

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder