Netavisens nyhedslinks uge 20

Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat


Kina: Folk springer igen i døden på berygtet Apple-elektronikfabrik
[Netavisen - links 18.05.13] Politiken
Tre medarbejdere på en elektronikfabrik for Apple-produkter i Kina har begået selvmord i løbet af de seneste uger, rapporterer det statslige nyhedsbureau Xinhua.Det drejer sig om en af elektronikproducenten Foxconns kinesiske fabrikker i byen Zhengzhou, hvor tre arbejdere har valgt at tage livet af sig selv ved at springe i døden.

Manden bag Argentinas Beskidte Krig er død
[Netavisen - links 18.05.13] Politiken
Argentinas tidligere diktator Jorge Rafael Videla, som ledede det sydamerikanske land i den blodigste periode under Den Beskidte Krig, er død i fængslet, 87 år, oplyser det statslige tv og lokale medier i Buenos Aires. Under Argentinas militærdiktatur mellem 1976 og 1983 forsvandt op imod 30.000 modstandere af regimet. Dissidenter og venstreorienterede blev sat i hemmelige fængsler, hvor de blev torteret og dræbt.

Græske lærere trues med undtagelseslov
[Netavisen - links 17.05.13] Modkraft
Den græske regering brugte for tredje gang i år militærlovgivning mod strejkende grækere. Lærerfagforening efterlyser europæisk støtte.

Og

Græske lærere appellerer til international solidaritet
[Netavisen - links 17.05.13] EU-fagligt netværk

Oslo Freedom Forum har bånd til de islamifober der inspirerede massemorderen Breivik
[Netavisen - links 17.05.13] The electronic Intifda (eng)
En undersøgelse afdækker indicier på, at Thor Halvorren, grundlæggeren af ’The Oslo Freedom Forum’ modtager betydelig økonomisk støtte fra de samme folk der understøtter de islamifober der inspirerede den antimuslimske norske massemorder Anders Behring Breivik. Den norske regering og Amnesty International omfavner stadig Halvorssen, en gammelkendt aktivist fra det yderste højre, med bånd til den USA-støttede opposition i Venezuela

Spanien: Et oprør kan nærme sig
[Netavisen - links 17.05.13] Radio Solymar
Under sloganet "Fra forargelse til oprør”, er bevægelsen 15-M klar med en ny kampagne af protester og aktioner, som får et ”globalt” omfang. Bevægelsen er primært dannet af krisens tabere. Specielt mange unge er med, fordi de ikke kan få arbejde og studerende, fordi de heller ikke har udsigt til arbejde efter endt uddannelse.

Se også

En million underskrifter mod privatisering af sygehusene

Overbelastning fik Asics-fabrik til at kollapse
[Netavisen - links 17.05.13] Politiken
Loftet over en skofabrik i Phnom Penh i Cambodja gav efter. To medarbejdere mistede livet.Cambodja er i de seneste år blevet en af verdens store beklædnings- og skofremstillingslande. Der findes over 500 fabrikker med samlet set op mod en halv million ansatte. Halvdelen af produktionen afsættes i EU-landene, som Cambodia har en frihandelsaftale med.

Organisationer: Aftale om beredskab i Arktis er en katastrofe for miljøet
[Netavisen - links 16.05.13] Information
Arktisk Råd har netop indgået en aftale om et fælles beredskab for at sikre det arktiske miljø mod naturkatastrofer. Set i lyset af den til-tagende aktivitet fra olieselskabernes side er aftalen nødvendig, men resultatet er alt for slapt, lyder kritikken

Se også

Arktis rykker sydpå
[Netavisen - links 16.05.13] Information
Kina, Indien og Japan har nu observatørstatus i Arktisk Råd. Nogle af de arktiske urfolk frygter, at økonomiske interesser fremover kommer til at veje tungere end de miljømæssige

UK: 1200 ansøgere vil arbejde til 55 kr i timen
[Netavisen - links 16.05.13] avisen.dk
Fattigdommen breder sig i EU: Britisk caféchef fik 1.200 ansøgninger til job med mindsteløn i byen Newcastle.

Nyt kollaps på fabrik i Asien: Arbejdere indespærret i ruiner
[Netavisen - links 16.05.13] Politiken
Endnu en dødsulykke har ramt en fabrik i et af Asiens fattigste lande, da taget på en cambodjansk fabrik, der producerer sko, torsdag faldt ned. Mindst seks arbejdere har mistet livet, og et ukendt antal er kvæstet.

Israel vil 'lovliggøre' ulovlige bosættelser
[Netavisen - links 16.05.13] Politiken
Fire bosættelser, som egentlig var dømt ulovlige og delvist skulle være nedrevet på Vestbredden, ser nu ud til at få den israelske regerings blå stempel.

Flertal mod EU i 5 ud af 8 medlemslande

[Netavisen - links 15.05.13] Folkebevægelsen mod EU
Den internationalt anerkendte amerikanske tænketank Pew Research Institute har netop offentliggjort en ny omfattende undersøgelse af befolkningernes holdninger i otte af EU’s medlemslande.
Undersøgelsen viser, at EU’s popularitet i befolkningerne er drastisk faldende. Samlet set er opbakningen til EU faldet fra 60 pct. i 2012 til 45 pct. i 2013. Og faldet sker i alle de otte lande.

EU investerer i dominans i Mali

[Netavisen - links 15.05.13] RT (eng)
EU har bevilget 520 millioner Euro til såkaldt genopbygning af Mali og beløbet vil evt. blive øget. Frankrig har nu 1000 soldater i Mali. Danmark deltager stadig med flyhjælp til transport af våben og tropper

Spanien: Omstridt skolelov udskudt
[Netavisen - links 15.05.13] Radio Solymar
Tusindvis af strejkende elever, forældre og lærere har vundet en midlertidig sejr, efter at regeringen har besluttet at udskyde vedtagelse af et forslag til ny skolelov, LOMCE, som ifølge planen skulle have været godkendt på ministerrådsmødet i dag. Beslutningen kommer efter, at tusindvis i sidste uge protesterede i gaderne i 50 byer.

Spanske billeder fra demonstrationerne mod fattigdom og arbejdsløshed
[Netavisen - links 15.05.13] RT
’De Indignerede’ i Spanien fejrede deres anden årsdag

Indien: Demonstration mod korruption mødt med vandkanoner
[Netavisen - links 15.05.13] RT
Flere indiske ministre har måttet træde tilbage pga korruptionsskandaler. Demonstranterne krævede tilbundsgående undersøgelser

Kinesiske lønninger er allerede en realitet i EU
[Netavisen - links 14.05.13] EU fagligt netværk
Som regel slår alle kors for sig og forsikrer: Vi hverken kan ikke skal konkurrerer med kinesiske lønninger. Men de brutale fakta er, at det forsøger ”Europa” allerede. I EU’s sydlige og østlige dele er der ved at udvikle sig et europæisk Kina, med lønninger som matcher de kinesiske eller endog er lavere


Tysk finansminister vil have EU-traktatændringer
[Netavisen - links 14.05.13] Folkebevægelsen mod EU
Ifølge den tyske finansminister Schaüble skal der traktatændringer til for at sikre en sand europæisk bankunion. Dermed puster Schaüble til ilden i diskussionen om dansk suverænitetsafgivelse ved at gå med i bankunionen.

International fagbevægelse afviser ny frihandelsaftale
[Netavisen - links 14.05.13] Modkraft
- Frihandelaftalen mellem EU og Canada vil styrke olie- og gasselskaberne, så de nemmere kan udfordre for eksempel europæiske forbud mod skifergasboringer, siger Pia Eberhardt, talskvinde for "vagthunden" Corporate Europe Observatory, til netportalen euractiv.com

Associated Press : USA's regering snagede i vores telefoner
[Netavisen - links 14.05.13] Politiken
USA's justitsministerium beskyldes for i al hemmelighed at have tilranet sig lister over telefonsamtaler, som en stribe af journalister og andre ansatte fra Associated Press har foretaget.

Bangladesh efter katastrofebrand: Regering accepterer at der dannes fagforeninger
[Netavisen - links 14.05.13] avisen.dk
Fabrikskatastrofen var den værste nogensinde i tekstilindustrien. 1.127 mennesker har mistet livet i den sammenstyrtede fabrik, og ulykken har sat produktionsforholdene i tekstilindustrien på dagsordenen i medierne over hele verden. Regeringen har nu givet arbejderne lov til at danne fagforeninger, der skal kæmpe for at forbedre arbejdsforholdene.

Tekstilarbejdere i protest
[Netavisen – link 13.05.13] The Hindu
Tekstilarbejdere i Bangalore afholdt et møde der både var til ære for deres døde kolleger og et protestmøde. ”Gode arbejdsbetingelser er vores ret, noget vi ikke vil tigge om. Vi vil kæmpe mod uretfærdigheden og uanset hvad der sker, vil vi stå sammen” .

Israel gør det igen: Nye bosættelser
[Netavisen – link 13.05.13] U-landsnyt
De israelske myndigheder har netop godkendt opførelsen af 296 boliger i bosættelsen Beit El, der ligger på den israelsk-besatte Vestbred. En godkendelse som ikke er befordrende for håbet om en fredsløsning.

Pentagons kontraktfirma har trænet terroristerne i brug af kemiske våben i Syrien
[Netavisen – link 13.05.13] Global Research (eng)
- ...FN's undersøgelseskomission har afsløret at terroristerne som er støttet af USA og deres allierede, - er i besiddelse af den dødelige sarin-nervegas, som de bruger mod civil befolkningen...
Interview med Michel Chossudovsky

Syriens kurdere på det forkerte hold
[Netavisen – link 13.05.13] Dagens Nyheter (sv)
I Syriens nordlige provinser slås landets kurdere for en selvstændig stat. YPG-guerillaen, den syriske gren af det kurdiske PKK, har siden årsskiftet imidlertid kæmpet på den imperialistisk-zionistiske side imod Assad-styret.

Eks-forsvarsminister: USA bør undgå invasion i Syrien
[Netavisen - links 13.05.13] dr.dk
Robert Gates udtaler: Jeg mener, at det var en fejl (at gå ind i, red.) Libyen, og jeg mener, at det vil være en fejl i Syrien, selv hvis vi havde interveneret i et større omfang for et år eller for seks måneder siden. Vi overvurderer vores evne til at bestemme et udfald.

Made in Bangladesh
[Netavisen - links 13.05.13] Politiken (video)
En stor del af det tøj der sælges i Danmark er produceret i Bangladesh til verdens laveste lønninger og under umenneskelige og fængselslignende arbejdsforhold. Brande og bygninger der slår revner er ofte forekommende. Dagen før bygningskollapset der kostede over 1000 mennesker livet havde arbejderne nedlagt arbejdet, da de kunne se at bygning var ved at falde sammen. De blev beordret tilbage til arbejdet og når enkeltpersoner klager over arbejdsforholdene er det reglen at de bliver fyret. Der bør lægges pres på de multinationale firmaer, også herhjemme

Nyt britisk venstrefløjsparti stiftet
[Netavisen - links 13.05.13] Modkraft
Vreden over sparepolitikken mangler en stemme, siger Ken Loach, britisk filminstruktør og medinitiativtager til et nyt britisk venstrefløjsparti, der dannes i november. Partiet vil ikke være en sammenslutning af eksisterende organisationer, men en sammenslutning af enkeltpersoner.

Spanien: Ulovligt kystbyggeri fredes
[Netavisen – link 13.05.13] Radio Solymar
Et krav om nedrivning af 125.000 boliger og 1.200 hoteller og restauranter langs de spanske kyster er blevet udsat i en lang årrække. Regeringen vedtog i går – under protester fra Greenpeace – den nye kystlov, som forlænger en aftale om ”fredning” af ulovligt kystbyggeri og ejendomsspekulation

Polen: Nyfødte børn sættes til salg på nettet
[Netavisen - links 13.05.13] etik.dk
Et nyfødt barn kan fås fra 3600 kroner i Polen, og kan man ikke betale kontant, kan man i visse tilfælde få barnet på afbetaling. Det hele sker fuldt lovligt, og udbuddet af nyfødte børn til salg er derfor forholdsvis stort.

Sharif erklærer sig som vinder af Pakistans valg
[Netavisen - links 12.05.13] DR
Pakistans tidligere premierminister Nawaz Sharif erklærer sig og sit parti, Pakistans Muslimske Liga (PML-N), som vinder af lørdagens valg.

Tyrkiet beskylder Syrien for bombeterror
[Netavisen - links 12.05.13] Politiken
Tyrkiet fører uerklæret krig mod Syrien - og beskylder nu det syriske regime for at stå bag bilbomberne i grænsebyen Reyhanli, der lørdag kostede 43 livet og kvæstede omkring 140. Det sker i et område, som kontrolleres af Tyrkiet og syrisk 'oprørere'.

CO2-koncentrationen i atmosfæren slår rekord
[Netavisen - links 12.05.13] Politiken
Mængden af CO2 i atmosfæren har aldrig været højere. For første gang i menneskets historie har koncentrationen af drivhusgassen oversteget 400 parts per million (ppm), skriver engelske BBC.

Guatamala: Eks-diktator fundet skyldig i folkedrab
[Netavisen - links 12.05.13] Politiken
Guatemalas tidligere diktator Rios Montt er skyldig i at have begået massakre mod landets oprindelige befolkning (med amerikansk støtte)..

Tysklands tyrkere har mistet troen på retfærdighed
[Netavisen - links 11.05.13] Information
Som tyrkisk andengenerationsindvandrer i Tyskland har Emre Bahadir ingen forventninger om retfærdighed i sagen om den nazistiske terrorcelle NSU. Skandaler og inkompetence hos det tyske politi har skåret de tyrkiske indvandreres tillid til de tyske myndigheder ned til et absolut minimum

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder