Netavisens nyhedslinks uge 16

Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debatIrland: Forbundsledelse underkendt
[Netavisen - links 20.04.13] Fagbevægelsen mod Unionen
Medlemmerne af det irske forbund for offentligt ansatte, Siptu har ved en urafstemning afvist en aftale mellem fagforeningen og regeringen om yderligere lønnedgang for de offentligt ansatte. Regeringen ville spare 300 mil. euro på statsbudgettet ved bl.a. at skære 10 procent af lønningerne for offentligt ansatte med en løn over 480.000 kr. Planen indebar også beskæring af overbetaling og længere arbejdstid.

Omfattende Lufthansa-strejke driller SAS på mandag
[Netavisen - links 20.04.13] dr.dk
33.000 ansatte i Lufthansa strejker på mandag. Det betyder massevis af aflyste fly - også hos SAS.

Bundesbank: Krisen kan vare 10 år mere
[Netavisen - links 20.04.13] Folkebevægelsen mod EU
I et nyligt interview sagde chefen for den tyske nationalbank, at krisen i Eurozonen kan vare ti år mere. Udsagnet står i stærk kontrast til Kommissions-formanden Barrosos seneste udmeldinger om, at det værste af krisen er overstået.

Boston-mistænktes far: 'Mine sønner ofre for en fælde'
[Netavisen - links 19.04.13] ICH (eng)
Video med faderen til de to mistænkte for terrorbomber mod Boston martonløbet, optaget efter den ældste søns død og før pågribelsen af den anden: De er uskyldige ofre for et komplot fra efterretningstjenester, siger han.

Bankunion: Europæisk banktilsyn på plads
[Netavisen - links 19.04.13] Politiken
EU's 27 medlemslande har torsdag aften givet deres endelige godkendelse til, at det nye fælleseuropæiske banktilsyn kan begynde at arbejde fra juli 2014. Dern danske regering har ikke officielt taget stilling til, om den er med.

Stadig 165 millioner småbørn uden nærende mad
[Netavisen - links 19.04.13] avisen.dk
Hvert fjerde barn i verden har hæmmet vækst som følge af under- eller fejlernæring, oplyser FN's børneorganisation, UNICEF. Det er et fremskridt. Især babyer og småbørn bliver skadet af utilstrækkelig mad.

FN: Volden i Syrien skal stoppe
[Netavisen - links 19.04.13] Politiken
FN's Sikkerhedsråd er nået til enighed om at kræve, at volden får en ende i Syrien. Samtidig fordømmes de mange brud på menneskerettighederne i det borgerkrigshærgede land.

Overraskende dårlige økonomiske tal fra Kina
[Netavisen - links 19.04.13] Politiken
Den kinesiske økonomi er ikke vokset så meget, som analytikere havde regnet med.

TV: USA's superkrigsskib til 66 milliarder
[Netavisen - links 19.04.13] Ekstrabladet
Tusindvis arbejder på den dyreste militære konstruktion, der nogensinde er bygget

Brasilien: Indianere besatte parlament
[Netavisen - links 18.04.13] Politiken
Indianerne har allerede mistet størstedelen af deres land til mindedrift, skovdrift og landbrug. En ny lov skal regulere den tilbageblevne jord og indianerne frygter, at lovgiverne udelukkende vil tale industriens sag. De nægtede at forlade parlamentet indtil lovforslaget var taget af bordet. Loven er nu udsat.

USA: Ændringer i våbenlov skrottes
[Netavisen - links 18.04.13] Information
Et flertal af politikerne i senatet afviste både forslag om at udvide baggrundstjekket af folk, der ønsker at købe skydevåben samt et forbud mod halvautomatiske våben og store magasiner. Den magtfulde våbenlobby-organisation National Rifle Association (NRA) har arbejdet hårdt imod enhver form for begrænsning af adgang til våben.

Demonstranter vendte ryggen til Thatchers kiste
[Netavisen - links 18.04.13] Politiken
Thatcher  vendte ryggen til alle andre end de rige og magtfulde, nu vender vi ryggen til hende.

EU parlamentet afviser at godkende EU rådets regnskab
[Netavisen - links 18.04.13] Folkebevægelsen mod EU
"Det er nu fjerde år i træk at EU-parlamentet ikke kan godkende EU-rådets regnskab. Årsagen er den simple, at statslederne fortsat nægter at svare på parlamentets spørgsmål om dets regnskab. Trods flotte ord om åbenhed, så lader de mørket sænke sig, når det virkelig gælder."

Frygt for statskup i Venezuela
[Netavisen - links 17.04.13] Modkraft
Voldsomme optøjer i gaderne, angreb på regeringskontorer og attentater på medlemmer af socialistpartiet efter præsidentvalg søndag i Venezuela, får landets venstreorienterede regering til at frygte for statskup.

Venezuela: Maduro tabte vælgere på at spille Chavez
[Netavisen – link 17.04.13] Orientering på P1 (radio)
Præsidentvalget i Venezuela blev en tæt forestilling, og Hugo Chavez' efterfølger, Nicolas Maduro, får det ikke let. Den ydre opposition har lugtet blod, og de indre kritikere fornemmer svaghed. Antydninger om valgfusk er også luftet, men det er påstande, som virker mere møntet på at skabe uro i Venezuela, der i følge de fleste valgforskere og observatører i verden har det bedst tænkelige valgsystem. Alligevel beder USA om omtælling, og dermed kan skærmydslerne mellem Washington og Caracas fortsætte.

Storbrittanien ønsker at åbne for våben til Syrien (eng)
[Netavisen - links 17.04.13] RT
Storbrittanien ønsker at ophæve EU’s embargo, så der kan gives våben til de syriske ’oprørere’, siger udenrigsminister William Hague.

Thatchers begravelse: 4.000 betjente og 700 militærfolk
[Netavisen - links 16.04.13] Politiken
Thatchers følges til dørs af repræsentanter for den imperialistiske verdens magtelite, bl.a. Hillary Clinton, flere tidligere premierministre og den nuværende David Cameron, Joan Collins (Alexis fra Dollars, red.), Top Gear-værten Jeremy Clarkson og dronning Elizabeth II, som ellers ikke har deltaget i en begravelse for en britisk premierminister, siden Winston Churchill døde i 1965. Pris 87 millioner

Spanien: Billeder og video fra årets demonstration mod monarkiet for republikken
[Netavisen - links 17.04.13] RT
Spanierne demonstrerer for den tredje republik. Den anden republik blev proklameret 14. april 1931. Den blev siden fulgt af Francos diktatur efter den spanske borgerkrig 1936-39 og fra 1975 af et monarki, der ikke har gjort fuldt op med diktaturstaten.

Se også
Nej til monarkiet! For den tredie republik!

15.000 flere fyres i Grækenland
[Netavisen - links 17.04.13] Folkebevægelsen mod EU
Prisen for næste rate af lån fra EU og IMF til Grækenland er yderligere fyringer i den offentlige sektor

Styrt: USA flyver tæt på Nordkoreas grænse
[Netavisen - links 16.04.13] Politiken
En amerikansk militærhelikopter er styrtet ned tæt på den nordkoreanske grænse under en militærøvelse. Nordkorea betegner øvelsen som træning i invasion af Nordkorea

Spanien: 20.000 i demonstration for republikken
[Netavisen - links 16.04.13] Radio Solymar
Søndag den14. april blev også fejret som 82. mindedag for Den II Republik, og der var fremmødt flere tilhængere end nogensinde. Årsagen er stigende utilfredshed med det spanske kongehus.

Muslimske kvinder: Vestlige feminister skal ikke redde os
[Netavisen - links 16.04.13] Modkraft
Muslimske kvinder langer ud efter feministgruppen Femen, som har aktioneret topløse foran moskeer i protest mod forfølgelsen af den 19-årige tunesiske ateist og aktivist Amina Tyler, som trues på livet af islamister i sit hjemland.

USA blander sig i Venezuelas valg
[Netavisen - links 16.04.13] dr.dk
Det Hvide Hus siger mandag, at en genoptælling af søndagens præsidentvalg i Venezuela er vigtig, fornuftig og nødvendig.

Tønder med radioaktivt affald dukker igen op i den engelske kanal
[Netavisen - links 16.04.13] Ingeniøren
Tyske politikere kræver at gamle tønder med radioaktivt affald, der blev dumpet i den engelske kanal frem til 1963, skal bjærges, efter et fransk-tysk tv-program har genfundet tønderne i 124 meters dybde.

Maduro vinder smal sejr ved præsidentvalget i Venezuela
[Netavisen - links 16.04.13] Information
Med kun lige over halvdelen af stemmerne vinder Hugo Chavez' nære allierede valget. Oppositionsleder Henrique Capriles anerkender ikke resultatet og kræver omtælling

 


USA's flåde har omringet Nordkorea
[Netavisen - links 15.04.13] Politiken
USA lægger militært pres på Nordkorea ved at placere hangarskibe ud for Hongkong. Samtidig udfører USA og Filippinerne en fælles militærøvelse i området

Pogromer mod muslimer i anmarch på Sri Lanka
[Netavisen – link 15.04.13] Orientering på P1 (radio)
Der er stigende bekymring over de hadkampagner mod Sri Lankas muslimer, som nu anføres af radikale buddhistiske munke. Det har allerede ført til vold, og flere frygter, at det kun er en begyndelse.

Tyskland: Euromodstandere truer Merkel
[Netavisen – link 15.04.13] SVT (sv)
Et højredrejet euromodstanderparti er netop stiftet i Berlin og vil stille op til efterårets forbundsvalg.

Tunesien på kogepunktet
[Netavisen – link 15.04.13] KLassekampen (no)
Reportage om situationen i Tunesien, hvor mordet på oppositionslederen Chokri Belaid fortsat sætter sindene i kog. Den reaktionære islamistiske regering benytter sig af bøllevold mod progressive og fagforeninger og antager IMF's diktater i sin politik.

USA slår ned på sultestrejkende der gør oprør
[Netavisen - links 14.04.13] Politiken
Mange af fangerne har i lang tid nægtet at indtage føde. Ifølge organisationerne deltager hovedparten af de 166 fanger i sultestrejken. Tilstanden hos flere er så alvorlig, at de bliver tvangsfodret. I et fælles brev skrev organisationerne torsdag til de amerikanske myndigheder, at sultestrejken er en »forudsigelig konsekvens af, at fangerne i over 11 år er blevet holdt indespærret uden at være tiltalt«.

Demonstration i München inden neonazi-mordsag
[Netavisen - links 14.04.13] dr.dk
Antinazister demonstrerede i dag i München i forbindelse med en af de mest omtalte straffesager i nyere tysk historie. En højreekstremistisk kvinde tiltalt for en række racistiske drab. Blandt de dræbte er otte personer med tyrkisk baggrund.

USA presser på for alliance med Kina imod Nordkorea
[Netavisen - links 14.04.13] Information
USA's udenrigsminister, John Kerry, har mødt Kinas øverste ledere, i et forsøg på at overtale dem til at stå sammen med USA mod Nordkorea

Britiske demonstranter: »Maggie, Maggie, Maggie, død, død, død«
[Netavisen - links 14.04.13] Politiken
Protesterne begyndte omkring klokken 18, hvor der blev åbnet champagne og sunget fællessang med teksten »Maggie, Maggie, Maggie, Død, Død, Død«.

Over 100.000 chilenske studerende på gaderne
[Netavisen - links 14.04.13] Huffington Post (eng)
Ca. 100.000 demonstrerer i Santiagos gader for gratis uddannelse

5000 Marcherer i Dublin i protest mod nedskæringer
[Netavisen - links 14.04.13] RTE News Ireland (eng)
I Dublin blev der demonstreret imod indførelsen af en såkaldt "hjemmeskat"

Rapport om skattefusk: EU går glip af 7500 milliarder kroner
[Netavisen - links 13.04.13] DR
Danmark mister årligt 149 milliarder kroner på, at borgerne unddrager sig at betale skat.

EU vil tvangs-liberalisere jernbanedriften
[Netavisen - links 13.04.13] Folkebevægelsen mod EU
For nyligt offentliggjorde Kommissionen deres forslag til den fjerde jernbanepakke. Bl.a. skal togdriften tvangs-liberaliseres, så al passager-drift i de enkelte lande skal sættes i udbud. I følge Kommissionen skal det føre til et samlet europæisk jernbanesystem.

Fransk forskning: Ingen sammenhæng mellem chefers løn og deres resultater
[Netavisen - links 13.04.13] DR P1 Orientering
I Frankrig har en gruppe forskere sat sig for at efterprøve, om der er en sammenhæng mellem direktørens store løn og de resultater han eller hun leverer. Og konklusionen er temmelig håndfast: Der er ikke nogen sammenhæng mellem de franske erhvervschefers præstationer og virksomhedernes bundlinjer. Hør indslag i Orientering

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder