Netavisens nyhedslinks uge 12

Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debatFranske styrker rykker ind i Centralafrikansk Republik
[Netavisen - links 24.03.13]
Oprørere trænger frem mod hovedstaden i Den Centralafrikanske Republik, og Frankrig reagerer.

Siemens starter ulovligt projekt op i Vestsahara
[Netavisen - links 24.03.13] Afrika Kontakt
”Det er trist at se firmaer der på denne måde ikke tager deres sociale ansvar alvorligt. Siemens brude vide bedre. Dette projekt er bare med til at berige den selvsamme marokkanske kongefamilie, der i sin tid startede invasionen af Vestsahara”

Borgerkampagnen for arrestation af Tony Blair fortsætter
[Netavisen - links 23.03.13] ICH (eng)
Borgere går sammen for at arrestere dem tidligere britiske premierminister pga af hans rolle i irak-krigen. Kravet om at stille Blair til regnskab er voksende, men de juridiske hindringer er store.

Libanons regering træder tilbage
[Netavisen - links 23.03.13] Berlingeren
Libanon er splittet pga krigen i Syrien.

Kina lander kæmpe gasaftale med Rusland
[Netavisen - links 23.03.13] Politiken
Efter flere års forhandlinger er Rusland og Kina netop blevet enige om stor gasaftale.

Havet omkring Kina kvæles i omfattende forurening
[Netavisen - links 22.03.13] Politiken
L
andets miljøproblemer er omfattende: Officelle tal melder om kraftigt forøget havforurening ud for Riget i Midten.

Öcalan opfordrer til våbenhvile i Tyrkiet
[Netavisen - links 21.03.13] Information
Dørene er åbne for en demokratisk proces i Tyrkiet, siger fængslet kurderleder.

Statoil finder nye enorme gasmængder
[Netavisen - links 21.03.13] avisen.dk
Norske Statoil har fundet en meget stor forekomst af naturgas 10 kilometer ud for Tanzanias kyst. Østafrika bliver om få år verdens største gas-leverandør. Gigantiske investeringer forestår i Tanzania og Mozambique.

Dødens købmænd vil ikke kontrolleres
[Netavisen - links 21.03.13] avisen.dk
Global våben- og ammunitionshandel kaster benzin på konfliktbål i adskillige lande og truer millioner menneskers sikkerhed og rettigheder dagligt.

Iraks rige kulturliv er visnet
[Netavisen - links 21.03.13] Politiken
Det tidligere knudepunkt for kultur i Mellemøsten er underkuet af religiøse kræfter.

Franske styrker skal ud af Mali i april
[Netavisen - links 21.03.13] DR
Frankrigs premierminister bekræfter, at de franske soldater i Mali bliver trukket ud om en måneds tid.

Valutafond-chef er mistænkt for svindel som fransk finansminister
[Netavisen - links 21.03.13] DR
Det var Christine Lagarde, som daværende fransk finansminister, der imod sine rådgiveres anbefalinger besluttede at lade en erstatningssag afgøre ved civil arbitrage i stedet for ved en almindelig domstol. Denne beslutning betød, at afgørelsen ikke kunne ankes, og dermed blev skatteyderne tvunget til at betale den historisk store regning.

En sjette bulgarsk mand brænder sig selv
[Netavisen - links 21.03.13] DR
Mange bulgarere er tæt på desperation efter en vinter med ubetaleligt høje varmeregninger.

Skibsindustrien er et ukontrolleret miljøsvin
[Netavisen - links 20.03.13] Modkraft
Mens stadig flere brancher bliver mødt med stigende miljøkrav, stiger den internationale skibsfarts del af luftforureningen og udledningen af giftige stoffer. Det viser en ny rapport fra Det Europæiske Miljøagentur, som blev offentliggjort i sidste uge.

Japansk atomkraftværk sender regningen til ofrene
[Netavisen - links 20.03.13] Greenpeace
To år efter katastrofen på det japanske atomkraftværk Fukushima venter flere hundrede tusinder mennesker stadig på økonomisk erstatning - for atomindustrien betaler kun en brøkdel. Det viser en ny rapport fra Greenpeace, der konkluderer, at den konvention, der skulle beskytte borgerne mod følgerne af atomskraftsulykker, i stedet beskytter atomkraftsindustrien.

Cypern: Parlament afviser 'redningsplan' fra EU
[Netavisen - links 20.03.13] DR
Cypern afviser 'hjælpepakke' fra EU

Besat græsk fabrik: Vi producerer uden bosser
[Netavisen - links 20.03.13] Modkraft
Arbejderne på en fabrik i Grækenlands næststørste by Thessaloniki, Vio.Me, har siden den 12. februar genoptaget produktionen af byggematerialer, der ellers har ligget stille i lang tid. Igangsættelse af produktionen blev besluttet efter årelange stridigheder med ejere og ledelse - og efter fem måneders besættelse.

Rusland: Syriske oprørsstyrker bruger kemiske våben
[Netavisen - links 20.03.13] DR
De første reaktioner fra omverden begynder at tikke ind, efter der er kommet forlydender om brug af kemiske våben i den syriske storby Aleppo.

Obamas våbenlov bliver ikke til noget
[Netavisen - links 20.03.13] dr.dk
Meningsmålinger viser, at et flertal i den amerikanske befolkning støtter en skærpet våbenlov. Obamas våbenlov er blevet modarbejdet intenst af National Rifle Association, der er en af de mest magtfulde lobby-organisationer i USA.

EU’s grænseagentur promoverer brug af droner
[Netavisen - links 19.03.13] Information
Selv om droner officielt ikke indgår i EU’s politik for grænsekontrol, har EU’s grænseagentur Frontex i flere år bidraget aktivt til at fremme droner i europæisk grænsekontrol for de militærfirmaer, der udvikler dronerne. Frontex har desuden betalt firmaer op til 1,4 mio. kr. for at vise dronernes kunnen

Demonstrationer over hele Europa
[Netavisen - links 19.03.13] Arbejderen
Madrid, Amsterdam, Bruxelles, Lissabon: Torsdag sagde tusindvis af demonstranter i weekenden nej til EU's spareregime i koordinerede protester over hele Europa. Også i Danmark har der været protester. Men dansk LO holdt sig helt udenfor.

Britisk kritik af afstemningen på Falklandsøerne
[Netavisen – link 18.03.13] Orientering på P1 (radio)
Også hjemme i Storbritannien selv er der mange, der åbent kritiserer, at der overhovedet var en afstemning på Malvinerne/Falklandsøerne. Den var ligegyldig – et mediestunt. Og så er den et udtryk for, at nogle kolonier – dem med hvide borgere – er vigtigere end andre, lyder blandt andet kritikken.

Burma: Aung San Suu Kyi mødt med demonstrationer
[Netavisen – link 18.03.13] Orientering på P1 (radio)
Den burmesiske oppositionsleder og nobelprismodtager, Aung San Suu Kyi, har ganske givet aldrig oplevet det før: Men under et besøg i det nordlige Burma blev den ellers normalt meget populære 67-årige partileder mødt af vrede demonstranter. De var utilfredse med indholdet i en rapport, som en kommission, hun selv har været formand for, har udgivet. Og selvom det var en lille demonstration, så viser sagen, at når der skal føres realpolitik i Burma, så kan også hun risikere at blive upopulær.

 

Air Francepilot havde kun sovet en time før flystyrt
[Netavisen - links 18.03.13] Politiken
Flypersonale fra Danmark har tidligere advaret om, at søvnmangel og træthed går ud over sikkerheden og advaret mod EU-forslag om at lempe kravene til piloters arbejdstider, så de kan arbejde mere og i længere tid uden hvile.

Euro-krise: Så er det Cypens tur
[Netavisen - links 17.03.13] Politiken
Kriseramte Cypern får milliard-hjælpepakke af eurolande.

PKK og fredsprocessen i Tyrkiet
[Netavisen - links 17.03.13] Modkraft
Onsdag d. 13 marts frigav det kurdiske arbejderparti PKK otte tilfangetagne embedsmænd og soldater. Formålet er at forberede en fredsaftale mellem PKK og den tyrkiske stat.

Faglige rettigheder undermineres systematisk i EU
[Netavisen - links 16.03.13] Modkraft
Dereguleringen af arbejdsmarkedet i EU underminerer systematisk fagforeningsrettigheder, advarer knap 500 arbejdsmarkedsjurister fra 30 lande.

EU-topmøde fastholder strammerkurs
[Netavisen - links 16.03.13] Fagbevægelsen mod Unionen
Demonstranternes advarsler blev ikke hørt, EU-landene skal fortsætte ad nedskæringsvejen, fastslog topmødet i Bruxelles. Det blev mødt af to demonstrationer. Den ene indkaldt af det socialdemokratisk/socialistiske EFS (Euro-LO), også kendt som ETUC. Den anden af bl.a. netværket Alter Summit.

Spanien: Guardia Civil torpederer immigranter i træjolle
[Netavisen - links 16.03.13] Radio Solymar
Politiet hævdede bagefter, at sammenstødet skyldtes, at den lille båd sejlede helt uansvarligt. Senere blev dødsulykken forklaret med en fejl på politibåden, men det viser sig nu, at hverken den ene eller den anden forklaring er meget andet end et forsøg på at slippe billigt fra politiets side

330 millioner kinesiske aborter på 40 år
[Netavisen - links 16.03.13] DR
Siden Kina indførte sin kontroversielle politik for familieplanlægning for 40 år siden, har læger i landet foretaget 330 millioner aborter. Et barns politikken har været et nøgleled i den kapitalistiske opbygning af landet.

Ekspert: »Bosættere går direkte ind i hjertet af israelsk regering«
[Netavisen - links 16.03.13] Politiken
Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu har - efter seks ugers forhandlinger - underskrevet en regeringsaftale med blandt andre det ultrahøjreortodokse Jødisk Hjem (Habayit Yehudi), der går ind for en 100 procents annektering af Vestbredden til Israel - altså etnisk udrendsning og en fuldstændig overtagelse af det palæstinensiske område.

Shell kastede sikkerheden over bord under arktiske olieboringer
[Netavisen - links 16.03.13] Greenpeace
Knapt har Shell indstillet boreaktiviterne i Arktis for resten af 2013, før selskabet møder ny kritik. Rapport dokumenter, at der var alvorlige problemer med sikkerheden, da Shells borerig, Kulluk, stødte på grund i Alaska. Olieindustrien bør lytte til advarslen og stoppe olieplanerne i Arktis.

Egypten: Muslimsk Broderskab vil ikke give kvinder lov at rejse og arbejde frit
[Netavisen - links 16.03.13] Politiken
Egyptens regerende Muslimske Broderskab vil ikke have noget at gøre med en FN-erklæring om kvinders rettigheder. Det ødelægger familier, at kvinder får ret til at rejse, arbejde og anvende svangerskabsforebyggende midler uden mandens godkendelse, hedder det.

USA forbereder sig på nordkoreansk raketangreb
[Netavisen - links 16.03.13] Politiken
For 10 år siden var det Saddam Hussein, som angreb USA.

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder