Netavisens nyhedslinks uge 06

Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

Den skjulte USA-Israel militære dagsorden: Bræk Syrien i småstykker efter etniske og religiøse skillelinier
[Netavisen - links 10.02.13] Global Research (eng)
Israel er nu aktivt involveret i krigen mod Syrien, efter den israelske bombning af et syrisk forskningscenter d. 30 januar 2013

Britisk våbenfabrik skulle plante kemiske våben i Syrien
[Netavisen - links 10.02.13] Arbejderen
En hacket email fra den britiske forsvarsentreprenør Britam Defence tyder på, at virksomheden har overvejet et tilbud fra Syriens ærkefjende Qatar om at plante kemiske våben i den syriske by Homs for at sværte både den syriske og russiske regering.

Den tunesiske premierminister vil rense islamister ud af regering
[Netavisen - links 10.02.13] ahramonline (eng)
Hamadi Jebalib vil stadig danne en såkaldt teknnokrat-regering og udrense islamister fra nøgleministerier som justits-, indenrigs- og udenrigsministeriet. Han truer med at nedlægge sit embede, hvi9s den ny regering ikke er på plads inden midten af næste uge.

Islamister demonstrerer i Tunis
[Netavisen - links 10.02.13] Reuters (eng)
Det regerende Ennadha-parti mobiliserede omkring 6000 støtter i en demonstration i Tunis lørdaf, hvor deltagerne råbte anti-franske slagord. Det var et forsøg på at vise styrke og folkelig opbakning til regeringen, men den var langt mindre end gårsdfagens gigantmanifestation ved den myrdede Chokri Belaqids begravelse

Kurderleder: Frankrig kender sandheden om mordene på tre kvindelige aktivister
[Netavisen - links 10.02.13] nûdem.dk
Remzi Kartal siger, at den kurdiske befolkning forventer at den tyrkiske og franske myndigheder besvarer sahins udtalelser samt opklare henrettelsen på de tre kurdiske kvinder i Paris den 9. januar

Spanien: Flertal kræver, at Rajoy smutter
[Netavisen - links 10.02.13] Radio Solymar
Premierminister Mariano Rajoy kæmper for at redde sin politiske karriere, efter at et stigende antal borgere kræver, at han træder tilbage på grund af PP's korruptionsskandale.

Spanien: Dommere går i strejke
[Netavisen - links 10.02.13] Radio Solymar
Det er ikke kun fagforeningsbosser og venstreorienterede studenteroprørere, der protesterer mod den konservative regerings nedskæringspolitik.

Rapport: Industrien blæser på advarsler om skadelige kemikalier
[Netavisen - links 9.02.13] Ingeniøren
Forskernes advarsler om kemikaliers og nanomaterialers sundhedsskadelige egenskaber får hverken myndigheder eller industri til at reagere tilstrækkeligt konsekvent, dokumenterer EU's miljøagentur.

Tunesien: 1.4 millioner fulgte myrdet oppositionsleder til graven
[Netavisen - links 9.02.13] al Arabia (eng)
Lederen af den tunesiske folkefront, Chokri Belaid blev begravet i hovedstaden Tunis fredag. En generalstrejke indkaldt af den store fagorganisation UGTT lammede landet. Det anslås at 1.4 millioner fulgte begravelsen i Tunis. Mange af dem råbte anti-islamistiske slagord og krævede regeringens afgang. Belaid blev onsdag snigmyrdet af islamistiske gangstere. Herningsmændene er ikke pågrebet.

Reportage fra Tunis time for time
[Netavisen - links 9.02.13] AFP (eng)
Hamma Hammami talte til en enom folkemængde af både mænd og kvinder, da Chokri Belaids kiste blev sænket i jorden: "Vi vil fortsæte af din kurs". .Politiet anvendte tåregas. Chokris familiue havde bedt repræsentanter for regeringen og regeringspoartierne, som beskyldes for at være ansvarlig for mordet, om at holde sig væk fra begravelsen.

Nødlov fra juntatiden bryder græsk sømandsstrejke
[Netavisen - links 9.02.13] Arbejderen
Søfolk kræver manglende lønudbetalinger fra de seneste seks måneder udbetalt.


Obamas ny CIA-chef forsvarer droneangreb
[Netavisen - links 8.02.13] dr.dk
John Brennan, (der selv er en af arkitekterne bag droneangreb), som præsident Barack Obama har udset til ny chef for efterretningstjenesten CIA, forsvarede droneangreb, da han torsdag blev udspurgt af et senatsudvalg. Afhøringen blev afbrudt flere gange af demonstranter, der kritiserede droneangreb og tortur.

EU retter ikke op på kemikalielovs mangler
[Netavisen - links 8.02.13] Folkebevægelsen mod EU
"Det virker som om, Kommissionen hellere vil beskytte den europæiske industri frem for de europæiske borgere og miljøet", siger Det Økologiske Råd

Flygtninge sultestrejker i kirke i Wien
[Netavisen - links 8.02.13] Modkraft
Asylansøgere har i en måned sultestrejket i en kirke i Østrigs hovedstad i håb om flere rettigheder og opholdstilladelse. Protesterne er et udtryk for et generelt og globalt migrationsproblem, mener en dansk asylaktivist i Wien.

Tunesien: Generalstrejke i dag
[Netavisen - links 8.02.13] dr.dk
Der er voldsomme demonstrationer i Tunesien efter drabet på den tunesiske Folkefronts leder Chokri Belaid og i dag organiseres generalstrejke.

Protester i Tunesien kan sprede sig til andre lande
[Netavisen - links 7.02.13] Politiken
De næste dage med generalstrejker og fredagsbøn bliver afgørende, siger ekspert

Tunesien opløser regeringen efter politikerdrab
[Netavisen - links 7.02.13] Politiken
Tunesiens premierminister, Hamadi Jebali, siger, at han vil opløse landets regering og danne en teknokratregering. Det sker efter drabet på landets førende venstreorienterede oppositionspolitiker, Chokri Belaid

Tunesien: Oppostion forlader nationalforsamling
[Netavisen - links 7.02.13] Politiken
Oppositionen i Tunesien gør oprør efter mordet på Shokri Belaid. Ifølge Reuters trækker den sig fra nationalforsamlingen og kræver generalstrejke i landet, hvor det arabiske forår begyndte i december 2010

Gyldent Daggry opretter afdelinger i Europa
[Netavisen - links 6.02.13] Modkraft
Det græske neofascistiske parti, Gyldent Daggry, etablerer afdeling blandt eksilgrækere i Tyskland -  og danner søsterorganisation i Italien.

Tunesisk oppositionsleder myrdet
[Netavisen - links 6.02.13] Politiken
Flere end tusind personer demonstrerer foran Indenrigsministeriet i Tunesiens hovedstad Tunis, efter at landets førende venstreorienterede oppositionspolitiker, Chokri Belaid, blev myrdet til morgen.

EU sender 500 til Mali for at træne landets militær
[Netavisen - links 6.02.13] Politiken
16 EU-lande og Norge er klar til at sende en militærmission på op til 500 mand til Mali på tirsdag i næste uge for at træne Malis eget militær. Danmark deltager ikke på grund af det danske forsvarsforbehold.

Iberia - ansatte varsler strejke mod trusler om lukning og massefyringer
[Netavisen - links 6.02.13] Radio Solymar
De ansatte havde fremsat et forslag til flyselskabets ledelse om en forøgelse af produktiviteten, en lønnedgang blandt piloterne på 26 procent og en halvering af lønniveauet hos nye medarbejdere. Men forslagene blev blankt afvist af ledelsen, der truer med at afvikle selskabet og fyre 4.500 ansatte. Iberia er fusioneret med British Airways.

Sevilla og Grenada: renovationsarbejderne strejker
[Netavisen - links 6.02.13] Radio Solymar
Renovationsarbejdere i Sevilla og Grenada strejker, og det sætter sit præg på byen gader, hvor der nu hober sig over 6.000 ton affald op. De strejker mod lønnedgang og forringede arbejdsforhold. 

Hollandsk initiativ for EU-afstemning
[Netavisen – link 05.02.13] Folkebevægelsen mod EU
Ni akademikere går i spidsen for indsamling af 40.000 underskrifter for at få en EU-folkeafstemning på det hollandske parlaments dagsorden

EFS-økonom til EU: Hold fingrene fra lønnen
[Netavisen – link 05.02.13] EU-fagligt
At overføre national kompetence og inddrage løn i den ny europæiske styring vil kun føre til ustabile priser og højere arbejdsløshed, mener topøkonom i europæisk fagbevægelse.

Global nedtur: Flere arbejdsløse, flere giver op
[Netavisen – link 05.02.13] avisen.dk
Den globale arbejdsløshed er atter på vej opad. Sidste år var der 197 millioner mennesker uden arbejde. Hertil kommer 39 millioner, der har opgivet overhovedet at finde et job.

Hushjælp: Lav løn, lang arbejdstid og ingen beskyttelse
[Netavisen – link 05.02.13] avisen.dk
Arbejdsmarked for 52 millioner med job i private hjem skal nu have regler. De første lande er i gang med beskyttelse af voksende sektor.

Sydafrika: Landarbejderstrejke suspenderet
[Netavisen – link 05.02.13] BBC (eng)
De sydafrikanske landarbejdere har genoptaget arbejdet, efter at deres løn nu er sat op med omkring halvdelen af det krævede. Det er stadig langtfra nok til forsørgelsen.

Ingen kontrol med om EU-støtte virker
[Netavisen – link 05.02.13] Folkebevægelsen mod EU
Dett danske medlem af EUs revisonsret kritiserer, at ingen kontrollere om EUs mange støttemilliarder reelt virker

Storbritannien: Hemmelige betjente brugte døde børns navne
[Netavisen – links 4.02.13] Politiken
Londons Politi har benyttet identiteterne på omkring 80 døde børn som dække under aktioner, hvor hemmelige betjente infiltrerede protestgrupper.

Kuwait: 5 års fængsel for kritik på Twitter af emiren
[Netavisen 04.02.13 links] dr.dk
I Kuwaits forfatning står der, at emiren, landets øverste leder, er "immun og ukrænkelig".

Ingen amerikansk præsident uden et våben
[Netavisen 04.02.13 links] avisen.dk
Det var ikke nok, at præsident Obama havde udtalt, at han "skyder hele tiden". Han måtte fotograferes med våben i hånd.

Måske skal Sydafrika boykottes igen
[Netavisen – link 04.02.13] Flamman (sv)
I månedsvis har hundredtusinder af landarbejdere strejket i Sydafrika med krav om en fordobling af mindstelønnen. Selv hvis kravet imødekommes, vil lønnen ikke kunne sikre et eksistensminimum. Strejken er blevet mødt med fascistisk repression.

Et ikon under angreb
[Netavisen – link 04.02.13] Information
Myanmars demokrati-ikon Aung San Suu Kyi kritiseres fra flere sider og tidligere støtter for at have gået for meget på kompromis i sin stræben efter magten.

Bag murene i Helmand
[Netavisen – link 04.02.13] Orientering på P1 (radio)
Dokumentaren My Afghanistan bliver sendt på DR2 tirsdag. Den giver et sjældent – i Danmark formentlig det første – indblik i, hvordan livet i Helmand er, filmet af indbyggerne selv.

Hvad nu hvis ... i Venezuela?
[Netavisen – link 04.02.13] Orientering på P1 (radio)
Formanden for Venezuelas nationalforsamling er i Cuba for at drøfte visse politiske spørgsmål med Venezuelas præsident Hugo Chavez. Selvom han i den vestlige presse portrætteres som 'rabiat', er han i virkeligheden nærmest en moderat socialdemokrat, som arbejder for at afbøde kapitalismens virkninger på de fattige.

Slideshow: 70-året for Nazitysklands nederlag ved Stalingrad
[Netavisen – links 3.02.13] Google
Tryk "Images", og se den store samling af billeder fra slaget om Stalingrad.
Over hele Rusland fejredes sejren ved Stalingrad, der betød et vendepunkt i 2. verdenskrig

Voldsom politivold skaber vrede i Kairo
[Netavisen – links 3.02.13] Politiken
Omkring ti betjente står i en cirkel omkring demonstranten, som hjælpeløst ruller rundt på jorden.

Amerikansk havnestrejke synes endelig afblæst
[Netavisen – links 3.02.13] EPN.dk
En omfattende strejke, der om få dage kunne have lammet mindst 14 store havne langs hele den amerikanske østkyst, synes endelig afblæst.

Nye græske og spanske rekorder i unges arbejdsløshed
[Netavisen – links 2.02.13] Fagligt EU
55,6 procent af de unge i Spanien var uden arbejde i december og 57,6 procent af de unge i Grækenland i oktober, mens den generelle arbejdsløshed i EU og eurozonen er den samme tre måneder i træk

USA vil sende droner ind over Sahara
[Netavisen – links 2.02.13] Information
Efter fordrivelsen af al-Qaeda og islamistiske tuareg-militser fra byer i det nordlige Mali vil amerikanerne anvende droner til overvågning og eliminering af islamistiske ledere

USA giver grønt lys til nye israelske angreb på Syrien
[Netavisen – links 2.02.13] ICH (eng)
Det israelske Haaretz fortæller at Israel angreb en række forskellige mål i Syrien og har grønt lys fra USA til nye angreb

FN: Israel skal flytte alle jødiske bosættere fra Vestbredden
[Netavisen – links 2.02.13] ICH (eng)
FN-rapport pålægger Israel at stoppe for ny ekspansion og fjerne alle ulovlige bosættelser fra Vestbredden.

Tyrkisk regering: Marxist står bag selvmordsbombe i Ankara
[Netavisen – links 2.02.13] Politiken
Det tror vi ikke på!

EU og USA kæmper om dominans i IMF
[Netavisen – links 2.02.13] Fagligt EU
De nye vækstøkonomier er stadig på de bageste pladser i IMF og må se, at USA og Europa sidder tungt på magten, efter nyt forsøg på reformer igen mislykkedes

USA: 22 krigsveteraner begår selvmord hver dag
[Netavisen – links 2.02.13] DR
Langt flere amerikanske krigsveteraner tager livet af sig selv end hidtidigt antaget, viser den foreløbig mest omfattende undersøgelse fra den amerikanske regering. Hver dag dør 22 tidligere soldater - det svarer i gennemsnit til et selvmord hvert 65. minut.

Japan opbringer kinesisk fiskerbåd i omstridt farvand
[Netavisen – links 2.02.13] metroXpress
Japans kystvagt har opbragt en kinesisk fiskerbåd ud for Okinawa og anklaget besætningen for "uautoriseret koralfiskeri". Det skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder