Netavisens nyhedslinks uge 05

Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat


Slideshow: 70-året for Nazitysklands nederlag ved Stalingrad
[Netavisen – links 3.02.13] Google
Tryk "Images", og se den store samling af billeder fra slaget om Stalingrad.
Over hele Rusland fejredes sejren ved Stalingrad, der betød et vendepunkt i 2. verdenskrig

Voldsom politivold skaber vrede i Kairo
[Netavisen – links 3.02.13] Politiken
Omkring ti betjente står i en cirkel omkring demonstranten, som hjælpeløst ruller rundt på jorden.

Amerikansk havnestrejke synes endelig afblæst
[Netavisen – links 3.02.13] EPN.dk
En omfattende strejke, der om få dage kunne have lammet mindst 14 store havne langs hele den amerikanske østkyst, synes endelig afblæst.

Nye græske og spanske rekorder i unges arbejdsløshed
[Netavisen – links 2.02.13] Fagligt EU
55,6 procent af de unge i Spanien var uden arbejde i december og 57,6 procent af de unge i Grækenland i oktober, mens den generelle arbejdsløshed i EU og eurozonen er den samme tre måneder i træk

USA vil sende droner ind over Sahara
[Netavisen – links 2.02.13] Information
Efter fordrivelsen af al-Qaeda og islamistiske tuareg-militser fra byer i det nordlige Mali vil amerikanerne anvende droner til overvågning og eliminering af islamistiske ledere

USA giver grønt lys til nye israelske angreb på Syrien
[Netavisen – links 2.02.13] ICH (eng)
Det israelske Haaretz fortæller at Israel angreb en række forskellige mål i Syrien og har grønt lys fra USA til nye angreb

FN: Israel skal flytte alle jødiske bosættere fra Vestbredden
[Netavisen – links 2.02.13] ICH (eng)
FN-rapport pålægger Israel at stoppe for ny ekspansion og fjerne alle ulovlige bosættelser fra Vestbredden.

Tyrkisk regering: Marxist står bag selvmordsbombe i Ankara
[Netavisen – links 2.02.13] Politiken
Det tror vi ikke på!

EU og USA kæmper om dominans i IMF
[Netavisen – links 2.02.13] Fagligt EU
De nye vækstøkonomier er stadig på de bageste pladser i IMF og må se, at USA og Europa sidder tungt på magten, efter nyt forsøg på reformer igen mislykkedes

USA: 22 krigsveteraner begår selvmord hver dag
[Netavisen – links 2.02.13] DR
Langt flere amerikanske krigsveteraner tager livet af sig selv end hidtidigt antaget, viser den foreløbig mest omfattende undersøgelse fra den amerikanske regering. Hver dag dør 22 tidligere soldater - det svarer i gennemsnit til et selvmord hvert 65. minut.

Japan opbringer kinesisk fiskerbåd i omstridt farvand
[Netavisen – links 2.02.13] metroXpress
Japans kystvagt har opbragt en kinesisk fiskerbåd ud for Okinawa og anklaget besætningen for "uautoriseret koralfiskeri". Det skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

3F tager sag op om myrdet aktivist i Columbia
[Netavisen – links 1.02.13] Modkraft
Mandag blev en faglig aktivist i Colombia skudt ned på vej til arbejde. 3F vil nu rette henvendelse til regeringen for at få den til at lægge pres på den colombianske regering, der ikke gør nok for at sikre de fagligt aktive.

Afpresning mod strejkende: Vi lukker Iberia
[Netavisen – links 1.02.13] Radio Solymar
Det spanske flyselskab Iberia er truet af lukning. Det mener i hvert fald selskabets ledelse, da personalet gør klar til nye arbejdsnedlæggelser.

Bananarbejderes helbred ødelægges
[Netavisen – links 1.02.13] U-landsnyt
Tungt og ensidigt arbejde uden pauser ødelægger bananarbejderes helbred, mener BA i ergoterapi, Janeth Vega, efter besøg på plantager.

Verdensbankens investeringer i skov er en fiasko
[Netavisen – links 1.02.13] U-landsnyt
De 4,1 milliarder dollars, som Verdensbanken har investeret i skov de sidste ti år, har hverken formået at begrænse fattigdom og klimaforandringer, bevare skov eller hjælpe lokalsamfund i u-landene.

Israelske fly angriber våbentransport i Syrien
[Netavisen – links 31.01.13] ICH (eng)
Israel har angrebet en våbentransport i selve Syrien ifølge Al Jazeera.

Irakisk Kurdistan bliver det nye Dubai
[Netavisen – links 31.01.13] Information
Irakisk Kurdistan oplever et forrygende olie- og vækstboom med årlige vækstrater på 12 procent – en skærende kontrast til det øvrige Irak, hvor sekteriske spændinger og bilbomber hører til dagens orden

WikiLeaks-stifter går ind i australsk politik
[Netavisen – links 31.01.13] Information
Julian Assange stiller op ved parlamentvalg i Australien, der finder sted i september.

Iran: Vestens belejlige fjende
[Netavisen – links 31.01.13] Information
Vesten skal atter i gang med at forhandle med Iran om landets atomprogram. I regionen bliver fronterne trukket stadig skarpere op, og atomspørgsmålet er uløseligt forbundet med en række af konflikterne i Mellemøsten. Men er Vesten overhovedet interesseret i en løsning – og kan Irans ledelse overleve at indgå en aftale?

Storbank scorer 2 milliarder på mad
[Netavisen – links 30.01.13] avisen.dk
Den internationale storbank Goldman Sachs har tjent 2,2 milliarder kroner på at spekulere på markederne for fødevarer, mens næsten en milliard mennesker sulter, fordi de ikke har råd til mad.

Mord på kurdiske politikere : Sporene fører til de “Grå Ulve”
[Netavisen – links 30.01.13] Modkraft
Den seneste research lavet af journalister fra det kurdiske presseagentur FIRAT forstærker mistanken om, at den formentlige morder af de tre kurdiske eksilpolitikere i Paris er en tyrkisk nationalist, der er blevet indsluset i kurdiske sammenhænge.

Madrid lufthavn: Rengøringsfolk strejker mod lønnedgang
[Netavisen – links 30.01.13] Radio Solymar
Rengøringsfolkene i Madrid lufthavn har nedlagt arbejdet på ubestemt tid i protest mod lønnedskæringer på omkring 30 procent.

 Bangla Desh: Politiet brugte peberspray mod demonstrerende lærere
[Netavisen – links 29.01.13] Global Voices Online
Politiet brugte peberspray mod hundredevis af lærere og andre ansatte der protesteredemmod regeringen. En lærer døde som følge af sprayén.

Storbritannien overvejer at sende tropper til Mali
[Netavisen – links 29.01.13] dr.dk
Storbritannien vil muligvis bistå Frankrigs militære intervention i Mali med en styrke på omkring 200.Søndag forsikrede premierminister David Cameron i en telefonsamtale med Frankrigs præsident, François Hollande, at Storbritannien er "opsat på" at sørge for yderligere hjælp til de franske styrker i Mali.

USA vil bygge base til droner i Afrika
[Netavisen – links 29.01.13] dr.dk
Anonyme kilder siger til avisen, at USA ønsker at øge overvågningen af militante islamister i regionen. Ifølge kilderne er der også mulighed for, at dronerne vil blive anvendt i forbindelse med raketangreb mod militante islamistgrupper. 

Brasilien: Leder af fattige jordløse skudt og dræbt
[Netavisen – links 28.01.13] U-landsnyt
Cicero Guedes, 43, fra staten Rio de Janeiro, blev skudt, da han cyklede hjem. Han blev dræbt nær en sukkerplantage som medlemmer af de jordløses bevægelse (MST) havde besat. Det er endnu en i rækken af drab på aktivister for fattige befolkningsgrupper - truslerne mod dem er tredoblet på et år,

Libyens salafister viser tænder
[Netavisen – link 28.01.13] Orientering på P1 (radio)
Gaddafis fald fra magten i Libyen med NATO-krigen i 2011 fjernede det tunge åg af undertrykkelse som i årevis holdt landets yderliggående religiøse salafister nede. Nu forsøger de i stigende grad at påtvinge andre libyere deres ultrakonservative fortolkning af islam, og de går ikke af vejen for at gøre det med magt.

Iraks kvinder kæmper for at vinde deres frihed
[Netavisen – link 28.01.13] Flamman (sv)
I 70'erne kunne stort set samtlige irakiske kvinder læse og skrive. Nu er andelen nede på 40 procent. I 1959 fik landet Mellemøstens første kvindelige premierminister og den første kvindelige dommer. Nu er Irak i stedet forvandlet til et land, hvor mange enker tvinges til at leve under svære forhold, samtidig med at stadig flere mindreårige piger bliver giftet bort.

EU vil have magt til at fyre journalister
[Netavisen – link 28.01.13] Arbejderen
EU-Kommissionen overvejer forslag om EU-regulerede pressenævn og ensrettede regler for hvornår journalister kan fyres og medier straffes med bøde.

Syg Chávez advarer mod imperialismen
[Netavisen – link 28.01.13] Dagens Nyheter (sv)
Den svært syge venezuelanske præsident gennemgik sin fjerde operation på et sygehus i Cuba 11. januar. Efter operationen ramtes Chávez af en ondartet infektion i lungerne, som han nu skal have overvundet.

Merkel i Davos: Lønningerne skal fortsætte ned
[Netavisen – links 27.01.13] EU-fagligt netværk
Den tyske kansler afviser, at der kan blive tale om at lette på de smertefulde økonomiske reformer, som bliver drevet igennem i EU-landene og som har bragt Grækenland og Spanien på randen af social katastrofe. På det ”verdens økonomiske topmøde” i Davos insisterede hun i sin tale på, at det ”er vitalt at fortsætte med at nedbringe lønomkostningerne for at gøre Europa mere konkurrencedygtig,”

Indien: ’Peoples Parade’ – billedserie
[Netavisen – links 27.01.13] South Asia Citizens Web
Peoples Parade gennemføres på Indiens selvstændighedsdag.

USA optanker franske kampfly i Mali
[Netavisen – links 27.01.13] dr.dk
Krigen i Mali er i høj grad også USA’s krig. Præsident Barack Obama har givet sin støtte til den franske indgriben i konflikten i Mali og sagt god for at dele efterretninger og sætte ind med transportfly. Men USA har indtil nu tøvet med at levere brændstoffly.

Kina styrker militære muskler: Testflyver kæmpefly
[Netavisen – links 27.01.13] dr.dk
Den stadigt mere ambitiøse stormagt har netop udført en testflyvning af det største transportfly, som kineserne nogensinde har udviklet til deres luftvåben.

De første Nato-raketter er på plads i Tyrkiet
[Netavisen – links 27.01.13] Metro Express
Den danske regering har besluttet at sende 10 soldater til missionen. De skal være med til at etablere strategisk kommunikation til støtte for de Patriot-raketter, som Nato ventes at have klar i løbet af få dage.

Camerons løfte om EU-folkeafstemning udløser markant opbakning
[Netavisen – links 27.01.13] Politiken
Den britiske premierminister, David Cameron, har fået medvind i meningsmålingerne, efter han har bebudet en 'ind eller ud'-folkeafstemning om landets fortsatte medlemskab af EU.

Shell er verdens værste
[Netavisen – links 27.01.13] Greenpeace
Shell er verdens værste! Shell har vundet Public Eye-prisen for sine kontroversielle, risikable og beskidte olieudvindingsprojekter rundt omkring i hele verden – og ikke mindst for sin ekstremt risikable olieefterforskning i Arktis.

Saudisk prins opfordrer til stærkere bevæbning af ’oprørere’ i Syrien
[Netavisen – links 27.01.13] Information Clearing House/ Reuters
Turki al-Faisal, saudisk prins, tidligere efterretningschef og bror til den saudiske udenrigsminister opfordrer på topmødet i Davos Vesten til at sende stærkere våben til ’oprørerne’ i Syrien.

Græske strejkende trues med fem års fængsel
[Netavisen – links 26.01.13] Modkraft
Græsk politi bryder metroarbejderes blokade - og udløser udvidet trafikstrejke i Athen. Den græske regering truer strejkende metroarbejdere med nødretslovgivning, der kan give op til fem års fængsel.

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder