Netavisens nyhedslinks uge 04

Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debatLibyens salafister viser tænder
[Netavisen – link 28.01.13] Orientering på P1 (radio)
Gaddafis fald fra magten i Libyen med NATO-krigen i 2011 fjernede det tunge åg af undertrykkelse som i årevis holdt landets yderliggående religiøse salafister nede. Nu forsøger de i stigende grad at påtvinge andre libyere deres ultrakonservative fortolkning af islam, og de går ikke af vejen for at gøre det med magt.

Iraks kvinder kæmper for at vinde deres frihed
[Netavisen – link 28.01.13] Flamman (sv)
I 70'erne kunne stort set samtlige irakiske kvinder læse og skrive. Nu er andelen nede på 40 procent. I 1959 fik landet Mellemøstens første kvindelige premierminister og den første kvindelige dommer. Nu er Irak i stedet forvandlet til et land, hvor mange enker tvinges til at leve under svære forhold, samtidig med at stadig flere mindreårige piger bliver giftet bort.

EU vil have magt til at fyre journalister
[Netavisen – link 28.01.13] Arbejderen
EU-Kommissionen overvejer forslag om EU-regulerede pressenævn og ensrettede regler for hvornår journalister kan fyres og medier straffes med bøde.

Syg Chávez advarer mod imperialismen
[Netavisen – link 28.01.13] Dagens Nyheter (sv)
Den svært syge venezuelanske præsident gennemgik sin fjerde operation på et sygehus i Cuba 11. januar. Efter operationen ramtes Chávez af en ondartet infektion i lungerne, som han nu skal have overvundet.

Merkel i Davos: Lønningerne skal fortsætte ned
[Netavisen – links 27.01.13] EU-fagligt netværk
Den tyske kansler afviser, at der kan blive tale om at lette på de smertefulde økonomiske reformer, som bliver drevet igennem i EU-landene og som har bragt Grækenland og Spanien på randen af social katastrofe. På det ”verdens økonomiske topmøde” i Davos insisterede hun i sin tale på, at det ”er vitalt at fortsætte med at nedbringe lønomkostningerne for at gøre Europa mere konkurrencedygtig,”

Indien: ’Peoples Parade’ – billedserie
[Netavisen – links 27.01.13] South Asia Citizens Web
Peoples Parade gennemføres på Indiens selvstændighedsdag.

USA optanker franske kampfly i Mali
[Netavisen – links 27.01.13] dr.dk
Krigen i Mali er i høj grad også USA’s krig. Præsident Barack Obama har givet sin støtte til den franske indgriben i konflikten i Mali og sagt god for at dele efterretninger og sætte ind med transportfly. Men USA har indtil nu tøvet med at levere brændstoffly.

Kina styrker militære muskler: Testflyver kæmpefly
[Netavisen – links 27.01.13] dr.dk
Den stadigt mere ambitiøse stormagt har netop udført en testflyvning af det største transportfly, som kineserne nogensinde har udviklet til deres luftvåben.

De første Nato-raketter er på plads i Tyrkiet
[Netavisen – links 27.01.13] Metro Express
Den danske regering har besluttet at sende 10 soldater til missionen. De skal være med til at etablere strategisk kommunikation til støtte for de Patriot-raketter, som Nato ventes at have klar i løbet af få dage.

Camerons løfte om EU-folkeafstemning udløser markant opbakning
[Netavisen – links 27.01.13] Politiken
Den britiske premierminister, David Cameron, har fået medvind i meningsmålingerne, efter han har bebudet en 'ind eller ud'-folkeafstemning om landets fortsatte medlemskab af EU.

Shell er verdens værste
[Netavisen – links 27.01.13] Greenpeace
Shell er verdens værste! Shell har vundet Public Eye-prisen for sine kontroversielle, risikable og beskidte olieudvindingsprojekter rundt omkring i hele verden – og ikke mindst for sin ekstremt risikable olieefterforskning i Arktis.

Saudisk prins opfordrer til stærkere bevæbning af ’oprørere’ i Syrien
[Netavisen – links 27.01.13] Information Clearing House/ Reuters
Turki al-Faisal, saudisk prins, tidligere efterretningschef og bror til den saudiske udenrigsminister opfordrer på topmødet i Davos Vesten til at sende stærkere våben til ’oprørerne’ i Syrien.

Græske strejkende trues med fem års fængsel
[Netavisen – links 26.01.13] Modkraft
Græsk politi bryder metroarbejderes blokade - og udløser udvidet trafikstrejke i Athen. Den græske regering truer strejkende metroarbejdere med nødretslovgivning, der kan give op til fem års fængsel.

Topmøde i Davos: Frygt for oprør og protest
[Netavisen – links 25.01.13] Information
Efter et par år med stigende utilfredshed, øget civil aktivisme og en faldende tillid til politikerne og de fælles institutioner, er det blandt civilbefolkningerne, at verdens ledere ser den største trussel.

Græske strejkende trues med fyring
[Netavisen – links 25.01.13] dr.dk
Athens strejkende metroarbejdere, som for over en uge siden nedlagde arbejdet, risikerer nu at blive fyret, oplyste den græske regering torsdag.
Strejken er en protest mod de lønnedskæringer, som regeringen har bebudet for de offentligt ansatte, og som samtidig vil afskaffe deres overenskomst.

Malis største artister laver fredssang
[Netavisen – links 25.01.13] U-lands Nyt
”Mali Ko” eller ”Malis stemme” er navnet på en fredssang skrevet af Fatoumata Diawara. Hun har samlet over 40 af Malis mest kendte musikere for, med en stemme, at synge for fred.

Tusinder på gaden mod social dumping
[Netavisen – links 24.01.13] EUfagligt netværk
Tusinder af europæiske arbejdere var onsdag forsamlet i Bruxelles for at protestere mod social dumping.

Klimaforandringer truer vandforsyningen i Sydamerika

[Netavisen – links 24.01.13] U-lands Nyt
I den tropiske del af verdens længste bjergkæde i Sydamerika er især de mindre gletschere skrumpet ind med 30 til 50 procent siden 1970erne, fremgår det af nyt studie - det truer vandforsyningen til millioner af mennesker.

Chiles indianere har gjort oprør i 500 år
[Netavisen – links 24.01.13] avisen.dk
Mapuche folket bøjede sig aldrig for spanierne - nu må Chile bøje sig for deres krav. Trætte af fattigdom og diskrimination har de fået nok.

Verdens fattigdom kunne let afskaffes (sv)

[Netavisen – links 24.01.13] Proletären
Den brittiske hjælpeorganisation Oxfam konstater, at indkomsten fra de 100 rigeste mennesker i verden ville række til at afskaffe verdens ekstreme fattigdom 4 gange.

Storbrittanien: Cameron lover afstemning om EU-medlemskab
[Netavisen – links 23.01.13] Politiken
Cameron vil i dag holde en tale, hvis indhold allerede er ude i pressen. »Når vi har forhandlet den nye aftale, vil vi tilbyde det britiske folk en folkeafstemning med et meget enkelt inde-eller-ude-valg om, hvorvidt de vil blive i EU på de nye betingelser eller træde helt ud«, hedder det i talen ifølge BBC.

Protester i Tyrkiet mod NATO-missiler
[Netavisen – links 23.01.13] Euronews
Demonstration ved ankomsten af NATO’s Patriot missiler i Tyrkiet. Missilerne er rettet mod Syrien. (video)

USA: Demonstration på Obamas indsættelsesdag
[Netavisen – links 23.01.13] flickr
På Obamas indsættelsesdag – der også er årsdagen for Martin Luther Kings tale ’I have a dream’ afholdtes demonstration imod USA’s krigspolitik der forarmer befolkningen og imod erhvervslivets indflydelse på politikken.

FN dokumenterer omfattende mishandling af fanger i Afghanistan
[Netavisen – links 22.01.13] Information
I den hidtil mest omfattende rapport på området tegner FN nu et særdeles dystert billede af forholdene i afghanske fængsler.

Kamp mod privatisering af sundhedsvæsenet i Spanien
[Netavisen – links 22.01.13] Arbejderen
Gaderne i Madrid bliver cirka en gang om ugen oversvømmet af en 'hvid bølge'. Det er læger og andre ansatte i sundhedsvæsenet i Madrid, som protesterer mod, at lokalregeringen har besluttet at privatisere seks hospitaler og 27 sundhedsklinikker. 

Nazistisk racisme repræsenteret i Ungarns regering
[Netavisen – link 21.01.12] Orientering på P1 (radio)
En politiker fra regeringspartiet Fidesz har sagt, at mange sigøjnere er dyr, der ikke bør leve blandt mennesker, og at disse dyr ikke bør have lov at leve. Ungarns sigøjnere (romaer) er udsat for en hetz og forfølgelse, som peger i retning af egentlige pogromer.

Tekstilarbejderne i Bangladesh går på gaden
[Netavisen – link 21.01.12] Revolusjon (no)
Der har de sidste måneder været en række strejker i tekstilindustrien i Bangladesh, hvor tusinder af arbejdere arbejder for usle lønninger for at levere tøj til blandt andre Hallmark og Hennes & Mauritz. Ikke bare er lønningerne elendige, fabrikkerne er ofte faldefærdige brandfælder.

Pentagon chef truer med aktion mod militante afrikanere
[Netavisen - links 20.1.13] banoosh.com
Leon Panetta, amerikansk militær chef, har truet med at USA vil tage de
nødvendige skridt til at beskytte "vores folk" mod trusler fra
al-Quaida-tilknyttede militante i NordAfrika

Politiet affyrer tåregas i Bahrain
[Netavisen - links 20.1.13] Banoosh.com
Saudi-støttede sikkerhedsstyrker har angrebet demonstranter mod styret i
Bahrain i et overgreb mod fredelige protester i landet i den Persiske golf.
Men de har frigivet en human rights aktivist

Han afslørede Israels atomvåben
[Netavisen – links 20.01.13] Information
Han har adskillige gange været bragt i forslag til Nobels Fredspris, men hver gang har han bedt Nobel-Komiteen om at få sit navn strøget, da han ikke ønsker at figurere på samme liste som Peres.

Spanske interesser i Mali
[Netavisen – links 19.01.13] Radio Solymar
Nu er de spanske myndigheder også klar til at sende mindst et fly og 40 til 50 militærfolk af sted til Mali for at støtte de franske troppers indtrængen i landet. Det siger Spaniens udenrigsminister José Manuel García-Margallo forud for et møde blandt EU's udenrigsministre i dag (17.01). Spanien har omfattende investeringer og økonomiske interesser i Marokko og Vestafrika, hvor det spanske olieselskab Repsol har planlagt omfattende investeringer.

Halvdelen af verdens mad bliver spist
[Netavisen – links 19.01.13] Metro Express
Op mod halvdelen af de fødevarer, der produceres globalt, går til spilde eller smides væk, skriver Landbrugsavisen, som refererer til en britisk undersøgelse.

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder