Netavisens nyhedslinks uge 02

Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

USA er klar til at støtte Mali-invasion
[Netavisen – link 14.01.12] Politiken
Både USA og Storbritannien melder klar til at deltage i den iscensatte imperialistiske intervention.

Civile slagtes af Frankrig i Mali
[Netavisen – link 14.01.12] Aftonbladet (sv)
Den fransk ledede invasion af det nordlige Mali er nu på tredjedagen begyndt at få følgeskab af meldinger om civile ofre, herunder børn.

Syrien: ‘Oprørere’ tager palæstinensere som gidsler
[Netavisen – link 14.01.12] Proletæren (sv)
De imperialistisk støttede såkaldte oprørsgrupper har også okkuperet en stor palæstinensisk flygtningelejr ved Damaskus og terroriserer de indbyggere, som ikke er flygtet. PLO har forgæves henvendt sig til de udenlandske interventionister og bedt dem om at lade deres militser respektere palæstinensernes neutralitet i Syrien.

Israelsk politi fjerner aktivister
[Netavisen – links 14.01.13] Politiken
Israelsk politi har i nat ryddet den teltlejr, som palæstinensiske aktivister havde slået op i protest mod Israels planer om at bygge nye bosættelser.

Beijing: Ekstrem luftforurening
[Netavisen – links 14.01.13] Politiken
De seneste målinger viser, at koncentrationen af skadelige partikler i luften er 28 gange højere, end den normale grænse for hvad der er skadeligt ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO.

USA’s skoler får bevæbnede vagter
[Netavisen – links 13.01.13] Information
USA's magtfulde våbenlobby-organisation National Rifle Association (NRA) oplyser, at den har fået over 100.000 nye medlemmer efter massakren på skolen Sandy Hook i Newtown i Connecticut den 14. december.

Spanien: Udsigt til 30.000 fyringer
[Netavisen – links 13.01.13] Radio Solymar
Ansatte i store spanske virksomheder har god grund til at ryste i bukserne, hvis de frygter at ryge ud i arbejdsløshed. Alene i løbet af 2013 ventes der at komme yderligere 30.000 fyringer som en del af regeringens nye lov om "regulering af arbejdstyrken", ERE.

Spanien: 57,8 procent utilfredse med monarkiet
[Netavisen – links 13.01.13] Radio Solymar
Hvis den spanske kongefamilie var en privat virksomhed, var den sikkert blevet lukket. Det er ud til at blive et rigtigt møgår for den spanske kongefamilie, der står til konstante fald i de seneste popularitetsmålinger.

Frankrig har optrappet angreb på Mali
[Netavisen – links 12.01.13] globalresearch.ca (eng)
Nato og Vesten er med til at støtte og bevæbne islamistiske militser der angriber Libyen, Mali, Syrien osv. og kommer derefter "til undsætning".
Læs også Krigen om ressourcerne og erobringen af Mali på Stop Terrorkrig

Fælles demo i Bruxelles mod social dumping
[Netavisen – links 11.01.13] EU-fagligt Netværk
Den europæiske sammenslutning af bygnings- og træarbejdere kalder til demonstration 23. januar i Bruxelles.

FN vil bruge droner i Afrika
[Netavisen – links 11.01.13] dr.dk
Den førerløse drones tv-kameraer gør, at den kan se, hvad der foregår på jorden, og denne egenskab vil FN nu benytte sig af i Afrika som støtte for sine fredsbevarende styrker. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Politiet får hug for håndtering af gruppevoldtægtssag i New Delhi
[Netavisen – links 11.01.13] Politiken
Vreden over en brutal gruppevoldtægt på en bus i Indien er ikke kun rettet mod gerningsmændene. Også politiet er under anklage.

Europa i dødvande: de europæiske fagforeninger slår alarm
[Netavisen – links 10.01.13] etuc.org
De europæiske ledere skal seriøst overveje rapport fra Kommissionen om udviklingen i beskæftigelsen og den sociale situation i Europa, der blev offentliggjort den 8. januar. Dette dokument bekræfter de dystre udsigter for arbejdsløshed, forringelse af den sociale situation og købekraft og stigende fattigdom.

Rekordhøj arbejdsløshed i euroland
[Netavisen – links 10.01.13] folkebevaegelsen.dk
NYT FRA EU-FRONTEN: Knap 19 millioner er uden job i de 17 eurolande. ”Vi er ikke i nærheden af slutspillet”, siger en af verdens førende økonomer om eurokrisen

USA lægger pres på britterne for at undgå folkeafstemning om EU
[Netavisen – links 10.01.13] Politiken
Den amerikanske appel kommer samtidig med, at meningsmålinger viser en stigning i støtten til en britisk tilbagetrækning fra EU 

Udledning af CO2 er på verdensplan fordoblet siden 1973
[Netavisen – links 9.01.13] U-landsnyt
Kina er den helt store højdespringer i forhold til andelen af den samlede udledning. Her er andelen af udledninger blevet mere end fire gange større end i 1973.

IMF: Undskyld, vi tog fejl om nedskæringer
[Netavisen – links 9.01.13] EU-fagligt Netværk
Den Internationale Valutafonds topøkonomer indrømmer at de tog fejl om konsekvenserne af nedskæringer i Grækenland og andre EU-lande

Britisk Irakkommision forsinket to år
[Netavisen – links 9.01.13] Stop the war Coalition (eng)
Offentligheden kommer til at vente til slutningen af 2014 før resultatet af den britiske Irak undersøgelseskommision ligger færdigt.

Konference i London i anledning af 10-året for angreb på Irak
[Netavisen – links 9.01.13] Stop the war Coalition (eng)
International konference i London d. 9. februar 2013.

Sydney smelter: Katastrofe-brande hærger Australien
[Netavisen – links 8.01.13] dr.dk
Fredag var det så varmt som 41,8 grader i øens største by, Hobart - og det er rekord, siden temperaturmålingerne begyndte i 1880. Ilden fik fat i den tørre vegetation på øen - en enkelt brand strakte sig over 30 kilometer.

Occupy vil købe amerikanernes gæld
[Netavisen – links 8.01.13] Modkraft
Formålet med opkøbene af gældsbreve er i stedet for at opkræve gælden, som Wall Street gør det efter billige opkøb, men at rive gældsbrevene i stykker for derved at frigøre borgere fra den gæld, som de er tynget af.

 Bahrain stadfæstede livstidsdom mod Abdulhadi al-Khawaja  
[Netavisen – link 07.01.13] Jyllands-Posten
Bahrains højesteret har mandag endeligt stadfæstet en række domme mod 13 ledere af et folkeligt oprør i 2011, heriblandt den dansk-bahrainske aktivist Abdulhadi al-Khawaja. Afgørelsen ventes at udløse nye uroligheder og protester.

Storbrittanien: Vil bruge magt for at beholde Falklandsøerne
[Netavisen – links 7.01.13] Politiken
Hvis det bliver nødvendigt, er Storbritannien klar til at kæmpe for, at Falklandsøerne forbliver britisk territorium. Det siger den britiske premierminister, David Cameron, og minder om, at Storbritannien har et "stærk forsvar" på øerne i form af soldater og kampfly.

IMF: Fortsat verdenskrise i 2013

[Netavisen – link 07.01.13] EPN.dk
Den Internationale Valutafond forventer fortsat verdenskrise med bl.a. stigende fødevarepriser.

Energi-planter slipper flere giftige gasser ud i atmosfæren
[Netavisen – links 7.01.13] Ingeniøren
Hurtigtvoksende træer som pil og poppel udleder meget isopren, der omdannes til den giftige gasart ozon. Ifølge en ny undersøgelse risikerer træerne at blive skyld i 1.400 ekstra for tidligere dødsfald årligt i Europa.

Indien: Nye demonstrationer mod politiets apati overfor volden
[Netavisen – links 6.01.13] avisen.dk
Inkompetence hos det indiske politi og almindelige inderes manglende lyst til at gribe ind over for vold har lørdag udløst nye demonstrationer i New Delhi i kølvandet på en gruppevoldtægt, der kostede en ung kvinde livet.

Julen i Argentina: Gadekampe og tag-selv-aktioner
[Netavisen – links 6.01.13] Autonom Infoservice
I dagene op til jul deltog titusinder i tag-selv-aktioner i argentinske storbyer. De steder hvor politistyrker nåede frem kom det til heftige gadekampe.
Se også:
http://kpnet.dk/artikler/tema/2001-tema-argentina_krise_og_opstand.html

Japan vil bygge nye atomkraftværker
[Netavisen – links 6.01.13] Ingeniøren
Internationale medier som New York Times rapporterer, at den japanske premierminister Shinzo Abe blandt andet har været under heftigt pres fra Japans svar på Dansk Industri, kaldet Keidanren. Organisationen tæller industrigiganter som Toyota, Mitsubishi, Komatsu, Canon og Toshiba og har officielt og indtrængende har bedt regeringen om at genstarte de resterende 48 reaktorer.

Ryanair-piloter frygter katastrofe
[Netavisen – links 6.01.13] Radio Solymar
”Jeg frygter, at der skal et flystyrt til, før myndighederne vågner op”. Citatet stammer fra en Ryanairpilot, der nu råber vagt i gevær over Ryanairs lavprispolitik.

Argentina kræver Falklandsøerne tilbage
[Netavisen – links 5.01.13] Politiken
Et åbent brev fra den argentiske præsident Cristina Fernandez de Kirchner, som forleden blev trykt i de to britiske aviser The Guardian og søsteravisen The Independent, krævern øerne, som Argentina uden held forsøgte at invadere i 1982, tilbage fra britisk herredømme.

Colombia: 13 oprørere dræbt under frredsforhandlinger
[Netavisen – links 5.01.13] Modkraft
Den colombianske hær fortsætter militær offensiv mod landets guerilla. Regeringen forsøger at reducere fredsprocessen til et spørgsmål om afvæbning

Nato gør klar til at stille raketter op i Tyrkiet
[Netavisen – links 5.01.13] DR
USA vil sende omkring 400 soldater til Tyrkiet i løbet af de kommende dage, og i de kommende uger ankommer raketbatterierne fra Holland, Tyskland og USA.

Filmen Hushpuppy – en historie om ukueligt livsmod
[Netavisen – links 4.01.13] Information
Filmen Hushpuppy - Beasts of the Southern Wild, er en barsk historie om orkanen Katrina der rammer Lousianna i 2005, fortalt gennem et barns tanker og oplevelse af verden der styrter sammen, med blanding af fantasi og virkelighed og ukueligt livsmod. Hovedpersonerne er som de fattigste skæve eksistenser i Chaplins fortællinger og allerede det betyder at de gængse klicheer i traditionelle amerikanske katastrofefilm bliver vendt på hovedet.

Saudi-Arabien hjælper USA med droneangreb i Yemen
[Netavisen – links 4.01.13] Politiken
Afsløringen af, at de amerikanske droneangreb bliver støttet af saudiske kampfly ventes at rejse nye spørgsmål om legitimiteten af amerikanernes stadigt større drone-program.

Intens FBI-overvågning af Occupy-bevægelse
[Netavisen – links 4.01.13] Modkraft
Den amerikanske efterretningstjeneste FBI fulgte nøje med, da græsrodsaktivister i slutningen af 2011 dannede den kapitalisme-kritiske protestbevægelse Occupy Wall Street og opfattede den som en potentiel terrortrussel.

ILO: Mere til profit, mindre til løn
[Netavisen – links 3.01.13] ILO (eng)
En større del af indtjeningen går til profit og lønandelen formindskes, viser ILOs årlige lønrapport.

Al Jazeera America: Køber Al Gores TV-kanal
[Netavisen – links 3.01.13] business.dk
Al Jazeera vil lukke Current TV og erstatte det med et nyt netværk Al Jazeera America, hvor Gore bliver medlem af den nye bestyrelse. Dermed etablerer det magtfulde arabiske medie, som kontrolleres fra Qatar og støtter islamisk mfundamentalkisme, sig også i imperialismens kerneland.

Olieborerig går på grund ved Alaska
[Netavisen – links 2.01.13] New Scientist (eng)
Shells ambitioner om at finde olie i arktis er løbet ind i nye problemer efter at en borrig nytårsaften rev sig løs fra slæbebåden og gik på grund ved Alaska. Det er kun et halvt år siden sidst at en Shell-borrerig kom ud af kontrol i samme område. Der er indtil videre ikke riciko for at borreriggen synker.

Røde Kors: Europa bliver verdens nye brændpunkt
[Netavisen – links 2.01.13] Politiken
Millioner af europæere, der før var relativt velstående, har nu så svært ved at få mad på bordet, at Europa må være forberedt på folkelige opstande i stil med Nordafrika. Den konklusion er man nået frem til i Internationalt Røde Kors på grund af den økonomiske krise i EU.

Forklædte israelske soldater åbner ild på Vestbredden
[Netavisen – links 2.01.13] Politiken
En lille gruppe forklædte israelske kommandosoldater blev afsløret i palæstinensisk landsby på Vestbredden.

Falsk medicin dræber i Afrika
[Netavisen – links 2.01.13] aviusen.dk
Fabrikanter i Indien og især Kina sender falsk medicin til Afrika. Ingen kan se forskel på det helbredende og det farlige produkt.

USA: Arbejdsmarkedsbidrag stiger
[Netavisen – links 2.01.13] Information
Bidraget bliver igen sat op til 6,2 procent fra de 4,2 procent, der har været gældende i 2011 og 2012. Ændringen kommer i snit til at koste hver lønmodtager 1000 dollar om året.

Portugals præsident går til domstol med skattestigning
[Netavisen – links 2.01.13] Politiken
Præsidenten i Portugal beder forfatningsdomstol afgøre, om voldsom skattestigning er retfærdigt fordelt.

USA anlægger forsyningsruter i Afrika
[Netavisen – links 1.01.13] Arbejderen
USA er i gang med at bygge to forsyningsruter med retning vestover, ind i Afrika. Den ene rute går fra Djibouti, der ligger ved Det Røde Havs udløb. Her ligger basen Camp Lemonier, der med sine 3500 ansatte i realtiteten er blevet hovedkvarter for USA's Afrikakorps, Africom. Ruten fører til USA’s militære anlæg i nabolandet Etiopien. Den anden rute går lidt længere sydpå fra Kenyas kyst i Østafrika til Uganda nogle hundrede kilometer mod vest.

Merkel: Slut med velfærdsstaten
[Netavisen – links 1.01.13] Information
I tider, hvor den tyske finansminister Wolfgang Schäuble lufter ideer om en europæisk superkommissær med vetoret over nationale budgetter, må Merkels udmelding også tolkes som et signal om muligheden af europæisk koordinerede velfærdsreformer.

'Fattige i arbejde': Walmart-ansatte lever under fattigdomsgrænsen
[Netavisen – links 31.12.12] Information
En voksende andel af ansatte i store varehuse og fastfoodrestauranter må ty til madkuponer og bo på herberg for hjemløse for at forsørge deres familie. Nu har en koalition af fagforeninger og aktivistgrupper indledt en kampagne i New York for højere løn til dem

Japask premierminister vil svække undskyldning for krigen
[Netavisen – links 31.12.12] DR
Hvis den ny japanske premierminister gør alvor af sine ord, vil det straks skabe en bitter reaktion fra kinesere og koreanere. Det er en kendt sag, at han også drømmer om at revidere Japans pacifistiske fredsforfatning, så Japan kan spille en mere aktiv militær rolle i regionen.

Merkel: 2013 bliver hård for økonomien
[Netavisen – links 31.12.12] Politiken
Økonomien bliver næste år værre end i 2012, advarer Tysklands forbundskansler Merkel i sin nytårstale.

Chile: 8 officerer tiltales for Victor Jaras død
[Netavisen – links 30.12.12] Politiken
Den chilenske sanger Victor Jara blev myrdet og torteret under militærkuppet i 1973.

Hatecrime New York: Skubbede mand ud foran tog
[Netavisen – links 30.12.12] avisen.dk
En 31-årig kvinde fra New York City er anholdt og sigtet for at have skubbet en mand ud foran et tog på en metro-station i bydelen Queens. Det skriver New York Times.

Inderne sørger over dræbt voldtægtsoffer
[Netavisen – links 30.12.12] metroXpress
Tusindvis af mennesker trodsede lørdag aften vinterkulden i den indiske hovedstad, New Delhi, for at give udtryk for deres sorg og vrede over en ung kvindes død efter en massevoldtægt.

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder