Netavisens nyhedslinks uge 51
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder
16.000 svenskere gik på gaden i protest mod racisme
[Netavisen – links 22.12.13] Berlingske
Efter sidste weekends nazi-angreb gik tusindvis af svenskere søndag på gaden i Stockholm for at demonstrere mod racisme.

43.000 ledige står til hård straf efter nytår
[Netavisen – links 22.12.13] avisen.dk
Kommunerne udsteder allerede i dag dummebøder til 28 procent af de ledige på kontanthjælp. Efter nytår bliver lunten kortere, hvis arbejdsløse glemmer et møde eller skulker fra aktivering.

Unge strømmer på krisecenter
[Netavisen – links 22.12.13] avisen.dk
Presset stiger på krisecentrene. 10 gange så mange henvender sig i forhold til 2005.

Snowden-dokumenterne: Norge er NSAs drømmepartner
[Netavisen – links 21.12.13] Dagbladet (no)
Norsk etterretning er en stadig viktigere del av USAs globale overvåkningsnettverk. Det framgår av et topphemmelig dokument om «problemfritt» samarbeid mellom E-tjenesten og National Security Agency (NSA).

Forbrugerne betaler pris for bankunion
[Netavisen – links 20.12.13] Folkebevægelsen mod EU
"Bankerne konkurrerer ikke hårdt nok, især ikke på prisen. Derfor kan vi godt frygte lidt, at når omkostningerne ved den her ordning bliver større for bankerne, sendes hele regningen over til forbrugeren," siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, Morten Bruun Pedersen til dagbladet Børsen.

Deltagelse i bankunion kan koste milliarder
[Netavisen – links 20.12.13] Folkebevægelsen mod EU
Kompromisset om bankunionen er skræmmende. Det betyder suverænitetsafgivelse og risiko for at skatteyderne igen skal betale for krisen, udtaler MEP Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU, som kræver folkeafstemning

Politiet skal have adgang til patientjournaler
[Netavisen – links 20.12.13] Politiken
Regeringen vil give politiet adgang til fortrolige data uden dommerkendelse. Læger og sygeplejersker: Patienter vil blive væk.

Drøftelse af lømmelpakke er blevet forhalet i snart to år
[Netavisen – links 20.12.13] Information
Knap to år efter Østre Landsrets dom i COP15-sagen, hvor politiet foretog ulovlige masseanholdelser, har regeringen endnu ikke indkaldt til drøftelse af lømmelpakken. Det er under al kritik, mener EL og LA. Justitsminister Karen Hækkerup var selv kritisk for fire år siden

Dokumentation for samarbejsdaftale mellem NSA og Danmark
[Netavisen – links 20.12.13] dr.dk
Det fremgår af papiret, at Danmark er medlem af SSEUR – en forkortelse for SIGINT Seniors Europe. SIGINT er betegnelsen for signalefterretninger – dvs. netop den form for aflytning og overvågning, som afhopperen Edward Snowden gennem de seneste måneder har afsløret.

Danmark klar med militært bidrag til Mali - det er ikke alle glade for
[Netavisen – links 20.12.13] U-landsnyt
Folketinget sagde torsdag ja til at sende et transportfly og stabsofficerer til Mali. Et enigt Folketing tog denne beslutning. Modstanden mod dansk krigsdeltagelse blev udtrykt af fredsbevægelsen flere steder, her udtrykt af Århus mod Krig og Terror.

Jyske kassepiger presses i julestress
[Netavisen – links 20.12.13] avisen.dk
Butiksansatte arbejder længe og hårdt i julen, og ofte kun med otte timers pusterum mellem vagterne. Der skal gøres noget nu, mener HK Handels lokalafdelinger.

Salg af DONG: Fortidens synder gentages
[Netavisen – links 20.12.13] Ingeniøren
Staten er ved at begå en uoprettelig fejl ved at sælge Dong Energy til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs og flere institutionelle investorer. Men Dongs imperium omfatter også el- og gasnet i København og Nordsjælland. El- og gasnet bør ikke fortsætte i et profitmaksimerende aktieselskab. Når først hele biksen er delvist solgt til Goldman Sachs, er det for sent at fortryde.

Protestlejr giver genlyd: Hjemløse i Aarhus får eget torv
[Netavisen – links 20.12.13] Modkraft
Flere politikere var med da hjemløse onsdag demonstrerede foran Rådhuset i Aarhus for bevarelse af deres selvorganiserede teltlejr. Kort efter blev det besluttet, at de hjemløse skal have deres eget torv i byen.

Danskerne skal til folkeafstemning om patentdomstol 25. maj
[Netavisen – links 19.12.13] Information
Danskerne skal til folkeafstemning om den europæiske patentdomstol 25. maj 2014, samme dag som valget til Europa-Parlamentet finder sted

Reform: Flere end ventet på syge-kontanthjælp
[Netavisen – links 19.12.13] avisen.dk
Ifølge et nyt skøn fra Beskæftigelsesministeriet skal flere syge end forventet på en kontanthjælpslignende ydelse efter få måneders sygdom. Det betyder, at de må gå flere tusinde kroner ned i indtægt om måneden. "Alarmerende," lyder det fra FTF.

Sygedagpengereform: Nyt løftebrud fra regeringen
[Netavisen – links 19.12.13] DR
Regeringen gik til valg på at afskaffe varighedsbegrænsningen på sygedagpenge. Men nu forkorter de i stedet den periode, hvor man kan modtage sygedagpenge, så man falder ud på en langt lavere ydelse allerede efter fem måneder. Det er et klokkeklart løftebrud fra regeringens side, siger Ehl.

Sverige: Nej tak til EU's bankunion
[Netavisen – links 19.12.13] Information
Finansminister Anders Borg mener, Sverige og Danmark ser ret ens på bankunionen. Han har besluttet at sige nej

Fejludbetalinger er tabt for folk på kontanthjælp
[Netavisen – links 18.12.13] Altinget
For lidt udbetalt i tilskud fra staten er bare ærgerligt for folk på overførselsindkomster som kontanthjælp. Pengene bliver nemlig trukket fra som en indtægt. Brud på retssikkerheden, lyder det fra ekspert.

Kontanthjælpsmodtagere mister ydelse efter Metro-erstatning
[Netavisen – links 18.12.13] dr.dk
Flere beboere ved metrobyggepladserne har mistet deres ret til kontanthjælp, fordi de har accepteret det erstatningstilbud, Metroselskabet er blevet pålagt at give dem. Reglerne betyder, at de svageste naboer til metrobyggeriet bliver stavnsbundet til sundhedsskadelige boliger, mener Foreningen af Metro-naboer.

Opråb til Mette F: Straf kommunerne på pengepungen
[Netavisen – links 18.12.13] Den Offentlige
Aktion Syg i Danmark afleverede 6.380 underskrifter til Mette Frederiksen i protest mod fejlbehandling i kommunerne. Lovbrud skal medføre økonomiske sanktioner i form af dagbøder og erstatninger, når sagsbehandlingen fejler og er forsinket eller ulovlig.

Alvorlig mistanke mod 700 hverdags-kemikalier
[Netavisen – links 18.12.13] Ingeniøren
Danskerne er i kontakt med et hav af stoffer, der som ifølge en ny screening udført for Miljøstyrelsen kan være sundhedsskadelige, selv om de er registreret korrekt i EU-systemet.

Kystbanen tilbage til DSB
[Netavisen – links 18.12.13] Ingeniøren
Kystbanen er for kompliceret at drive for et privat firma, der samtidig skal profitere på opgaven. Den tages nu tilbage til DSB.

Danske politikere ved ikke hvad frihandelsaftale indeholder
[Netavisen – links 17.12.13] Information
Kun få politikere kan svare på, hvad ISDS eller reguleringsråd er, selvom samtlige partierne i maj gav mandat til, at Europakommissionen kan forhandle en frihandelsaftale med USA

Drikkevandslov ændres efter kritik
[Netavisen – links 17.12.13] Politiken
Miljøminister Ida Auken (SF) ændrer nu en omstridt lov efter skarp kritik af, at den ville forringe beskyttelsen af drikkevandet ved at undtage områder i byerne, der er forurenet med for eksempel pesticider eller gamle industrikemikalier. Der ville være tale om mere end 10.000 kvadratkilometer drikkevandsområde, hvor indsatsen risikerede at være utilstrækkelig.

Embedsmænd skjulte bevidst informationer for Friis Bach
[Netavisen – links 17.12.13] dr.dk
Selvom embedsmænd kendte til informationerne om tilblivelsen af GGGI's rejsepolitik allerede i starten af november, valgte de ikke at informere forhenværende minister Christian Friis Bach.

Hjemløsetelt: Smil du er på
[Netavisen – links 17.12.13] Modkraft
Hjemløsetelt er det store samtaleemne i Aarhus. Onsdag den 18. december er der støttedemonstration for de hjemløse. White Pride har været på besøg i teltet. Rådmand Bünyamin Simsek (V) er på tilbagetog og nyt byrådsmedlem, Maria Sloth (Ø) har været sendt ud i mediestorm.

Tunesiens diktator brugte dansk it-teknologi
[Netavisen – links 17.12.13] Information
Det tunesiske regime havde nogle af de mest avancerede overvågningssystemer i den arabiske verden, og det var vestlige firmaer, der leverede udstyret. Dansk firma var angiveligt leverandør af overvågningsteknologi

Krifa er tæt forbundet med kirkelig højrefløj
[Netavisen – links 17.12.13] Arbejderen
En række fremtrædende medlemmer af Krifa er aktive i Kronjyllands Frimenighed, der er inspireret af evangeliske og stærkt konservative vækkelseskirker i USA – og som tror på mirakler, syn og såkaldt tungetale, der ifølge kirkens egen præst skal betragtes som "gaver fra gud".

Klaus Hjort Frederiksen: 40 kr. i timen er ikke social dumping
[Netavisen – links 17.12.13] avisen.dk
Tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger i dag til Altinget, at en timeløn på 40 kroner ikke kan kaldes for social dumping. V-politikeren fremhæver, at det ikke er forbudt her i landet, at arbejdsgivere og lønmodtagere selv aftaler lønnen.

Hul på 3 milliarder i togfond-plan
[Netavisen – links 17.12.13] dr.dk
Den forventede indtægt til togforbindelsen på omkring tre milliarder kroner vil ifølge en økonomisk redegørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet forsvinde på grund af faldende oliepriser.

Nyt forum for forskning i Arktis
[Netavisen – links 17.12.13] Ingeniøren
Den imperialistiske strid om arktis fører nu også til et nyt dansk forskningsforum.

GGGI-redegørelse: Der er begået alvorlige fejl
[Netavisen – links 17.12.13] dr.dk
Redegørelsen af GGGI-sagen melder, at der er blevet begået alvorlige fejl, og at tre skal i tjentligt forhør.

Skal EU give USA indflydelse på danske love?
[Netavisen – links 17.12.13] Folkebevægelsen mod EU
USA skal tages grundigt og tidligt med på råd, hver gang Danmark i fremtiden overvejer nye love eller regler, der har handelsmæssige perspektiver (som f.eks. love eller regler om fødevaresikkerhed, dyrevelfærd eller offentlige indkøb). Det er ifølge EU-Kommissionen konsekvensen af et nyt indre marked på tværs af Atlanten, der er målet for de såkaldte TTIP-forhandlinger, der i dag i Washington går ind i tredje runde.

Mange praktikanter bruges som gratis arbejdskraft
[Netavisen – link 16.12.13] DR
Undersøgelse viser, at rigtigt mange ulønnede eller lavtlønnede praktikanter arbejder lige så meget og med de samme opgaver som fastansatte.

Nazister angreb antiracistisk demonstration i Stockholm
[Netavisen – link 16.12.13] Modkraft
Flasker, sten, kanonslag og fyrværkeri fløj igennem luften, da omkring 30 nynazister søndag angreb et antiracistisk arrangement i Stockholm. De blev dog hurtigt jaget væk. 28 er anholdt mens tre røg på skadestuen. Lørdagens antiracistiske demonstrationer i Danmark var også udsat for nazi-provokationer.

Mindst 75 svenskere i Syrien med al Qaeda
[Netavisen – link 16.12.13] Svt (sv)
Mindst 75 personer er i de senaste to år rejst fra Sverige til Syrien for at uddanne sig eller føre krig sammen med al-Qaida-inspirerede grupper, siger det svenske Säpo.

FRA tilstår masseovervågning
[Netavisen – link 16.12.13] Dagens Nyheter (sv)
Den svenske efterretningstjeneste FRA indrømmer nu, at de tager alle tænkelige overvågningsmetoder i brug, også hacking, når de arbejder på opdrag af USA's NSA.

Naziterror mod demo i Stockholm
[Netavisen – link 16.12.13] Dagens Nyheter (sv)
Omkring 200 almindelige mennesker var samlet i bydelen Kärrtorp i Stockholm til en fredelig antinazistisk manifestation, da voldelige nazister dukkede op. Ifølge flere vidner var nazisterne bevæbnede med kæppe, og angrebet beskrives som meget voldsomt.

Nazister går amok under demonstration i Sverige
[Netavisen – links 16.12.13] Politiken
En gruppe nazister gik i dag til angreb på en gruppe aktivister, der demonstrerede mod rascisme i Stockholms gader. Demonstrationen var knap kommet i gang, inden det voldelige sammenstød fandt sted og efterlod flere mennesker sårede.

Norge: Havnearbejdernes strejke kan vare i årevis
[Netavisen – links 16.12.13] Klassekampen (no)
Dette er ikke en streik som er over etter tre-fire uker. Den kan komme til å gå i måneder eller år, sier Roger Hansen i Transportarbeiderforbundet om havneaksjonene landet over.

Professor: - Luk fem ud af otte universiteter
[Netavisen – link 16.12.13] DR
Flemming Besenbacher mener, at landets otte universiteter har udviklet sig til 'administrative mastodonter', der har alt for travlt med at udvikle nye uddannelser og forsøge at konkurrere med hinanden.

Fremtidens efteruddannelse vakler
[Netavisen – links 16.12.13] Arbejderen
Regeringens politik risikerer at betyde dødsstødet for de særlige danske arbejdsmarkedsuddannelser, advarer AMU-centrenes forstandere. De frygter, at det vil betyde flere udenlandske arbejdere på de store danske byggeprojekter.

Sosu'er forbigået for 600 millioner
[Netavisen – links 16.12.13] FOA
Landets kommuner overser social- og sundhedspersonalet, når der skal uddeles lokalløn.

Politiklager: Betjente holder lyssky møder inden afhøring
[Netavisen – links 15.12.13] avisen.dk
Klager over politiet bliver drøftet på et fællesmøde, inden de ryger videre til uafhængig politiklageinstans.

Stilladsarbejdernes historie på tryk
[Netavisen – links 15.12.13] Arbejderen
Hver for sig er vi ikke noget, men sammen er vi noget særligt, lyder det fra Stilladsarbejdernes Landsklub, der udgiver bog om branchens erfaringer med at kæmpe for faglige rettigheder. Sammenhold og aktivitet giver faglig styrke.

Fire ud af ti unge ryger retur til kontanthjælp
[Netavisen – links 15.12.13] DR
60 procent af de unge på kontanthjælp kommer hurtigt i job eller uddannelse. Men inden for et år returnerer fire ud af ti til offentlig forsørgelse, viser en ny opgørelse.

Kommuner sender fattige videre til sociale organisationer
[Netavisen – links 14.12.13] KD
Det offentlige beder i stigende grad de fattigste om at søge hjælp hos frivillige velgørende organisationer. En falliterklæring for velfærdsstaten, mener organisationer og socialrådgivere

PET samarbejdede med apartheid-styret indtil 1985
[Netavisen – links 14.12.13] Information
Den sydafrikanske sikkerhedstjeneste South African Security Services var interesseret i danskere, der støttede befrielsesbevægelsen ANC. Ikke blot holdt borgerlige politikere som Pia Kjærsgaard (DF) og Brian Mikkelsen (K) længe fast i støtten til det sydafrikanske regime, også på myndighedsplan blev samarbejdet ved i lang tid. I 1968 besluttede ledelsen af Politiets Efterretningstjeneste at indlede et formaliseret samarbejde med SASS.

DONG: Corydon giver særrettigheder til Goldman-Sachs
[Netavisen – links 14.12.13] Information
Vetoret og statslig profitgaranti. Statsligt salg af DONG-aktier til Goldman Sachs, amerikansk investeringsselskab, der spillede afgørende rolle i finanskrisens udbrud, suppleres med usædvanlige særrettigheder.

Finanskrisen er en historisk jobdræber
[Netavisen – links 14.12.13] JP
Tidligere kriser har ikke efterladt så langvarigt og negativt et aftryk på beskæftigelsen.

Kritik: Ny lov bringer drikkevand i fare
[Netavisen – links 14.12.13] Information
Drikkevandet risikerer at lide under ny lovgivning. Befolkningens sundhed er på spil, mener organisation.

Én ud af 35 af de økonomiske prognoser rammer rigtigt
[Netavisen – links 14.12.13] Information
Næsten alle økonomernes vækstforudsigelser rammer forkert. Og de økonomiske prognoser er ikke blevet mere præcise de seneste fire årtier, viser Informations opgørelse. Alligevel er de et vægtigt argument i den politiske debat.

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder