Netavisens nyhedslinks uge 50
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder


 

 

Politiklager: Betjente holder lyssky møder inden afhøring
[Netavisen – links 15.12.13] avisen.dk
Klager over politiet bliver drøftet på et fællesmøde, inden de ryger videre til uafhængig politiklageinstans.

Stilladsarbejdernes historie på tryk
[Netavisen – links 15.12.13] Arbejderen
Hver for sig er vi ikke noget, men sammen er vi noget særligt, lyder det fra Stilladsarbejdernes Landsklub, der udgiver bog om branchens erfaringer med at kæmpe for faglige rettigheder. Sammenhold og aktivitet giver faglig styrke.

Fire ud af ti unge ryger retur til kontanthjælp
[Netavisen – links 15.12.13] DR
60 procent af de unge på kontanthjælp kommer hurtigt i job eller uddannelse. Men inden for et år returnerer fire ud af ti til offentlig forsørgelse, viser en ny opgørelse.

Kommuner sender fattige videre til sociale organisationer
[Netavisen – links 14.12.13] KD
Det offentlige beder i stigende grad de fattigste om at søge hjælp hos frivillige velgørende organisationer. En falliterklæring for velfærdsstaten, mener organisationer og socialrådgivere

PET samarbejdede med apartheid-styret indtil 1985
[Netavisen – links 14.12.13] Information
Den sydafrikanske sikkerhedstjeneste South African Security Services var interesseret i danskere, der støttede befrielsesbevægelsen ANC. Ikke blot holdt borgerlige politikere som Pia Kjærsgaard (DF) og Brian Mikkelsen (K) længe fast i støtten til det sydafrikanske regime, også på myndighedsplan blev samarbejdet ved i lang tid. I 1968 besluttede ledelsen af Politiets Efterretningstjeneste at indlede et formaliseret samarbejde med SASS.

DONG: Corydon giver særrettigheder til Goldman-Sachs
[Netavisen – links 14.12.13] Information
Vetoret og statslig profitgaranti. Statsligt salg af DONG-aktier til Goldman Sachs, amerikansk investeringsselskab, der spillede afgørende rolle i finanskrisens udbrud, suppleres med usædvanlige særrettigheder.

Finanskrisen er en historisk jobdræber
[Netavisen – links 14.12.13] JP
Tidligere kriser har ikke efterladt så langvarigt og negativt et aftryk på beskæftigelsen.

Kritik: Ny lov bringer drikkevand i fare
[Netavisen – links 14.12.13] Information
Drikkevandet risikerer at lide under ny lovgivning. Befolkningens sundhed er på spil, mener organisation.

Én ud af 35 af de økonomiske prognoser rammer rigtigt
[Netavisen – links 14.12.13] Information
Næsten alle økonomernes vækstforudsigelser rammer forkert. Og de økonomiske prognoser er ikke blevet mere præcise de seneste fire årtier, viser Informations opgørelse. Alligevel er de et vægtigt argument i den politiske debat

7 års fængsel til venstreradikale aktivister: Dokumenter

[Netavisen – links 13.12.13] Modkraft
Østre Landsret har idømt to unge mænd med forbindelse til den yderste venstrefløj hver 7 års fængsel for flere brandanslag. Tre andre skal bag tremmer i 1 år og ni måneder for forsøg på at sætte ild til Politiskolen.

Enigt Folketing sender soldater til Mali
[Netavisen – links 13.12.13] Arbejderen
Politikere - lige fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti - er klar til at sende Danmark i krig i Mali med 70 danske soldater og et transportfly. Prisener 40 millioner.

Fly og soldater til Mali får fredsbevægelsen på gaden
[Netavisen – links 13.12.13] Arbejderen
- FN er et skalkeskjul for dansk deltagelse i EU-militariseringen. Danmark skal ikke deltage i en gen-kolonialisering af Mali. Danmark skal ikke være en del af en FN-styrke, der kæmper side om side med den franske fremmedlegion. Frankrig forsøger at få del i Malis store råstof-ressourcer, siger Gerd Berlev fra Valby og Sydvest Mod Krig til Arbejderen.
- Den danske krigsdeltagelse i Mali sker under dække af at være en FN-mission, men uanset hvad er det udtryk for, at Danmark og resten af EU forsøger at generobre sin indflydelse i området i skarp konkurrence med Kina, siger Helge Ratzer fra Århus mod Krig og Terror til Arbejderen.

Frygter rasende ledige: Kommune laver flugvej
[Netavisen – links 13.12.13] avisen.dk
Hvor farlig er en arbejdsløs, der mister sin kontanthjælp? Frederikshavn Kommune er aktive i forhold til de arbejdsløses situation: "Vi har kameraer og flugtveje. Vi kan tilkalde en vagt, vi kan tilkalde politiet og vi kan afholde samtalerne på politistationen. Så vi gør noget og vil gøre mere i forbindelse med reformen" .

Krav fra Venstre: Enhver minister skal være en borgerlig minister
[Netavisen – links 13.12.13] dr.dk
Holger K. Nielsen kaldes i udenrigspolitisk samråd pga sin afskedsgave til afgående minister Villy Søvndal. Ordene 'at nyde paradiset på Cubas strande' er blacklistede for en rigtig minister. Mogens Jensen (SD) understreger, at der kun var tale om klimaet, så rammerne for en dansk minister (fra en 'rød' regering) var ikke overskredet.

Misvisende tal fra Landbruget om antibiotika
[Netavisen – links 13.12.13] dr.dk
I en artikel fra 2013 skrev Videnscenter for Svineproduktion, at hollandske svineproducenter i 2012 brugte dobbelt så meget antibiotika som de danske. Svineproducenternes direktør må erkende at det var misvisende. Dansk svineproduktion bruger mere antibiotika end Holland.

Brutale politiske domme: Idømmes syv års fængsel for afbrænding af politibiler
[Netavisen – links 12.12.13] Politiken
Landsretten skærper straffen over politisk motiverede brandstiftere To yngre mænd skal syv år i fængsel for at stå bag en stribe påsatte brande og forsøg på brandstiftelse hos pelsvirksomheder og politiet. Tre andre mænd har fået fængselsstraffe på et år og ni måneder for at have forsøgt at sætte ild til Politiskolen.

Advarsel til den ny tænketank 'EUROPA' : Misbrug ikke kontingentkroner til EU-propaganda!
[Netavisen – links 12.12.13] Folkebevægelsen mod EU
I sidste uge så en ny tænketank – EUROPA – dagens lys på initiativ af Dansk Industri og CO-industri. Sidstnævnte er en centralorganisation for ansatte i industrien fra forskellige forbund, hvoraf 3F har flest medlemmer. Tænketanken er bl.a. finansieret af bidrag fra forbund i CO industri.

"Danmark er dejligt, hvis du er rig og rask"
[Netavisen – links 12.12.13] avisen.dk
Flere end 12.000 frustrerede danskere diskuterer gensidig forsørgerpligt på Facebook. Kontanthjælpsreformen har fået en gruppe, man normalt ikke hører så meget fra, til tasterne.

Vestager: Vi kan lære meget af Sverige
[Netavisen – links 12.12.13] Berlingske
På det økonomiske område er Sverige blevet lidt af et forbillede for Danmark. Hvorfor det går bedre på den anden side af Sundet, har Økonomi- og Indenrigsministeriet set nærmere på.

Antifascister konfronterede højreekstremister: Uddeling af pebernødder endte i håndgemæng
[Netavisen – links 12.12.13] Modkraft
Et massivt politiopbud kunne ikke forhindre venstreradikale aktivister i onsdag aften at overfalde medlemmer af den antimuslimske gruppe Danish Defence League, der var samlet for at dele løbesedler og pebernødder ud på Frederiksberg.

Studiereform udsat, men gennemføres
[Netavisen – links 11.12.13] Politiken
I et forsøg på at stoppe kampen imod 'hurtigere-ud-reformen' vil uddannelsesminister Morten Østergaard vil nu udskyde reformen, så den først træder i kraft i 2015 for studerende, der allerede er indskrevet på universitetet. For nye studerende skal de nye regler gælde fra næste studieoptag i sommeren 2014.

Søvndal trækker sig fra udenrigsministerposten
[Netavisen – links 11.12.13] Information
Udenrigsminister Villy Søvndal træder tilbage fra sin ministerpost af helbredsårsager.

Unge dropper ud og havner på kontanthjælp
[Netavisen – links 11.12.13] A-4
Tre gange så mange unge som for fire år siden dropper i dag ud af en uddannelse og havner på kontanthjælp. Efter nytår tvinges de tilbage på skolebænken. Men det nytter ikke, hvis ikke man får skabt uddannelser, der passer til skoletrætte unge, siger forskere.

Metro-top dækkede over lønfusk
[Netavisen – links 11.12.13] 3F
Metro-toppen sagde for et halvt år siden god for det portugisiske firma Cinterex. Nu er det samme firma færdigt på byggeriet på grund af systematisk underbetaling.

Underbetaling udløser konflikt mod sushi-kæde
[Netavisen – links 11.12.13] Modkraft
Ansatte hos Letz Sushi klager over underbetaling og dårlige arbejdsforhold. 3F varsler konflikt mod kæden.

Da Bødskov åbnede for sit fortrolige rum
[Netavisen – links 11.12.13] Information
Den tidligere justitsminister er manden bag den nye offentlighedslov, der i højere grad end tidligere skal beskytte ministrene. Selv måtte han gå af, da hans egen embedsførelse kom for dagens lys. Det viser ifølge kritikere, hvorfor mindre åbenhed er et alvorligt problem

Stine Brix: Vi støtter stadig regeringen
[Netavisen – links 11.12.13] dr.dk
Enhedslisten ser stadig “åbenlyst” sig selv som regeringens parlamentariske grundlag, selvom partiet i går væltede Morten Bødskov som justitsminister

Studerende indtog udvalgsmøde på Christiansborg
[Netavisen – links 11.12.13] mx
En gruppe unge protesterede i dag mod den nye studiereform, der skal få de unge hurtigere igennem deres studier.

Novozymes indgår milliardaftale med Monsanto
[Netavisen – links 10.12.13] dr.dk
Novozymes har indgået et alliancesamarbejde med kemikalie- og sprøjtemiddelgiganten Monsanto om forskning og udvikling af mikrobielle løsninger. Argumentet for den nye produktion ligner til forveksling, det Monsanto bruger om genmodificerede afgrøder - at den nye opfindelse skal redde verdens befolkning fra sultkatastrofen.

Politikens journalister nedlægger arbejdet
[Netavisen – links 10.12.13] dr.dk
Politikens journalister har tirsdag forladt dagbladet i protest mod ledelsens omlægninger, oplyser Politikens chefredaktør, Bo Lidegaard, til Ritzau.

Morten Bødskov trækker sig som minister
[Netavisen – links 10.12.13] Politiken
Enhedslisten har meddelt, at de ikke længere har tillid til Morten Bødskov. Bødskov har i dag været i et 3 timers langt samråd i Folketinget.

Danske tropper kan snart være på vej til Mali
[Netavisen – links 10.12.13] dr.dk
FN har bedt Danmark om et bidrag i form af et Hercules-transportfly og omkring 10 stabsofficerer. Det forslag fremsættes tirsdag af fungerende udenrigsminister Rasmus Helveg Petersen (R).

Skræmmende mange hænger fast i kontanthjælp
[Netavisen – links 10.12.13] avisen.dk
154.600 danskere stod i juni uden job og uden dagpenge. Og det har en stor del af dem gjort meget længe, viser nye tal.

Dansk våbenlobby tjener styrtende
[Netavisen – links 10.12.13] Arbejderen
Lobbyorganisationen for de danske våbenfirmaer har aldrig været større. Det samme gælder omsætningen. Nogle firmaer nyder godt af stigende samarbejde med USA's militær.

Svensk computeraktivist klager over danske fængselsforhold
[Netavisen – links 10.12.13] Modkraft
Danmarks isolationsfængsling af Gottfrid Svartholm, der er mistænkt for digitalt indbrud i politiets databaser, er under al kritik, mener hans forvarer. Wikileaks-grundlæggeren Julian Assange er enig.

EU vil forhindre brofinansiering
[Netavisen – links 10.12.13] Folkebevægelsen mod EU
EU-Kommisionen mener, at statsgaranterede lån til broprojekter er ulovlig statsstøtte. Regeringen er uenig.

Bødskov erkender løgn over for retsudvalget
[Netavisen – links 10.12.13] Information
Justitsminister Morten Bødskov (S) ’ledte’ efter en begrundelse for at udskyde besøget til Christiania i februar sidste år, skriver han i et svar til Folketingets Retsudvalg. Men udvalget fik ikke den reelle begrundelse, erkender han nu. Bødskov skal i dag i et samråd i Folketinget gøre rede for sine handlinger.

Hårde krav til nedslidte kvinder
[Netavisen – links 10.12.13] A-4
Fagbevægelsen er i oprør over kravene i den ordning, der skal træde i stedet for efterløn til nedslidte lønmodtagere. Deltidsansatte skal tilbringe op til 50 år på arbejdsmarkedet for at få ret til seniorpension. Det vil især ramme kvinder, som oftere end mænd er på nedsat tid. ’Hul i hovedet,’ lyder det fra FOA.

LO kræver løn til au pairer
[Netavisen – links 10.12.13] A-4
Fagbevægelsens top lægger nu pres på regeringen for at ændre i au pair-ordningen. Filippinske au-pair piger er her ikke på kulturel udveksling men som arbejdskraft, og nu skal de have lønforhøjelse og rettigheder, mener LO. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har indkaldt Enhedslisten til møde om au pair ordningen i næste uge.

Så stort flopper førtidspensionsreformen
[Netavisen – link 09.12.13] avisen.dk
Med kun tre uger tilbage af 2013 mangler omkring 13.000 ressourceforløb stadig i kommunerne. Det rammer de allersvageste dobbelt, lyder det.

Brandsikkerhed: Groteske afsløringer i kræftsag

[Netavisen – link 09.12.13] avisen.dk
Arbejdstilsynets nye tilsyn viser, at der gambles med sikkerheden mange steder i landet.

Vi bruger rekordlidt vand, men betaler mere
[Netavisen – link 09.12.13] DR
Danskerne bruger mindre vand end nogensinde, men vandregningerne vokser alligevel på grund af klimatilpasninger.

Billig frugt kan være farlig
[Netavisen – link 09.12.13] Dagens Nyheter (sv)
Tropiske frugter som f.eks. mango og ananas dyrkes med farlige bekæmpelsesmidler, som skader både miljøet og gør de fattige arbejdere syge

Aarhus: Venstre-rådmand politianmelder hjemløselejr
[Netavisen – link 09.12.13] Modkraft
Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus, Bünyamin Simsek (V), vil sætte politiet ind mod en gruppe unge hjemløse, der har slået lejr i byen.

Syv danskere skal fjerne Assads kemiske våben
[Netavisen – link 09.12.13] DR
Syv danske specialister i kemiske kampstoffer skal om bord på krigsskibet Esbern Snare under FN-mission

Fagfolk: Børn bliver ramt af kontanthjælpsreformen
[Netavisen – links 8.12.13] DR
Flere fagfolk er bekymrede for, at reformen af kontanthjælpssystemet går ud over børnene, men S afviser kritikken.

Rådden sygedagpengereform på vej
[Netavisen – links 8.12.13] avisen.dk
Mens forhandlingerne officielt var sat på stand by under finanslovsforhandlinger og kommunalvalg, har beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) forhandlet bilateralt med V og K. Nu forlyder det, at den er ved at være forhandlet på plads. Enhedslisten er ikke med i forhandlingerne

EU truer med at fjerne fundamentet under Femerntunnellen
[Netavisen – links 7.12.13] Ingeniøren
Det er ulovlig statsstøtte, når den danske stat garanterer for lånene i Femernprojektet, mener EU-Kommissionen.

Enhedslisten positiv over for dansk 'Syrien-indsats'
[Netavisen – links 7.12.13] DR
Enhedslisten støtter regeringens forslag om at sende skibe, fly og tropper til Syrien

R-topministre vil skrotte billig bus og tog til ældre
[Netavisen – links 7.12.13] DR
De Radikale mener, at det skal være slut med ældres ret til billige tog- og busbilletter og lediges ret til selvvalgt uddannelse.

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder