Netavisens nyhedslinks uge 48
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder
FOA: Ministeren må stoppe nyttejobsvanviddet
[Netavisen – links 1.12.13] avisen.dk
Københavns og Brøndby Kommune har søgt om dispensation fra de såkaldte rimelighedskrav, der fastsætter grænsen for, hvor mange aktiverede, der må være på en arbejdsplads i forhold til ordinært ansatte. Odense Kommune overvejer det. Man fyrer folk og tvinger dem derefter tilbage på løntrykkervilkår i stadigt større omfang.

Julehjælp: Vi fornægter fattigdommen
[Netavisen – links 1.12.13] EB
Kontanthjælpsreformen, skattereformen og den generelle samfundsøkonomiske udvikling. Alt sammen har gjort det endnu værre for de dårligst stillede.

Minister til de unge: Flyt til noget billigere
[Netavisen – links 1.12.13] JP
Boligselskaber og socialrådgivere forudser, at unge på kontanthjælp vil blive hjemløse på grund af kontanthjælpsreformens lavere ydelser. Men de unge må blot finde sig et billigere sted at bo, siger beskæftigelsesministeren

Enhedslisten: Mette F lagde snubletråde
[Netavisen – links 30.11.13] avisen.dk
Både søndag og tirsdag deltog beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i møder med Enhedslisten om arbejdsklausuler. Men først tirsdag blev støttepartiet præsenteret for et skriftligt forslag, som indfriede deres hovedkrav. Og kort efter lukkede regeringen finansloven med Venstre og Konservative.

Flere fyringer i Danish Crown på vej
[Netavisen – links 29.11.13] Politiken
Slagteriarbejderne på de danske svineslagterier sagde nej til lønnedgang i de næste fire år, og straks gik ledelsen i Danish Crown ud med trusler om nedskæringer i Danmark. Nu varsles endnu en fyringsrunde efter fyringen af 80 slagteriarbejdere på slagteriet Ringsted tidligere på efteråret.

Journalister i DR kritiserer ledelsen
[Netavisen – links 29.11.13] Information
Journalist på Radioavisen og tidligere tillidsmand i DR Nyheder, Dines Boertmann, forklarer, at DR har givet køb på de journalistiske ambitioner i et absurd seertalkapløb med TV 2. »Det har i en lang fase tydeligt været sådan, at journalistikken på de to kanaler har harmoniseret sig på den laveste fællesnævner". Og journalisterne på DR har meget lidt indflydelse.

Lækkede dokumenter sår tvivl om Løkkes oprydning i GGGI
[Netavisen – links 29.11.13] Information
Som led i sin oprydning i GGGI har formand Lars Løkke Rasmussen ansat topchef, der var central i organisationens lemfældige omgang med dansk millionbistand, og som ifølge eksperter har en problematisk dobbeltrolle

Sygedagpenge? Kun hvis du vil skæres i!
[Netavisen – links 29.11.13] avisen.dk
Modtagere af sygedagpenge kan tvinges til en farlig operation, hvis de vil beholde pengene. Overlæge blæser til kamp mod Ankestyrelsen efter afgørelsen.

Staten modarbejder egen naturfond
[Netavisen – links 29.11.13] Ingeniøren
Staten sælger værdifuld natur, samtidig med at der sættes penge af til at opkøbe natur gennem naturfonden. At fodre hunden med dens egen hale, siger naturfredningsforening.

Ingeniører tvivler på kampflykøb for milliarder
[Netavisen – links 29.11.13] Ingeniøren
Kun 4 ud af 10 ingeniører støtter Folketingets planer om at købe nye kampfly for op mod 20-30 milliarder kroner. Resten er imod eller i tvivl, viser ny undersøgelse.

Norge: Privatisering af jernbanerne
[Netavisen – links 28.11.13] Klassekampen (no)
Koncernchef Geir Isaksen i NSB fremlagde i går et forslag til opdelingen af de norske statsbaner i to aktieselskaber

Studenterprotester sparker universitetsreform til hjørne
[Netavisen – links 28.11.13] Modkraft
Københavns Universitet udskyder stramninger overfor de studerende efter blokader og demonstration mod ny reform. I Aarhus varsler byens universitet derimod nedskæringer og fyringsrunde trods protester.

Kommuner svigter traumatiserede flygtninge
[Netavisen – links 28.11.13] A-4
Hjælpen til flygtninge med traumer halter gevaldigt i kommunerne. Effektiv og nødvendig indsats drukner i massiv mangel på koordinering og skæve målkrav. Økonomiske kortsigtede interesser forhindrer den bedste hjælp. Børnene risikerer at bliver tabere.

Regeringen dropper barselsbonus
[Netavisen – links 28.11.13] dr.dk
Først blev øremærket barsel til fædre droppet, nu også den lovede barselsbonus.

Mindre ferie til udsatte betaler skatterabat
[Netavisen – links 28.11.13] avisen.dk
Statsbudgettet for 2014 vil blandt andet blive finansieret af 200 millioner kroner fra Arbejdsmarkedets Feriefond. Medlemmer af fondens bestyrelse frygter, at det vil bringe udsatte familiers ferie i fare.

Sagsbunker blokerer for hjælp til de svageste
[Netavisen – links 28.11.13] 3F
I kontanthjælpsreformen, der fjerner en milliard fra unge kontanthjælpsmodtagere, hedder det, at de svageste skal hjælpes i gang. Det er der lange udsigter til. Sagsbunkerne hos de socialrådgivere, som arbejder med de svageste modtagere af kontanthjælp, er nemlig så store, at opgaven ikke kan løftes, siger formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau.

Sydhavnsmetro droppet i finansloven
[Netavisen – links 28.11.13] Ingeniøren
Stik imod anbefalingen fra Trængselskommissionen har regeringen, Venstre og konservative ikke tænkt sig at bakke økonomisk op om Københavns Kommunes plan om at anlægge en sydhavnsgren af metrocityringen.

EL får hug i meningsmåling: Dumper efter blå finanslov
[Netavisen – links 28.11.13] avisen.dk
Oven på en storsejr ved kommunalvalget og medvind i meningsmålingerne uddeler vælgerne dumpekarakter til Enhedslisten, efter at regeringen tirsdag landede en finanslovaftale uden sit parlamentariske grundlag. I følge en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Fængsler står bag din øko-mælk

[Netavisen – links 28.11.13] dr.dk
Fængsler har opbygget egentlig landbrugsproduktion af bl.a. mælk og oksekød. Hvert år producerer fængslerne således 1,8 millioner kilo økologisk mælk til Arla Foods. Det placerer fængslerne og de indsatte blandt Arlas ti største leverandører af øko-mælk til Arla i landet.

Danmark og Grønland vil udvide kongeriget
[Netavisen – links 27.11.13] dr.dk
I går afleverede Danmark og Grønland formelt et krav til FN om at få ejerskab over 62.000 kvadratkilometer havbund nordøst for Grønland. Det femte og sidste krav forventes ifølge Politiken afleveret i slutningen af 2014, og her vil Danmark og Grønland byde ind på Nordpolen. Det samme ventes Canada og Rusland dog at gøre.

Danske topofficerer advarede mod CSC - Frygtede USA-spionage mod Danmark
[Netavisen – links 27.11.13] BT
To topofficerer i dansk forsvar står for første gang frem og fortæller, at de udtrykte dyb bekymring over, at hemmelige oplysninger om dansk forsvar i 90'erne blev overladt til et amerikansk firma

Gigantisk sparerunde på vej på Aarhus Universitet
[Netavisen – links 27.11.13] dr.dk/Østjylland
Tidligere i dag var universitetets medarbejdere indkaldt til et ekstraordinært informationsmøde. Og på mødet har rektor Brian Bech Nielsen indtil videre forklaret at universitet skal spare 200 mio. kr.

Regeringen laver finanslov med V og K
[Netavisen – links 27.11.13] dr.dk
Regeringen har indgået en aftale om finansloven for 2014 med Venstre og Konservative. Det bliver dermed blå blok, der leverer de afgørende stemmer efter et dramatisk forløb

Johanne Schmidt sms'ede Corydon i 11. time
[Netavisen – links 27.11.13] avisen.dk
Enhedslisten forsøgte i sidste øjeblik at smide et kompromis på bordet, da regeringen forhandlede med blå blo

Vrede over universitetsreform: Demonstration og blokade onsdag
[Netavisen – links 27.11.13] Modkraft
Studerende på København og Roskilde Universitet organiserer undervisningsnedlæggelse, demonstration og blokade onsdag i protest mod regeringens SU- og fremdriftsreform.

Uffe Elbæk danner nyt parti
[Netavisen – links 27.11.13] dr.dk
Uffe Elbæk udtaler, at partiet vil arbejde for en seriøs bæredygtig omstilling af Danmark. Målet er større livskvalitet for borgerne, samtidig med at forbruget af knappe naturressourcer begrænses markant.

Se ogå

”Vi er ikke naive. Det er naivt ikke at gøre det”
[Netavisen – links 27.11.13] A-4
Nystiftet parti med tidligere kulturminister Uffe Elbæk i front betegner sig selv som en kreativ forstyrrelse i dansk politik.

Aktivister forlader Folkets Hus
[Netavisen – links 27.11.13] Modkraft
De frivillige aktivister i Folkets Hus har mandag forladt huset, den daglige drifts- og cafegruppe er nedlagt og fremtiden for det kommunalt ejede fristed på Nørrebro er uvis. Læs aktivisternes begrundelse her

VKO indkaldt til finanslovsforhandlinger
[Netavisen – links 26.11.13] dr.dk
DR Nyheder erfarer, at regeringen nu også indkalder både Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative til forhandlinger om næste års finanslov

Retskrav skal sikre ældre mod spareivrige kommuner
[Netavisen – links 26.11.13] Information
Mennesker med behov for hjemmehjælp har ingen retskrav på hjælpen. Det viste en dom fra Højesteret fra maj i år, at kommunerne kan fjerne tildelt hjemmehjælp med den begrundelse, at kommunen skal spare.

Dagpenge bliver en ret for de få
[Netavisen – links 26.11.13] avisen.dk
Der bliver længere og længere mellem de ledige, der kan få dagpenge. Nedgangen skyldes især reformen af dagpengene, som blandt har halveret den periode, man kan gå på dagpenge.

Europarådet: Lex Laval er et overgreb på de faglige rettigheder
[Netavisen – links 26.11.13] EU-fagligt Netværk
Efter Europarådets kritik af svensk Lavallov må EU-domstolen ændre sin afgørelse og give fagbevægelsen alle de kollektive rettigheder, som er nødvendige for effektivt at beskytte de udstationerede arbejdere, mener den Europæiske Faglige Sammenslutning

Nye byråd er pæredanske
[Netavisen – links 26.11.13] A-4
Kun 14 politikere med anden etnisk baggrund end dansk har fået en plads i kommunalbestyrelsen i landets ti største kommuner. Koldings borgmester kalder det et sundhedstegn, mens den første indvandrerpolitiker i Aalborg nogensinde betragter den manglende repræsentation i kommunalpolitik som et demokratisk problem.

Militante antifascister skaber debat på venstrefløjen i Sverige
[Netavisen – links 26.11.13] Modkraft
Uenighed og eksklusion i SF's svenske søsterparti Vänsterpartiet efter politiaktion mod den venstreradikale organisation Revolutionära Fronten. Andre viser uforbeholden støtte.

30.700 har mistet dagpengene
[Netavisen – links 25.11.13] avisen.dk
30.700 ledige har på ti måneder mistet dagpengene. Det svarer til, at over 100 ledige hver dag har mistet dagpengeretten siden 1. januar. Det viser en ny opgørelse fra a-kasserne og AK-Samvirke.

12.000 skal forsørges af kæresten næste år
[Netavisen – links 25.11.13] avisen.dk
Kontanthjælpsmodtagere, der bor sammen med en partner i job, mister fra nytår mange penge, viser analyse.

Se mere her:

Kontanthjælpsreformens konsekvenser for rådighedsbeløb (rapport)
[Netavisen – links 25.11.13] Kraka
Reformen får bl.a. konsekvenser for rådighedsbeløbet. Det skønnes, at ca. 33.000 arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere under 30 år, vil blive berørt af reformen og få et lavere rådighedsbeløb. Det årlige rådighedsbeløb reduceres i gennemsnit med 9.600 kr. i 2014, ved uændret adfærd. Det svarer til en reduktion i det individuelle årlige rådighedsbeløb på ca. 10 pct.

Statens it-leverandør fløj fanger for CIA
[Netavisen – links 25.11.13] Politiken
CSC stillede fly til rådighed for USA's illegale fangebortførelser.

Torskebestanden i Østersøen er tæt på kollaps
[Netavisen – links 25.11.13] Ingeniøren
Havbiologer advarer om udsultede torsk og så små årgange, at der bør indføres fiskeforbud i yngleområder for at redde bestanden.

Regeringen vil skære i Sosu-uddannelsen
[Netavisen – links 25.11.13] dr.dk/Bornholm
Regeringens forslag betyder udover den kortere uddannelse til de 25+-årige, at de mister retten til dagpenge efter endt eksamen.
- Når man tænker på debatten om behovet for større kompetencer i ældreplejen så virker det helt sort at forringe Sosu-uddannelsen, siger landsformanden for fagforeningen FOA, Dennis Kristensen.

Hjemløselejr i Aarhus
[Netavisen – links 25.11.13] TV2Østjylland
Der er et voksende antal hjemløse i Aarhus. På et lille areal mellem Godsbanen og Ringgadebroen i midten af Aarhus mødes op til 30 hjemløse hver dag - nogen sover her, andre kommer bare for at få varmen, hænge ud og hygge sig med andre hjemløse.

Regeringen: Sosu-uddannelsen skal forkortes og forringes
[Netavisen – links 24.11.13] DR Bornholm
Regeringen lægger i sit forslag til en reform af erhvervsuddannelserne op til at skære i Sosu-uddannelsen. Social- og sundhedshjælperuddannelsen skal forkortes med næsten et halvt år for personer, der er mindst 25 år gamle. Regeringens forslag betyder udover den kortere uddannelse til de 25+-årige, at de mister retten til dagpenge efter endt eksamen.

Professor: Forsørgerpligt strider mod grundloven
[Netavisen – links 24.11.13] JP
Personerne bag et gruppesøgsmål mod staten har en god chance for at vinde, vurderer professor i socialret.

12.000 skal forsørges af kæresten næste år
[Netavisen – links 24.11.13] avisen.dk
Kontanthjælpsmodtagere, der bor sammen med en partner i job, mister fra nytår mange penge, viser analyse

Statens it-leverandør CSC er tæt på NSA
[Netavisen – links 24.11.13] Politiken
Den største leverandør af it til den danske stat, CSC, er økonomisk afhængig af den amerikanske efterretningstjeneste.

Sådan samarbejder CSC med Danmark og USA
[Netavisen – links 24.11.13] KD
Den amerikanske it-virksomhed CSC behandler blandt andet danskernes mest personfølsomme oplysninger

CSC har oplysninger om vores tro og helbred
[Netavisen – links 24.11.13] Politiken
It-virksomheden kan have en uheldig dobbeltrolle som centralnerve i danske it-infrastruktur og tæt samarbejdspartner med NSA.

Legendarisk slumstormerplade genudgives
Under sloganet "Vi skriver selv vores historie!" genudgiver Demos en kultpladen 'Det kan blive bedre kammerat' fra 1971. Demos skriver bl.a.: ”De seneste års småborgerlige værdikamp blev en hetz vendt mod alle, der ikke bøjer nakken, eller mod dem, der ikke passer helt ind. Forsøgene på at latterliggøre Kollektivisme, Klassekamp og Kvindekamp har fået lov til at dominere kultur og politik. Det har været til at få kvalme af!"

Sortlistet israelsk firma kan levere kanoner til Danmark
[Netavisen – links 23.11.13] Arbejderen
Danmark trodser FN's ønske om boykot og åbner for at den kontroversielle israelske våbenproducent Elbit Systems kan levere militærets fremtidige artillerisystem

Choktal: Ufaglærte ryger ud i ledigheds-mørke
[Netavisen – links 23.11.13] avisen.dk
Nye tal fra jobindsats.dk viser, at antallet af beskæftigede rasler ned for de ufaglærte. Gruppen af 16 til 66-årige ufaglærte, der er i arbejde, er dykket med ti procentpoint fra 2008 til 2012.

Statens brug af konsulenter kulegraves af rigsrevisionen
[Netavisen – links 23.11.13] avisen.dk
Kontrollen med statens køb af private konsulentfirmaer er ikke god nok. Derfor iværksætter Rigsrevisionen nu en kulegravning af konsulentudgifterne i samtlige 20 ministerier og underliggende institutioner.

Friis Bach er før blevet ført på glatis af sine embedsfolk
[Netavisen – links 23.11.13] Information
Ad flere omgange fik Christian Friis Bach sidste år kritik for at have hemmeligholdt og misinformeret om en alvorlig sag om kreativ bogføring på Institut for Menneskerettigheder. Hans egne embedsmænd havde undladt at oplyse om sagen.

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder