Netavisens nyhedslinks uge 45
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

 

Danske kosttilskud kan indeholde hvad som helst
[Netavisen – links 9.11.13] Ingeniøren
Der er ingen kontrol af, om kosttilskud på det danske marked består af det, reklamerne lover – eller om de i stedet indeholder billige fyldstoffer og farlige urter.

Danmark sender flåden og specialstyrker til Syrien
[Netavisen – links 9.11.13] Information
Danmark er parat med et skib til transport af kemiske våben samt et hold til personbeskyttelse i Syrien

Sex med samboen? 4700 københavnere på kontanthjælp skal svare
[Netavisen – links 9.11.13] DR
4.700 københavnske kontanthjælpsmodtagere har fået brev og skal svare på, om de er kærester med den, de bor sammen med. Brevene giver ballade i Borgerrepræsentationen.

SF-Borgmester: Tilkøbsydelser til ældre i København er en god ide
[Netavisen – links 9.11.13] DR
Landets største kommune bør også indføre tilkøbsydelser til ældre, mener borgmester.

Offentlig modernisering: 30 år med samme ord
[Netavisen – links 9.11.13] denoffentlige.dk
30 års nyliberalisme og New Public Management: I denne artikel optræder passager, der på én gang kan vække genkendelse, forbavselse og forargelse. Det omhandler passager fra regeringens Moderniseringsprogram, 1983. Ved et gensyn 30 år efter programmets tilblivelse, er ligheden med nutidige forsøg på at reformere, effektivisere og modernisere den offentlige sektor skræmmende. .

Dragsdahl vil tage koldkrigsopgør til Højesteret
[Netavisen – links 9.11.13] Ingeniøren
Overfor Politiken bekræfter Jørgen Dragsdahl, at han sammen med sin advokat har indsendt en ansøgning til Procesbevillingsnævnet med anmodning om at få lov at anke den nylige dom fra Østre Landsret, der frikendte Bent Jensen, til Højesteret.

Måling: Sådan ville danskerne stemme til kommunalvalget
[Netavisen – links 9.11.13] Information
Socialdemokratiet og Venstre står hver til omkring 30 procent af stemmerne, viser meningsmåling Den siger ikke noget om valgdeltagelse.

Selskaber tjener milliarder på arbejdsulykker

[Netavisen – links 8.11.13] 3F
Private forsikringsselskaber tjener milliarder på den lovpligtige forsikring mod arbejdsskader. De sidste år har fortjenesten været omkring en milliard kroner hvert eneste år.

Dansk u-landsbistand til atommagt
[Netavisen – links 8.11.13] U-landsnyt
Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) vil fordoble Danmarks udviklingsbistand til den muslimske atommagt, Pakistan, som dermed når op på 275 mio. fra 2013 til 2016 - mod 130 mio. kr. i det hidtidige tre-årige program fra 2010, da VK-regeringen gjorde det asiatiske land til prioritetsland

Ældre får vakuumpakket mad i nærige kommuner
[Netavisen – links 8.11.13] avisen.dk
Duften af frisklavet mad, som Ældrekommissionen sidste år talte varmt for i sine anbefalinger, er noget politikerne hele tiden taler om. Men i den virkelige verden bliver stadigt mere ældremad fremstillet i kæmpe centralkøkkener og leveret som frost- eller kølemad. Omlægningen til produktion i store centralkøkkener, der laver vakuumpakket eller frostmad til en eller to uger ad gangen, bliver solgt ind til borgerne som at de får friere og større menuvalg.

Statsforvaltningen blåstempler kommunalt kædeansvar
[Netavisen – links 8.11.13] EU-fagligt netværkDet er ikke ulovligt, når København kommune for fremtiden vil kræve kædeansvar, når kommunen udbyder opgaver til private. Det slår Statsforvaltningen nu fast. Blåstemplingen kommer efter en uge hvor både Finansministeren og Dansk Arbejdsgiverforening har stillet spørgsmålstegn ved lovligheden af det såkaldte kædeansvar, som pålægger en hovedentreprenør at sikre at også hans underleverandører lever op til de ”normale løn- og arbejdsvilkår” på området.

Aarhus kommune indfører kædeansvar
[Netavisen – links 8.11.13] EU-fagligt netværk
Byrådet vedtog onsdag et beslutningsforslag, som sikrer overenskomstvilkår for alle der arbejder på opgaver for kommunen. Forslaget skal nu endelige udformes i et udvalg, inden det endelig besluttes.
Aarhus kommunes har en række sager hvor der er benyttet underbetalt arbejde.

Danske soldater skal træne libyere i Storbritannien
[Netavisen – links 7.11.13]Information
Libyere skal i Storbritannien trænes af britiske og danske soldater, siger krigsminister Nikolaj Wammen.

Danske banker skovler penge ind på skattely
[Netavisen – links 7.11.13] avisen.dk
Afdelinger i blandt andet Luxembourg, Schweiz og Gibraltar sikrer danske banker store overskud.

Forbund vil genoplive solidaritet med lavtlønnede
[Netavisen – links 6.11.13] A-4
Lavtlønnede som rengøringsassistenter og pedeller skal have et ekstra løft i lønnen. Det kræver forbundene under LO i hvert fald før forhandlingerne om overenskomster i kommunerne.

Pres på de ledige om længere transporttid
[Netavisen – links 6.11.13] A-4
Politikere fra både 'rød' og blå blok utilfredse med de akutlediges manglende rejselyst. Kravet til de arbejdsløse er accept af 3 timers rejsetid om dagen.

FTF: Spareplan rammer velfærdspersonalet
[Netavisen – links 6.11.13] avisen.dk
Regeringen vil afskaffe statsstøtten til at efter- og videre­uddanne professionsbachelorer og universitetsuddannede under den såkaldte svu-ordning (Statens Voksenuddannelsesstøtte). Det vil gå hårdt ud over kvalifikationerne hos blandt andet sygeplejersker og lærere.

FOA: Vi må ikke tage medlemmernes stemmer som gidsler
[Netavisen – links 6.11.13] avisen.dk
FOA skal kunne samarbejde med alle politikere, der deler holdninger med fagforbundet, og derfor vil man ikke indgå aftaler med partier, der indeholder økonomisk støtte eller stemmeanbefalinger.

Lærerne straffer regeringspartierne til kommunalvalget
[Netavisen – links 6.11.13] dr.dk
Kun hver tiende lærer er sikker på at give sin kommunalvalgsstemme til et regeringsparti på grund af lærerkonflikten.

Se også

SF vil falde for spærregrænsen mange steder
[Netavisen – links 6.11.13] dr.dk

Dokumentarfilm viser kun De Udvalgte kvoteflygtninge
[Netavisen – links 6.11.13] Information
Det var med løftet om, at ingen afviste flygtninge blev vist, at Udlændingestyrelsen gav et filmhold lov til at følge den danske udvælgelse af kvoteflygtninge i Malaysia. Instruktøren bag filmen og en forsker på området finder det problematisk, at ofrene for den førte politik bliver gemt væk fra offentligheden

Tillidsrepræsentant fyret for at købe et rugbrød
[Netavisen – link 05.11.13] Fagbladet 3F
Kommunen brugte GPS til at overvåge Laila, der har været tillidsrepræsentant på Aabenraa Kommunes Entreprenørgård gennem 12 år.

Mineselskab vil dumpe 56 millioner ton radioaktivt affald i grønlandsk sø
[Netavisen – links 5.11.13] Ingeniøren
Halvdelen af uranen fra multiminen i Kvanefjeld kan ikke udvindes og bliver deponeret i en nærliggende sø. Der kan mine-affaldet udgøre en sundhedsrisiko for dyr og mennesker, vurderer Arktis-forsker.

Alarm: Firmaer snyder sig til gratis arbejdskraft
[Netavisen – links 5.11.13] Ugebrevet A4
Theis Hasselby Nielsen fik tilbudt et job som murer mod, at han tog tre ugers prøvetid på dagpenge. Fagbevægelsen råber vagt i gevær. De oplever, at jobcentre agerer gummistempel over for kreative firmaer, der jagter gratis arbejdskraft. Det afviser jobcentrene. LO vil have beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til at gribe ind.

EUs sparepolitik koster 23.000 danske job
[Netavisen – links 4.11.13.] Modkraft
I løbet af de kommende tre år vil EUs nedskæringspolitik koste knap 23.000 danske job. Det dokumenterer en ny analyse fra AE, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Odense: Borgerlige samarbejder med højreekstremister
[Netavisen – links 4.11.13] Modkraft
Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance i regionen Syd Danmark har indgået et valgforbund med det antimuslimske Frihedspartiet. Antiracister svarer igen med højlydt protest i Odense. Tre anholdt for at afbryde live tv-debat.

Revisionsfirma rådgiver: Sådan undgår man at betale skat i Afrika
[Netavisen – links 4.11.13.] Information
Tre slides i en power point-præsentation fra det verdensomspændende konsulentfirma Deloitte forklarer, hvordan virksomheder kan oprette skuffeselskaber på Mauritius og dermed undgå at betale skat i et af verdens fattigste lande.

Danmark er del af inderkredsen i NSA-samarbejde
[Netavisen – link 04.11.13] Information
Danmark er blandt eliten i relationen til den amerikanske efterretningstjeneste NSA og nyder privilegier kun overgået af de angelsaksiske lande. Det skriver The Guardian i en analyse baseret på Snowdens-dokumenter. Det rejser spørgsmål om, hvad vi bidrager med til gengæld for privilegier, som nære allierede ikke nyder.

Norwegian: Strejketrussel gav fælles overenskomst
[Netavisen – links 4.11.13] dr.dk
Piloterne i flyselskabet Norwegian truede med strejke for at fastholde en fælles overenskomst, som selskabet ville afskaffe. Det er nu lykkedes.

Demonstration mod Danskernes Parti
[Netavisen – links 4.11.13] dr.dk
- Ingen nazister i vores gader.
Sådan råbte tre demonstranter, der afbrød den direkte tv-debat på TV Syd og TV2 Fyn i går. Aktivisterne havde gemt sig på Odense Universitetshospital, hvor debatten foregik, for at kunne demonstrere mod de to højerorienterede partier Danskernes Parti og Frit Danmark, som deltog i debatten.

Rejsekort giver tusindvis af passagerer forkert besked om strafgebyr
[Netavisen – links 4.11.13] Ingeniøren
Hvis din historik på Rejsekorts selvbetjeningsside ser ud, som om du ikke har checket ud, og at det har kostet et gebyr på 50 kroner – så behøver det slet ikke betyde, at du ikke har checket ud, og at du har betalt et gebyr på 50 kroner

Whiskybæltet slår rekord i at hyre østfirmaer
[Netavisen – link 04.11.13] Avisen.dk
Nordsjælland tegner sig for 25 procent af alle sager om ulovlige østfirmaer, selvom blot 10 procent af befolkningen bor i området.

Flertal afviser flere frivillige i ældreplejen
[Netavisen – link 04.11.13] Arbejderen
59 procent af danskerne synes ikke, at det er en god ide, at kommunerne vil bruge flere frivillige i ældreplejen.

Sverige: Kvinder bliver langt fattigere pensionister
[Netavisen – link 04.11.13] Proletæren (sv)
Over halvdelen af alle kvinder får helt eller delvist den lave svenske 'garantipension'. Hele 60 procent af kvinderne får i dag en del af pensionen som garantipension, jævnført med 17 procent af mændene. Det indebærer, at 45 procent af de kvindelige pensionister havner under fattigdomsgrænsen.

53 procent af kommunernes beslutninger styres fra Bruxelles
[Netavisen – links 3.11.13] Arbejderen
Mere end halvdelen af punkterne på kommunalbestyrelsesmøder i Danmark er underlagt EUs direktiver eller politikker, viser undersøgelse fra Kommunernes landsforening.

Fra Echelon til NSA: Først troede vi, at vi var paranoide ...
[Netavisen – links 3.11.13] Information
Dagens amerikanske spionageskandale kalder fortællingen om fem nationers hemmelige overvågning af den internationale elektroniske kommunikation frem af erindringen. For det var jo dengang i slutningen af sidste århundrede, det hele startede

Færøerne lægger sag an mod EU
[Netavisen – links 3.11.13] mx.dk
EU's fiskesanktioner mod Færøerne skal afprøves i WTO, siger Færøernes fiskeriminister.

Pressen blev sidste udvej for Mærsk-ansat
[Netavisen – links 3.11.13] Arbejderen
Laborant Dorte Jensen troede, at hun anonymt kunne henvende sig til Miljøstyrelsen om Mærsks fup med målinger af olieudledninger i Nordsøen. Men hendes navn, efternavn og adresse blev udleveret til Mærsk

Nedskæringernes pris: 98.000 fejl rammer patienter hvert år i kommunerne
[Netavisen – links 2.11.13] DR
På bare ét år er antallet af livstruende fejl i behandlingen af patienter i kommunerne fordoblet. Vi modtager for syge patienter, siger Dansk Sygeplejeråd.

Undersøgelse: Hver fjerde sygeplejerske begår fejl på patienter
[Netavisen – links 2.11.13] DR
Sygeplejerske Karen Lintrup glemte at give sukkersygepatient insulin. Vi har for travlt, siger hun

Rigsdagsrapport: 43 procent af svensk lovgivning stammer fra EU
[Netavisen – links 2.11.13] EU-fagligt
Et af de sikre tegn på at et EU-parlamentsvalg nærmer sig er snakken om at begrænse EUs indflydelse og trang til at bestemme alt. En svensk rigdagsrapport fastslår at 43 procent af den svenske lovgivning kommer direkte fra EU. Og så er Sverige ikke bundet til euro'en.

Færøerne kan lægge sag an mod EU
[Netavisen – links 2.11.13] DR
Danmark kan være på vej mod sin første sag ved WTO. Det skyldes færøske fisk.

FOA gør sig klar til kampen mod kommunerne
[Netavisen – links 2.11.13] DR
Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen mener, at FOA sender et klart signal med indførslen af strejkekontingent.

Antallet af konkurser stiger eksplosivt i Danmark
[Netavisen – links 2.11.13.] Information
Stort antal konkurser sætter spørgsmålstegn ved økonomisk opsving, mener kreditvurderingsbureau.

Revolutionen nedtones i udkast til nyt program for Enhedslisten
[Netavisen – links 2.11.13.] Information
Selv om Enhedslisten er blevet enig om en revision af partiets principprogram, er der stadig to udestående spørgsmål: holdningen til velfærdsstaten, og om de ansatte skal overtage virksomhederne fra ejerne efter revolutionen

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder