Netavisens nyhedslinks uge 44
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder


53 procent af kommunernes beslutninger styres fra Bruxelles
[Netavisen – links 3.11.13] Arbejderen
Mere end halvdelen af punkterne på kommunalbestyrelsesmøder i Danmark er underlagt EUs direktiver eller politikker, viser undersøgelse fra Kommunernes landsforening.

Fra Echelon til NSA: Først troede vi, at vi var paranoide ...
[Netavisen – links 3.11.13] Information
Dagens amerikanske spionageskandale kalder fortællingen om fem nationers hemmelige overvågning af den internationale elektroniske kommunikation frem af erindringen. For det var jo dengang i slutningen af sidste århundrede, det hele startede

Færøerne lægger sag an mod EU
[Netavisen – links 3.11.13] mx.dk
EU's fiskesanktioner mod Færøerne skal afprøves i WTO, siger Færøernes fiskeriminister.

Pressen blev sidste udvej for Mærsk-ansat
[Netavisen – links 3.11.13] Arbejderen
Laborant Dorte Jensen troede, at hun anonymt kunne henvende sig til Miljøstyrelsen om Mærsks fup med målinger af olieudledninger i Nordsøen. Men hendes navn, efternavn og adresse blev udleveret til Mærsk

Nedskæringernes pris: 98.000 fejl rammer patienter hvert år i kommunerne
[Netavisen – links 2.11.13] DR
På bare ét år er antallet af livstruende fejl i behandlingen af patienter i kommunerne fordoblet. Vi modtager for syge patienter, siger Dansk Sygeplejeråd.

Undersøgelse: Hver fjerde sygeplejerske begår fejl på patienter
[Netavisen – links 2.11.13] DR
Sygeplejerske Karen Lintrup glemte at give sukkersygepatient insulin. Vi har for travlt, siger hun

Rigsdagsrapport: 43 procent af svensk lovgivning stammer fra EU
[Netavisen – links 2.11.13] EU-fagligt
Et af de sikre tegn på at et EU-parlamentsvalg nærmer sig er snakken om at begrænse EUs indflydelse og trang til at bestemme alt. En svensk rigdagsrapport fastslår at 43 procent af den svenske lovgivning kommer direkte fra EU. Og så er Sverige ikke bundet til euro'en.

Færøerne kan lægge sag an mod EU
[Netavisen – links 2.11.13] DR
Danmark kan være på vej mod sin første sag ved WTO. Det skyldes færøske fisk.

FOA gør sig klar til kampen mod kommunerne
[Netavisen – links 2.11.13] DR
Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen mener, at FOA sender et klart signal med indførslen af strejkekontingent.

Antallet af konkurser stiger eksplosivt i Danmark
[Netavisen – links 2.11.13.] Information
Stort antal konkurser sætter spørgsmålstegn ved økonomisk opsving, mener kreditvurderingsbureau.

Revolutionen nedtones i udkast til nyt program for Enhedslisten
[Netavisen – links 2.11.13.] Information
Selv om Enhedslisten er blevet enig om en revision af partiets principprogram, er der stadig to udestående spørgsmål: holdningen til velfærdsstaten, og om de ansatte skal overtage virksomhederne fra ejerne efter revolutionen

EL-top trækker i bremsen: Vi truer ikke Helle
[Netavisen – links 1.11.13.] avisen.dk
Pernille Skipper sætter nu sin kollega Christian Juhl på plads, efter han har talt om en debat om opbakningen til Helle Thorning-Schmidt i Folketinget

Abdulhadi Al-Khawaja får DIGNITYs antitortur-pris
[Netavisen – links 1.11.13.] U-landsnyt
Den dansk-bahrainske aktivist Abdulhai Al-Khawaja hædres af DIGNITY for sin fredelige kamp for menneskerettigheder og demokrati i sit hjemland Bahrain. Her sidder har fortsat fængslet pga. sine aktiviteter.

71 % tror Thorning prioriterer samarbejdet med USA højest
[Netavisen – links 1.11.13.] dr.dk
I følge en Megafon-måling tror de færreste vælgere på statsminister Helle Thorning-Schmidts forsikringer om, at amerikanerne ikke foretager ulovlig overvågning af danske borgere.

Fire års søgen efter betjente ender uden resultat
[Netavisen – links 1.11.13.] dr.dk
Det er snart fire år siden, en uskyldig flyttemand under Cop15 klimamødet blev kørt bagbundet rundt i København med bind for øjnene og måtte tisse i en flaske med hænderne bundet på ryggen, . Politiet 'kan ikke finde' de betjente der stod bag og dette vil umuliggøre en klagesag mod politiet.

Nicolai Gohs Miehe-Renard bag systematisk lønfusk
[Netavisen – links 1.11.13.] 3F
Firmaet KH Construction har renoveret flere end 20 større villaer i Nordsjælland, men er nu blevet dømt for at snyde sine polske ansatte for tre millioner kroner. På papiret er det direktøren og ejer Torben Brandt, der blev dømt i den faglige voldgiftsret, men den egentlige bagmand bag det systematiske lønsnyd er Nicolai Gohs Miehe-Renard. Det påpeger flere polske byggearbejdere over for Fagbladet 3F.

Ingen økonomisk vækst
[Netavisen – links 1.11.13.] dr.dk
Endnu en gang viser snakken om et kommende opsving fra politikere og virksomheder sig at være rent spin. De økonomiske nøgletal viser stilstand.

Tidligere PET-chef: Digitaliseringen har smadret dit privatliv
[Netavisen – links 1.11.13.] JP
Hvis du tror, du har nogen som helst form for privatliv tilbage, tager du fejl. Du bliver overvåget konstant, og det må du lære at leve med. Her er analysen fra tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen.

Afvis EUs nye angreb på dansk økologi
[Netavisen – links 1.11.13] Folkebevægelsen mod EU
Danmarks regering bør straks sige klart fra overfor EU-Kommissionens ønske om at forbyde det danske økologimærke, udtaler Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU og ønsker geninførelse af dansk selvbestemmelse på området, så fødevaresundhed prioriteres højere end EU-harmoniseringer

Velfærdssamfundet på tredje klasse
[Netavisen – links 31.10.13] denoffentlige.dk
Begrebet "ingen penge" har fået ny betydning for tusindvis af mennesker i Danmark. For de fleste betyder det blot, at kassebeholdningen er lav. For flere og flere betyder det slet og ret "ingen penge". De er fattige. Socialkrisen trækker en dyb kløft gennem velfærdssamfundet. Det er en farlig udvikling, der også truer middelklassens tryghed.

Greenpeace i stor demo i Lyngby
[Netavisen – links 31.10.13] Greenpeace
Stor demonstration mod det russiske energiselskab Gazprom er lige nu i gang i Kgs. Lyngby nord for København

Regeringen: Kædeansvar for hovedentreprenører imod EU-retten
[Netavisen – links 31.10.13] Information
Regeringen vil ikke indføre kædeansvar, så hovedentreprenører hæfter for, at underentreprenører lønner deres ansatte efter danske løn- og arbejdsvilkår. Det er imod EU-retten, siger Bjarne Corydon.

Ny rapport: Flest job at hente i det offentlige
[Netavisen – links 31.10.13] FOA
Der vil være flest job at hente, hvis man bruger offentlige midler til investeringer i offentlig service - både når det gælder anlæg og drift. Det viser en ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som er udarbejdet for FOA

Følg FOA's kongres
[Netavisen – links 31.10.13] FOA
FOA afholder sin 3. ordinære kongres 30. oktober - 1. november 2013 i Odense Congress Center Følg med i kongressen her

EU’s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år
[Netavisen – links 31.10.13] AE
EU’s sparekurs koster i disse år tusinder af danske arbejdspladser. Beregninger viser, at de finanspolitiske stramninger, der lige nu ligger i støbeskeen i EU, vil komme til at koste ca. 20.000 danske arbejdspladser frem mod 2016. Sparekursen vil næste år mindske BNP-væksten med ca. 0,4 pct. point.

Ny læk dokumenterer samarbejde mellem Danmark og NSA
[Netavisen – links 31.10.13] Information
Ny Snowden-læk placerer Danmark på niveau med Tyskland og Spanien blandt lande, der aktivt deler efterretninger med NSA. Samtidig hævder den spanske avis El Mundo, at Spanien ikke alene kendte til samarbejdet, men aktivt har bidraget. Det rejser nye spørgsmål om Danmarks rolle

Talsvindel: Økonomiske modeller favoriserer skattelettelser
[Netavisen – links 31.10.13] Information
De afledte gevinster ved at bruge flere penge i den offentlige sektor udelades fra økonomernes modeller, men tages med, når der regnes på skattelettelser, påpeger ny analyse fra AE-rådet. Politikerne risikerer at tage beslutninger på et forkert grundlag, mener fagforbundet FOA

EL kræver velfærdsgaranti i kommuner
[Netavisen – links 31.10.13] avisen.dk
- Vi fik i finansloven for 2012 regeringen med på at afsætte en halv milliard kroner til børneområdet. Det skulle gå til flere pædagoger og -medhjælpere på stuerne. Kommunerne overholdt ikke aftalen, siger Johanne Schmidt-Nielsen. Nu vil Ehl sikre, at pengene ikke forsvinde i sort hul. Enhedslisten kræver 8000 flere ansatte i kommuner til 2,5 milliarder kroner. Corydon afviser. Der forhandles igen.

EL satser på historisk kommunal succes
[Netavisen – links 31.10.13] avisen.dk
Enhedslisten stiller for første gang nogensinde op ved det kommende valg i 85 ud af landets 98 kommuner. Håbet er 19. november at få valgt helt op mod 100 kommunale kandidater ind mod de nuværende blot 14.

Kommunerne sparer massivt på børnene
[Netavisen – links 30.10.13] FOA
Børnehaver og vuggestuer har færre penge at gøre godt med i dag, end de havde ved sidste kommunalvalg. Fra 2009 til 2012 har kommunerne nemlig skåret massivt på pengene pr. barn. I alt har kommunerne skåret mere end 1,3 milliarder kroner på daginstitutionerne, viser nye beregninger, som FOA har fået lavet.

Eksperter kritiserer grundlag for efterretningstjenesters overvågning
[Netavisen – links 30.10.13] Information
Hverken justitsministeren eller statsministeren vil sige, om NSA har aflyttet i Danmark, eller om det er sket med dansk samtykke. Justitsministeren insisterer på, at der ikke har fundet ’ulovlig’ overvågning sted. Men netop lovhjemlen til at overvåge er uklar, lyder kritikken

Kamp mod løndumping forvirrer kommuner
[Netavisen – links 30.10.13] newsbreak
Der er stor usikkerhed i landets kommuner om, hvordan specifikke lønkrav mod social dumping ved byggerier skal håndhæves. I Dansk Arbejdsgiverforening er man ikke i tvivl. Her mener man, at klausulerne i er i strid med EU-reglerne.

Regeringen: Flygtninge skal stadig udvælges ud fra integrationsmulighed
[Netavisen – links 30.10.13] avisen.dk
Det har i årevis vakt kritik, at de 500 FN-kvoteflygtninge, som Danmark hvert år tager imod fra flygtningelejre rundt om i verden, blandt andet vælges ud fra, om de har integrationspotentiale. Nu vil regeringen lave en lovet ændring, men fastholder stadig tilknytningen til Danmark.
Det bør udelukkende handle om, hvem der har størst behov for beskyttelse, siger Trine Christensen far Amnesty International.

Forsvarsadvokaterne om bandepakke: Den er usmagelig
[Netavisen – links 30.10.13] dr.dk
Det er en uskik, at folketinget skal fastsætte, hvilke staffe der skal være for forskellige forbrydelser. Det er domstolenes opgave, siger formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Henrik Stagetorn.

Hvor meget sparer kommunerne ekstra
[Netavisen – links 30.10.13] FOA
Kommunerne bruger endnu færre penge end de må i forhold de begrænsninger EU og regering giver dem. Se hvor meget på FOA's kort over sparegrise

Danmark: Det bedste land i Europa at drive forretning i
[Netavisen – link 29.10.13] epn
Danmark ligger i top over lande i Europa, hvor det er lettest at drive forretning, fastslår Verdensbanken.

Rumænske skovarbejdere var på Krifa-“overenskomst”
[Netavisen – link 29.10.13] Fagbladet 3F
3F arbejder nu på at skaffe manglende løn til 26 stærkt underbetalte rumænske skovarbejdere, der har arbejdet under en såkaldt overenskomst mellem Krifa og Kristelig Arbejdsgiverforening.

Folkebevægelsen mod EU: Udmeldelse er stadig målsætningen
[Netavisen – links 29.10.13] Modkraft
Årsmøde i Folkebevægelsen mod EU fastholder udmeldelse som centralt tema op til EU-parlamentsvalg i maj 2014.

Danmarks langtidsledighed på himmelfart
[Netavisen – links 28.10.13] A-4
Langtidsledigheden stiger mere i Danmark end i landene omkring os. Det viser nye tal fra OECD. I dag har næsten hver tredje ledig været arbejdsløs i mere end et år. Det er fire gange så mange, som før finanskrisen satte ind i 2008. Ifølge eksperter har regeringens kickstart ikke haft nogen synlig effekt.

Læger og sygeplejersker er livsfarligt stresset
[Netavisen – links 28.10.13] dr.dk
En ny rundspørge viser, at læger og sygeplejersker er stressede, og at de føler, det går ud over patienterne.

Militære eksperter dominerer mediebilledet
[Netavisen – links 28.10.13] Information
Fredsforskeren er forsvundet, og det slår tydeligt igennem i mediernes dækning af konflikter, hvor kilder med et militært perspektiv er blevet dominerende, viser Informations optælling

Overpris for private plejehjemspladser
[Netavisen – links 28.10.13] dr.dk/østjylland
Ifølge kommunens beregninger koster pladserne på det private Skovbakkehjemmet 30.000 kroner mere om året for kommunekassen end de kommunale plejehjemspladser.

Få svenskere har tjek på faglige rettigheder
[Netavisen – link 28.10.13] Dagens Nyheter (sv)
Sverige oplever ligesom Danmark et kontinuerligt fald i den faglige organisationsgrad og en omsiggribende ukundskab om nødvendigheden af fagforeninger. Artiklen behandler dog ikke den socialdemokratiske klassesamarbejdende ledelses ansvar for krisen.

Arbejdsløse foretrækker a-kassen frem for jobcentret
[Netavisen – link 28.10.13] Avisen.dk
Ifølge en ny Gallupmåling lavet for LO svarer næsten hver anden af de 1.081 adspurgte, at a-kassen skal være første stop på vejen til et nyt job.

Søndergaard: EU på vej til at blive en EU-stat
[Netavisen – links 27.10.13] dr.dk
Folkebevægelsen mod EU advarer mod at integrere Danmark yderligere i EU og afgive suverænitet

FOA: Sørg for at få tjekket din lønseddel
[Netavisen – links 27.10.13] dr.dk
Hvis du ikke selv ved, hvordan din lønseddel skal se ud, så sørg for at få den gennemgået med nogen, der ved det. Sådan lyder det fra fagforbundet FOA, efter at en undersøgelse, som Gallup har lavet for hovedorganisationerne FTF og LO viser, at 54 procent af danskerne har oplevet at finde fejl i deres lønsedler.

Niggertøsen, jøderne og Jyllands-Posten
[Netavisen – links 27.10.13] Information
Op til 75-året for Krystalnatten den 9. november har historikeren Morten Thing været i avisarkiverne og dokumenterer i en lille pamflet Jyllands-Postens halvbrune og racistiske synspunkter i 1920’erne og 30’erne

NSA-afsløringer om Danmark på vej
[Netavisen – links 27.10.13] dr.dk
Inden for få måneder vil danskerne få at vide, hvad NSA foretager sig i Danmark, varsler journalisten, der har samarbejdet med Edward Snowden.

Uransplittelse i Grønland
[Netavisen – links 26.10.13] Information
Beslutningen om at udvinde uran har skabt splittelse i den grønlandske befolkning og ført til de største demonstrationer i årtier

Ekspert: USA aflytter også i Danmark

[Netavisen – links 26.10.13] Politiken
»Der er ingen tvivl om, at amerikanerne også aflytter i Danmark. Det må justitsministeren kende til. Det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om«, siger Flemming Splidsboel, forsker i efterretningsarbejde og lektor ved Københavns Universitet.

 

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder