Netavisens nyhedslinks uge 43
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 Søndergaard: EU på vej til at blive en EU-stat
[Netavisen – links 27.10.13] dr.dk
Folkebevægelsen mod EU advarer mod at integrere Danmark yderligere i EU og afgive suverænitet

FOA: Sørg for at få tjekket din lønseddel
[Netavisen – links 27.10.13] dr.dk
Hvis du ikke selv ved, hvordan din lønseddel skal se ud, så sørg for at få den gennemgået med nogen, der ved det. Sådan lyder det fra fagforbundet FOA, efter at en undersøgelse, som Gallup har lavet for hovedorganisationerne FTF og LO viser, at 54 procent af danskerne har oplevet at finde fejl i deres lønsedler.

Niggertøsen, jøderne og Jyllands-Posten
[Netavisen – links 27.10.13] Information
Op til 75-året for Krystalnatten den 9. november har historikeren Morten Thing været i avisarkiverne og dokumenterer i en lille pamflet Jyllands-Postens halvbrune og racistiske synspunkter i 1920’erne og 30’erne

NSA-afsløringer om Danmark på vej
[Netavisen – links 27.10.13] dr.dk
Inden for få måneder vil danskerne få at vide, hvad NSA foretager sig i Danmark, varsler journalisten, der har samarbejdet med Edward Snowden.

Uransplittelse i Grønland
[Netavisen – links 26.10.13] Information
Beslutningen om at udvinde uran har skabt splittelse i den grønlandske befolkning og ført til de største demonstrationer i årtier

Ekspert: USA aflytter også i Danmark

[Netavisen – links 26.10.13] Politiken
»Der er ingen tvivl om, at amerikanerne også aflytter i Danmark. Det må justitsministeren kende til. Det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om«, siger Flemming Splidsboel, forsker i efterretningsarbejde og lektor ved Københavns Universitet.

Beslutning om uran sket uden at befolkningen blev hørt
[Netavisen – links 25.10.13] Sermitsiaq
De partier Inuit Ataqatigiit og Demokraterne forsøgte at få en folkeafstemning igennem omkring ophævelsen af nultolerance-politiken overfor uran i Grønland. Det samme krav som demonstrationerne forud for beslutningen havde rejst. Men et ja til uran blev i stedet hastet igennem Grønlands Landsting, Inatsisartut.

EU-modstanden gør klar til offensiv
[Netavisen – links 25.10.13] Folkebevægelsen mod EU
Folkebevægelsens landsmøde i Aalborg i weekend skal vælge kandidater og forberede organisationen på valgkamp og folkeafstemning. - Det er det største og vigtigste landsmøde i denne valgperiode, siger landssekretær Poul Gerhard Kristiansen

Fra EU-topmødet: Thorning vil ikke undersøge aflytning
[Netavisen – links 25.10.13] dr.dk
Merkel og Hollande ønsker at undersøge den amerikanske spionage mod Tyskland og Frankrig. Den danske regering afviser derimod enhver undersøgelse af vennerne. ”Vi har ikke oplysninger, som giver grund til at tro, at der har været ulovlige, amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark”, udtaler helle Thorning. Regeringen har indtil videre også afvist at undersøge det trods flertal for dette i Retsudvalget.

Den grønlandske regering klar til at bryde uran
[Netavisen – links 25.10.13] dr.dk
Trods store protester fra befolkningen har regeringen med et snævert flertal besluttet at bryde med 25 års nej til uran.

Hemmelig loge betalte V-ministers valgkamp
[Netavisen – links 25.10.13] avisen.dk
Sønderjysk erhvervsklub med hemmelig medlemsliste samlede penge ind til tidligere skatteminister Peter Christensens valgkamp i 2011. Klubben arbejder for at sænke skatten og holder mørklagte møder mellem erhvervsliv og politikere.

OK 2014:Krav om højere løn
[Netavisen – links 25.10.13] 3F
Privat Service, Hotel og restaurationsgruppen har 30.000 medlemmer, der skal have fornyet deres overenskomst til foråret. Blandt hovedkravene er højere realløn.

Største demonstration i 29 år: Grønlændere raser over uran-drift
[Netavisen – links 24.10.13] DR
Demonstration i Nuuk er den største i 29 år, vurderer samfundsforsker

Britisk selskab får tilladelse til at udnytte grønlandsk jernmalm
[Netavisen – links 24.10.13] DR
Aftalen med London Mining A/S skrives under ved en ceremoni på Grønland senere torsdag.

Uran-afstemning splitter den grønlandske regering
[Netavisen – links 24.10.13] DR
Parlamentsmedlem går imod sit eget parti og egen regering. Onsdag aften, dagen før den afgørende afstemning om uran-udvinding i Grønland, forlod det lille nationalistiske parti Partii Inuit regeringen.
Se også
VIDEO Analyse: Dramatisk politisk spil før uranafstemning i Grønland

Sygedagpengereform: Langtidssyge mister op til 7.000 pr. måned
[Netavisen – links 24.10.13] 3F
Syge står til at miste op til 7.000 kroner hver måned i regeringens udspil til sygedagpengereform. Udspillet bryder løfterne i regeringsgrundlaget, siger Enhedslisten.

Færre lærere skal løfte større arbejdsbyrde
[Netavisen – links 24.10.13] avisen.dk
Efter sommerferien træder skolereformens lange skoledage i kraft. Men der kommer til at være færre lærere til at dække timerne.

Avis: Brian Mikkelsen pressede GGGI-støtte igennem
[Netavisen – links 24.10.13] DR
Udviklingsstøtten til GGGI var også tænkt til at skabe handelseaftaler med Sydkorea, skriver Berlingske.

Norwegian anmeldt for slave-regler
[Netavisen – links 23.10.13] Radio Solymar
Storstrejke og ulighed i løn og vilkår. Norwegian er i dén grad kommet i modvind, og senest er lavprisselskabet blevet anmeldt for at bruge ”slavelignende metoder” over for sine ansatte.

Hurtig genoptræning halter i kommunerne
[Netavisen – links 23.10.13] dr.dk
Genoptræningen går i gang alt for sent så de ældre taber muskelmasse, og bliver afhængig af andres hjælp.

Millionbesparelser på vej i kommunerne
[Netavisen – links 23.10.13] avisen.dk
En række af landets borgmestre vil spare for millioner i 2014. FOA er stærkt bekymret over spareiveren.

Aalborg bygger med blokaderamt firma
[Netavisen – links 23.10.13] 3F
Ny multisportsbane i Aalborg bliver bygget af blokaderamt virksomhed, selvom kommunen har forpligtet sig til at sikre danske vilkår i alle byggerier

Pind var advaret om Løkkes skandale-fond
[Netavisen – links 23.10.13] Ekstra Bladet
’Vi ved for lidt om de administrative og finansielle procedurer i GGGI, til at kunne vurdere om organisationen vil være effektiv og i overensstemmelse med god forvaltningsskik. Desuden kan lønniveauet og ledelseskulturen ikke vurderes på nuværende tidspunkt’, skrev embedsmænd i 2011.

Udviklingsministeren gav forkerte oplysninger i GGGI-sag
[Netavisen – links 23.10.13] Information
Christian Friis Bach har hidtil hævdet, at en kritisk revisions-rapport, der påpeger omgåelse af reglerne i forbindelse med GGGI’s projekter, ikke omhandlede den danske støtte til organisationen. Men det passer ikke, viser oplysninger, der er redigeret ud af den engelske version af rapporten

GGGI: Friis Bach under massiv beskydning inden samråd
[Netavisen – links 23.10.13] dr.dk
Udviklingsministeren skal i dag i et samråd forklare, hvad han vidste om en kritisk rapport om organisationen GGGI. Danmark støtter GGGI med 90 millioner kroner gennem tre år.

Det antifascistiske researcharbejde fortsætter
[Netavisen – links 23.10.13] Modkraft
Vi vil fortsat indsamle og offentligørre oplysninger om den yderste højrefløj, siger venstrefløjsaktivister, som tirsdag i Københavns Byret blev frikendt for hacking, men dømt betinget fængsel for besiddelse af personfølsomme oplysninger

Sundhedspersonale i oprør mod bureaukrati
[Netavisen – links 23.10.13] avisen.dk
Et oprør mod bureaukrati og regler er ved at rejse sig blandt en lang række sundhedspersoner på tværs af faggrupper.

Norge fastfryser støtten til GGGI
[Netavisen – link 22.10.13] Aftenposten (no)
Luksusrejser, opgaver uden udbud, elendig kvalitetskontrol. Norge fastfryser utbetalingerne til den omstridte miljøorganisation GGGI.

Hackersag faldet på gulvet i retten med et brag
[Netavisen – link 22.10.13] TV2
Fire mænd med tilknytning til Researchkollektivet Redox - en slags venstrefløjens efterretningstjeneste -  er alle idømt fængselsstraffe. Men de er ikke hackere, og de slipper for at afsone.

Forkerte oplysninger gav GGGI dansk millionstøtte
[Netavisen – link 22.10.13] Politiken
Danmark var i 2011 den næststørste bidragsyder til GGGI med 30 millioner kroner, hvor den sydkoreanske regering var den største med omkring det dobbelte. Danmarks bidrag til GGGI udgjorde næsten en fjerdedel af de samlede klimamidler i 2011. Det byggede på forkerte oplysninger, siges det nu.

Håbets endestation hedder Folkets Park
[Netavisen – link 22.10.13] Infomation
Skuffelsen rammer for alvor, når de afrikanske flygtninge når Folkets Park i København. For i Skandinavien ser de intet af det, de håbede på, da de flygtede fra Afrika i nødtørftige både, hvor kun halvdelen overlever. I stedet ender de som nomader på bunden af samfundet. En ny dokumentarfilm skildrer de afrikanske bådflygtninges farlige rejse over Middelhavet

Region Midtjylland erkender fejl: Sådan glippede livmoderhals-screening
[Netavisen – link 22.10.13] DR
På grund af en computerfejl er 27.000 kvinder over hele landet er er ikke blevet indkaldt til undersøgelse for livmoderhalskræft

Chiles ambassadør i Sverige er fascist
[Netavisen – link 21.10.13] Proletæren (sv)
Chilenske flygtninge fra Pinochet-tiden har demonstreret foran Chiles ambassade i Sverige med krav om, at ambassadøren sendes hjem, efter at han offentligt har hyldet en af landets værste fascistiske massemordere.

Ikke-deklareret allergifremkaldende stof i al vægmaling
[Netavisen – links 21.10.13] Politiken
Malere er den gruppe der har flest allergitilfælde på grund af stoffet MI, et konserveringsmiddel der bruges som afløser af de parabener som forbrugerne er blevet opmærksomme på. Stoffet deklareres ikke under en vis mængde og en undersøgelse af 17 forskellige malinger viste indhold af stoffet i dem alle. MI bruges også i bl.a. sæber og kosmetik. Antallet af allergiske reaktioner er i stærk stigning.

Borgmester til arbejdløse: Søg job i Sverige
[Netavisen – link 21.10.13] Avisen.dk
Den københavnske beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev kræver, at arbejdsløse også skal søge job i Sverige og Norge.

Grafik: Her er Lars Løkkes bilag
[Netavisen – links 21.10.13] dr.dk
Grafikken giver en oversigt over udgifter til hotel, flybilletter, transport og repræsentation ved Lars Løkke Rasmussens 13 rejser som formand for klimaorganisationen Global Green Growth Institute (GGGI).

Endnu en masseanholdelse for retten
[Netavisen – links 21.10.13] Arbejderen
Torsdag d. 24. oktober tager byretten i Aarhus stilling til, om tilbageholdelsen af 49 unge antiracister sidste år var lovlig.

Hjalp mørkets magter: Tidligere biskop Erik Norman Svendsen samlede oplysninger om kommunister
[Netavisen – links 20.10.13] avisen.dk
CIA-dokumenter afslører, at den tidligere biskop Erik Norman Svendsen som ung under Den Kolde Krig arbejdede som betalt agent for det kriminelle antikommunistiske interdoc-netværk under ledelse af den suspekte Arne Sejr.

Brugerbetaling på hospitaler: Minister siger Ok til gebyrer
[Netavisen – links 20.10.13] DR
Det skal være muligt at opkræve gebyrer på hospitaler til særlige opgaver, mener sundhedsministeren. Selvfølgelig ikke for de basale opgaver, sige hun. Glidebanen lægges ud.

Få overblik over Løkkes rejsesag
[Netavisen – links 20.10.13] Information
Flybilletter på første klasse og limousinekørsel til lufthavnen. Få overblikket over Lars Løkkes rejsesag

OVERBLIK Løkkes bilagssager med cigaretter, hotelfilm og taxa
[Netavisen – links 20.10.13] DR
Det er ikke første gang, at Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen må forklare sig i en sag om bilag.

Hollywood laver heltefilm om Mærsk-kaptajn: Besætningen sagsøger
[Netavisen – links 19.10.13] Information
Med hjælp fra Mærsk er der produceret en film om kapringen af Alabama Mærsk i 2009. Kaptajnen fremstilles som en helt, mens besætningen anklager ham og Mærsk for at blæse på deres sikkerhed

Borgerrettigheder på overførsel: Valg til byråd kan koste Jan førtidspension
[Netavisen – links 19.10.13] avisen.dk
Spidskandidaten for Enhedslisten i Tønder har trukket sig af angst for at miste sig førtidspension. Endnu en sag ruller nu om ytringsfrihed for mennesker i det sociale system.

Greenpeace: Protester ved den russiske ambassade efter afvisning af Anne Mies appel
[Netavisen – links 19.10.13] Greenpeace
Det danske besætningsmedlem Anne Mie Roer Jensen skal blive i fængsel i Murmansk. I København var 30 frivillige og Greenpeace-ansatte mødt frem ved den russiske ambassade for at vise støtte og kræve de 30 løsladt. Greenpeace vil fra mandag dagligt protestere ved den russiske ambassade frem til 24. november, hvor de 30 fængslede aktivister senest skal for retten igen..

Grimt tal: Så mange slaver i Danmark
[Netavisen – links 19.10.13] avisen.dk
Indien har næsten 14 mio slaver. Danmark menes at huse over 700. En australsk menneskeretsgruppe har undersøgt forholdene i 162 lande og fundet knap 30 millioner slavearbejdere. Værst af alle er Indien, der rummer halvdelen af helheden. Slaverne arbejder i miner, stenbrud, private hjem og i sex-industrien

FOA: Unfair dumpning af Falck
[Netavisen – links 19.10.13] FOA
Falck har vundet retten til ambulancekørsel i Roskilde og Lejre kommuner fra 1. februar 2014. Med et bud, der lå mere end 20 procent under det tilbud, Roskilde Brandvæsen afgav.

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder