Netavisens nyhedslinks uge 39
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 Klemt: Ny social modstandsbevægelse
[Netavisen – links 29.09.13] denoffentlige.dk
Kommunerne kommer nu under angreb fra en voksende social modstandsbevægelse, som mobiliserer syge og udsatte mennesker. Målet er et opgør med kommunernes "uretfærdige" sagsbehandling. Gruppen, der kalder sig "Klemt", har foreløbig 3.000 tilhængere.

Se også

klemt.dk - på facebook I klemme i det kommunale system

Grønthøsteren klar i kommunene: Alle skal spare i 2014
[Netavisen – links 29.09.13] avisen.dk
Grønthøsteren, der skærer lidt alle steder i budgettet, er kørt i stilling i mange kommuner. Kommunalpolitikerne løber fra deres ansvar og det rammer borgere og ansatte, mener forbund, der repræsenterer offentligt ansatte.

Kommuner fortsætter fyringer
[Netavisen – links 29.09.13] FOA
Antallet af ansatte vil fortsætte med at falde i kommunerne. Det viser en ny borgmester-rundspørge.

Hækkerup om forsvarets top: Illoyal og snæversynet
[Netavisen – links 29.09.13] Information
Den tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup retter en usædvanlig hård anklage mod landets øverste officerer

’Rød’ krigspolitiker: Søvndal foreslår ret til militært indgreb uden FN
[Netavisen – links 29.09.13] Information
Nye regler skal gøre militære indgreb udenom et FN-mandat muligt, mener udenrigsministeren.

Det bliver dyrere at være bankkunde: Til gengæld får du længere til banken
[Netavisen – links 28.09.13] epn
Det er de dystre udsigter, som den gængse dansker kan se frem til. Det forudser en ny undersøgelse, hvor revisionsselskabet Deloitte har interviewet topcheferne hos 10 af Danmarks største pengeinstitutter. 

Danish Crown fyrer op mod 80 på slagteri i Ringsted
[Netavisen – links 28.09.13] Information
Danish Crown i Ringsted har varslet fyringer af 80 ansatte. Begrundelsen er, at der skal ske tilpasninger efter sommerferien med mange afløsere, og fordi der kommer færre slagtesvin, end man havde håbet på. Ifølge slagteriet har det ikke noget med den nyligt nedstemte aftale at gøre

Enhedslisten står til stor fremgang i København
[Netavisen – links 28.09.13] Information
SF ser ud til at blive den store taber ved kommunalvalget i København, viser ny måling. Stemmerne går isæ til liste Ø.

Vestas’ nye partner er Japans største våbenproducent
[Netavisen – links 27.09.13] dr.dk
MHI, Vestas’ nye japanske partner, er Japans største producent af missiler, kampvogne og jagerfly. MHI bryster sigaf at udgøre en hjørnesten i forsvaret af Japan og fremhæver, at selskabet ser frem til, at restriktionerne mod Japans våbeneksport lempes.

Betaling vil holde flere folk fra lægen
[Netavisen – links 27.09.13] TV2 Østjylland
Der vil være nogle overflødige besøg, som så stopper, men der vil sandelig også være patienter, som i den grad har brug for at besøge lægen, som bliver væk, siger Jakob Kjellberg, projektleder ved Kora - Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

DF tilbyder Thorning løsning på afstemning om patentdomstol

[Netavisen – links 27.09.13] JP
DF tilbyder nu Thorning, at partiet alligevel vil stemme for patentdomstolen, hvis regeringen i stedet vil lave en folkeafstemning om en europæisk bankunion.

Kendte danske firmaer ejes fra skattely
[Netavisen – links 27.09.13] A-4
Mindst 200 danske selskaber, blandt andet Georg Jensen, Bianco Sko og BornholmerFærgen, ejes fra skattely.

Greenpeace: Dansk besætningsmedlem varetægtsfængslet i to måneder
[Netavisen – links 27.09.13] Greenpeace
Det danske besætningsmedlem fra Arctic Sunrise, Anne Mie Roer Jensen, fik torsdag aften to måneders varetægtsfængsling, hvorefter de russiske myndigheder vil undersøge, om der er basis for at rejse tiltale om pirateri.

Rekordfå strejkedage i 2013
[Netavisen – links 27.09.13] avisen.dk
Første halvdel af 2013 tegner sig for det laveste antal tabte arbejdsdage som følge af overenskomststridige strejker siden 1950'erne. Den danske model og det indbyggede klassesamarbejde i kombination med fyringstrusler er blandt årsagerne.

Masser af danske ansøgere til hårde job
[Netavisen – links 27.09.13] 3F
Fagbladet 3F har spurgt 77 virksomheder inden for rengøring, landbrug, byggeri, hotel og restauration, der søgte medarbejdere 17. juli i år. Nu, to måneder senere, svarer samtlige 77 virksomheder, at de har fået ansøgninger fra danskere.

Smitsom levervirus fundet i danske svin
[Netavisen – links 27.09.13] Ingeniøren
En levervirus, der kan give dødelig betændelse hos gravide, er fundet i flere svin på danske slagterier og i ét tilfælde i en lever i et dansk supermarked. Opdagelserne er gjort af ph.d.-studerende Jesper Schak Krog på DTU Veterinærinstituttet, der har bragt forskerne nærmere en forklaring på, hvorfor hver femte dansker har været i berøring med sygdommen og dannet antistoffer.

Tab af dagpenge pynter på arbejdsløshedstallene
[Netavisen – links 26.09.13] Politiken
De officielle arbejdsløshedstal falder, men samtidig mister en stor gruppe ledige retten til dagpenge. Cheføkonom i Handelsbanken, Jes Asmussen udtaler:
»Det ser således ud til, at der reelt ikke er tale om en egentlig nedgang i ledigheden, men at flere og flere personer falder ud af statistikken«.

Reformamok med lige linje til tyske Hartz-reformer
[Netavisen – links 26.09.13] Fagligt EU-netværk
LO Horsens Hedensted advarer i en pjece mod reformamok - Der går en lige linje fra de seneste års danske reformer til Hartz-reformerne i Tyskland, siger formanden Hans A. Sørensen

Hele pjecen i pdf
Reformamok
LO Horsens Hedensted

Studerende i opråb: Politikerne svigter uddannelsessystemet
[Netavisen – links 26.09.13] DR
Ni elev- og studenterorganisationer klandrer regeringen for at fokusere på kvantitet frem for kvalitet i dens uddannelsespolitik

Indvandrere har sværere ved at få job
[Netavisen – links 26.09.13] Fagbladet 3F
Krisetider har slået integrationen på arbejdsmarkedet i sænk. Indvandrerne halter stadig længere efter danskere, når det kommer til at have et arbejde.

Offentlig nulvækst giver færre ansatte
[Netavisen – links 26.09.13] DR
Venstres forslag om nulvækst i det offentlige giver færre offentligt ansatte, mener 10 af landets økonomer.

Roj TV får nej til at anke terrordom
[Netavisen – links 25.09.13] dr.dk
Procesbevillingsnævnet har netop besluttet, at selskaberne bag den kurdiske tv-station ROJ TV ikke kan få dommen for terrorstøtte prøvet ved Højesteret. Derimod skal landets øverste domstol tage stilling til inddragelsen af sendetilladelsen

Danske værdier i skattely slår rekord
[Netavisen – links 25.09.13] A-4
På kun otte år er danske værdier i skattely firdoblet, så de nu udgør hele 275 milliarder kroner. Selvom der findes uskyldigt placerede formuer i skattely, tyder meget på omfattende og aggressiv skatteplanlægning.

To slaveskibe stoppet på tre uger
[Netavisen – links 25.09.13] 3F
To gange på tre uger er udenlandske skibe med usle vilkår om bord stoppet efter anløb i danske havne. Tirsdag blev containerskibet Alva Rickmers ramt af strejke i Göteborg Havn efter advarsel fra havnearbejdere i Århus

Roma-register vækker skandale i Sverige
[Netavisen – links 25.09.13] Modkraft
Politiet i Skåne bekræfter oplysninger om et roma-register, som fører digitalt stamtræ over 4.029 personer i Sverige. Over 1000 børn er med i kortlægningen.

Brev kan være bombe i Thornings skattesag
[Netavisen – links 25.09.13] Information
Troels Lund Poulsen (V) og Peter Christensen (V), begge tidligere skatteministre, samt daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har forklaret, at Venstre ikke forsøgte at påvirke Helle Thorning-Schmidts skattesag. Hvis det anonyme brev taler sandt har de løjet.

Kort over 'under' Danmark
[Netavisen – links 25.09.13] Information
Databloggen og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har produceret tre interaktive danmarkskort, hvor landets 98 kommuner er inddelt henholdsvist efter andelen af økonomisk fattigdom, overførselsindkomst og ungdomsledighed.

FOA: Tryghedsplejens snyd er kommunernes ansvar
[Netavisen – links 25.09.13] FOA
Forbundsformand Dennis Kristensen kalder det ”rent pirateri,” når et offentligt godkendt firma i kommune efter kommune kan slippe af sted med at fakturere for ydelser, der aldrig er leveret, snyde med kvaliteten ved tilsyneladende konsekvent at bruge en hovedvægt af ufaglært arbejdskraft, og helt konsekvent stille medarbejderne markant ringere end, hvad seriøse firmaer tilbyder.

Pihl krævede 70-80 mio. kr. ekstra for københavnske broer
[Netavisen – links 25.09.13] Ingeniøren
Den konkursramte entreprenør Pihl forsøgte under byggeriet af Inderhavnsbroen og kanalbroerne at få ekstrabetalinger, overfakturering og forskud for mere end halvdelen af kontraktsummen. Kommunen afviste kravene som udokumenterede.

DI kræver radikale reformer af ungdomsuddannelser
[Netavisen – links 24.09.13] Information
Den store industriorganisation ønsker en gennemgribende gentænkning af hele systemet. Det danske ungdomsuddannelsessystem skal rives helt ned og bygges op igen.

90 Pihl & Søn-projekter står fortsat stille
[Netavisen – links 24.09.13] JV
Fire uger efter entreprenørvirksomheden E. Pihl & Søn blev erklæret konkurs, ligger omkring 90 byggeprojekter fortsat stille. Det er vanskeligt at finde nye entreprenører, siger kurator

Røre på gymnasier omkring 'Danskernes Parti'
[Netavisen – links 24.09.13] DR
Den forklædte nazigruppe ' Danskernes Parti' turnerer de næste uger rundt på en række gymnasier til såkaldte ungevalgmøder sammen med andre partier.

Ubetalte regninger: Konkursramte Pihl & Søn kræver en milliard fra bygherrer
[Netavisen – links 24.09.13] DR
Ubetalte regninger hos bygherrer fra E. Pihl & Søn bør indbringe en milliard kroner, mener boets kurator.

FOA: Offentlig-private partnerskaber – en stavnsbinding af kommunerne
[Netavisen – links 23.09.13] FOA
Kommuner, der bygger skoler med OPP, får større udgifter og er økonomiske bundne af 30 årige kontrakter. En alvorlig indskrænkning af den kommunale selvbestemmelsesret.

Sverige er den ny model for Venstre
[Netavisen – link 23.09.13] epn.dk
Sverige har de seneste syv år begrænset væksten i dagpenge, sænket skatter på arbejde og for virksomheder, gjort det nemmere at være entreprenør og indført bonusordninger for skolelærere for at forbedre undervisningen.

Historisk dom i arbejdet med tortur?
[Netavisen – links 23.09.13] arnehansen.net
Højesterets afvisning i sidste uge af Forsvarsministeriets krav om, at irakiske torturofre hver skal stille med 40.000 kr forud for en retssag er en historisk afgørende dom, som kan åbne op for at Danmarks traditionelle rolle som foregangsland i arbejdet mod tortur bliver genskabt. 

Bankernes krise er kun lige begyndt
[Netavisen – link 23.09.13] epn.dk
Bankernes forretningsmodeller er brudt sammen, og selv om 53 banker allerede er bukket under, siden finanskrisen ramte landet, vil mange flere følge efter.

Røde” kommuner øger udliciteringen
[Netavisen – link 23.09.13] Ugebrevet A4
Af de ti kommuner, som har øget udliciteringsgraden mest, er otte styret af en “rød” borgmester, mens kun to er borgerlige.

Flertal forkaster ældre-nedskæringer
[Netavisen – link 23.09.13] dr.dk
71 procent af danskerne siger nej til, at de pårørende bør passe de ældre mere, end de gør det i dag.

Øver sig til krig i Syrien?
[Netavisen – links 23.09.13] DR.dk/Østjylland
Ingeniørtropperne i Skive afholdt i dag øvelse i Silkeborg, hvor man afprøvede en situation hvor kemiske våben bliver anvendt.
- "Vi ved jo ikke, hvor vi næste gang bliver sendt hen", udtaler Major Poul Erik Rohde og peger på, at der i borgerkrigen i Syrien er blevet brugt kemiske kampstoffer.

Odense spareforlig lukker præventionsklinik
[Netavisen – links 23.09.13] dr.dk/Fyn
Foreningen Sex og Samfund kalder det en katastrofe for Odenses unge og især de mest udsatte af slagsen, at kommunen har valgt at lukke præventionsklinikken i centrum af Odense fra nytår.

Nedskæringer: Stor mangel på boliger til demente
[Netavisen – links 22.09.13] DR
Antallet af demente stiger markant. Alligevel er mange plejeboliger ikke indrettet til demente, viser en undersøgelse fra Rigshospitalet. KL erkender kommunerne er pressede.

Kommune fjerner hjælp fra kræftsyg kvinde
[Netavisen – links 22.09.13] Ældresagen
Kommune: Hvis du ikke deltager i vores træningsprogram ”Aktiv i din hverdag”, så får du ingen hjælp. 73-årige Kirsten Bodil Hansen fra Hillerød får ingen hjemmehjælp, fordi hun ikke magter kommunens hårde træningsforløb, der går ud på at syge og svage ældre skal klare sig selv.

Frank Jensen vil gøre det lettere at fyre lærere
[Netavisen – links 22.09.13] Information
Det skal være lettere for skoleledere at skille sig af med folkeskolelærere, der ikke leverer resultater

Danmark i Afrika: Friis Bach finder penge til terrorkamp
[Netavisen – links 22.09.13] DR
Efter massakre i Nairobi: Danmark vil gå forrest for at øge finansieringen af afrikanske tropper, som bekæmper terrorgruppe i Somalia.

Ungdomshuset kæmper stadig for Jagtvej 69
[Netavisen – links 22.09.13] Modkraft
Aktionsuge i november skal gøre opmærksom på at Ungdomshusets nye og gamle brugere stadig har »ret« til grunden på Jagtvej 69 på Nørrebro.

 

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder