Netavisens nyhedslinks uge 38
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

 

Nedskæringer: Stor mangel på boliger til demente
[Netavisen – links 22.09.13] DR
Antallet af demente stiger markant. Alligevel er mange plejeboliger ikke indrettet til demente, viser en undersøgelse fra Rigshospitalet. KL erkender kommunerne er pressede.

Kommune fjerner hjælp fra kræftsyg kvinde
[Netavisen – links 22.09.13] Ældresagen
Kommune: Hvis du ikke deltager i vores træningsprogram ”Aktiv i din hverdag”, så får du ingen hjælp. 73-årige Kirsten Bodil Hansen fra Hillerød får ingen hjemmehjælp, fordi hun ikke magter kommunens hårde træningsforløb, der går ud på at syge og svage ældre skal klare sig selv.

Frank Jensen vil gøre det lettere at fyre lærere
[Netavisen – links 22.09.13] Information
Det skal være lettere for skoleledere at skille sig af med folkeskolelærere, der ikke leverer resultater

Danmark i Afrika: Friis Bach finder penge til terrorkamp
[Netavisen – links 22.09.13] DR
Efter massakre i Nairobi: Danmark vil gå forrest for at øge finansieringen af afrikanske tropper, som bekæmper terrorgruppe i Somalia.

Ungdomshuset kæmper stadig for Jagtvej 69
[Netavisen – links 22.09.13] Modkraft
Aktionsuge i november skal gøre opmærksom på at Ungdomshusets nye og gamle brugere stadig har »ret« til grunden på Jagtvej 69 på Nørrebro.

Greenpeace kræver aktivister fra fredelig aktion løsladt
[Netavisen – links 21.09.13] Greeoeace
Greenpeace mødte fredag eftermiddag op ved Den Russiske Ambassade i København for at protestere over, at de russiske specialstyrker tilbageholder 30 Greenpeace-aktivister samt skibet Arctic Sunrise.

3F: Dagpengereform fortrænger ufaglærte
[Netavisen – links 21.09.13] avisen.dk
Dagpengereformen presser ledige i job, men det er akademikerne, der primært kommer i arbejde.

Danskernes Parti: Persongalleriet
[Netavisen – links 21.09.13] Modkraft
Ledelse, kandidater og medlemmer af Danskernes parti har nazi-fortid. Uddrag af Redox' rapport om Danskernes Parti, der stiller op til kommunalvalg i blandt andet Aarhus og København.

Stuerene nazister: Danskernes Parti får panelplads ved otte gymnasiemøder
[Netavisen – links 21.09.13] Modkraft
Region Midtjylland arranger valgmøder på otte gymnasier med Danskernes Parti, der mistænkes for at være forklædte nazister.

Højreekstremistiske grupper på fremmarch i Danmark
[Netavisen – links 21.09.13] DR
12 ekstremistiske og voldelige grupperinger har fodfæste i Midt- og Vestjylland, afslører ny rapport. De største er landsdækkende, siger forsker.

Fyring med dags varsel i hjemmeplejen
[Netavisen – links 21.09.13] FOA
Det private hjemmeplejefirma Tryghedsplejen står for alt andet end tryghed. Her ansættes sosu’er via et søsterselskab på kontrakter, hvor de kan fyres fra dag til dag.

Landsdækkende tillidsrepræsentantmøde i Odense 30. september
[Netavisen – links 20.09.13] BUPL
De 11 offentlige forbund i velfærdssamarbejdet: ”Hold Sammen på Danmark” inviterer til stormøde dagen før Folketinget åbner: Landsdækkende TR-stormøde  i Odense Congress Center mandag den 30. september 2013 fra kl. 10 til 16.

Odense budget: Børnene skal betale en kæmpe pris
[Netavisen – links 20.09.13] dr.dk/Fyn
Byrådet blev torsdag enige om en reel besparelse på 158 millioner kroner på børn- og ungeområdet, og først i 2015 kan Odenses folkeskoler se frem til en mindre investering fra kommunen. I stedet prioriterede byrådet at give 100 millioner til erhvervslivet.

Aarhus budget: 40 millioner tages fra lønninger
[Netavisen – links 20.09.13] dr.dk/Østjylland
Næste års budget i Aarhus Kommune blev vedtaget med 22 ud af 31 stemmer i byrådet. Enhedslisten gik fra forhandlingerne, fordi partiet ikke ville acceptere kravet om, at der skal spares 0,5 procent af den samlede lønsum i kommunen - i alt 40 mill. kr om året.

Tiltalte i PKK-sag nægter sig skyldige
[Netavisen – links 20.09.13] Arbejderen
De tiltalte i PKK-sagen erklærede sig ikke skyldige, da danmarkshistoriens største sag om terrorstøtte startede op i byretten i dag.

Folkebevægelsen: Stop EU's angreb på løn og arbejdspladser
[Netavisen – links 20.09.13] dr.dk
Folketing og regering bør trodse EU’s indre marked og gøre det til en dårlig forretning, at flytte arbejdspladser til EU-lande med lavere lønninger, udtaler Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen på baggrund af Danish Crowns trusler

Faggrupper og arbejdsmiljø
[Netavisen – links 20.09.13] A-4
Der er en verden til forskel på, hvor alvorligt arbejdsmiljøet bliver taget på det danske arbejdsmarked. Lastbilchauffører og håndværkere har masser af hårde og farlige opgaver, men kun lidt fokus på arbejdsmiljøet. Dårlige vaner og for meget fokus på tempo er forklaringen ifølge eksperter. Men der er også faggrupper, der arbejder seriøst med at forbedre det dårlige arbejdsmiljø

Alt for få læger rapporterer bivirkninger
[Netavisen – links 20.09.13] dr.dk
Bivirkninger skal indberettes til Sundhedsstyrelsen. Sidste år faldt antallet af indberetninger med 11 %.

Odense-demo mod kommunalt nedskæringsbudget gør indtryk
[Netavisen – links 19.09.13] DR/Fyn
Odense Kommune vil spare 300 millioner kroner på næste års budget, heraf 178 millioner kroner på børn- og ungeområdet. Derfor havde lærere, dagplejere, pædagoger og forældre valgt at bruge deres onsdag eftermiddag på at fylde pladsen foran rådhuset for at vise deres utilfredshed

Hør audio:
Nu har de sparet nok, siger Ditte Mikkelsen

Absurde Fogh: Fogh: Dansk forsvarsforbehold i EU er absurd

[Netavisen – links 19.09.13] Information
Havde det ikke været for eurokrisen, havde danskerne stemt om forsvarsforbeholdet forlængst, mener Fogh.

Professor: Vi har ikke lært noget af finanskrisen
[Netavisen – links 19.09.13] Information
Et medlem af det såkaldte Rangvid-udvalg tvivler på, at Danmark har lært noget af den seneste finanskrise.

Dokumentation: Læs Rangvid-rapporten her
[Netavisen – links 19.09.13] DR
Læs her, hvorfor Danmark ifølge Rangvid-udvalget blev så hårdt ramt af finanskrisen.

Nej-stemme: Jeg vil være solidarisk med de unge
[Netavisen – links 18.09.13] dr.dk
Egon Jensen mener ikke, at det er slagterimedarbejdernes ansvar at sikre fremtidige arbejdspladser. Det må da være Danish Crown, der skal finasiere de her ændringer. De har et overskud på 1,7 milliarder kroner eller noget i den stil. Så kan de jo bruge dem, i stedet for at stjæle fra os, siger han.

Sass og Claus Hjort Frederiksen sure over slagteri-nej
[Netavisen – links 18.09.13] dr.dk
Forslaget om lønnedgang for at sikre Danish Crowns milliardprofitter var lige i regeringens ånd. Han og Claus HJort Frederiksen beklager, at slagteriarbejderne var af en anden mening.

Odense-lærere demonstrerer mod fyrings-budget
[Netavisen – links 18.09.13] Folkeskolen.dk
Omkring 80 lærerstillinger vil blive nedlagt, når der skal spares mellem 70 og 90 millioner kroner på skoleområdet i Odense. Kl. 14 i dag protesterer Odense-lærerne foran byens rådhus forud for politikernes førstebehandling af budgettet.

Danish Crown truer med fyringer efter afvisning af lønnedgang
[Netavisen – links 18.09.13] Politiken
Danish Crown er ejet af de store svineproducenter og antallet af slagtesvin er kun faldende fordi man ønsker maksimale profitter ved at flytte opfedning og slagtning af svinene til Tyskland, hvor lønningerne er langt lavere. Firmaets drøm om tyske tilstande blev stoppet af de ansattes nej til lønnedgang, så nu trues der med fyringer, trods kæmpe milliardoverskud i branchen.

Ligeløn i sneglefart
[Netavisen – links 18.09.13] FOA
Ligelønnen mellem mænd og kvinder har stået stille siden 2009. Det viser en ny rapport fra SFI. FOA efterlyser et større politisk fokus på ligeløn.

Folketinget lovgiver udenom høringsparterne
[Netavisen – links 18.09.13] dr.dk
Ministerierne sender i stigende grad lovforslag og bekendtgørelser i høring med alt for kort frist. Det går udover retssikkerheden, lyder det fra Advokatsamfundet.

Bravo! Danish Crown-ansatte siger nej til lønaftale
[Netavisen – links 17.09.13] avisen.dk
60 procent af Danish Crowns slagterimedarbejdere siger nej til lønaftale ifølge NNF. Dermed mister over 1.000 ansatte jobbet over de næste tre år.

Rekordoverskud i danske virksomheder
[Netavisen – links 17.09.13] 3F
De fleste 3F'ere er gået ned i løn, siden krisen satte ind i 2008. Men det går fint for aktionærerne. Overskuddet i de danske virksomheder er det største i fem år

Danmarks Lærerforening: Skolen gøres til en kompetancefabrik
[Netavisen – links 17.09.13] DL
Regeringen er ved at gøre skolen til en kompetencefabrik, der skal producere effektiv arbejdskraft, mener DLF's kongres og opfordrer til en bredere debat om, hvad skolens opgaver skal være

FOA om førtidspension: Ny lov virker ikke
[Netavisen – links 17.09.13] FOA
Kommunerne tolker den nye lov om førtidspensioner og ressourceforløb så stramt, at reformen ikke virker efter hensigten, mener FOA. Eller måske det var hensigten ...

Regeringspartierne har mistet 9400 medlemmer siden 2011
[Netavisen – links 17.09.13] Information
Mens Socialdemokraterne, SF og Radikale Venstre ifølge den seneste Megafon-måling samlet står til at miste 12,2 procent af vælgeropbakningen, siver partiernes egne medlemmer også ud af rækkerne, skriver Information.

222 udsatte unge får hjælp – 5728 venter
[Netavisen – links 17.09.13] Ugebrevet A-4
Siden årsskiftet har kommunerne haft pligt til at lave ressourceforløb, der skal hjælpe udsatte unge. Men kommunerne forsømmer i stor stil at oprette tilbuddene. Efter syv måneder har de kun nået fire procent af målsætningen for 2013.

Vrede forskere: Vel skaber vi ej kemi-frygt - vi beskytter folk
[Netavisen – links 17.09.13] Ingeniøren
­
Et politisk dokument uden hold i virkeligheden og fyldt med fordrejninger af sandheden. Sådan lyder reaktionen fra flere danske forskere, efter at de er blevet beskyldt for at skabe frygt for kemi.

Miljøeksperter: Regeringens indsats for miljøet skuffende
[Netavisen – links 17.09.13] Danmarks Naturfredningsforening
Mange sure og en del mutte smileyer, da Danmarks Naturfredningsforening på regeringens to års fødselsdag bad et hold miljøeksperter vurdere regeringens foreløbige indsats for miljø og natur, klima. Samlet set har politikernes indsats for miljøet og omstillingen til et mere bæredygtigt samfund været skuffende

Erhvervsskolerne: Ingen penge til nyt udstyr
[Netavisen – links 16.09.13] avisen.dk
Ifølge børne- og undervisningsminister Christine Antorini skal erhvervsskolerne ikke sætte næsen op efter ekstra kroner til ny teknologi og udstyr.

Advokater: Grønland kan frit eksportere uran
[Netavisen – links 16.09.13] Politiken
»Den nye grønlandske regering har det synspunkt, at Grønland har fuld ret til frit at disponere over alle sine råstoffer, også uran. Det er imidlertid ikke et synspunkt, der deles i København. Danmark har nedsat en hemmelig kommission for at få klarlagt de udenrigspolitiske konsekvenser af en eventuel grønlandsk uraneksport. Denne kommission er nedsat under Udenrigsministeriets Sikkerhedspolitiske kontor, hvilket blot understreger, at de to lande har vidt forskellig tilgang til sagen«, siger Chefen for Forsvarsakademiet, kontreadmiral Nils Wang

Fremtidens ældrepleje: Forældre skal passes af familien
[Netavisen – links 16.09.13] Information
Den nyliberale politik vil betyde en endnu hårdere beskæring af velfærden. Danskerne skal indstille sig på, at pasning af ældre der har brug for pleje, skal være en privat opgave i fremtiden, siger sundhedsøkonom.

Her er Danmarks dårligste arbejdsmiljø
[Netavisen – links 16.09.13] Ugebrevet A-4
Det psykiske og fysiske arbejdsmiljø halter for postbude og arbejdere i fødevareindustrien. Sammenlagt får de sidstepladsen i arbejdsmiljø i en stor undersøgelse. Langt bedre ser det ud for ledere, ingeniører og arkitekter. Generelt frygter mange ufaglærte en fyreseddel, og det forstærker det dårlige arbejdsmiljø.

Danske æbler sprøjtes for at holde i måneder
[Netavisen – link 16.09.13] DR.dk
Sprøjtningen er en hovedårsag til, at myndighederne finder flere rester efter sprøjtegift på æbler.

Frankrig advarer mod populært fødselspræparat
[Netavisen – links 16.09.13] TV2 Østjylland
I Frankrig har 28 kvinder meldt om alvorlige bivirkninger ved fødsler, som er sat i gang med Misoprostol, og de franske myndigheder efterlyser dokumentation for, at midlet er sikkert at bruge ved fødsler.
Sundhedsstyrelsen besluttede denne uge godt nok at sætte Misoprostol under skærpet overvågning de næste to år, men styrelsen anser fortsat lægemidlet for at være sikkert at bruge på de danske fødeafdelinger

Norge: Rødt-leder vil 'vrage gammelt gods'
[Netavisen – link 16.09.13] Klassekampen (no)
Det lykkedes ikke for Enhedslistens norske modsvarighed Rødt (Raudt) at komme i Stortinget ved det nylige valg på sit reformistiske program for støtte til en socialdemokratisk regering. Nu vil partileder Bjørnar Moxnes drive Rødt endnu længere ud i højreopportunismen.

Sverigedemokrat støtter nazister
[Netavisen – link 16.09.13] Aftonbladet (sv)
En rigsdagsmand fra Sverigedemokraterne har sendt en opmuntrende Twitter-besked til lederen af nazi-demonstrationen i Stockholm i lørdags.

Professor: Vi er ikke sikret mod nyt kæmpekrak
[Netavisen – links 15.09.13] epn
Søndag er det fem år siden, at Lehman Brothers krakkede og fik finanskrisen til at eksplodere.

Sverige: Velfærden er blevet ringere
[Netavisen – links 15.09.13] svt (sv)
Vælgerne underkender den borgerlige regeringskoalitions politik.

Sverige: Vandballoner mod nazimarch
[Netavisen – links 15.09.13] motkraft.net (sv)
Reportage med video fra protesten mod nazipartiet 'Svenskarnas Parti'

Svensk naziparti marcherer i Stockholm: Mødt af demonstrationer
[Netavisen – links 15.09.13] Aftonbladet (sv)
'Svenskarnas Parti' - modstykke til de danske nazister i 'Danskernes parti' - marcherede i går i Stockholm og blev mødt af antifascistiske dmeonstranter.

Social massegrav: 27.000 har mistet dagpengeretten, ca. 1300 taber den nu hver måned
[Netavisen – links 14.09.13] BT
15.000 ledige risikerer over det næste år at miste dagpengene, viser ny prognose fra AK-Samvirke. Samtidig har 1.900 ledige mistet dagpengene i august. Indtil er 27.000 kastet i den sociale massegrav.

Venstrefløjens fælde: Lokkede nazister med blondiner
[Netavisen – links 14.09.13] BT
Falske Facebook-profiler, der tilsyneladende tilhørte unge ariske blondiner. Det har været et succesfuldt trick for researchkollektivet Redox på den yderste venstrefløj, når den røde efterretningstjeneste skulle lokke informationer ud af nynazister, racister og andre højreekstremister for at registrere dem

Rina Ronja Kari: EU-modstandens nye ansigt
[Netavisen – links 14.09.13] Information
Den 28 årige Rina Ronja Kari bliver afløseren for Søren Søndergård som ny spidskandidat for Folkebevægelsen nod EU.

 

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder