Netavisens nyhedslinks uge 34
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder
Venstretoppen bremsede indgreb i skatterod
[Netavisen – links 25.08.13] epn.dk
If ølge Ekstra Bladet forhindrede blandt andre Lars Løkke Rasmussen, at der blevet kigget på Skats ejendomsvurderinger.

EU: Udlændinge skal have lettere adgang til danske dagpenge
[Netavisen – links 25.08.13] dr.dk
Ifølge de danske dagpengeregler skal tre af de 12 måneders arbejde, det kræver at få ret til dagpenge, foregå på dansk jord.

Ombudsmanden ind i sag om 216 syltede borgere
[Netavisen – links 25.08.13] avisen.dk
Ombudsmanden har sat en undersøgelse i gang af kommunens 14 måneders ventetid på behandling af ansøgninger om førtidspension. Ifølge loven skal ansøgninger om førtidspension behandles på tre måneder.

Kristian Jensen nægtede at stoppe skattesjusk
[Netavisen – links 25.08.13] avisen.dk
Tidligere skatteminister, Kristian Jensen (V) fik allerede 2006 konkrete advarsler om kaos i sagsbehandlingen men nægtede at gøre noget.

Nyt projekt afslører: Grønlandsk is svinder hastigt
[Netavisen – links 25.08.13] dr.dk
Nyfundne luftfotos fra 30'erne, illustrerer hvor hård den globale opvarmning er ved Grønlands indlandsis.

Bank gav rigmænd 25 milliarder kroner til spekulation
[Netavisen – links 24.08.13] Information
Kort før finanskrisen brød ud i 2008, tildelte Forstædernes Bank tre rigmænd en valutaramme på tilsammen 25 milliarder kroner til højrisikabel spekulation på valuta- og rentemarkederne.

Blodet flyder under metro-byggeriet
[Netavisen – links 24.08.13] avisen.dk
Antallet af arbejdsulykker på det store byggeri København er rekordhøjt.

Bolsjefabriken på Lærkevej lukker
[Netavisen – links 23.08.13] Modkraft
Efter fire års brugerstyret kulturaktivitet lukker Bolsjefabrikken på Lærkevej i København i midten af september. Spillested med samme navn på Ragnhildgade fortsætter.

FLSmidth flytter en større del af virksomheden til Indien
[Netavisen – links 23.08.13] dr.dk
Der skal udføres mere med færre folk. Og det er på alle områder. Der er ingen, absolut ingen, hellige køer, siger FLSchmidts nye topchef.

Statsministeriet gav forkerte oplysninger om Afghanistan-tur
[Netavisen – links 23.08.13] Journalisten
Statsministerens særlige rådgiver har ifølge TV 2 sagt, at det var forsvaret, som besluttede at skærme fire journalister fra statsministerens besøg i Afghanistan. Det er ikke korrekt. Forsvaret advarede imod det

FLSmidth fyrer 1100 ansatte
[Netavisen – links 23.08.13] avisen.dk
En rationaliseringsplan reducerer antallet af ansatte med 7%. 140 ansatte i Danmark mister jobbet.

Strejken på Carlsberg er slut
[Netavisen – links 23.08.13] dr.dk
Der blev sat hårdt ind overfor de 130 strejkende tapperiassistenter. Arbejdsretten idømte dem skærpet bod og gav Carlsberg ret til at fyre de strejkende. Strejken varede 8 dage og deres krav om at en nyansat skal melde sig ind i 3F er ikke opfyldt på nuværende tidspunkt.

Arla rykker til Afrika
[Netavisen – links 23.08.13] dr.østjylland
Arla eksporterer mobile mejerier til afrikanske lande.
- Inden for de næste fire år forventer vi, at vores omsætning er steget til 2-3 mia. kroner, siger koncernchef Finn Hansen fra Arla til Østjyllands Radio. I øjeblikket omsætter mejerikoncernen for 500 mio. kr.Ifølge Danmarks Statistik så slår den danske eksport til Afrika rekord i år.

Kraftig stigning i antallet af danske hjemløse
[Netavisen – links 23.08.13] Politiken
Den væsentligste årsag til stigningen i antallet af hjemløse på landsplan er en kraftig mangel på billige boliger i landets to største byområder og det er særligt i aldersgruppen 18 til 24 år at der er en stigning. Siden 2009 er tallet af unge hjemløse steget fra 633 til 1138.

Corydon: Vi vil lempe så meget EU giver lov til
[Netavisen – links 23.08.13] Folkebevægelsen mod EU
Det er EUs henstillinger, finanspagt og den budgetlov, som EU har dikteret der bestemmer dansk politik.

Unge mødre i højrisikogruppe for ikke at få uddannelse
[Netavisen – links 23.08.13] Ugebrevet A-4
Unge mødre har ikke engang fifty-fifty chance for at få en ungdomsuddannelse. En ny analyse udpeger de største faktorer, der hindrer unge i at få en uddannelse. Seks procent af børnene i hver årgang vokser op i så belastede vilkår, at de er tæt på chanceløse i uddannelsessystemet. Kommuner kan gøre meget mere, mener eksperter.

Lastbilchauffører arbejder i høj støj
[Netavisen – links 23.08.13] avisen.dk
En undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser en generel stigning i antallet af ansatte, der oplever meget høj støj på arbejdspladsen. Transportsektoren er en af de brancher, hvor problemet er størst.

Højesteret: Boligforening måtte smide familie ud
[Netavisen – links 22.08.13] DR
Rettigheder blev ikke overtrådt, da to familier blev smidt ud af deres hjem på grund af børns kriminalitet.

Kamp mod grådig minedrift i Lappland
[Netavisen – link 22.08.13] SVT (sv)
I Jokkmokk i den svenske del af Lappland kæmper samer og andre imod prøvesprængninger, som skal forberede et kæmpe mineprojekt. Profitten vil gå til en multinational koncern, og miljøet og rendriften vil lide ubodelig skade.

Risiko for EU-positivt parlament i Norge
[Netavisen – links 22.08.13] Folkebevægelsen mod EU
Stortinget vil komme fuldstændig på tværs af vælgernes meninger om EU, hvis målingerne holder. konstaterer Nei til EUs leder Heming Olaussen

Undersøgelse: Politik på jobbet
[Netavisen – links 22.08.13] avisen.dk
Hver tredje er åben om deres politiske tilhørsforhold på jobbet. To ud af ti holder hellere bøtte, når de har arbejdstøjet på.

Længere kurser til ledige - men mindre frit valg
[Netavisen – links 22.08.13] Ugebrevet A4
Ledige bør kun kunne vælge kurser med et stærkt fokus på job. Til gengæld skal det være muligt at uddanne sig i længere tid. Det mener LO-fagbevægelsen, der med et nyt forslag måske skaber kompromis i politikernes ophidsede uenighed om de lediges ret til selvvalgt uddannelse.

Dødeligt attentat mod svenske politikere i Somalia

[Netavisen – link 22.08.13] SVT (sv)
To politikere fra Venstrepartiet var målet for et attentat i Somalia. Den 24-årige Abdirahim Hassan fraHusby blev dræbt. Venstrepartiets leder i Stockholm Ann-Margarethe Livh blev såret.

Ekspert: VKO's fyringer hos Skat skyld i fejl
[Netavisen – links 22.08.13] DR
Nedbemandinger gennemført af VKO-regeringen siden 2001 er en del af forklaringen på, at Skat har fejlet så stort med ejendomsvurderingerne. Det vurderer en ekspert. Ca. en trediedel af medasrbejderne er fyret.

Kan hele familier smides ud af deres bolig pga en enkelts kriminalitet?
[Netavisen – links 22.08.13] DR
Brabrand Boligforening smed i 2008 to familier i Gellerupparken ud af deres lejligheder, fordi en søn fra hver familie i 2008 var med til at brænde en børnehave ned til grunden. I dag afgør højesteret om det var okay, eller om udsmidningen var i strid med den europæiske menneskerettighedskonvention. I både byretten og landsretten fik boligforeningen medhold.

Boligforening i København er klar til at sætte kriminelles familier på gaden
[Netavisen – links 22.08.13] DR
Hvis højesteret afgør, at det i orden at sætte hele familier på gaden, vil KAB gøre det.

Syge må søge professionel hjælp mod kommunen
[Netavisen – links 22.08.13] avisen.dk
Dansk Handicap Forbund sender tre gange så mange bisiddere ud som for to år siden. Du skal have professionel hjælp, hvis du bliver syg, lyder kritikken fra flere steder.

Ikke 'krævementalitet', men nødråb for velfærdens værdier
[Netavisen – links 21.08.13] Denoffentlige.dk
Danskerne vil fastholde de grundlæggende værdier bag velfærdsstaten. Reformkurs og besparelser har plantet en solid utryghed i en befolkning, der afviser et grundlæggende opgør med den danske velfærdsmodel.

Udvisning af vækker vrede
[Netavisen – links 21.08.13] TV2 Østjylland
Justitsminister Morten Bødskovs (S) udmelding om, at han ikke vil komme den udvisningstruede vietnamesiske kvinde Yen Ngoc til undsætning vækker vrede blandt mange østjyder.

Morgendemonstration mod social dumpning
[Netavisen – links 21.08.13] Modkraft
»Vi vil lukke alle Herbos virksomheder« proklamerede Bo Rosskou fra Malernes Fagforening ved en støttedemonstration mod underbetaling af polske håndværkere. Konfliktvarsling er sendt fra byggefag og 3F Transport.

Bæredygtigt fiskeri presses af pengestærke rederier
[Netavisen – links 21.08.13] Information
Bag betegnelsen ’ny regulering’ ligger en massiv kapitalisering af det danske fiskeri, hvor fiskekvoter fra den ene dag til den anden foræres til ejeren af det enkelte fiskefartøj som privat ejendom. Og det har haft enorme konsekvenser.

Regeringens psykiatriudspil får dumpekarakter
[Netavisen – links 21.08.13] JP
Det mest iøjnefaldende er, at udvalget ikke er kommet med konkrete forslag til, hvordan man får nedbragt medicineringen og anvendelsen af tvang inden for psykiatrien

DONG: 400 fyres nu og flere fyringer forventes fremover
[Netavisen – links 20.08.13] dr.dk
Det kommer ikke som den store overraskelse, at Dong i dag har bebudet, at man i de kommende uger nedlægger 350-400 stillinger vurderer Jacob Pedersen, senioranalytiker ved Sydbank.
- Dong er i en omstillingsfase, hvor man skiller sig af med ting, som ikke passer ind i det billede, som ledelsen har af fremtiden.

Firmaer tjener på fyringsangst
[Netavisen – links 20.08.13] avisen.dk
"Selskaberne scorer gode penge på det her. Det er relativt få, der bliver ramt på en måde, så de opfylder alle bekendelser i policen," siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen

Misbrugte børnehjemsdrenge får nej til fri proces
[Netavisen – links 20.08.13] dr.dk
De drenge, der blev tævet og ydmyget på børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland er ikke kommet tættere på en undskyldning for de overgreb, der blev begået imod dem. De såkaldte Godhavnsdrenge har nemlig fået afslag på en ansøgning om fri proces til at føre en sag mod socialministeren, der skulle skaffe dem en officiel undskyldning.

Korn der er nedvisnet med Roundup bruges både til menneske- og dyreføde
[Netavisen – links 20.08.13] Ingeniøren
Korn og raps nedvisnes inden høst med ukrudtsmidlet Roundup og behandlingen er lovlig, blot den foretages minimum 10 dage før høst. Lovligheden er udtryk for en alvorlig undervurdering af stoffets giftighed.

Strejke på Carlsberg fortsætter
[Netavisen – links 19.08.13] dr.dk
De omkring 130 Carlsberg-ansatte i Fredericia har nedlagt arbejdet siden onsdag, fordi en ny ansat ikke er medlem af fagforeningen 3F. Mandag eftermiddag idømte Arbejdsretten de strejkende en bod på 35 kroner i timen og erklærede strejken overenskomsstridig.

Kommuner tjener på fejl i kontanthjælpssager
[Netavisen – links 19.08.13] avisen.dk
Principafgørelser betyder, at det for mange er totalt spild at klage, når kommunen nægter dem ydelser, de har ret til. For hvis de får ret i deres klage, mister de stedet retten til kontanthjælp. "En håbløs retsstilling", lyder det fra en af flere kritikere.

Barfoed vil spare 10 mia. på de ledige
[Netavisen – links 19.08.13] Ugebrevet A-4
Barfoed vil have udgifterne ned på niveau med gennemsnittet for OECD. Dermed vil han spare mere end dobbelt så meget som Venstre. Samtidig vil han hæve niveauet på erhvervsskolerne ved at indføre stopprøver.

Statsministeren ønskede kun tilstedeværelse af 'egne' journalister ved besøg i Afghanistan
[Netavisen – links 19.08.13] Journalisten
Helle Thorning Schmidt have sin egen stab af journalister med da hun i maj besøgte danske udsendte i Afghanistan. En anden gruppe danske journalister der besøgte landet på samme tid blev omhyggeligt holdt udenfor rækkevidde. På trods af, at hæren selv havde advaret mod at udelukkelsen ville være 'svær at forklare'.

Obama bliver buhet ud af Sverige
[Netavisen – link 19.08.13] Flamman (sv)
I starten af næste måned besøger den amerikanske præsident Sverige. Han vil blive mødt med protester imod terrorkrig og masseovervågning.

Udstilling: 70 år for August-oprøret
[Netavisen – links 19.08.13] TV2 Fyn
Augustoprøret 1943 er en af de mest skelsættende begivenheder under besættelsen. Oprøret førte til regeringens og samarbejdspolitikkens fald d. 29. august, og Odense spillede en helt central rolle i de dramatiske begivenheder. Ny udstilling på Historiens Hus i Odense sætter fokus på oprøret i Odense i august 1943.

Forslag fra Aarhusrådmand: Frivillige skal passe grønne områder
[Netavisen – links 19.08.13] Arbejderen
Aarhus Kommune har allerede 2400 frivillige på ældreområdet. Nu satser kommunen på at trække frivillige ind omkring pleje og pasning af de grønne områder i byen.

Eks-spion: S og K fik efterretninger om venstrefløjen
[Netavisen – links 18.08.13] Jyllands-Posten
En tidligere spion træder nu frem og fortæller, hvordan en hemmelig efterretningsorganisation kortlagde den yderste venstrefløj for Folketingets store partier under Den Kolde Krig. Hemmelige aflytninger indgik i arbejdet.

GMO: Den lille mand vandt
[Netavisen – links 18.08.13] Information
20 års krig om dyrkning af genmodificerede afgrøder i Danmark er slut. Biotekvirksomheden Monsanto lukker som det sidste firma sine testmarker på dansk jord, protesterne fra befolkningen blev for voldsomme.

Flere indvandrerbørn lever i fattigdom
[Netavisen – links 18.08.13] Ugebrevet A4
Fattigdom blandt indvandrerne er så udbredt, at der nu er flere fattige børn med indvandrerbaggrund end etnisk dansk baggrund. Det viser nye tal udregnet efter den nye fattigdomsgrænse.

Mette Frederiksen: Ledige skal på skolebænken
[Netavisen – links 18.08.13] DR.dk
Der skal bruges flere penge på omskoling af ledige i form af reel uddannelse.

Legoland betaler 52 kroner i timen
[Netavisen – links 18.08.13] Arbejderen
I dag demonstrerer tyske fagforeningsfolk foran Legoland i Billund. "Gør noget!" De ansatte ved Legoland-parkerne i Tyskland får blot syv euro (52,26 kroner) i timen og har slet ikke overenskomst.

Udlandet lokker de danske pædagoger
[Netavisen – links 18.08.13] avisen.dk
Mens ledigheden blandt danske pædagoger er steget, er der ledige stillinger på den anden side af sundet. Også Tyskland og Norge vinder frem.

Skolereform presser kommunernes økonomi
[Netavisen – links 17.08.13] Information
Præcis som pædagogerne frygtede, begynder de første kommuner nu at spekulere i pædagogfyringer for at finde penge til skolereformen. Det viser, at reformen alligevel ikke er fuldt finansieret, mener pædagog-formand

Ny drejning: Danmark støtter Færøerne i stævning mod EU
[Netavisen – links 17.08.13] Information
Danmark kommer til at stå som modpart til EU-Kommissionen i omstridt sag om fiskekvoter i Nordatlanten. Striden mellem Færøerne og EU om silde- og makrelkvoter tager nu en ny drejning.

130 Carlsberg-bryggere strejker i Fredericia
[Netavisen – links 17.08.13] avisen.dk
Ansatte på Carlsberg-bryggeriet i Fredericia strejker i protest mod, at en nyansat ikke vil lade sig organisere

 

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder