Netavisens nyhedslinks uge 33
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

Eks-spion: S og K fik efterretninger om venstrefløjen
[Netavisen – links 18.08.13] Jyllands-Posten
En tidligere spion træder nu frem og fortæller, hvordan en hemmelig efterretningsorganisation kortlagde den yderste venstrefløj for Folketingets store partier under Den Kolde Krig. Hemmelige aflytninger indgik i arbejdet.

GMO: Den lille mand vandt
[Netavisen – links 18.08.13] Information
20 års krig om dyrkning af genmodificerede afgrøder i Danmark er slut. Biotekvirksomheden Monsanto lukker som det sidste firma sine testmarker på dansk jord, protesterne fra befolkningen blev for voldsomme.

Flere indvandrerbørn lever i fattigdom
[Netavisen – links 18.08.13] Ugebrevet A4
Fattigdom blandt indvandrerne er så udbredt, at der nu er flere fattige børn med indvandrerbaggrund end etnisk dansk baggrund. Det viser nye tal udregnet efter den nye fattigdomsgrænse.

Mette Frederiksen: Ledige skal på skolebænken
[Netavisen – links 18.08.13] DR.dk
Der skal bruges flere penge på omskoling af ledige i form af reel uddannelse.

Legoland betaler 52 kroner i timen
[Netavisen – links 18.08.13] Arbejderen
I dag demonstrerer tyske fagforeningsfolk foran Legoland i Billund. "Gør noget!" De ansatte ved Legoland-parkerne i Tyskland får blot syv euro (52,26 kroner) i timen og har slet ikke overenskomst.

Udlandet lokker de danske pædagoger
[Netavisen – links 18.08.13] avisen.dk
Mens ledigheden blandt danske pædagoger er steget, er der ledige stillinger på den anden side af sundet. Også Tyskland og Norge vinder frem.

Skolereform presser kommunernes økonomi
[Netavisen – links 17.08.13] Information
Præcis som pædagogerne frygtede, begynder de første kommuner nu at spekulere i pædagogfyringer for at finde penge til skolereformen. Det viser, at reformen alligevel ikke er fuldt finansieret, mener pædagog-formand

Ny drejning: Danmark støtter Færøerne i stævning mod EU
[Netavisen – links 17.08.13] Information
Danmark kommer til at stå som modpart til EU-Kommissionen i omstridt sag om fiskekvoter i Nordatlanten. Striden mellem Færøerne og EU om silde- og makrelkvoter tager nu en ny drejning.

130 Carlsberg-bryggere strejker i Fredericia
[Netavisen – links 17.08.13] avisen.dk
Ansatte på Carlsberg-bryggeriet i Fredericia strejker i protest mod, at en nyansat ikke vil lade sig organisere

Møder og demonstrationer, blokade og værtshustræf
[Netavisen – links 16.08.13] Modkraft
Fredag den 16. august mødes politikere og fagforeningsfolk fra Fagligt Ansvar. Dermed skydes efterårets faglige aktiviteter i gang - der blandt andet omfatter demonstration og blokade ved Christiansborg - og fagligt værtshustræf.

Justitsministeriet har kludret med vejledning til statsløse
[Netavisen – links 16.08.13] Information
For anden gang i løbet af kort tid må Justitsministeriet erkende, at i kølvandet på statsløse-sagen, der kostede Birthe Rønn Hornbech posten som integrationsminister, har Indfødsrets-kontoret giver forkert vejledning om børn, der er født statsløse i Danmark

Adgangskrav vil fælde tusindvis af unge
[Netavisen – links 16.08.13] avisen.dk
Tusindvis af de unge, der i dag bliver uddannet til tømrere, frisører og SOSU'ere, står til at blive fældet af de adgangskrav, som politikerne vil indføre på erhvervsuddannelserne.

Flere indvandrerbørn lever i fattigdom
[Netavisen – links 16.08.13] Ugebrevet A-4
Fattigdom blandt indvandrerne er så udbredt, at der nu er flere fattige børn med indvandrerbaggrund end etnisk dansk baggrund. Det viser nye tal udregnet efter den nye fattigdomsgrænse.

Alle kan overvåge dig via din mobils wifi
[Netavisen – links 16.08.13] Ingeniøren
Smartphones udsender et ID, som med enkle midler kan indsamles. It-eksperter er bekymrede, men Datatilsynet kender ikke til fænomenet.

Danmark stopper egyptiske bistandsprojekter efter massakre
[Netavisen – links 15.08.13] DR
Militærets blodige rydning af protestlejrene i Egyptens hovedstad får nu den danske regering til at reagere. Danmark har ifølge udviklingsminister Christian Friis Bach (R) to programmer med direkte samarbejde med den egyptiske regering og offentlige institutioner

Choktal: Unge stryger på kontanthjælp
[Netavisen – links 15.08.13] avisen.dk
Antallet af unge i alderen 18-27 år på offentlig forsørgelse steget fra 61.000 til 92.000. I disse tal er unge på SU ikke medregnet. I 2007 stod de unge for 21 procent af den samlede andel af kontanthjælpsmodtagere i Danmark, mens andelen blot fem år senere i 2012 var steget til 28 procent.

Nazister bag voldsomt overfald i Sverige
[Netavisen – links 15.08.13] Projekt Antifa
En person endte på hospitalet, da nazister fra Svenska Motståndsrörelsen i weekenden, aktionerede i det centrale Uppsala. De svenske nazister beskriver dagen som en succes.

Regeringen: Klimaet skal betales over skatten
[Netavisen – links 14.08.13] Politiken
Regeringen får hård kritik for at lade erhvervslivet slippe for nye afgifter i sin nye klimaplan

Intet svar om dansk overvågning
[Netavisen – links 14.08.13] Arbejderen
Danskerne kan ikke få svar på, om der eksisterer en hemmelig aftale, der betyder, at vi bliver direkte overvåget af USA's efterretningstjeneste NSA med den danske regerings accept.

Danskerne har for travlt til at få børn
[Netavisen – links 14.08.13] Ugebrevet A-4
Med 10,4 nye babyer per 1.000 danskere i 2012 har tilbagegangen været på 17 procent siden årtusindeskiftet, og Danmark er nu det land i Norden, hvor kvinderne føder mindst

Kommuner presser syge overvægtige for hårdt
[Netavisen – links 14.08.13] 3F
- Du skal tabe dig! Det kan være beskeden fra Jobcentre og kommuner til overvægtige, der skal have dagpenge eller anden støtte. Men Ankestyrelsen bremser nu op i flere afgørelser.

Så kræver alle de store dagblade betaling for netnyheder
[Netavisen – links 13.08.13]DR
Med indførelsen af en betalingsmur på Berlingskes netavis koster det nu penge at få adgang til det fulde indhold på alle de store dagblade. Få her et overblik.

Fascisme i gaderne: Tæskehold overfaldt ældre, sigøjnere og hjemløse
[Netavisen – links 13.08.13] BT
Fredag morgen overfaldt flere maskerede mænd en mindre gruppe af blandt andet hjemløse og sigøjnere ved herberget Fedtekælderen på Christianshavn i København.

SAS-salg kan skabe konflikt i Kastrup
[Netavisen – links 12.08.13] Berlingske
3F holder vågent øje med forhandlinger, der vil sende en del af SAS Ground Handling til bagagegiganten Swissport, og bebuder arbejdsnedlæggelse, hvis der pilles ved medlemmers løn eller arbejdsvilkår.

Elevformand: Adgangskrav til erhvervsskoler duer ikke
[Netavisen – links 12.08.13] dr.dk
Erhvervsskolernes udfordring med færre ansøgere og højt frafald bliver ikke et hak bedre, hvis regeringen indfører adgangskrav for de unge. Det mener Erhvervsskolernes Elev-Organisation (EEO), efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for første gang har åbnet op for idéen.

Skærpede krav til arbejdsløse kontanthjælpsmodtagere
[Netavisen – links 12.08.13] Ugebrevet A4
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) strammer krav til ledige og jobcentre. Fremover skal ledige på kontanthjælp føre logbog, og deres jobsøgning skal være intensiv. Ligger de på den lade side, skal jobcentrene straffe dem økonomisk.

Vikarer udsat for massiv løndumpning
[Netavisen – links 12.08.13] avisen.dk
Mindst 13 af 31 danske vikarbureauer på det grønne område har blot betalt 60 kroner eller mindre i timeløn til ansatte fra Østeuropa - svarende til omkring det halve af lønnen efter overenskomsten.

Løn: 60 kr. i timen
[Netavisen – links 12.08.13] Fagbladet3F
Trods overenskomst har østarbejdere systematisk kun fået halv løn hos et af landets største gartnerier. 3F fører nu lønsag for medlemmer.

40 dages fængsel for sprøjt mod statsministeren
[Netavisen – links 12.08.13] DR.dk
En ung mand er dømt for at have affyret vandpistolskud mod statsministeren 1. maj i Aarhus.

10.000 ton forurenet jernbaneaffald dumpet lige over grundvand
[Netavisen – links 12.08.13] Ingeniøren
En grusgrav har i flere år opbevaret forurenet jernbaneaffald, der kan have forurenet drikkevandet mellem Vejle og Billund.

Larm giver dårlig indlæring
[Netavisen – links 12.08.13] Ingeniøren
Rapporten  'Indeklima og fagligt udbytte', Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) udgives i dag, mandag. Rapporten bygger på data fra 48.000 skoleelever, der blandt andet er blevet spurgt til indeklima og læring. Støjen i klasseværelserne skal ikke kun forklares med dårlig opdragelse og slap disciplin, men også med det indeklima, børnene bevæger sig i, skriver Kristeligt Dagblad.

Løkke ønsker folkeafstemning om EU-forbehold og patentdomstol
[Netavisen – link 12.08.13] Information
Helt konkret foreslår han, at dobbeltafstemningen foretages sammen med den ventede afstemning om den europæiske patentdomstol. Og ifølge Løkke meget gerne i forbindelse med forårets valg til EU-Parlamentet. Regeringen er lydhør.

Norge skifter til åbent borgerlig regering om en måned
[Netavisen – link 12.08.13] Klassekampen (no)
Nøjagtig en måned før valget er Høyre alene jævnstort med alle de tre rødgrønne partier på Klassekampens ferske partibarometer.

SD: Sass Larsens sikkerhedsvurdering skal ikke diskutteres
[Netavisen – links 12.08.13] avisen.dk
Hos Statsministeriet vil man slet ikke kommentere Venstre og Dansk Folkepartis krav om at se PETs nye sikkerhedsvurdering af den nye erhvervs- og vækstminister.

Forsker: Børnene svigtes i ny rokade
[Netavisen – links 12.08.13] Information
»Børneområdet har været kastebold mellem alt for mange ministerier fra forbruger- til socialområdet, så for mig at se er det her bare endnu et udtryk for manglende prioritering af området, og det er helt urimeligt,« siger pædagogernes formand, Henning Pedersen.

Forebyggende tandpleje bombes tilbage
[Netavisen – links 12.08.13] Arbejderen
To gange i år har regeringen skåret i tilskud til forebyggende tandpleje. For knap en måned siden forsvandt tilskuddet til mere end en årlig kontrol hos tandlægen. Og for et halvt år siden var det tilskuddet til mere end en årlig tandrensning, som blev fjernet.

Chok-tal: Så mange er nu røget ud af dagpenge-systemet
[Netavisen – links 11.08.13] BT
Antallet af danskere, der mister dagpenge som følge af dagpengereformen, er chokerende højt. Alene i marts i år har 13.000 mistet deres dagpenge, og AK-Samvirke vurderer, at op til 30.000 kan miste deres dagpenge inden årets udgang. Det er væsentligt flere end de 2-4.000 personer, som man mente ville blive ramt, da reformen blev vedtaget.

'Firmaet' og Stay Behind: Arne Sejr var ansat af dansk militær
[Netavisen – links 11.08.13] JP
Datteren af den kontroversielle modstands- og efterretningsmand Arne Sejr står for første gang frem i offentligheden og beskylder Forsvarets Efterretningstjeneste for at dække over, at hendes far var ansat af myndighederne til at spionere mod danske kommunister

Vælgerne siger fra overfor SRSF-regeringen
[Netavisen – links 11.08.13] avisen.dk
Samlet får de tre regeringspartier S, SF og R 34,8 procent af stemmerne. Sammen med støttepartiet Enhedslisten kommer 'rød blok' op på 45,9 procent. Det giver tilsammen 82 mandater, hvoraf 20 altså kommer fra Enhedslisten

Butiksansatte tjekkes af betalte sladrehanke
[Netavisen – links 10.08.13] avisen.dk
Flere butikker hyrer såkaldte 'mystery shoppers' til at teste, om personalet gør, som de skal.

Khawajas datter stoppet i Københavns Lufthavn: Forbud fra Bahrain
[Netavisen – links 10.08.13] Information
Den fængslede dansk-bahrainer Abdulhadi al-Khawajas datter Maryam al-Khawaja blev fredag i Københavns Lufthavn forhindret i at gå om bord på et fly til Bahrain

Social dumping på bordet til finanslovsforhandlinger
[Netavisen – links 10.08.13] EU-fagligt Netværk
Enhedslisten vil have skærpet indsats mod social dumping, socialdemokraternes deler bekymring over stigende pres fra underbetaling af udenlandsk arbejdskraft

Venstre vil fjerne flere varme hænder
[Netavisen – links 10.08.13] FOA
Venstre melder sig med dagens udmeldinger fra sommergruppemødet i koret af partier, der vil effektivisere den offentlige sektor efter metoden ”tænk på et tal”. Kald dog en spade for en spade, siger FOAs formand.

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder