Netavisens nyhedslinks uge 30
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 


Mærsk sejler ammunition til diktatur-stater
[Netavisen 28.07.13] Ekstra Bladet
Mærsk sejlede via sit amerikanske datterselskab i november 2012 22 ton ammunition af forskellig slags til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. De to diktaturstater hører til verdens værste regimer og undertrykker ikke kun deres egne befolkninger på den mest bestialske vis, de er også mistænkt for at pumpe våben ind i den syriske borgerkrig og bevæbne islamisk-fundamentalistiske oprørsgrupper.

To ud af tre østarbejdere bliver i Danmark
[Netavisen 28.07.13] DR.dk
Over halvdelen af de østeuropæere, der kom til Danmark i 2008, har bidt sig fast i det danske arbejdsmarked og er blevet boende i landet.

Folkebevægelsen: EU-mistillid kan ende i borgerkrig
[Netavisen 28.07.13] Berlingske
Europaparlamentariker Søren Søndergaard frygter, at den voksende mistillid til EU kan eksplodere i en borgerkrig, hvis man ikke tager en grundlæggende debat om hele projektet.

Dansk Industri vil have adgangsprøver til gymnasiet
[Netavisen 28.07.13] Information
Erhvervsorganisationen Dansk Industri vil gøre det sværere at komme ind på gymnasiet, enten ved at skærpe kravene eller ved at indføre adgangsprøver.

Danskere går mere til lægen
[Netavisen 28.07.13] metroxpress
Vi har overtaget opgaver fra hospitalerne, og derfor stiger udgifterne, forklarer lægernes formand.

Nationalbanken holdt Danske Bank i et jerngreb
[Netavisen 27.07.13] Berlingske
Nationalbanken var bekymret for, at Danske Bank under finanskrisen skulle krakke og sende hele Danmark ud i en kritisk økonomisk situation. Derfor blev der holdt en række hemmelige ekstraordinære møder mellem Nationalbanken og storbankens øverste ledelse, ligesom der blev oprettet et nødberedskab, så Nationalbanken kunne betale for banken, hvis den ikke selv kunne.

Hemmeligt statsligt kriseberedskab for Danske Bank
[Netavisen 27.07.13] Berlingske
I al hemmelighed tog Nationalbanken under finanskrisen helt særlige forholdsregler i brug for at imødegå, at Danmarks største bank faldt fra hinanden.

Storbonde smider arbejdsskadet på gaden
[Netavisen 27.07.13] avisen.dk
Manden kom alvorligt til skade på et stort svine- og markbrug ved Rødding. Trods det blev han smidt på gaden og var uden tag over hovedet.

Fattig psykiatri: Skizofrene må gå til præst
[Netavisen 27.07.13] avisen.dk
Psykisk syge løber præsterne på dørene, fordi psykiatrien er udhungret. Men præsterne er ikke uddannet til at håndtere behandlingskrævende psykiske diagnoser - og risikerer dermed at gøre tingene værre, advarer provst.

Minister tillader Dongs oliespild i Nordsøen
[Netavisen 27.07.13] Ingeniøren
Selvom Dong Energy gentagne gange har udledt vand med for højt olieindhold fra Sirifeltet, så får det ingen konsekvenser.

Fald i uddannelse til ledige
[Netavisen 26.07.13] 3F
Selvom regeringen skrev i sit grundlag, at den ville sikre ”mere uddannelse til dem, der har fået mindst uddannelse”, sparer jobcentrene mere og mere på uddannelse til ledige på dagpenge.

Giftulykke lukker stor vandboring
[Netavisen 26.07.13] avisen.dk
Vandselskabet Hofor har valgt at lukke en vandboring og holde skærpet tilsyn med to kildepladser, efter at en traktor med 4000 liter fortyndet plantegift er væltet ved Lejre.

Jehovas vidner bliver anmeldt for racisme
[Netavisen 26.07.13] Politiken
Baggrunden for anmeldelsen er en række taler, der er blevet holdt ved Jehovas Vidners sommerstævne i Silkeborg og Herlufmagle. Her bliver frafaldne medlemmer af Jehovas Vidner beskrevet som en dødsensfarlig virus og som slanger og forurenet jord.

Vi sprøjter bier med gift og stjæler deres forsvarsstoffer
[Netavisen 26.07.13] Ingeniøren
Pesticider og fungicider får parasitter til at brede sig blandt bier, og når vi stjæler deres honning, stjæler vi også biernes evne til at forsvare sig, viser amerikanske undersøgelser.

Elformand: Ansat flere lærlinge
[Netavisen 26.07.13] TV2 Østjylland
Ervind Poulsen, som er formand for el-forbundet, mener, at det er el-firmaerne, der selv bærer skylden for manglen på kvalificeret arbejdskraft.

Sverige: Ny spionlov truer ytringsfriheden
[Netavisen 26.07.13] Proletären
Ifølge lovforslaget kan man dømmes for ’udlandsspionage’ hvis man offentliggør oplysninger om Sveriges krigsførelse i andre lande ud fra almindelige observationer, ikke nødvendigvis militære hemmeligheder.

Klart flertal imod dansk krigsdeltagelse
[Netavisen – link 25.07.13] Politiken
Halvdelen af de adspurgte i en ny Megafonmåling mener ikke, at den danske krigsdeltagelse i Afghanistan ikke har været de menneskelige og økonomiske omkostninger værd, mens kun 29 procent mener, at det har været værd at gå i krig. Endvidere mener lidt over halvdelen af de adspurgte, at krigene i Afghanistan og Irak har øget terrortruslen mod Danmark, og at Danmark har deltaget for meget i internationale krige siden 11. september 2001

Hjemmeværnsfolk førte ulovlige kommunistlister
[Netavisen – link 25.07.13] JP
Den Kolde Krig: En tidligere hjemmeværnsmand afslører, hvordan illegale registre over kommunister fra en hemmelig hær af modstandsfolk cirkulerede hos danske myndigheder langt ind i Den Kolde Krig.

Folkeskolelærere: Vi nægter at arbejde gratis
[Netavisen – link 25.07.13]avisen.dk
Lærerne på Frederiksberg er blevet påbudt at arbejde gratis. Ministerium afviser.

3F: Danskerne er ikke dovne - de vil bare ikke underbetales
[Netavisen – link 25.07.13] DR
Sidste år arbejdede 74.000 østeuropæere i Danmark, hvoraf næstflest arbejdede i landbrugs-branchen. Ifølge en landmand skyldes det, at danskerne ikke vil have markarbejde. Sludder, siger 3F.

Kommune vil sende ledige i risikofyldte job med asbest og pcb
[Netavisen – link 24.07.13] DR.dk
De ledige kan ikke sige nej til det potentielt sundhedsfarlige arbejde - så mister de retten til kontanthjælp.

Spekulation i fleksjob
[Netavisen – link 24.07.13] avisen.dk
Ny bonus-ordning gør det muligt for firmaer at score kassen på at ansætte personer i fleksjob. Forening for fleksjobbere advarer om, at der spekuleres i ordningen. Kommune kan ikke afvise, at der forekommer misbrug.

Rapport om milliardbesparelser fyldt med fejl
[Netavisen – link 24.07.13] Berlingske
En rapport om effektivisering af transport- og postområdet fra regeringens Produktivitetskommission er fyldt med faktuelle fejl, viser en en korrespondance, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Danskerne: Social dumping er en trussel
[Netavisen – link 24.07.13] avisen.dk
Ni ud af ti danskere mener, at billig udenlandsk arbejdskraft er en trussel mod det danske arbejdsmarked. Folk er bange for at få dårligere løn og arbejdsvilkår, siger forsker.

Sommerfuglene forsvinder fra Danmark
[Netavisen – link 24.07.13] DR.dk
Antallet af sommerfugle er halveret i Europa og Danmark over de seneste 20 år, viser en ny rapport.

EU-sanktioner mod Færøerne strider mod Helsingforsaftalen
[Netavisen – link 23.07.13] fagpressen.eu
EU’s varslede sanktioner mod Færøerne vil være i strid med nordiske landes aftale fra 1962, Helsingforsaftalen, mener lagtingsmedlem Høgni Hoydal.

Danske mænd holder mindst barsel i Norden
[Netavisen – link 23.07.13] Information
Frygten for at miste jobbet får danske mænd til at holde igen med barselsdagene, mener forsker.

Miljøgift fra industrien havner i isbjørnens hjerne
[Netavisen – link 23.07.13] Information
Og hvis stoffer kan krydse fra blod til hjerne hos bjørne, gør de det også hos mennesker, siger forskere.

6.000 store hjerter skal på skolebænken
[Netavisen – link 23.07.13] avisen.dk
Fremtidens hjemmehjælp kræver en vis teoretisk viden. Men en del af hjælperne har slet ingen uddannelse. Fagforbundet FOA kræver, at kommunerne efteruddanner deres ufaglærte.

Offentlige milliarder går til udenlandsk arbejdskraft
[Netavisen – link 22.07.13] DR.dk
De kommende år igangsættes der offentlige anlægsbyggerier, der skaber arbejde i et år for op mod 87.300 mennesker, men en stor del af de jobs vil gå til udenlandske arbejdere frem for arbejdsløse danskere.

Forsvaret nægter at afsløre, hvor mange talebanere, danske soldater har dræbt
[Netavisen – link 22.07.13] Politiken
Men nu er de sidste danske kampsoldater på vej ud af Afghanistan, og det får flere forskere og politikere til at lægge pres på forsvaret for at blive mere åben.

Myndigheders kontrol opfattes vidt forskelligt af den borgerlige offentlighed
[Netavisen – link 22.07.13] Orientering på P1 (radio)
Rosende ord er ikke hverdagskost for en skatteminister - men det er, hvad SF's Holger K. Nielsen fik med på vejen, da han for nogle uger siden bekendtgjorde, at SKAT's afdeling for økonomisk kriminalitet - ØKOKRIM - bliver nedlagt. Forinden havde SKAT været udsat for massiv offentlig kritik for behandlingen af flere kendte danskeres skattesager, og flere af skatteministerens politiske modstandere udtrykte glæde over nedlæggelsen. Omvendt ser det ud, når det handler om socialt bedrageri. Mens SKAT har fået på puklen, har forargelsen over kommunernes lovovertrædelser i jagten på sociale bedragere været til at overse.

Total svensk følgagtighed i forhold til Syrien
[Netavisen – link 22.07.13] Proletæren (sv)
Samtlige syv etablerede svenske partier, inklusive Venstrepartiet, støtter den planlagte imperialistiske angrebskrig mod Syrien.

Våben fra hemmelig hær afsløret i Danmark
Netavisen – link 21.07.13] JP
Den Kolde Krig: Et nyt fund af dele fra et skjult våbendepot sætter igen lys på et af de mest hemmelige kapitler af danmarkshistorien.

Få ufaglærte i ældreplejen
Netavisen – link 21.07.13] avisen.dk
Det bliver sværere og sværere for ufaglærte at få job i den kommunale ældrepleje. Varme hænder er ikke længere nok, hvis ikke der følger teoretisk viden med.

Skolebørn kræver miljørettigheder
Netavisen – link 21.07.13] avisen.dk
Arbejdsmiljøloven bør også gælde for skolebørnene, mener eleverne.

EU varsler sanktioner mod Færøerne
Netavisen – link 20.07.13] epn
EU har varslet sanktioner, hvis ikke Færøerne fisker langt mindre end i dag, og EU-Kommissionen vil den 31. juli sætte et forslag om sanktioner mod Færøerne til afstemning i EU’s komité for fiskeri og akvakultur.

Flere arbejder over uden løn
[Netavisen – link 20.07.13] 3F
Fyringsfrygt:   Chefer presser deres ansatte til at arbejde gratis, siger eksperter.

FOA: Velfærdsteknologi skal ikke trækkes ned over hovedet på ældre
[Netavisen – link 20.07.13] FOA
Frederiksberg kommune har opgivet at tvinge hjemmehjælpsmodtagere til at anskaffe robotstøvsugere. Den beslutning hilser FOA velkommen.

Ærteavler inddrager plukkeres pas
[Netavisen – link 20.07.13] 3F
En arbejdsgiver må ikke tilbageholde ansattes pas som sikkerhed for gæld, lyder det fra ekspert.

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder