Netavisens nyhedslinks uge 27
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

 

 

Over 15.000 giftgrunde i Danmark
[Netavisen - links 7.07.13] dr.dk
Giftige kemikalier og farlige tungmetaller. Miljømyndighederne opdager hele tiden flere og flere forurenede grunde, hvor jorden kan være decideret giftig og kan true mennesker og drikkevand.

Nikotinpræparater giver ny afhængighed
[Netavisen - links 7.07.13] dr.dk
Misbrugsekspert Henrik Rindom er bekymret over, at så mange eksrygere fastholdes i stærk afhængighed af nikotintyggegummi og -tabletter.

Drenge favoriseres i naturfag
[Netavisen - links 7.07.13] TV2 Østjylland
IfølgeThomas Dam er lærerne selv med til at gøre fag som natur/teknik og matematik til drengefag. Drengene har i et eller andet omfang en forrang i naturfagene på bekostning af pigerne.

SU bliver ædt op af husleje
[Netavisen - links 7.07.13] dr.dk
Priserne på værelser i landets to største byer stiger, og studerende må arbejde for at få råd til boligen. En undersøgelse fra Djøf viser, at de studerende på en mellemlang uddannelse bruger 96 procent af deres uddannelsesstøtte på bolig.

Danmark ruster sig til at angribe i cyberspace
[Netavisen - links 7.07.13] JP
Oprustning: I løbet af få år vil forsvaret bruge 150 mio. kr. årligt på digital krigsførelse. Størstedelen af pengene går til en angrebsenhed.

Flere siger nej til lønpres
[Netavisen - links 7.07.13] avisen.dk
"Vi så med SAS, at medarbejderne gentagne gange er gået ned i løn. Alligevel er fyringerne fortsat. Det er ligesom at tisse i bukserne," siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.

Spildevandsforlig: Millionregning til kommune
[Netavisen - links 7.07.13] dr.dk
Forlig om bekostelig spildevandsrensning sender millionregning til Svendborg kommune.

Lønbonus til rektorer hvis de får lærere til at undervise mere
[Netavisen - links 6.07.13] Information
Nye retningslinjer fra undervisningsministeriet opfordrer bestyrelser på gymnasier og erhvervsskoler til at belønne rektorer og direktører, der øger lærernes undervisningstid. Det kan også sprede sig til folkeskoleområdet, vurderer arbejdsmarkedsforsker.

Studiestart er højsæson for boligsvindlere
[Netavisen - links 6.07.13] dr.dk
Studiestart er desværre også højsæson for boligsvindlere, der på udspekuleret og kreativ vis forsøger at narre de boligsøgende med falske annoncer, penge under bordet eller boliger, de ikke selv ejer.

Stressramte lyver sig influenzasyge
[Netavisen - links 6.07.13] avisen.dk
Mange psykisk syge lyver sig fysisk syge over for arbejdsgivere. Større åbenhed kunne forhindre mange stresskollaps, siger ekspert.

Greenpeace: Villy pisser på Arktis
[Netavisen - links 5.07.13] Greenpeace
Villy Søvndal er Danmarks repræsentant i Arktisk Råd, og som ansvarlig for Rigsfællesskabets arktisstrategi har han mulighed og ansvar for at sikre miljøet i Arktis, men han svigter det fuldstændigt. Danmarks beredskab kan kun klare en brøkdel af olien, der slipper ud, hvis olieboringerne går galt. Han bør arbejde imod olieboringerne og som minimum sætte forpligtende krav til sikkerheden,” siger Niels Fuglsang.

Norge forbyder flourgift - Danmark venter på EU
[Netavisen - links 5.07.13] Folkebevægelsen mod EU
Dansk undersøgelse af det sundhedsskadelige kemikalie PFOA har får Norge til at forbyde det. Forskere undrer sig over, hvorfor danske myndigheder ikke reagerer

Skattefolk i oprør mod Skat
[Netavisen - links 5.07.13] Information
Nedlæggelsen Øko-Krim mødes med skarp kritik af skattefolk, der mener skatteskurke får frie tøjler.

Dansk Folkeparti stævnes af nye danskere
[Netavisen - links 5.07.13] avisen.dk
I en annonce blev danskere der havde fået dansk statsborgerskab forbundet med terror. Ifølge advokat Thorkild Høyer, der repræsenterer de 14 personer, overtræder Dansk Folkeparti dermed straffelovens § 267 om æreskrænkelse. 14 nye danskere lægger nu sag an.

Eksperter: Bekymrende at ROJ TV fratages sendetilladelsen
[Netavisen - links 5.07.13] Information
Østre Landsret stadfæstede i går dommen mod den kurdiske kanal ROJ TV og kendte stationen skyldig i at fremme terror. Tilmed fik kanalen midlertidigt frakendt retten til at sende, hvilket ellers har været op til Radio- og tv-nævnet at afgøre. Bekymrende brug af paragraffer, lyder det fra eksperter.

Erhvervsliv bakker op om CO2-beslutning

[Netavisen - links 4.07.13] Berlingske
Europaparlamentets beslutning om en plan der midlertidigt fjerner 900 millioner CO2-kvoter fra markedet, bliver mødt med tilfredshed i dansk erhvervsliv.

Dansk bistand til Egypten fortsætter trods kup
[Netavisen - links 4.07.13] dr.dk
Der er mere brug for støtte til Egypten nu end nogensinde, siger Danmarks udviklingsminister.

Butikker hårdt ramt af ny dankortaftale
[Netavisen - links 4.07.13] TV Midtvest
Fremover skal erhvervslivet betale for dankortafgiften. Det kommer især til at gå ud over små nærbutikker og kiosker.

Patienter risikerer at dø på grund af regler
[Netavisen - links 4.07.13] TV2 øst
Regler om at blodproppatienter skal køres til Rigshospitalet og ikke må behandles i Roskilde risikerer at koste liv, mener regionsrådsformand Steen Bach.

ROJ TV frakendes senderet og får kæmpebøde
[Netavisen - links 3.07.13] dr.dk
Østre Landsret har afgjort, at den kurdiske tv-station ROJ TV har fået støtte fra den kurdiske separatistbevægelse PKK, og at tv-stationen derfor påstås at have opildnet til terrorisme. Retten har desuden besluttet, at stationens sendetilladelse inddrages indtil videre, og de to selskaber bag ROJ TV, ROJ TV A/S og Mesopotamia Broadcast, skal hver betale 5 millioner kroner i bøde.

Politikere kræver svar på mulig dansk-amerikansk spionageaftale
[Netavisen - links 3.07.13] Information
Ifølge britisk avis har Danmark delt personoplysninger med USA. Både venstre- og højrefløjen kræver en forklaring, mens det ikke vil overraske historiker, hvis det sker.

PCB-ofre får længere vej til erstatning
[Netavisen - links 3.07.13] Fagbladet 3F
Arbejdsskadestyrelsen har netop ændret listen over erhvervssygdomme. Det betyder, at lever- og galdevejskræft forårsaget af PCB ikke længere er på listen over erhvervssygdomme. Beslutningen kommer lige efter, at en rapport fra Energistyrelsen har kortlagt omfanget af PCB. Resultatet er, at PCB i bygninger er mere udbredt end forventet.  Derfor byder de kommende år på et stort arbejde med at fjerne de giftige materialer.

Søren Søndergaard: Alle forhandlinger om frihandelsaftale bør suspenderes
[Netavisen - links 3.07.13] Folkebevægelsen mod EU
- Det er helt uholdbart, at føre seriøse forhandlinger med et land, som samtidig systematisk spionerer mod dig og dine borgere. Derfor må alle EU’s forhandlinger med USA suspenderes så længe sagen undersøges, siger Søren Søndergaard.

Norge: Dødsstødet for Södra Cell Tofte
[Netavisen - links 3.07.13] Revolusjon
Etter flere måneders spill der kapital og regjering har gitt inntrykk av at man var nær ved å finne nye eiere til Tofte, kom sjokkbeskjeden til nesten 300 ansatte den 1. juli: Fabrikken legges ned i august.

Samlet sundhedsdatabase på vej
[Netavisen - links 3.07.13] Information
Databasen kan bl.a. bruges af lægemiddelindustrien der vil få adgang til den anonymiserde del af registeret.I Storbritannien er David Cameron allerede i gang med et program, der skal centralisere briternes sundhedsoplysninger og gøre dem lettere tilgængelige for virksomheder. Den britiske premierminister har udtalt, at »alle briter skal være forskningspatienter«.

Nyt EU-direktiv dumper danske vilkår for chauffører
[Netavisen - links 3.07.13] Folkebevægelsen mod EU
Forslaget betyder minimum- standarder på bulgarsk, polsk eller tjekkisk niveau for alle chauffører i EU, vurderer 3F

Sygehuse hemmeligholder dødelige fejl
[Netavisen - links 3.07.13] avisen.dk
Langt de fleste utilsigtede hændelser, som sker på sygehusene, kommer aldrig frem i lyset. Sådan lyder vurderingen fra Patientombuddet, som håndterer indberetningerne på landplan.

Råd: Regeringen bagatelliserer uligheden
[Netavisen - links 2.07.13] Information
Rådet for Socialt Udsatte kalder det skrivebordsnak, når Vestager mener, at folk selv skal ændre på uligheden

Vestager erkender: Vi har øget uligheden
[Netavisen - links 2.07.13] DR
Regeringens store reformer har øget uligheden i Danmark, indrømmer økonomi- og indenrigsminister.

Søvndal efter møde om al-Khawaja: Vi presser Bahrain
[Netavisen - links 1.07.13] DR
Udenrigsministeren har stadig forhåbninger om, at aktivisten Abdulhadi al-Khawaja bliver løsladt i Bahrain.

Biomasse kan svine mere end kul og naturgas
[Netavisen - links 1.07.13] Ingeniøren
De træpiller, som fyres af i de danske kraftværker, kan være dårligere for klimaet end fossile brændstoffer, konkluderer den grønne tænketank Concito.

Automatiseret ældrepleje
[Netavisen - links 1.07.13] avisen.dk
Under navnet 'selvhjælp' venter nye nedskæringer af hjemmehjælp til ældre mennesker der ikke kan klare sig selv. 'Hjemmehjælpskomissionen' offentliggør i dag sin rapport. De ældre skal gøre 'selvhjulpne' og automatik skal overtage den menneskelige hjælp. 'Selvhjælp' kan betyde en ensom dag med en maskine der hjælper en på toilettet og udsigten til et automatisk rullegardin.

Danskerne ser sort på velfærden
[Netavisen – link. 1.07.13] Ugebrevet A-4
Seks ud af ti danskere mener i dag, at velfærden var bedre for fem år siden. Men for fem år siden mente nøjagtig lige så mange mennesker, at velfærden havde været bedre fem år tidligere. Ikke så mærkeligt, det svarer temmelig godt til virkeligheden.

Langtidsledige snydt for kommunens akutjob
[Netavisen – link 30.06.13] avisen.dk
Akutjobordningen udløber i dag, og kun 15 procent af de akutjob, som Københavns Kommune har slået op, er gået til en person, der var ved at falde ud af dagpengesystemet.

Norsk stortings-kandidat hylder Anders Breivik
[Netavisen – link 30.06.13] Klassekampen (no)
Partiet Demokraterne opstiller folk, som hylder Utøya-massemorderen eller går ind for tvangssterilisation af alle muslimer.

Kulturracistisk feministisk provokation
[Netavisen – link 30.06.13] SVT (sv)
En aktionsgruppe fra organisationen Femen mente åbenbart, at det ville gavne kvindekampen i de muslimske lande at lave en nudist-happening i en moske i Stockholm.

Sverige: Toårig skal udvises til krig
[Netavisen – link 30.06.13] Aftonbladet (sv)
En asylsøger i Sverige har i praktis fået to alternativer af Migrationsverket: Efterlad datteren i Sverige for at rejse tilbage til Elfenbenskysten og søge opholdstilladelse. Eller tag den toårige, som er svensk medborger, med til det krigshærgede land, hvor kun døden venter.

Regeringens mange reformer øger uligheden
[Netavisen - links 30.06.13] Information
Der var en, der var to, der var tre... Alle regeringens store reformer har øget uligheden, viser ny opgørelse fra finansministeren. Bjarne Corydon understreger dog, at Danmark stadig er et af verdens mest lige lande, mens Enhedslisten og Dansk Folkeparti advarer mod den øgede ulighed

Ny lægeformand: Vi har ikke lagt os fladt ned
[Netavisen - links 30.06.13] dr.dk
Bruno Meldgaard Jensen mener ikke, at de helt nye toner fra lægerne kan kaldes hverken kovending eller tomme trusler

Lægerne dropper konflikten og formand går af
[Netavisen - links 29.06.13] DR
Lægerne har med et flertal på 25 mod 24 afværget konflikt

Danmark har fået ny kontanthjælps-reform
[Netavisen - links 29.06.13] avisen.dk
Landets ledige på kontanthjælp kan fra årsskiftet se frem til grundlæggende ændringer. Det var nemlig med bredt flertal, der i Folketinget fredag vedtog to meget omtalte lovforslag til ændringen af kontanthjælpsreformen.

Whistleblower: Vestjylland centrum i spionage-program?
[Netavisen - links 29.06.13] DR
Oplysninger fra Snowden tyder på, at søkabel mellem Danmark og USA spiller central rolle.

Bryggerimonopol l tjener 1,1 mia. kr. om året på uindløst flaskepant
[Netavisen - links 29.06.13] MX
Cirka hver 10. dåse og flaske ryger i skraldespanden og ikke i flaskeautomaten. Det har giver Dansk Retursystem indtægter på 1,1 mia. kr. på. Finansministeren vil have fingre i pengene.

Norge og Danmark: Vidt forskelligt syn på Projekt Afghanistan
[Netavisen - links 29.06.13] Information
Siden Taleban-regeringens fald i 2001 har Danmark og Norge tilsammen brugt omkring 10 milliarder danske kroner på genopbygning og udvikling af Afghanistan. Men hvad der er kommet ud af de mange penge, er der vidt forskellige vurderinger af

Enhedslisten støtter EU i frhandelsmandat med USA - men fortryder
[Netavisen - links 29.06.13] Modkraft
Enhedslisten trækker sin støtte til forhandlingsmandat til EU-kommissær om frihandelsaftale med USA, der kan give erhvervsinteresser vetoret over for lovforslag. Det er uden praktisk betydning.

Luftforurening: Se Nørreport sprænge barometeret
[Netavisen - links 29.06.13] DR
Perronen under Nørreport er så forurenet, at partikelmålerens maks-grænse overskrides.

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder