Netavisens nyhedslinks uge 25
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

Når virkeligheden trænger sig på: Politikere fanget i tåregas
[Netavisen - links 23.06.13] dr.dk
To feterede politiske smalltalkere, de unge danske mænd Dan Jørgensen og Morten Messerschmidt, og pt. medlemmer af EU-parlamentet, var midt i optagelserne til en tv-serie til DR2 om Europa og EU, da de kom ud for virkeligheden som den ser ud for ungdommen med noget rigtigt på hjertet.
- Vi sad bare på Taksimpladsen og spiste noget mad og så på demonstranterne, som var fredelige på enhver måde. Og så stormer Politiet demonstrationen. Fortæller de danske politikere, der som alle andre bliver ramt af tåregas og må flygte.
De to er også tildelt ugentlig sendetid på Radio Møller (24syv) og de og mediemaskinen er i det hele taget glade for hinanden. Alt andet end ægte modstand mod EU og liberalismen skal fylde fladen.
Det kan kun anbefales at politikere opsøger virkeligheden. Det er pinligt at kun at dukke op hvis det er sat i scene, og lidt pinligt at begivenhederne på Taksim pladsen antageligt slet ikke var blevet omtalt i danske medier, hvis de to danske politikere ikke var blevet fanget midt i begivenhederne. Det er reality tv når det er dansk.

Danske svineselskaber indtager Østeuropa
[Netavisen - links 23.06.13] dr.dk
»Da statsfarmene blev afviklet for over 20 år siden, blev der etableret en statsmyndighed, som skulle udleje og sælge jorden til polske landmænd, men det sker ikke. I stedet går jorden til de udenlandske selskaber«. Alene 12 af de største danskejede svineselskaber i Østeuropa har på fire år seksdoblet det samlede overskud fra 73 mio. kr. i 2009 til 486 mio. sidste år.

Overvågning gennemsyrer det danske samfund
[Netavisen - links 23.06.13] dr.dk
I Danmark bliver vi overvåget på måder, der minder om overvågningen i USA. Siden den såkaldte logningsbekendtgørelse blev vedtaget i 2006, som en del af Terrorpakke II, har teleselskaberne skullet registrere, hvert eneste telefonopkald vi foretager os og hver eneste gang, vi sender en sms eller en mail. Systemet vil næppe fange mulige terrorister, alligevel har regeringen sammen med DF og K netop besluttet at udskyde en revision af det kontroversielle overvågningsredskab.

De jobs der gør flest syge
[Netavisen - links 23.06.13] Avisen.dk
Husassistenter, omsorgspædagoger og social- og sundhedspersonale topper listen over jobs der skaber sygdom og skader i det daglige arbejde. Tallene er fra 2012.

Aalborg Kommune ignorerer asbestfare

[Netavisen - links 23.06.13] Avisen.dk
Byggefagenes Samvirke kritiserer, at håndværkere på kommunens grund på sigt bliver syge, fordi de risikerer at indånde asbeststøv. De kræver, at arbejdernes navne bliver registreret med henblik på et evt. senere erstatningskrav. Hvad der sker i forhold til beskyttelsen for at undgå denne fremtidsudsigt, melder historien ikke noget om.

Olie-ivrig Mærsk presser Grønland
[Netavisen - links 22.06.13] Metro Express
»Maersks forslag er et klart pres på Grønland og klare forsøg på at lempe sikkerhedsreglerne i et område, som er så risikabelt at prøvebore i, at jeg slet ikke kan forstå, at man overhovedet tør gøre det,« siger Kai Sørensen, pensioneret vicedirektør i Geus

Danmark er dyreste indkøbsland i EU
[Netavisen - links 22.06.13] TV2 Østjylland
I Danmark ligger indkøbspriserne på 143 procent af EU-gennemsnittet, mens polakkerne skal slippe 61 procent af gennemsnittet, når de går ud og handler.

Rejsekortet: Glemte check ud kan sortliste dig i et år
[Netavisen - links 22.06.13] Politiken
Sidste år glemte rejsende at checke ud 200.000 gange, eller på to procent af rejserne. I de områder, der har haft kortet længst, er der en procent forglemmelser. Især børn kan have svært ved at overskue det med at checke ud i busserne, oplever Pauline Ansel-Henry. Efter tre forglemmelser kan du blive udelukket i et år.

Frit slag for at sætte elendige telte op i Danmark
[Netavisen - links 22.06.13] Ingeniøren
modsætning til Tyskland, Holland, Frankrig og England stiller myndighederne i Danmark ingen krav til cirkustelte eller til de personer, der opsætter dem. Brancheforening har forgæves forsøgt at råbe politikerne op.

Stadig flere danskere er supermillionærer
[Netavisen - links 21.06.13] 3F.dk
Midt i den økonomiske krise eksploderer antallet af meget rige - også herhjemme. Myten om Danmark som »verdens mest lige land« står for fald.

27 km letbane for fire milliarder er beseglet
[Netavisen - links 21.06.13] Jyllands-Posten
Transportministeren, formanden for Region Hovedstaden og 11 borgmestre har skrevet under på aftale om letbane.

Nu bliver pædagoguddannelsen ændret
[Netavisen - links 21.06.13] avisen.dk
Pædagoger skal uddannes i tre spor, viser politisk aftale mellem regeringen, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

67-årig fik peberspray og døde - politiet frifundet
[Netavisen - links 21.06.13] Metroxpress
En 67-årig kvinde fik hjertestop og døde, få minutter efter at politiet havde pacificeret hende med peberspray.

Danske tropper til Mali og måske Golanhøjderne
[Netavisen - links 21.06.13] dr.dk
Der skal danske styrker til Mali og måske også Golan, men det er ikke afgjort endnu.

Dansk Mali-bidrag afgøres til efteråret
[Netavisen - links 21.06.13] avisen.dk
Danmark giver tilsagn om at deltage i FN-styrke i Mali, men konkret styrkebidrag afgøres først til efteråret.

Vestager: Grænsen for effektivisering går ikke ved 12 milliarder
[Netavisen - links 21.06.13] dr.dk
Måske er der i virkeligheden plads til at effektivisere for mere end 12 milliarder kroner, siger Vestager.

FOA: Fagforeninger har sagt ja til Corydons kølle
[Netavisen - links 20.06.13] DR
FOA-formand forstår ikke, at fagbevægelsen accepterer tillidsreform, som kædes sammen med effektiviseringer.

Lærerformand: Mini-trepart er varm luft
[Netavisen - links 20.06.13] avisen.dk
Regeringen laver varm luft, ikke aftale med offentligt ansatte, siger lærerformand Anders Bondo Christensen.

Vestager præsenterer: "Ny moderne offentlig sektor"
[Netavisen - links 20.06.13] DR
Ny aftale skal frigøre milliarder: I al hemmelighed har regeringen, regioner og kommuner indgået nedskæringsaftale medde faglige hovedorganisationer OAO, FTF og akademikerne, der er med i aftalen. Fagforbundet FOA og Danmarks Lærerforening har derimod valgt at stå udenfor.

Enhedslisten er positiv over for danske styrker i Mali
[Netavisen - links 20.06.13] Politiken
Regeringens støtteparti støttede i starten et angreb på Libyen. Nu giver det grønt lys til danske deltagelse i Frankrigs (EU's, USA's og NATO's) nye krigseventyr i Mali.

Efter lærerne skal pædagogerne af med forberedelsestiden
[Netavisen - links 20.06.13] Information
Som ventet lægges der nu op til et opgør med skolepædagogernes forberedelstid. Lærerne undrer sig: Pædagoger har krav på forberedelse . En forsker kalder det amatøragtigt, at kommunerne ikke tog et opgør med pædagogerne samtidigt med lærerne.

Fagbevægelsen og regeringen laver uventet trepartsaftale
[Netavisen - links 20.06.13] DR
Regeringen er klar med 'tillidsreformen', som er lavet med støtte fra (dele af toppen af) fagbevægelse og kommuner.

Svenske højreekstremister dominerer på internettet
[Netavisen - links 19.06.13] dr.dk
Det er skræmmende tal, der afsløres om svenske højreekstremisters daglige færden på internettet. De dominerer al form for politisk kommunikation på nettet.

Klippekort et år endnu
[Netavisen - links 19.06.13] dr.dk
Massiv kritik af det ikke-fungerende rejsekort har nu fået skubbet afskaffelsen af klippekortet et år ud i fremtiden i hovedstadsområdet. Rejsekortet er reelt ulovligt, da man ikke kan se prisen på rejsen og der sker utallige fejl. En rejse med rejsekort kan sagtens være dyrere end en rejse med billet.

Kommunekasser bugner efter nedskæringer
[Netavisen - links 19.06.13] Ugebrevet A-4
Siden 2009 har kommunerne fået otte milliarder kroner ekstra ind på kontoen. Kommunekasserne bugner på grund af besparelser og stram styring af økonomien. Det er absurd, at danskerne får mindre velfærd, end der faktisk er råd til, mener fagforbundet FOA.

Olieudslip fra platformene i Nordsøen er helt almindelige
[Netavisen - links 19.06.13] Ingeniøren
Trods verdens bedste miljøstandarder slipper op til 100 meter brede og kilometerlange oliestriber ud fra de norske platforme, dokumenterer myndighederne. Det er 'kort sagt noget svineri,' mener WWF.

Rengøringsfolk verden over i fælles aktion
[Netavisen - links 19.06.13] Fagbladet 3F
Formålet var at skabe synlighed omkring arbejds- og lønvilkår for de ansatte i rengøringsbranchen. Og de lillaklædte aktionister med den gule handske var ikke kun synlige i de danske lufthavne. I 17 andre lufthavne verden over - lige fra Hong Kong til Holland - blev der i dag gjort opmærksom på rengøringsassistenternes arbejdsvilkår.

Slaverengøring trækker tråde til kommuner
[Netavisen - links 19.06.13] Fagbladet 3F
Flere kommuner har fået leveret rengøring af firmaet Darenko, der har brugt mindst én underleverandør fra ny sag om menneskehandel til tvangsarbejde.

Metrostøj: Naboer ignoreres i historisk erstatningssag
[Netavisen - links 19.06.13] dr.dk
Stik imod praksis bliver naboerne til 20 af hovedstadens metrobyggepladser ikke inddraget, når en kommission i næste uge skal afgøre, hvad der ligner danmarkshistoriens største ekspropriationssag.

Redningsplan fastlåser ledige i ledighed
[Netavisen - links 18.06.13] avisen.dk
Nye ledige kommer til at betale dyrt for regeringens redning af udfaldstruede dagpengemodtagere. Fremover skal arbejdsløse nemlig være ledige i mindst fire måneder, før de kan komme på de kurser efter eget valg, som ifølge en tidligere undersøgelse fra Rambøll hjælper op imod hver femte ledige i job.

Pædagoger: Politikere pacer små børn
[Netavisen - links 18.06.13] Ugebrevet A-4
Ledere af vuggestuer og børnehaver føler sig presset til at lære selv meget små børn om bogstaver og brug af it. Ledere og en forældreorganisation frygter, at små børn snart bliver mødt med et obligatorisk pensum.

Rejsekort koster dig bøder - uden du ved det
[Netavisen - links 18.06.13] avisen.dk
Danmarks nye elektroniske billet til busser og tog er meget følsomt. Det kan resultere i bøder på 750 kroner.

Voldsom anholdelse skal undersøges
[Netavisen - links 18.06.13] Modkraft
Sydøstjyllands Politi har bedt Den uafhængige Politiklagemyndighed undersøge voldsom anholdelse af 19-årig mand i Horsens. »Fuldstændig unødvendigt« og »magtmisbrug på en meget grov måde«, siger advokater.

Mærsk går sammen med de største rivaler
[Netavisen - links 18.06.13] JP
Maersk Line, A.P. Møller - Mærsks containerrederi, slår sig nemlig sammen med franske CMA CGM og schweiziske MSC i et samarbejde, der får navnet P3-netværket. Det oplyser den danske rederikoncern i en meddelelse.

Kvinder protest-ammer på Rådhuspladsen
[Netavisen - links 17.06.13] dr.dk
Der var dømt skovtursstemning på Rådhuspladsen i dag, da nogle hundrede mennesker brugte en times tid i det gode vejr på at for at vise, at det er helt ufarligt, når kvinder ammer.

Hver tiende bolig udsender giftige PCB-dampe
[Netavisen - links 17.06.13] Ingeniøren
En af verdens farligste miljøgifte er så udbredt, at op mod 62.700 danske boliger afgiver dampe, der udgør en risiko for mennesker og miljø.

"Frivillige" overtager vejopgaver i Sorø
[Netavisen - links 17.06.13] Fagbladet 3F
I Sorø Kommune skal frivillige som et forsøg udføre opgaver, som tidligere er udført af ansatte i vej- og parkafdelingen. "Et skråplan", lyder det fra 3F-afdelingen.

Magtmisbrug ved anholdelse
[Netavisen - links 17.06.13] Metro Express
"Betjenten anvender magtmidler, som er ulovlige. Dansk politi må ikke anvende halsgreb, medmindre der er tale om nødværge. Det er der ikke her. Jeg mener, der er tale om magtmisbrug på en meget grov måde", udtaler Claus Bonnez, advokat og formand for Landsforeningen KRIM.

Trætte piloter: Ekspert frygter for flyvesikkerhed
[Netavisen - links 17.06.13] dr.dk
EU's luftfartsmyndighed forbereder nye fælles flyvetidsregler, der vil tillade, at piloter ar-bejder i flere timer, end det som både piloterne selv og flere eksperter - udpeget af EU - finder sikkert.

Læs også:
Trafikminister lægger ansvaret over på pilioterne

Satspuljen er ikke nok hjælp til fattige
[Netavisen - links 17.06.13] TV2 Østjylland
Formand for Rådet for Socialt Udsatte kræver, at der kommer »penge på bordet« i stedet for at bruge satspuljemidler til at få mennesker væk fra bunden af samfundet.

Ledige føler sig set ned på
[Netavisen - links 17.06.13] Ugebrevet A-4
Fire ud af ti ledige føler sig set ned på, fordi de er ledige. Det viser en ny undersøgelse. Følelsen af at være ugleset kan gøre det sværere for ledige at få arbejde, lyder det fra fagforbund og forsker. Politikerne, medierne og arbejdsgiverne får skylden for, at arbejdsløse føler sig nedværdigede.

Honningbierne er truet
[Netavisen - links 17.06.13] TV2 Østjylland
Bierne er i voldsom tilbagegang verden over bl.a. pga pesticider og ensidigt landbrug. Der skal store ændringer til for at redde bierne, men haveejere kan også gøre noget for biernes lokale overlevelse.
Bl.a at plante bivenligt.

Buskontrollører forfulgt af satellit og fyret
[Netavisen - links 16.06.13] avisen.dk
Næsten halvdelen af de århusianske buskontrollører er blevet suspenderet, bortvist eller fritaget fra tjeneste i opsigtsvækkende sag om hemmelig overvågning af de ansatte.

Frivillige skal ikke udhule velfærden
[Netavisen - links 16.06.13] Ugebrevet A-4
Politikerne skal ikke bygge fremtidens velfærd på frivillig arbejdskraft. Det er den klare melding fra danskerne i ny undersøgelse. Men frivillige er allerede ved at tage over, lyder det fra frivillige organisationer, som føler sig misbrugt

Regeringen dropper krav om dansk løn
[Netavisen – links15.06.13] Fagbladet 3F
Landets 98 kommuner må selv bestemme, om de vil kræve dansk løn, når de for eksempel får bygget skoler, børnehaver eller svømmehaller. Regeringen ville ellers bruge forhandlingerne om kommunernes økonomi til at få alle kommuner til at kræve dansk løn, men det er faldet til jorden.

Venstre: Ny prøveballon om brugerbetaling
[Netavisen - links 15.06.13] dr.dk
Venstre er parat til at se på, hvordan brugerbetaling i sundhedsvæsenet kan indrettes på en ny måde, siger næstformand Kristian Jensen. For nogle dage siden var det brugerbetaling på uddannelser hans sendte op og nu har trukket tilbage.

Rejsekortet viser ikke rejsekontoen
[Netavisen - links 15.06.13] dr.dk
14 dage før klippekortet skrottes i hovedstadsområdet, har rejsekortet problemer, der reelt gør det ulovligt. Brugerne kan ikke aflæse deres konto og se hvad prisen har været på en rejse

Enhedslisten roser regeringen og retter skytset mod Venstre
[Netavisen - links 15.06.13] dr.dk
Johanne Schmidt-Nielsen kræver åbenhed om Venstres partistøtte fra erhvervslivet, men glemmer at spørge SRSF, hvem der støtter deres blå politik. I stedet roser hun de seneste dagpengeinitiativer og lægger op til fortsat samarbejde med regeringen

Løkke åben for at sende våben til Syrien

[Netavisen – links15.06.13] JP
- Hvis der kommer en klar vurdering af, at der er brugt kemiske våben - og det sætter sig i, at vores nærmeste allierede i eksempelvis USA og Storbritannien foreslår at ændre tilgangen til Syrien - vil vi være positivt indstillet over for at yde et bidrag.

Penge er stadig ikke øremærket til flere pædagoger
[Netavisen - links 15.06.13] avisen.dk
I torsdagens økonomiaftale slås det igen fast, at pengene skal prioriteres til at løfte kvaliteten - herunder forbedre normeringerne i institutionerne. Men der er ingenting i den nye aftale, der garanterer, at pengene øremærkes til bedre normeringer.

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder