Netavisens nyhedslinks uge 23
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

Massefyringer på vej hos Widex
[Netavisen - links 9.06.13] Fagbladet 3F
Virksomheden der producerer høreapparater flytter til Estland og 400-500 ansatte i Helsinge og Vassingerød fyres over en periode.

Landbruget køber stadig mere sprøjtegift
[Netavisen - links 9.06.13] dr.dk
Således røg salget af sprøjtemidler i 2012 i vejret med en stigning på hele 19,3 procent i forhold til året før. ’Dansk Planteværn’ betegner det som hamstring pga stigende afgifter. - Tendensen viser, at miljøministerens differentierede afgift på sprøjtegift ikke kommer til at virke i 2012 og heller ikke i 2013, hvor jeg formoder, man også har hamstret, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening (DN).

Det danske CPR-register sat til salg på nettet?
[Netavisen - links 9.06.13] Ingeniøren
Mareridtsscenariet kan være blevet virkelighed: Anonyme personer tilbyder at sælge udtræk fra CPR-registret. Sikkerhedsekspert kan dog ikke bekræfte historien.

Rejsekortet æder studerendes og pensionisters rabat
[Netavisen - links 8.06.13] dr.dk

Rejsekortet har flere gange meldt ud, at de nu havde styr på børnesygdomme som for eksempel ulogisk høje priser. Men det har de tydeligvis ikke, siger trafikforsker Malene Freudendal fra Roskilde Universitetscenter, RUC, til Politiken.

Blodsamlere ramt af krisestress
[Netavisen - links 8.06.13] avisen.dk
Folk løber så stærkt på deres arbejde, at mange ikke kan tage sig tid at være bloddonorer i arbejdstiden.

EU vil have dansk planlov liberaliseret
[Netavisen - links 8.06.13] Folkebevægelsen mod EU
Fjern barrierer for konkurrence i dagligvarehandelen, lyder EU-Kommissionens henstilling til den danske regering

Regeringen har sat fattigdomsgrænse
[Netavisen - links 7.06.13] dr.dk
Fattigdom fremover blive målt på, om en person tre år i træk har haft en disponibel indkomst under 50 procent af medianindkomsten. Det betyder, at en person i Danmark vil være fattig, hvis han eller hun i tre år har haft en disponibel indkomst på under 103.200 kroner.

FOA: Skoleforlig indfører heldagsskole
[Netavisen - links 7.06.13] FOA
”Jeg er ked af, at skoleforliget gennemføres som noget, der mest af alt minder om en heldagsskole,” siger Jakob Sølvhøj, formand for FOAs pædagogiske sektor. Han synes, at det er problematisk at begrænse børns fritid, og han er bekymret for, hvad det vil få af konsekvenser for landets SFO’er og fritidshjem.

SF-minister freder bankers høje gebyr
[Netavisen - links 7.06.13] avisen.dk
Hver gang en kunde betaler en regning automatisk med Betalingsservice koster det ifølge Forbrugerrådet 4,90 kroner, selvom danskernes brug af Betalingsservice er næsten fordoblet de seneste 10 år. Men der vil tilsyneladende ikke blive foretaget noget for at få skruet danskernes pris på Betalingsservice ned i nærmeste fremtid.

Uligheden er meget værre, end folk tror
[Netavisen - links 6.06.13] Aftonbladet (sv)
Den rigeste femtedel ejer 87 procent af nettoformuen. Den fattigste femtedel ejer ingenting, men har kun gæld. Nej, ikke i Amerika, men i Sverige.

Sverige et skridt nærmere republikken
[Netavisen – link 06.06.13] Aftonbladet (sv)Prinsesse Madeleine fik en bøde for at køre uden om en kø i en busbane, men hun vil ikke betale, eftersom hun og hoffet påberåber sig den kongelige immunitet. Episoden er langtfra enestående, men den sker tre dage før prinsessens store tv-bryllup

Lavere startløn?
[Netavisen - links 6.06.13] Avisen.dk
Arbejdsløsheden skal udnyttes til løntryk. "Danske ledige kan lære noget af den udenlandske arbejdskraft. Når man er ny inden for en branche, så er lønnen ofte lavere, fordi der går noget tid, førend man er kommet ind i arbejdet," siger Dansk Erhvervs arbejdsmarkedschef, Ole Steen Olsen.

Skolerne er nedprioriteret de sidste 10 år
[Netavisen - links 2.06.13] Politiken
Man har for eksempel nedlagt 10 procent af alle lærerstillinger i den danske folkeskole, skåret i elevernes timetal, i lærernes uddannelsesmuligheder, i støtten til elever med særlige indlæringsvanskeligheder«, siger formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen.

EU-modstanden i Danmark er stærkt voksende
[Netavisen - links 6.06.13] JP
Direkte adspurgt mener 39 pct. af danskerne, at Danmark bør forlade EU. For få år siden var tallet 16%

Urovækkende strømsvigt på svensk atomkraftværk
[Netavisen - links 6.06.13 Greenpeace
Et strømsvigt på det svenske atomkraftværk Forsmark afslører mangelfulde sikkerhedsprocedurer.

Kommuner svinger fortsat sparekniven
[Netavisen - links 5.06.13] FOA
”Kommunerne og regionerne har gennem de seneste fire år reduceret antallet af ansatte med knapt 40.000 personer. Samtidig brugte kommunerne 5,3 milliarder mindre, end de havde budgetteret med sidste år. Penge som kommunerne ellers har budgetteret til skulle bruges på velfærd, men undladt at bruge. En logik hvor kommunerne gemmer til natten. Grotesk."

60 skoler har den meget giftige PBC miljøgift
[Netavisen - links 5.06.13] dr.dk
Især skoler kan være hårdt ramt af miljøgiften PCB, som kan give skader på huden og forplantningsevnen. Det viser en ny undersøgelse fra Energistyrelsen og Miljøstyrelsen. PCB er et af de stoffer Monsanto producerede i 1970’erne. Det kom på markedet uden test for skadelighed. Senere kom det frem, at det er uhyre giftigt og blev forbudt i byggeriet

Det tjener østarbejderne
[Netavisen - links 5.06.13] avisen.dk
9.500 kroner om måneden for en bulgarer, 13.500 for en rumæner og 14.200 for en ukrainer. Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd dokumenterer indtægtsniveauet for forskellige nationaliteter, der arbejder en kortere periode i Danmark.

Arbejdsvilkår hos Ryanair chokerer
[Netavisen - links 5.06.13] JP
Da italienske Alessandra Cocca var ansat som stewardesse i Ryanair med base i Rygge i Norge, tjente hun knap 10.000 kr. om måneden. Der var ingen løn under sygdom. Hun skulle stå til rådighed for flyselskabet uden betaling. Hun skulle betale for sin egen uniform, og sagde hun op inden for de første 15 måneder, kostede det et gebyr på ca. 1.500 kr.

Metro i gang uden udbud og anlægslov
[Netavisen - links 5.06.13] Ingeniøren
Længe inden Folketinget har givet grønt lys for metrogrenen fra Cityringen ud til Nordhavnen, og inden Metroselskabet har sat arbejdet i udbud, er selskabet gået i gang med at anlægge det 2,9 milliarder kroner dyre tunnelprojekt.

Justitsministeriet hemmeligholder papirer om offentlighedslov
[Netavisen - links 4.06.13] Information
Forud for at Folketinget i dag forventes at vedtage forslaget til den nye offentlighedslov, har Morten Bødskovs eget ministerium overskredet tidsfristen og undladt at give aktindsigt i dokumenter om den planlagte evaluering af loven

Aktivister vil mørklægge Folketinget
[Netavisen - links 4.06.13] dr.dk
Idag vil aktivister hejse store mørklægningsgardiner op foran folketingssalen i protest mod offentlighedsloven der står til vedtagelse onsdag.

Corydon deltager i Bilderbergs årlige møde
[Netavisen - links 4.06.13] dr.dk
Klubben for den imperialistiske verdens beslutningstagere mødes i år i England. På fuldstændig udemokratisk vis og helst også i total ro og fred stikker de retningen ud for fremtiden. Der er i de senere år kommet mere kendskab til denne samling af den vestlige verdens egentlige magthavere

Sverige: ’Medborgergruppe’ var nazister

[Netavisen - links 4.06.13] BT
En selvudnævnt »medborgergruppe« skulle hjælpe politiet med at stoppe de stenkastende ballademagerne, der for nylig satte ild til Stockholms forstæder. Nu afslører det svenske tidsskrift Expo, som overvåger ekstreme grupperinger i Sverige, at flokken blandt andet består af kriminelle nazister.

Stort flertal vil have GMO-mærkning på kød
[Netavisen - links 4.06.13] dr.dk
I dag er det meste af det konventionelle svinekød, oksekød, mælkeprodukter og æg, vi kan købe i supermarkederne, produceret med genmodificerede afgrøder som soja og majs. 77 procent af de 1034 personer, der har deltaget i undersøgelsen, mener, at det bør fremgå af kødets emballage.
I dag er GMO kun mærket i Danmark, hvis det er selve den manipulerede fødevare der sælges. I bl.a. USA findes der overhovedet ingen mærkning

Sponsormillioner fylder DRs sendeflade
[Netavisen - links 4.06.13] Journalisten
Selvom DR officielt ikke er reklamefinansieret er det reelt erhvervsbaserede fonde der står bag udsendelserne i mange tilfælde

Fotoserie fra demonstration mod moskemodstandere og nazister
[Netavisen - links 4.06.13] Modkraft

Organisationer presses ud af lovgivningsarbejdet
[Netavisen - links 4.06.13] Information
Lovforslag bliver i dag i vidt omfang lavet uden at de berørte organisationer inddrages. Regeringens indgreb i lægekonflikten er det seneste eksempel på, at organisationernes indflydelse på lovgivningsprocessen er blevet reduceret betydeligt. Kontrollen er i stedet centraliseret omkring ministrene

Banner-aktion i Folketinget: Nej til SU-reform
[Netavisen - links 3.06.13] dr.dk
En protestaktion mod SU-reformen blev gennemført under debatten i Folketingssalen idag

Liberale vil give politi-opgaver til private
[Netavisen - links 3.06.13] JP
Liberal Alliance ønsker udlicitering af bl.a. fangetransporter, opklaring af indbrud, ledsagelse af afviste asylansøgere og overvågning af dømte i elektroniske fodlænker. Også fartkontrollen kan udliciteres. G4S står klar.

Norges Enhedsliste håber på ét mandat
[Netavisen – link 03.06.13] Nationen (no)
Der er stortingsvalg til efteråret, og da regner partiet Rødt med at vinde et enkelt kredsmandat i Oslo. Det er ikke, fordi partiet er mere progressivt og mindre reformistisk end sin danske modsvarighed. Se den seneste meningsmåling her http://www.nationen.no/2013/05/31/politikk/ap/arbeiderpartiet/hoyre/meningsmaling/8111024/, som bekræfter, at de åbent borgerlige tager over efter den nuværende farce med en såkaldt ‘rød-grøn’ regering.

Statsministeren vil undgå folkeafstemning
[Netavisen – link 03.06.13] Arbejderen
Regeringen vil til næste folketingsår fremsætte et lovforslag om at Danmark tilslutter sig EU's patentdomstol. Statsministeren håber på, at Folketinget vil vedtage forslaget, så hun kan undgå en folkeafstemning.

Kemikaliegigant afviser erstatning til hjerneskadet
[Netavisen - links 2.06.13] Fagbladet 3F
Sagen om de kviksølvforgiftede arbejdere på Grindstedværket, der blev afsløret i 2008, er slut. Sukkergiganten DuPont valgte efterfølgende at yde ekstra erstatning til ofrene. Nu afviser kemikaliekoncernen BASF at gøre det samme.

Antallet af køer på græs styrtdykker
[Netavisen - links 2.06.13] JP
I dag kommer kun 25 procent af danske malkekøer på græs, mens det var tilfældet for 75 procent af køerne i 2003. Det er dårligt for køerne og dårligt for dem der spiser kødet og drikker mælken, der får en helt anden og mindre sund fedtsyresammensætning

Modstandere af offentlighedslov lægger op til kompromis
[Netavisen - links 1.06.13] Information
Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance bløder op på modstanden mod den ny offentlighedslov

I Sverige skal man betale penge for at gå til lægen
[Netavisen - links 1.06.13] Arbejderen
Efter at Sverige søgte i ind i EU i 1991, åbnede den borgerlige svenske regering under Carl Bildt fra 1991-94 for, at læger kunne åbne private lægehuse. Og man betaler 120 – 300 kr pr lægebesøg.

Skoledagen bliver markant længere
[Netavisen - links 1.06.13] dr.dk
Regeringen foreslår et kompromis, hvor eleverne fra 0.-3. klasse skal gå i skole i 30 timer ugen, hvor eleverne fra 4.-6. klasse skal have 35 timer om ugen, og hvor de ældste elever fra 8.-10. klasse også får en skoleuge på 35 timer. Dermed ligner det, at der kan indgås et nyt folkeskoleforlig indenfor de allernærmeste dage.

Vrede metro-naboer vil hive kommunen i retten
[Netavisen - links 1.06.13] Politiken
Hundredvis af beboere ved Marmorkirken kan nu se frem til mindst halvandet års byggearbejde døgnet rundt, hele ugen. Boligforeningerne er dybt rystet over det politiske kompromis i Borgerrepræsentationen og agter at hive kommunen og staten i retten.

EU: Debat om Europol d. 6. -7. juni
[Netavisen - links 1.06.13] Folkebevægelsen mod EU
Ifølge justitsminister Morten Bødskovmå Danmark formentlig forlade EUs politisamarbejde Europol om to år som konsekvens af et forslag fra EU-Kommissionen, som EUs justitsministre skal diskutere i Bruxelles den 6.-7. juni. Forslaget ændrer Europols karakter fra at være et samarbejde til en overstatslig EU-institution. Og det er ikke foreneligt med den danske retsundtagelse.

Radio 24-7 er ramt af strejke
[Netavisen - links 1.06.13] avisen.dk
På grund af økonomiske vanskeligheder har ledelsen ifølge fagbladet opsagt husaftalen med medarbejderforeningen. Det er en slags tillæg til overenskomsten, som regulerer eksempelvis natarbejde.

 

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder