Netavisens nyhedslinks uge 20
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder
 

Amin Skov er ingen forfulgt uskyldighed
[Netavisen - links 18.05.13] Modkraft
Forvalteren af Vejlegaarden ejer flere firmaer og anklages for at bryde arbejdsmarkedslovgivningen.

EU varsler sildesanktioner mod Færøerne
[Netavisen - links 18.05.13] Politiken
EU-Kommissionen truer med at lukke for import af færøske sild og nægte færøske skibe at gå til havn i EU.

Sundhedsjurist: For drastisk at fjerne lægernes aftaleret
[Netavisen - links 18.05.13] Politiken
Regeringen har ikke juridisk belæg for at tage aftaleretten fra lægernes fagforening, mener sundhedsjurist.

Straffrihed for politimassakre: Politiledere ville gøre præcis det samme i dag
[Netavisen - links 18.05.13] Politiken
18. maj 1993 blev det centrale Nørrebro i København omdannet til en krigszone. Demonstranter gik amok over det EU-ja, som et flertal af befolkningen havde stemt hjem. Politiet svarede igen ved for første gang i fredstid at skyde mod medborgere. Politiet affyrede 113 skud.

Se også

Video 18. maj 1993: "Skyd efter benene
LocalEyes

LO og DA vil gøre det sværere at komme ind på erhvervsskolerne
[Netavisen - links 18.05.13] Politiken
Elektrikerlærlinge, frisørelever og de øvrige elever på erhvervsskolerne skal både være fagligt kvalificerede og uddannelsesparate. Og det skal sikres ved, at eleverne kun kan blive optaget, hvis de har bestået folkeskolens afgangsprøve i matematik og dansk.

Malmø: Flere hundrede deltog i protest mod Israel
[Netavisen - links 17.05.13] Skånskan.se (sv)
Flere hundrede mennesker samledes onsdag for at demonstrere imod staten Israels og besættelsen af Palæstina. – I dag er det 60 år siden. Det er på tide, at besættelsen går på pension, som en af talerne sagde

Regeringen klar til at bruge drastiske midler mod lægerne
[Netavisen - links 17.05.13] Politiken
Hvis konflikten ikke løses til regeringens tilfredshed vil man i stedet lovgive om, hvordan de praktiserende læger skal arbejde. Ifølge arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Flemming Ibsen er tiltaget meget alvorligt. »Det er meget drastisk. Det svarer til, at man siger til LO og de store fagforbund: I har ikke nogen forhandlingsret mere«, siger Flemming Ibsen til DR Nyheder.

Hver femte lønmodtager klapper i med kritik af arbejdet
[Netavisen - links 17.05.13] Politiken
Politikens Megafonmåling viser, at 27 procent af de adspurgte lønmodtagere er helt eller overvejende enige i, at det var lettere at ytre sig kritisk, før den økonomiske krise slog ned.

Antallet af farlige produkter på hylderne er steget markant
[Netavisen - links 17.05.13] Politiken
Der er sket en stigning i antallet af sundhedsskadelige produkter på hylderne i EU, og derfor er der grund til at tænke sig om, når man køber legetøj til sit barn eller tøj til sig selv.

SD og SF: Strategi for bekæmpelse af ”venstreekstremister”
[Netavisen - links 17.05.13] Modkraft
SD og SF har i et fælles udspil fordømt det de i en udtalelse kalder ’fascister’ og ’revolutionære kræfter’ i forbindelse med 1. maj i København. Deres benævnelser for folk der ikke klapper af regeringens politik. Også Johanne Schmidt Nielsen tog fra scenen 1. maj afstand fra tilhørerne der buhede Thorning ud, men EL har afvist at støtte den fælles udtalelse og har lavet deres egen

FOA: Ekstrakontingent giver fald i reallønnen
[Netavisen – link 16.05.13] FOA
Med det nye ekstra-kontingent for a-kassemedlemmer står det nu klart, at offentlige lønmodtagere kan se frem til reallønsnedgang de kommende to år. FOAs formand Dennis Kristensen kalder det urimeligt, og den værst tænkelige timing fra regeringens side.

Svenskere: Tag til Norge, min far!
[Netavisen – link 16.05.13] avisen.dk
Tusindvis af svenskere rejser til Norge for at arbejde. Her er mulighederne for at finde beskæftigelse langt bedre end i Sverige, hvor jobmarkedet beskrives som "håbløst". Aktuelt er det lykkedes 70.000 svenskere at få foden inden for i en virksomhed i Norge.

11.000 elever mangler praktikplads
[Netavisen – link 16.05.13] avisen.dk
11.000 elever på danske erhvervsskoler mangler i øjeblikket en praktikplads i en virksomhed. Af dem fortsætter 6.000 uddannelsen via skolepraktik, men de sidste 5.000 risikerer at måtte opgive deres uddannelse, fordi de er havnet i en blindgyde.

Københavns historiske børsbygning er sat til salg

[Netavisen – link 16.05.13] Politiken
En af de ældste og mest berømte bygninger i København skal for første gang i over 150 år have en ny ejer. Børsen på Slotsholmen i hovedstaden bliver nu sat til salg af Dansk Erhverv, som ejer det nationale klenodie.

Politibrutalitet er fortsat straffri
[Netavisen – link 15.05.13] Orientering på P1 (radio)
Det er fortsat under to procent af de borgere, der klager over politiets adfærd, som får medhold. Og det også efter, at politiklagesagerne for et år siden blev fjernet fra politiets og statsadvokaternes eget bord og i stedet lagt over til, hvad der som noget nyt har fået navnet "Den Uafhængige Politiklagemyndighed".

Svensk ulighed vokser kraftigt
[Netavisen – link 15.05.13] SVT (sv)
Sverige er det OECD-land, hvor uligheden vokser mest.

International presse advarer mod ny offentlighedslov
[Netavisen - links 15.05.13] Information
Stramningerne i regeringens forslag til ny offentlighedslov kan inspirere andre lande til lignende udemokratiske procedurer, lyder advarslen fra Det Internationale Presseinstitut, IPI. Europæiske Journalisters Forbund tog på en kongres i går afstand fra loven

Mærsk henter milliarder på militærexit fra Afghanistan
[Netavisen - links 15.05.13] bussiness.dk
A.P. Møller Mærsk tjener både på krigen når den er i gang og når tropperne skal trækkes hjem. I forbindelse med tilbagetrækningen fra Afghanistanhar Mærsk indgået en transportaftale for milliarder.

Aktivering hjælper kun lidt mod arbejdsløsheden
[Netavisen - links 15.05.13] Bussiness.dk
Det koster langt mere at aktivere de ledige, end de nogensinde kommer til at tjene på arbejdsmarkedet, siger en undersøgelse. Aktiveringens største funktion er da heller ikke rettet mod bedre kvalifikationer, men at udgøre et pres på den arbejdsløse

Kommuner kvæles i nyttejob: Ikke fortove nok
[Netavisen - links 15.05.13] avisen.dk
Senest en måned efter, at en udfaldsramt dagpengemodtager får regeringens nye midlertidige ydelse, skal han/hun i nyttejob eller anden aktivering. Landets kommuner frygter, at de bliver kvalt i nyttejobbere. Der ligger også en løntrykkerfunktion i nyttejobbene, og faren for at der ansættes færre på overenskomstmæssige vilkår

S og SF satser på folketingsvalg om dagpengene
[Netavisen - links 15.05.13] Politiken
Når danskerne skal sætte deres stemme ved folketingsvalget i 2015, kan et nyt og mere moderne dagpengesystem meget vel blive en central del af både Socialdemokraternes og SF's valgprogram.

Danskuddannelse skal betale for dagpengeudspil
[Netavisen - links 15.05.13] Uddannelsesforbundet
’Redningen’ af de der falder ud af dagpengesystemet skal betales afalle a-kasse-medlemmer der midlertidigt betale et ekstra kontingent til a-kassen, og danskuddannelserne til udlændinge skal beskæres med op til 300 millioner kroner om året fremover. Der er tale om en svinestreg af dimensioner. Den besparelse, som regeringen takket være Enhedslisten ikke kom igennem med i forbindelse med finanslovsforhandlingerne i november, skal nu gennemsættes for at medfinansiere forslaget.

Kun økonomien afgør om Danmark vil tillade udvindelse af skifergas
[Netavisen - links 15.05.13] Ingeniøren
Ja eller nej til skifergas i Danmark? Svaret på det spørgsmål kan nu koges ned til, om det er økonomisk attraktivt at hente gassen op af den danske undergrund. Er der tilstrækkeligt gas, vil politikerne give grønt lys.

Mytedræber: Sortering af affaldet er en kanon forretning
[Netavisen - links 15.05.13] Ingeniøren
Ny rapport fra Miljøstyrelsen fastslår, at både miljøet og de danske husholdninger er bedre tjent med, at vi sorterer affaldet, end at vi brænder det af.

Danskerne vil have hurtigere ret til dagpenge
[Netavisen - links 15.05.13] Ugebrevet A-4
Selv om regeringen i går overraskede med endnu en ny, midlertidig dagpengejustering, ønsker de fleste danskere nu en varig ændring af dagpengesystemet. Selv blandt vælgere, der vil stemme på partierne bag dagpengereformen, efterlyser seks ud af ti, at genoptjeningskravet nedsættes markant fra de nuværende 52 uger.

6000 mister under alle omstændigheder dagpengeretten
[Netavisen - links 15.05.13] avisen.dk
Ca. 6000 mennesker, der har modtaget dagpenge i 4 år, står til at miste dagpengene i løbet af 2013

Danskernes Parti får støtte fra udlandet
[Netavisen - links 15.05.13] Modkraft
Dansk højreekstremt parti modtager økonomisk og praktisk assistance fra både svenske og tyske ligesindede forud for efterårets regional- og kommunalvalg, hvor partiet stiller op flere steder i landet.

67 procent af de danske virksomheder betaler ikke selskabsskat
[Netavisen - links 14.05.13] Ugebrevet A-4
I årevis har der været debat om udenlandsk ejede virksomheder, som fremtryllede skatteprocenter på nul. Men selvom 58 procent af de udenlandske selskaber ikke betalte en krone i selskabsskat forrige år, ser det faktisk bedre ud end for danske virksomheder, hvor 67 procent ikke betalte selskabsskat.

Dagpenge’løsning’ skal finansieres af højere kontingent til a-kassen
[Netavisen - links 14.05.13] dr.dk
DR erfarer, at forhøjelsen kan blive op til 60 kroner månedligt for det enkelte medlem, med et gennemsnit på 45 kroner

Dennis Kristensen: Det bliver lap på lap - det kommer til at eksplodere
[Netavisen - links 14.05.13] Politiken
»Det bliver til lap på lap på lap. Jeg kan huske, når jeg i mine unge dage skulle lappe en cykel. Hvis man bliver ved med at sætte lapper oven på slangen, så kommer der et tidspunkt, hvor den eksploderer«

Onsdag:Tværpolitisk folkemøde mod ny offentlighedslov
[Netavisen - links 14.05.13] Modkraft
Hele det politiske spektrum vil være repræsenteret, når der onsdag er folkemøde, koncert og demonstration foran Christiansborg vendt mod regeringens nye offentlighedslov

Kontanthjælpsreform: Tina må tigge kæresten om lommepenge
[Netavisen – link 14.05.13] avisen.dk
Tina mister kontanthjælpen og skal i stedet forsørges af sin kæreste. Det finder hun ydmygende og gammeldags.

Her er de danske forbindelser i Bangladesh
[Netavisen – link 13.05.13] dr.dk
Danske ordresedler er fundet i murbrokkerne i den nedstyrtede bygning i Bangladesh. 1125 er omkommet, men de danske firmaer er tavse.

Eleverne bliver lige nu ramt af lærerkonflikt
[Netavisen – link 13.05.13] avisen.dk
Professor forudser, at landets 9. klasse-elever vil klare sig markant dårlige end tidligere årgange.

Busbilletten er blevet 70 procent dyrere siden 2000
[Netavisen – link 13.05.13] Ingeniøren
Berlingske: Ny analyse viser, at bus- og togbilletter er steget langt mere end andre priser. Transportminister vil ikke love billigere billetter.

30.000 flere unge på overførselsindkomst
[Netavisen - links 13.05.13] avisen.dk
Gruppen af unge på overførselsindkomster som kontanthjælp, dagpenge og førtidspension er steget med 30.700 personer siden finanskrisen brød ud i 2008.

38 anholdt efter husbesættelse
[Netavisen - links 13.05.13] dr.dk
Københavns Politi har søndag eftermiddag stormet et besat hus på Jagtvej og anholdt 38 personer. Besætterne skrev inden rydningen: Vi kommer med fred og håber at blive mødt med det samme, så vi kan bidrage til at opbygge den lokale kultur, skriver besætterne. Deltagerne i besættelsen ville sætte fokus på »boligmangel og flere kulturelle fristeder«. Besættelsen var en del af ’Aktionsuge 19’ i København

Norges nye NATO-fest
[Netavisen – link 13.05.13] Klassekampen (no)
Den norske befrielsesdag 8. maj, med udgangspunkt i nedkæmpelsen af Nazityskland, er blevet kuppet totalt af det officielle imperialistiske NATO-Norge. Hæren har med succes brugt millioner af kroner på en massiv reklamekampagne, som skal sidestille den patriotiske antifascistiske modstandskamp med nutidens norske deltagelse i imperialistiske krigsmissioner.

Socialdemokrater forlader skuden
[Netavisen – link 13.05.13] Arbejderen
Socialdemokraten Allan Busk blev med tusinder af stemmer valgt ind i Nordjyllands regionsråd. Nu har han meldt sig ud af partiet i protest mod regeringens kurs og har fået hundreder med på ideen på at stifte et nyt gammelsocialdemokratisk parti.

Danskere: Kæreste-penge er ydmygende
[Netavisen - links 12.05.13] avisen.dk
Seks ud af ti danskere er imod, at par skal forsørge hinanden ved arbejdsløshed, viser ny undersøgelse. Loven passer ikke til moderne parforhold, siger sociolog.

Se også
Venstre: Kærlighed koster!

Tusindvis af ufaglærte bliver tilovers
[Netavisen - links 12.05.13] epn
Flere arbejdsgivere vil have ansatte med uddannelser. Men dem bliver der alt for få af, viser analyse.

Se også
Danmark i en krisetid – Velstand kræver uddannelse

AE: Økonomiske Tendenser 2013

Pakistanere i Danmark: Valget er et skuespil
[Netavisen - links 12.05.13] Politiken
300 danske pakistanere demonstrerede foran ambassaden.

Kommuner selv skyld i seniorjob-problemer
[Netavisen - links 12.05.13] avisen.dk
Det er kommunernes egen skyld, hvis seniorjobordningen er ineffektiv og ressourcekrævende, mener Ældre Sagen.

Grønlands mineeventyr i krise: Selskaber mangler penge
[Netavisen - links 12.05.13] epn
I al ubemærkethed er Grønlands eneste aktive mine gået i betalingsstandsning. Efter at have skrantet i årevis er økonomien i guldminen i Nalunaq i Sydgrønland så dårlig, at selskabet er sat under administration Der kan gå 20-25 år, før der kommer et større råstofprojekt

Løkke og Vestager pønser på flere 'store reformer'
[Netavisen - links 11.05.13] Politiken
Løkke afviser at løfte sløret for konkrete planer, men nævner skattetrykket, beskæftigelsesindsatsen, udviklingsbistanden og hele den offentlige sektor, som områder hvor der er behov for at slanke. I regeringen bakker De Radikales leder, Margrethe Vestager, fuldt ud op om oppositionslederens "visioner".

Psykiske arbejdsskader fejes af bordet
[Netavisen - links 11.05.13] 3F
Det er stort set umuligt at få anerkendt psykiske sygdomme fra jobbet. 96 procent af alle sager bliver afvist

Breivik vil stifte fascistparti
[Netavisen - links 11.05.13] VG (no)
Den norske massemorder
skjuler sig ikke længere som national-konservativ eller tilsvarende. Han har søgt myndighedstilladelse til at starte et fascistparti (Det norske fascistparti & Den nordiske liga). Det er afslået.

Gadefest blev til gadekamp på Nørrebro
[Netavisen - links 11.05.13] Modkraft
200 unge lavede barrikader og satte ild til contaniere fredag aften under en antikapitalistisk gadefest på Nørrebro i København. Der blev kastet med både sten, flasker og fyrværkeri mod politiet, som anholdt 20 personer. 

Mediejurist: Tidslerne i offentlighedsloven er plantet af departementschefer
[Netavisen - links 11.05.13] Information
Efter syv års indsats i Offentlighedskommissionen er Oluf Jørgensen ikke i tvivl om, at de to mest omstridte paragraffer i forslaget til ny offentlighedslov er drevet frem af centraladministrationens øverste chefer

 

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder