Netavisens nyhedslinks uge 17
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

 

Magten vender i Island: Reformpartier taber stort
[Netavisen – links 28.04.13] DR
Den nuværende regering i Island mister magten ved lørdagens valg. Selvstændighedspartiet og Fremskridtspartiet får omkring 39 af de 63 mandater. Den regerende centrum-venstre koalition med Socialdemokraterne (S) og De Venstre-Grønne (V) næsten halveres.

Attentat? To tredjedele af Frihedsmuseet brænder
[Netavisen – links 28.04.13] Politiken
En voldsom brand hærger Frihedsmuseet søndag morgen. Årsagen er indtil videre ukendt.

Afhopper: Blood & Honour-leder bag bombedrab
[Netavisen – links 27.04.13] Projekt Antifa
I dagens udgave af Ekstra Bladet står den svenske tidligere topnazist Kim Fredriksson frem og fortæller, at det var Marcel Schilf, der stod bag bombemordet i Søllerødgade.
Med link til Projekt Antifas dokumentarvideo om Bombemordet i Søllerødgade

Avis: Nazisten Marcel Schilf stod bag bombedrab i Søllerødgade i 1992
[Netavisen – links 27.04.13] nordjyske.dk
Det var den i 2001 afdøde dansk-tysk nazist Marcel Schilf , der var bagmanden til bombedrabet på en 29-årig venstreaktivist og familiefar, Henrik Christensen, 16. marts 1992. Det skriver Ekstra Bladet med en afhoppet svensk nazist som kilde. Schilf var en hovedmand i den ny nazibevægelse i Norden og Europa og en ledende person i terrorgruppen Blood & Honour.

Løkke løj: Statsministeriet kendte til statsløse
[Netavisen – links 27.04.13] DR
Statsministeriet kendte til afvisningen af statsløse palæstinensere et år før Integrationsministeriet lovliggjorde sin praksis.

Tvungen forberedelse giver skoler problemer
[Netavisen – links 27.04.13] avisen.dk
Når lærerne i fremtiden skal tilbringe hele arbejdsdagen på skolen, giver det store udfordringer i forhold til arbejdsforholdene.

Lærere i desperat protest: Det er ikke et indgreb - men et overgreb
[Netavisen – links 26.04.13] Politiken
De mange tusinde lærere er dukket op med bannere og flag for at protestere mod indholdet i regeringsindgrebet. Det er Danmarks Lærerforening, som har arrangeret demonstrationen i København samt lignende demonstrationer i Aarhus og Odense.

Misvækstplanen: 90 milliarder for 8.000 job
[Netavisen - links 26.04.13] dr.dk
I Finansministeriets egne beregninger af planen fremgår det, at den vil skabe 15.000 private arbejdspladser frem til 2020. Men samtidig vil planen betyde, at 7.000 offentlige arbejdspladser bliver sparet væk.

PLS: En sort dag for lærerne og landets folkeskoler
[Netavisen – links 26.04.13] PLS
Indgrebet fra regeringen er en forventet håndsrækning til kommunerne. Pædagogstuderendes Landssammenslutning ser ikke frem til at udkastet til en børnefjendsk skolereform nu skal forhandles. En reform der netop fjerner fokus fra børnenes leg og fritid, og i stedet er et forfejlet læringssyn uden inddragelse af de socialt udviklende kompetencer og dannelse.

Søvndal: Danmark kan sende FN styrker  til Mali
[Netavisen – links 26.04.13] Politiken
FN's Sikkerhedsråd har torsdag vedtaget en resolution, der baner vejen for at sende militære styrker til Mali. Det danske Hercules-fly og 40 mand er i dag i Mali på forlænget mandat

SF tæt på spærregrænsen
[Netavisen – links 26.04.13] Politiken
Tilbagegangen på 6,4 procentpoint svarer til 280.500 af de danskere, som benyttede deres stemmeret ved det seneste folketingsvalg. Socialdemokratiet, SF, de radikale og Enhedslisten taber samlet set 9,1 procentpoint, svarende til næsten 400.000 vælgere. ’Rød’ blok står nu til 72 mandater, den mindste opbakning til en siddende regering i nyere tid.

Bondo: Vi er blevet kørt over
[Netavisen - links 26.04.13] folkeskolen.dk
"Vi har fået et lovindgreb, der i uhørt grad tilgodeser KL's ønsker", lyder kommentaren fra formanden for Lærerforeningen, Anders Bondo Christensen. "Lærerne er blevet kørt over af parløbet mellem regeringen og KL".

FOA: Et fuldstændig ensidigt regeringsindgreb
[Netavisen – link 25.04.13] FOA
Regeringsindgrebet i lockouten er ensidigt. Det er uacceptabelt i forhold til lærerne. Og det efterlader en klart indtryk af aftalt spil, hvor resultaterne var givet på forhånd, mener FOA.

Ekspert: Regeringen kører lærerne over
[Netavisen – link 25.04.13] Berlingske
Indgrebet falder ud til arbejdsgivernes side. Kompensationen er relativt lille. Lærerne er blevet kørt over, vurderer arbejdsmarkedsforsker.

Regeringen afskaffer lærernes særlige arbejdstidsregler
[Netavisen – link 25.04.13] Politiken
Fakta: Her er hovedpunkterne i regeringens indgreb i lærerlockouten

Regeringen lavede 74 siders indgreb
[Netavisen – link 25.04.13] JP
Onsdag ville ingen tale om indgreb. Torsdag morgen ligger 74 sider klar.

Regeringen vil afskaffe lærernes arbejdstidsaftale med lockoutindgreb i dag
[Netavisen – link 25.04.13] JP
Regeringen præsenterer indgreb i lærerkonflikten kl. 10.00. Indgrebet bliver en hastelov, så skolerne kan komme i gang hurtigst muligt.

Aftale: Sidste del af 'vækstplan' er på plads
[Netavisen – link 25.04.13] DR
Gavebord til de rige - betalt af det store flertal ved besparelser på de kommujnale budgetter. Det er indholdet af anden del af cækstplanen.

Offentligt ansatte betaler for vækstplanen
[Netavisen - links 25.04.13] avisen.dk
Det koster penge at sænke selskabsskatten fra 25 til 22 procent, ligesom det heller ikke er gratis at give virksomhederne færre afgifter på energiområdet i den vækstplan, regeringen blev enige med Venstre, Liberal Alliance og De Konservative om onsdag aften. De penge skal blandt andet findes ved at regulere lønningerne til sygeplejersker, skolelærere og andre offentligt ansatte.

Vækstplan: Større forurening og CO2 udledning
[Netavisen - links 25.04.13] JP
Samlet set betyder aftalen, at virksomhederne allerede fra 2014 slipper 1,7 milliarder kroner billigere i energiafgifter.

Enhedslisten: Vi vælter ikke regeringen
[Netavisen - links 25.04.13] Politiken
Grønt lys til Helle, Magrethe, Annettet og Corydon: Enhedslisten freder dem.

Ombudsmand: Ufint spil i lærerforhandlinger
[Netavisen - links 25.04.13] Information
En forberedende arbejdsgruppe i Finansministeriet angående lærernes overenskomst har undladt at rapportere fra deres arbejde og har nægtet lærerne aktindsigt. Ombudsmanden finder hemmelighedskræmmeriet mistænkeligt

Konsulentfirma skulle få ændret ledige job til akutjob
[Netavisen - links 25.04.13] dr.dk
Almindelige jobs kaldes akutjobs for at overholde aftalen mellem DA, regeringen, KL og Danske Regioner, der lød på, at der skulle slås 12.500 akutjob op både i det offentlige og det private.


Offentlighedslov: Grænse for åbenhed: 25 timer

[Netavisen - links 25.04.13] JP
Det er en del af indholdet i forslaget til ny offentlighedslov, at myndighederne får lov til at afvise aktindsigt, hvis borgerens ansøgning vil tage mere end 25 timer at behandle

Region Hovedstaden: 20 millioner i fratrædelse til chefer der ikke fratræder
[Netavisen - links 25.04.13] Politiken
Siden 2009 har Region Hovedstaden med ansvaret for det københavnske sygehusvæsen udbetalt små 20 millioner til direktører, overlæger og chefsygeplejersker, der er enten er blevet forlænget, genansat eller fortsat i en tilsvarende stilling.

Folkeskolens skriftlige afgangsprøver flyttes
[Netavisen – link 24.04.13] Ministeriet for børn og undervisning
Børne- og undervisningsminister Christine Antorini har besluttet at flytte folkeskolens skriftlige prøver på grund af lockouten.

Svensk transportstrejke afblæst
[Netavisen – link 24.04.13] SVT (sv)
Efter blot en times strejke i dag (!) indgik de faglige ledere et kompromis med arbejdsgiverne i Sveriges transportsektor.

FOA: Vi vil være klar til slagsmålet om to år
[Netavisen - links 24.04.13] FOA
De offentlige fagforbund skal opruste kraftigt forud for næste overenskomstforhandling i 2015. FOA havde i dag op mod 1500 tillidsrepræsentanter samlet til stormøde i Odense, hvor der blev udtrykt varm støtte til lærerne.

Midttrafik forfølger kritikere
[Netavisen - links 24.04.13] FOA Århus
nden for tre måneder er otte fagligt aktive buskontrollører enten blevet bortvist eller indkaldt til tjenstlige samtaler hos Midttrafik. FOA Århus mener, at selskabet er gået amok og straffer kritikere af et dårligt arbejdsmiljø. Se rekonstruktion om påstået snyd ovenfor.

Internationale eksperter dumper ny dansk lov
[Netavisen - links 24.04.13] Politiken

Forslaget til ny dansk lov om offentlighed i forvaltningen er helt igennem utidssvarende og bør skrives om. Loven er uacceptabelt svag for et land, der ellers roser sig selv for at være et åbent demokrati Det konkluderer det internationalt anerkendte Centre for Law and Democracy i Halifax i Canada.

”Vi vidste, at folk ville dø på d’Angleterre”
[Netavisen - links 24.04.13] avisen.dk
Murersvende blev fyret, efter de flere gange havde insisteret på bedre sikkerhed under renovering af luksushotel. Nu anklager de storentreprenør for at gamble med medarbejdernes sikkerhed.

Akutjob hjælper ikke akutledige
[Netavisen - links 24.04.13] Ugebrevet A-4
For præcis et halvt år siden kaldte finansminister Bjarne Corydon den nye akutjob-ordning for en fuldt og dækkende løsning. Nu viser nye tal, at kun hvert syvende akutjob går til en langtidsledig. Det svarer til, at kun 3.330 akutjob er gået til de arbejdsløse.

Stor transportstrejke rammer Sverige i dag
[Netavisen - links 24.04.13] Politiken
Stridens kerne handler om transportarbejdernes lønninger. Arbejdsgiverne vurderer, at 70 til 80 procent af godstrafik på vejene i Sverige går i stå. Arbejdsgiverne har samtidigt varslet lockout fra i morgen af alle lastbilchauffører, som dermed står uden arbejde.

Se mere
Transportstrejke fra kl. 12
[Netavisen - links 24.04.13] Svenska Dagbladet (sv)

'Scandinavian Star': Efterforskere støtter ny kommission efter brand
[Netavisen - links 24.04.13] Politiken
Efter 23 år er det på tide, at mordbranden og ejerforholdene på ’Scandinavian Star’ bliver opklaret. Det mener norske overlevende og familiemedlemmer til de 159 døde og foreslår, at en uvildig skandinavisk kommission skal undersøge sagen til bunds.

Lockout: Kommunerne sparer 55 mio. lønkroner dagligt
[Netavisen - links 24.04.13] Politiken
KL’s lockout af lærerne koster hver dag staten 9,6 millioner, mens kommunerne sparer 81 millioner kr på lønninger og taber 25,5 millioner kr i skatteindtægt

Oplysninger ’forsvundet’ i ministerrapport om adoption
[Netavisen - links 24.04.13] dr.dk
Hverken ankestyrelsen eller socialministeren vil her til aften svare på, hvorfor de vigtige oplysninger om såkaldte mellemmænd, der blev fremlagt på et møde i Asella i Etiopien, ikke er kommet med i den fortrolige rapport, som socialministeren har fremlagt.

Landsby står sammen om børnene under lockouten
[Netavisen - links 24.04.13] TV2 Østjylland
I Havndal syd for Mariager Fjord, passer de forældre og bedsteforældre, der har tid skolebørnene. Byens hal er stillet til rådighed og forretninger i byen giver proviant. Lærerlockouten giver solidaritet og sammenhold på mange måder.

Forældre opfordrer til demonstrationer ved rådhusene onsdag
[Netavisen - links 23.04.13] Folkeskolen
En forældregruppe på facebook opfordrer andre med lockoutramte skolebørn til at demonstrere på deres lokale rådhus onsdag d. 24.

Se facebook
Forældre for et fair indgreb

Samlet presse går i clinch med Bødskov: Drop omstridte ændringer af offentlighedslov
[Netavisen - links 23.04.13] Politiken
En stor gruppe af dansk presses mest magtfulde folk forsøger nu at øge presset på justitsminister Morten Bødskov (S).

Ingen ligestilling: Ugifte på kontanthjælp mister 15.000 kroner
[Netavisen - links 23.04.13] avisen.dk
Mens gifte kan benytte hinandens skattefradrag, så kan ugifte ikke, og det koster på bundlinjen.

Corydon koster: Lønhop kan give spare-eksplosion på gymnasier
[Netavisen - links 23.04.13] avisen.dk
Corydon gennemtvang arbejdstidsaftale mod en lønstigning. 85% af gymnasielærerne stemte imod. Udsigten til at gymnasielærere skal have mere i løn sætter nu gang i en større sparerunde på gymnasierne.

Postnummer afgør aktivering
[Netavisen - links 23.04.13] A4
Løntilskud og virksomhedspraktik bruges vidt forskelligt på landets 94 jobcentre. I Morsø har tre gange så mange virksomheder som i Rudersdal haft ledige i en støtteordning. Professor dømmer kassetænkning og efterlyser en mere koordineret beskæftigelsesindsats. Det er der ingen grund til, mener kommunerne.

Vækstplan koster regeringen et løftebrud
[Netavisen - links 23.04.13] DR
Et kompromis om en vækstplan med blå blok, fik regeringen til at bryde sit løfte om forebyggelse af sundhed ved højere afgifter på øl og sodavand.

Regeringen aner ikke om vækstplanen giver job
[Netavisen - links 22.04.13] avisen.dk
Regeringen har svært ved at sætte tal på, hvor mange job vækstplanens første del vil skabe.

62.000 skyggeledige tælles ikke med
[Netavisen - links 22.04.13] AE
Der er i dag en stor gruppe på 62.000 arbejdsløse, som ikke regnes med i de officielle ledighedstal i Danmark.

Skolelederne: Lockouten kan betyde lavere karakterer
[Netavisen - links 22.04.13] Politiken
Manglende forberedelse og træning til eksamen på grund af lockout kan medføre ringere karakterer end ellers.

Regeringens bagland siger nej til den ny offentlighedslov
[Netavisen - links 22.04.13] Politiken
75 procent af de 157 lokalformænd i SD, R og SF, som har svaret, er imod regeringens forslag om at lukke for aktindsigt i korrespondance mellem ministerier og mellem et ministerium og en styrelse, når ministeren har eller vil få behov for rådgivning.

Løkke har længe varslet opgør med lærerne
[Netavisen - links 22.04.13] Politiken
Venstre er klar til at bære et indgreb igennem.

Danmarks nye kampfly
[Netavisen - links 22.04.13] Ingeniøren
Regeringen har sat indkøbsprocessen i gang. Skal nye kampfly bruges til overvågning, bombning eller nedkæmpning af andre kampfly – og mod hvem? Skal det ske sammen med droner? Den slags åbenlyse spørgsmål kan være ret afgørende for typevalget. Indtil videre har vi ikke set et svar,« siger Mikkel Vedby Rasmussen, professor og leder af Center for Militære Studier, Københavns Universitet. Men vi ved det bliver uhørt dyrt og at de skal bruges i agressionskrige ude i verden.

Enhedslistens ledelse konstruerer kattelem i forhold til finansloven
[Netavisen - links 22.04.13] Politiken
»Den endelige vurdering af, hvorvidt Enhedslisten skal stemme for en finanslov, vil herudover afhænge af en aktuel politisk og strategisk vurdering«, hedder det med henvisning til, om der bl.a. kan skabes »folkelig mobilisering«.

Dansk ngo mørklægger Taleban-angreb
[Netavisen - links 21.04.13] Information
Frygten for at skræmme medarbejderne og vanskeliggøre forhandlinger om frigivelse af gidsler får Danmarks største NGO i Afghanistan til at tie om både drab og kidnapninger – også over for deres egne ansatte. Transparency International finder DACAAR'spraksis betænkelig

Gymnasierektorer går imod Corydon
[Netavisen - links 20.04.13] dr.dk
Flere rektorer siger nej tak til at råde over gymnasielærernes arbejdstid. Det er imod finansminister Bjarne Corydons intention med en ny overenskomst.

Skærpet faglig kamp: FOA indkalder tillidsmandsmøde i Odense 24.april
[Netavisen - links 20.04.13] Modkraft
Først lærerne: For at være klar til at tage kampen op, har FOA indkaldt til landsdækkende møde for sine tillidsrepræsentanter på onsdag d. 24. april i Odense.

Vrede lærere: KL tilbageholder vores feriepenge
[Netavisen - links 20.04.13] Politiken
Tilbageholdelse af feriepenge er lige efter bogen, siger KL.

Nu skal lærerne låne penge til at leve for
[Netavisen - links 20.04.13] Politiken
Der tikker ingen løn for april måned ind på kontoen hos landets lockoutede lærere. I stedet kan lærerne fra i morgen og fem dage frem søge Danmarks Lærerforenings (DLF) konfliktkasse - også kaldet Særlig Fond - om et lån på 18.150 kroner til at klare april måneds udgifter. Det svarer nogenlunde til en nyuddannets løn efter skat.

Måling: Opbakning til Thorning sætter bundrekord
[Netavisen - links 20.04.13] DR
Tilslutningen til Socialdemokraterne er nu den laveste i 115 år. Og Thornings troværdighed rasler ned.

Bødskovs ’fortrolige rum’ findes i forvejen, viser aktindsigt
[Netavisen - links 20.04.13] Information
Justitsministeren kom i tv-programmet Deadline med et tænkt eksempel, der skulle vise nødvendigheden af, at en ny offentlighedslov etablerer et ’fortroligt rum’ til rådgivning af ministrene. Men en aktindsigt i Forsvarskommandoen viser, at embedsmændene godt kan finde et sådant rum i den gældende lov

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder