Netavisens nyhedslinks uge 08
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

Skiferboring i Danmark kan starte til april
[Netavisen - links 24.02.13] Ingeniøren
Den første efterforskningsboring efter skifergas på dansk grund nærmer sig

Arbejdskraft til sulteløn: Der skal arbejdes for kontanthjælpen
[Netavisen - links 23.02.13] avisen.dk
Jobklare kontanthjælpsmodtagere over 30 skal arbejde for kontanthjælpen, siger Mette Frederiksen.

Lærere væbner sig til lockout
[Netavisen - links 23.02.13] avisen.dk
Lærere ruster sig til krisekommunikation under en konflikt, hvor de bliver smidt ud af skolerne og udelukket fra skolernes intranet som en del af af konflikten med kommunerne og regeringen

OK for regionerne: Se hvor lidt sygeplejerskerne stiger i løn
[Netavisen - links 23.02.13] avisen.dk
Ny overenskomst giver ikke lønstigninger nok til at kunne følge med prisstigningerne de næste to år.

Mette Frederiksen vil svinge øksen over løntilskud i offentllige virksomheder
[Netavisen - links 23.02.13] avisen.dk
Det skal kun være muligt at komme seks måneder i løntilskud i offentlige virksomheder. Regeringen regner med at kunne spare 65 millioner kroner om året på ændringen.

Norge: Hundrede år siden kvinderne fik stemmeret
[Netavisen - links 23.02.13] revolusjon (no)
Kampen i Norge for stemmeret for kvinder var nøje knyttet sammen med kampen for demokrati, arbeiderklassens fremvækst og kampen for national selvstændighed. Mænd fik almen valgret i 1898, der skulle gå 18 år før det også gjaldt kvinder. (I Danmark først i 1915)

Klapjagten fortsætter: 57-årig sigtet for støtte til PKK
[Netavisen - links 23.02.13] Arbejderen
En herboende kurdisk mand er blevet sigtet for millionstøtte til den kurdiske befrielsesbevægelse PKK. Han er sigtet efter terrorlovens paragraf 114b, som også blev brugt i sagerne om PFLP og FARC.

FOA: Dagpengetabere skal hjælpes nu
[Netavisen - links 23.02.13] avisen.dk
369 medlemmer af FOA's a-kasse er nu røget ud af dagpengesystemet. Ubegribeligt, at politikerne ikke gør noget, siger Dennis Kristensen.

EU-dom kan ødelægge hele det danske SU-system
[Netavisen - links 23.02.13] Politiken
En EU-borger fra et andet land behøves ikke at have arbejdet mere end en måned i Danmark inden studiestart eller have haft et arbejde ved siden af studiet for ifølge dommen at kunne få SU. Årsagen er, at det gør dem til arbejdstagere i Danmark, hvorved de opfylder SU-kravene. Det betyder, at studerende fra andre EU-lande har ret til dansk SU

Professionshøjskolerne angriber SU-reformen
[Netavisen - links 22.02.13] dr.dk
Regeringens forslag til en SU-reform møder nu kraftig kritik fra de studerende på professionshøjskolerne - eksempelvis socialrådgiverstuderende.

DONG vil delvist privatiseres
[Netavisen - links 22.02.13] dr.dk
Selskabet vil forsøge at rejse mellem 10 og 15 milliarder kroner. Målet er, at pengene skal bruges til en forstærket indsats i jagten på nye olie og gas-felter og opbygning af flere havvindmøller.Den private kapital skal blandt andet komme fra pensionsselskaberne eller ved at gå på Børsen, og det vil betyde en delvis privatisering af statsjede selskab.
Se også Magtkamp om dansk energi Kommunistisk Politik 7, 2013 

500.000 har overbelånte huse
[Netavisen - links 22.02.13] EPN
Lovgivningen har åbnet op for massiv overbelåning og medfølgende betalingsproblemer for rigtig mange. Der er i alt 1,6 mio. private ejerboliger i Danmark, hvoraf 508.000 er overbelånte.

Lego: Massive investeringer i produktion, ingen danske arbejdspladser
[Netavisen - links 22.02.13] epn
Lego vil investere over 1 mia. kr. i nye produktionsfaciliteter, men de massive investeringer kommer ikke til at skabe arbejdspladser på dansk grund. I stedet vil Lego bygge nye fabrikker i Østeuropa og Asien. Lego giver et klart eksempel på, at gode tider og overskud for arbejdsgiveren ikke nødvendigvis omsættes i hjemlige arbejdspladser.

EU-dom udfordrer SU-systemet
[Netavisen - links 22.02.13] dr.dk
Kan en studerende fra et andet EU-land få ret til SU i Danmark, hvis han arbejder ved siden af studierne? Ja, lyder svaret i dag fra EU-Domstolen, og det har udløst panderynker i SU-systemet.

Liberal Alliance vil indføre kontanthjælpslån
[Netavisen - links 22.02.13] Information
Hvis det står til Liberal Alliance, skal kontanthjælpen sættes ned til 7000 kroner om måneden. Har man brug for mere, må man låne - ligesom i SU-systemet, lyder det i et udspil til en kontanthjælpsreform fra partiet ifølge Jyllands-Posten.

Modersmål vigtigt for at lære noget
[Netavisen - links 22.02.13] avisen.dk
Mangel på undervisning på modersmål forhindrer millioner i at få uddannelse. I Danmark vil skoler gerne men konservative politikere ikke.

Københavns vækst overgår stenrige Schweiz
[Netavisen - links 22.02.13] EPN
Indbyggerne i København er nu mere end dobbelt så rige som befolkningen i store dele af Danmark, viser nye tal fra Danmarks Statistik, som har delt det danske bruttonationalprodukt (BNP) op på landsdele, skriver Berlingske.

Konsekvenserne af at droppe lastbilafgifter
[Netavisen - links 22.02.13] Altinget
Regeringen har droppet planerne om at indføre lastbilafgifter for 2,8 milliarder kroner. Det har en række konsekvenser. Læs om dem her.

Sverige: Pensionsalder skal hæves til 69
[Netavisen - links 21.02.13] DR
Sverige arbejder på vej til at ændre pensionsvilkårene, så folk kan blive på arbejdsmarkedet i to år mere. Pensionsalderen hæves fra 67 til 69 år, og den statslige alderspension vil først blive udbetalt ved 63 år og ikke som i dag ved 61 år.

Alt ved det gamle i norsk PET
[Netavisen - links 21.02.13] Revolusjon (no)
Dagen etter at PST har fremlagt sin årlige trusselsvurdering, hvor overvågerne gentager deres mantra om et ikke-eksisterende 'venstre-ekstremistisk trusselsbilled', vises en dokumentar på NRK, som afslører at sikkerhedsorganene fortsætter den politiske overvågning ag venstrekræfterne og ignorerer truslen fra fascistiske og højreekstreme miljøer.

Danmark overså i fem år grønlandsk ønske om ikke-spredningsaftale
[Netavisen - links 21.02.13] Ingeniøren
Energiminister Martin Lidegaard indrømmer nu, at det var en 'beklagelig' fejl, at Danmark hele fem gange har ignoreret påmindelser fra IAEA om at tiltræde ikke-spredningsaftalen for Grønland.

Siumut-formand vil ud af rigsfællesskabet
[Netavisen - links 21.02.13] Sermitsiaq
Hvis det står til Siumut-formand Aleqa Hammond, skal Grønland melde sig helt ud af rigsfællesskabet

Sundhedskartel: Sammenbrud i OK-forhandlinger
[Netavisen - links 21.02.13] Dansk Sygeplejeråd
Onsdagens forhandlinger med regionerne førte ikke til gennembrud eller delaftaler frem mod OK13. Forhandlingerne strandede på spørgsmålet om tillidsvalgte til lederne, og nu skal Sundhedskartellet ud i nye forhandlinger på det specifikke område.

Gymnasielærere opgav arbejdstidsregler for mere i løn: Tages fra andre statsansatte
[Netavisen - links 21.02.13] avisen.dk
Det bliver de cirka 180.000 øvrige statsansatte, der betaler regningen for, at gymnasielærerne får mere i løn for at opgive deres arbejdstidsregler

Køen til fleksjob vokser og vokser
[Netavisen - links 21.02.13] Fagbladet3F
Næsten 30.000 danskere med nedsat arbejdsevne står nu i kø til et fleksjob. Hverken kommuner eller virksomheder kan følge med efterspørgslen, siger ekspert

Overbelagte sygehuse landet over
[Netavisen - links 21.02.13] JP
Hver tredje medicinske afdeling havde for mange patienter i fjor, viser en rundspørge. Patienter, læger og sygeplejersker har fået nok og kræver et indgreb.

Frederiksens kontanthjælpsnedkæringer kan knække de svage
[Netavisen - links 20.02.13] avisen.dK
Større krav til de svageste kontanthjælpsmodtagere bliver dyrt og risikerer at knække dem, advarer forsker.

Forældre kæmper mod folkeskolereformen på facebook
[Netavisen - links 20.02.13] Folkeskolen
Facebookgruppen ”Forældre imod den nye folkeskolereform” har på under en måned fået næsten 1700 medlemmer. Gruppen skal samle forældre til meningsudveksling og diskussion og vise omverdenen, at ikke alle forældre er enige med politikerne.
Link til Facebook-gruppen her

Hvordan de allerrigeste er blevet endnu rigere: Svensk dokumentar om lønsænkerne
[Netavisen - links 20.02.13] svt (sv)
Ikke i 100 år har svenske lønmodtagere fået betalt så lidt for hvad de faktisk producerer. Bevidste politiske beslutninger i de sidste 30 år har medført, at de rige bliver stadig rigere og at den brede almenhed ikke bliver tilladt at øge levestandard i samme takt som tidligere generationer. Det viser en ny dokumentar på svensk TV.

Reaktionær LO-top vil sænke arveafgiften og skære i SU'en for at forgylde virksomhederne
[Netavisen - links 20.02.13] Politiken
Den reaktionære, nyliberale og helt igennem borgerlige LO-top finder på skatte- og afgiftslettelser til virksomhedernee også på bekostning af tilkæpmpede velfærdsgoder.

Døende brandmænd får nej til erstatning
[Netavisen - links 20.02.13] avisen.dK
91 brandmænd fra hele landet har anmeldt kræft som arbejdsskade efter Avisen.dks artikler om overdødelighed blandt brandmænd. Nu har de to første fået svar, og svaret er nej.

Over-Klasssedomstolen: Højesteret frifinder regeringen for brud på grundloven
[Netavisen - links 20.02.13] Information
Det var i orden at godkende Lissabon-traktaten uden folkeafstemning, mener den danske Højesteret, der i afgørende spørgsmål ikke går imod en siddende regering eller staten. Højesteret er ikke bare en klassedomstool, men en over-klassedomstol i enhver betydning. Dommen var enstemmeig.
Med link til dommen nederst i artiklen

Studerende varsler stor demonstration mod SU-udspil 28. februar
[Netavisen - links 19.02.13] Politiken
De studerende går nu på barrikaderne og indkalder til demonstration imod regeringens SU-reform. Det kommer til at foregå den 28. februar i København

Søvndal og danske jihadister side om side mod Assad i Syrien
[Netavisen - links 19.02.13] Politiken
Slimane Hadj Abderrahmane er blot én af de danskere, der angiveligt har kæmpet mod Assads tropper i Syrien. Det er nemlig nemt for danske krigere at komme ind i Syrien og bekrige Assad. Det fortæller den dansk-afghanske journalist Nagieb Khaja.

Udlandet: Danmark bedste sted at drive virksomhed
[Netavisen - links 19.02.13] dr.dk
For både tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen og regeringen ønsker at frede de danske virksomheder og give dem bedre betingelser for vækst, hylder udlandet Danmark som et af de bedste lande at drive en virksomhed i verden.

Ny rekord: Flere rige danskere under krisen
[Netavisen - links 19.02.13] Fagbladet 3F
Fra 2008 til 2011 er der kommet 15 procent flere danskere i den eksklusive gruppe, der har en indtægt over en million kroner om året. Det afslører de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Venstre støtter regeringens SU-forslag
[Netavisen - links 19.02.13] dr.dk
Venstre glæder sig over, at Morten Østergård nu ikke længere mener SU’en er en kanon succes der ikke skal beskæres

Studerende  møder Morten Østergaard
[Netavisen - links 19.02.13] Information
Bevæbnet med røvermasker og skilte med budskaber som »generationstyveri« og »du lovede« har en gruppe studerende taget opstilling for at modtage uddannelsesminister Morten Østergaard (R), der denne eftermiddag indleder en landsdækkende turné rundt på landets universiteter for at debattere regeringens planlagte SU-reform.
og
SU-reform imorgen Arbejderen

Norge: Venstrefløjspolitiker afsløret som PET-agent
[Netavisen - links 19.02.13] Politiken
Den norske venstrefløjsaktivist Christian Høibø, står nu frem som agent for Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) - den norske udgave af danske PET.  »Han har været en person, der har givet os oplysninger, og som har været vigtig for os. Ikke mindst i forbindelse med store demonstrationer«, siger operativ chef i PST, Tore Risberget.

Danskerne mister penge på deres opsparing
[Netavisen - links 19.02.13] dr.dk
Opsparingen i bankerne er rekordstor - men det er et dårligt sted at spare op.

Så stor er forskellen på rige og fattige pensionisters indtægter
[Netavisen - links 19.02.13] Politiken
Går det dig godt i arbejdslivet, kan du også se frem til at få en behagelig og økonomisk ubekymret tilværelse som pensionist.
Det viser nye beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der dokumenterer, at der er meget betydelige forskelle på, hvor mange penge landets 989.000 folkepensionister har at leve for.

Dødsliste for brandmænd vokser
[Netavisen - links 19.02.13] Avisen.dk
"Folk plejer at sige, at der skal lig på bordet, før politikerne gør noget. Her er der 130 lig på bordet," konstaterer Tommy Kjær, der er næstformand i Brandfolkenes Organisation (BO).

Sverige: Arbejdsløse tvinges på bistandshjælp
[Netavisen - links 18.02.13] SVT (sv)
Antallet af arbejdsløse uden dagpenge er øget med 88 % siden 2010. Over 60.000 er røget udenfor dagpengesystemet og må leve af bistand eller forsørges af familien.

Til sommer mister tusindvis af ledige dagpengene
[Netavisen - links 18.02.13] Politiken
Til sommer løber de særlige ordninger for dem, der står til at miste dagpengene, ud. Men hen over sommeren og i efterårsmånederne vil der formentlig fortsat være op mod 2.000 arbejdsløse om måneden, som mister dagpengene, fordi deres toårige dagpengeperiode er slut.

Fagbevægelse støtter afgiftslettelser for erhvervslivet
[Netavisen - links 18.02.13] Ugebrevet A-4
Der er opbakning fra fagbevægelsen til kravet fra erhvervslivet om at sænke skatter og afgifter til et niveau, hvor virksomhederne kan konkurrere med udlandet.

De fattige bliver sygere og sygere
[Netavisen - links 18.02.13] dr.dk
Stærkt stigende ulighed i sundhed er en bombe under velfærdsstaten.

Fattigdom fanger danske unge i hjemløshed
[Netavisen - links 18.02.13] dr.dk
Den såkaldte unge-ydelse får en del af skylden for, at mange unge hjemløse ikke kan få tag over hovedet.

Løkkes krav til regeringen
[Netavisen - links 18.02.13] Avisen.dk
Venstres formand Lars Løkke vil stoppe stigninger i skatter og afgifter for virksomheder indtil næste valg.

Regler for PCB-udledning fra skrotpladser slækkes
[Netavisen - links 18.02.13] P4 Østjylland
En række naboer til en skrot-plads i Grenaa klager over gener fra det nærliggende anlæg. Der er både støj, støv og nu også PCB-udledning. Som potentielt kan udgøre en sundhedsrisiko. Regler for PCB-udledning fra skrotpladser slækkes nemlig markant, hvis Miljøstyrelsens nye retningslinjer gennemføres.

Sygeplejersker raser over regionernes OK-offensiv
[Netavisen - links 18.02.13] Arbejderen
De lyder jo som de rene fabriksejere!

Drama om lærernes arbejdstid venter
[Netavisen - links 18.02.13] epn.dk
Konflikt eller forlig. Det er de to muligheder der er, når Danmarks Lærerforening senere på måneden tager hul på forhandlinger med KL om en ny aftale om arbejdstid. Og det er her, det store drama kan ligge

Enhedslisten sætter holdet til valgkamp
[Netavisen - links 18.02.13] Information
Liste Ø kan få brug for Søren Søndergaard og Pelle Dragsted før de regner med det

Ny lukkelov forværrer de unges arbejdsforhold
[Netavisen - links 18.02.13] Politiken
Arbejdstidsbeskyttelsen i den gamle lukkelov er afskaffet. Det ødelægger det sociale liv, siger forsker.

Jyder udsender ledige ældre på ståknallert
[Netavisen - links 18.02.13] avisen.dk
Hjørring og andre udkantskommuner skal opfinde mange nye job til ældre langtidsledige, der får ret til seniorjob

Arbejdsløse: Vi skal ikke til at opfinde ligegyldige jo til ældre
[Netavisen - links 18.02.13] Politiken
Det er ikke nogen særlig god idé at opfinde job blot for at beskæftige ældre, mener Peder Bæk, der er talsmand for foreningen Behandl os ordentligt, der taler de arbejdsløses sag.

Aktionærer scorer kassen
[Netavisen - links 18.02.13] Fagligt Ansvar
Mere end 41 milliarder. kr. bliver snart udbetalt fra de største danske selskaber, der har aflagt regnskab indtil videre i år

Forsker om overenskomst: De ansatte bliver fattigere
[Netavisen - links 17.02.13] Politiken
Det er »historisk«, når overenskomsterne for anden gang i træk giver reallønstab for lønmodtagerne.

500.000 kommunalt ansatte får ny overenskomst
[Netavisen - links 17.02.13] Politiken
Lønnen kommer til at stige 1,97 procent over to år. Derudover lægges 0,25 procent ud til decentrale forhandlinger.

Erhvervslivet gør politisk comeback
[Netavisen - links 17.02.13] Berlingske
I arbejdsgiverkredse mødes regeringens generelle politik med afdæmpet ros. I begyndelsen af regeringsperioden lod SRSF-partierne en række erhvervsafgifter stige for et større milliardbeløb, men er senere kommet ind på en mere erhvervsvenlig kurs. Arbejdsgiverne har respekt for, at regeringstoppen holder fast i den nye kurs trods kritik fra blandt andet baglandet i S og SF og dele af fagbevægelsen.

Tidligere ukrainsk krigsminister har fået asyl i Danmark
[Netavisen - links 17.02.13] Jyllandsposten
Valerij Ivasjtjenko, Ukraines tidligere forsvarsminister, har fået politisk asyl i Danmark.

Udsigt til brandbeskatning af pensionister
[Netavisen - links 17.02.13] Berlingske
Enlige pensionister kan se frem til en solid beskatning, når de sociale ydelser i stigende grad trækkes fra pensionen.

Socialchefer: Giv dem en kost
[Netavisen - links 17.02.13] Jyllandsposten
Tidligere tiders mere enkle job er enten forsvundet eller taget af østeuropæere, og formanden for socialcheferne, Ole Pass, opfordrer til, at man genopfinder nogle af de simple job.

Sverige: Kolort i hamburgerbøffer
[Netavisen - links 17.02.13] metroXpress
Tonsvis af hamburgerbøffer tilbagekaldes efter at de svenske myndigheder har fundet potentielt livsfarlige bakterier fra ko-lort i bøfferne.

KL siger nej - FOA siger ja: Tvivl om kommunal overenskomstaftale
[Netavisen - links 16.02.13] Politiken
Sent i nat bekendtgjorde FOA, at de kommunalt ansatte har indgået en lønaftale. KL nægter.

FOA: Magert forlig for kommunalt ansatte
[Netavisen - links 16.02.13] FOA
De kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab KTO og kommunerne indgår her til morgen forlig om de generelle emner ved de igangværende overenskomstforhandlinger. Forliget betyder lønstigninger på 1,97 procent over de næste to år.

Bagland: Arbejdsløse skal skabe vækst
[Netavisen - links 16.02.13] Modkraft
Regeringen planlægger en »vækstpakke«, som indeholder økonomisk reformer, der skal forbedre vilkårene for erhvervslivet. Baglandet vil hellere have en bedre dagpengeordning.

Kriseløn: 184.000 i staten får råd til mindre
[Netavisen - links 16.02.13] avisen.dk
De ansatte i staten mister 790 kroner i købekraft de næste to år. Ganske små lønstigninger truer også de 670.000 ansatte i kommuner og regioner

Grønlænderne: Det er os der bestemmer
[Netavisen - links 16.02.13] P1 Dokumentar
- Det er vigtigt at understrege, at ved indførelsen af selvstyret var det grønlænderne, som overtog ejerskabet af råstofferne. Det er grønlænderne, der selv regulerer lovgivningen, giver tilladelser og finder ud af hvilke råstoffer, der må udvindes. Det er os der bestemmer. Det siger Grønlands selvstyreformand og formand for regeringspartiet IA, Kuupik Kleist.

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder