Netavisens nyhedslinks uge 06
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

Kontrol med PET: "En farce" og "en narresut"
[Netavisen - links 10.02.13] Arbejderen
PET skal fremover - fuldt lovligt - kunne registrere ledende medlemmer af politiske organisationer - selvom det eneste man har på dem er at de aktive - også selvom man ikke har kriminelle mistanker.

Presset formand: Vi var blevet lockoutet
[Netavisen - links 10.02.13] avisen.dk
Det var gået endnu værre, hvis ikke Gymnasieskolernes Lærerforening havde indgået fællesaftale, mener formand.

Nye beviser på bordet i Vejlegården-sag
[Netavisen - links 10.02.13] avisen.dk
Restauratør Amin Skov er stadig sigtet for at sætte ild til Vejlegården. Politiet på vej med nye beviser i sagen.

Hold øje med Udbetaling Danmark fra 1. marts
[Netavisen - links 9.02.13] Berlingske
Den selvejende institution Udbetaling Danmark overtager 1. marts udbetalingen af boligstøtte og folke- og førtidspension, og dermed kommer op på en samlet udbetaling af sociale ydelser på 180 mia. kr. til sammenlagt to millioner danskere. I den forbindelse får Udbetaling Danmark adgang til en række registre og begynder samtidig en omfattende samkøring af modtagernes personlige oplysninger, som skal afsløre uregelmæssigheder i borgernes forhold, der kan indikere socialt bedrageri eller forkert sagsbehandling.

Reallønsfald: Ny overenskomst til knap 20.000 grønne folk
[Netavisen - links 9.02.13] avisen.dk
Op mod 20.000 gartnere, skovarbejdere og landbrugsassistenter har fået ny overenskomst. Det står klart, efter at 3F og arbejdsgiverforeningen GLS-A natten mellem fredag og lørdag indgik en aftale.

Reallønsfald til de statsansatte
[Netavisen - links 9.02.13] avisen.dk
De statsligt ansatte får et generelt reallønsfald i en ny overenskomst, gældende for 180.000 lærere, politifolk og andre statsansatte. Det første år er der 0,0 pct. lønstigning.

Protest mod antimuslimer på Israels Plads 23. februar
[Netavisen - links 9.02.13] Modkraft
Lørdag den 23. februar afholder den stærkt højreorienterede organisation Stop Islamiseringen Af Danmark (SIAD) en demonstration på Israels Plads, der ligger nær Nørreport Station i stedet for en varslet march gennem Nørrebro. Antifascister indkalder til moddemonstration.

Pirate Bay-film lægges gratis ud på nettet
[Netavisen - links 9.02.13] Information
En ny dokumentarfilm følger retssagen mod de tre grundlæggere af fildeling-platformen Pirate Bay. Information mødte filmens instruktør, Simon Klose, på Berlinalen

Svineslagteriet Jutland Meat konkurs
[Netavisen - links 9.02.13] epn
Svineslagteriet Jutland Meat i Struer er gået konkurs, og de 230 ansatte er sendt hjem.

Pet-chef: Revolutionær virksomhed var nok til registrering
[Netavisen - links 8.02.13] Arbejderen
PET satte lighedstegn mellem den revolutionære venstrefløj og ulovlig politisk virksomhed og fortsatte derfor med at registrere politisk aktive på den yderste venstrefløj under den kolde krig, fortæller tidligere PET-chef Ole Stig Andersen.

Større dansk indflydelse på brug af Grønlands råstoffer?
[Netavisen - links 8.02.13] Sermitsiaq
Hvis Grønland en dag er klar til at sælge uran eller sjældne jordarter, bør et uafhængigt organ afgøre, om køberen er den rette. Det mener Niels Wang, kontreadmiral og chef for Forsvarsakademiet, den førende danske forskningsinstitution på forsvarsområdet og tænketank for det danske militær.

Aftale: Gymnasielærer skal undervise mere
[Netavisen - links 8.02.13] avisen.dk
Fremover skal lærerne på de danske gymnasier til at undervise mere.
Finansminister Bjarne Corydon (S) er fredag nået til enighed med Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) og AC om nye overenskomster på statens område.

Kræftlæge: Nye regler diskriminerer syge
[Netavisen - links 8.02.13] avisen.dk
Ny lov om syge- dagpenge: De syge, hvis diagnose ikke er på Mette Frederiksens liste, får kun ret til en ydelse, der er 7000 kroner lavere.

Dårligt stillede unge får sværere ved at tage en uddannelse
[Netavisen - links 8.02.13] Politiken
Det er vigtigt at understrege, at det er et politisk valg, regeringen har truffet. Der er ikke nogen grund til at skære i SU'en. Samfundsøkonomisk vil det virke uansvarligt og give et lavere uddannelsesniveau i Danmark og dermed også et fattigere Danmark

Internetovervågning er ubrugelig
[Netavisen - links 8.02.13] Information
En omfattende overvågning af vores brug af tele- og internetkommunikation blev indført med ’Terrorpakke II ’ for 5 år siden. Nu erkender Justitsministeriet, at systemet er ubrugeligt for dem. Alligevel har ministeriet netop fremsat et lovforslag, der skal udskyde en planlagt revision af de danske logningsregler i yderligere to år.

Forslag fra Trængselskommissionen

[Netavisen - links 8.02.13] Ingeniøren
Trængselskommissionen, der er født i kølvandet på den skrottede betalingsring i København, har brugt godt et år på at lave et idékatalog.

Hedegaard-sag: Politiet har alligevel ikke billeder af det falske postbud
[Netavisen - links 8.02.13] DR
Politiet har alligevel ikke videobilleder af gerningsmanden til drabsforsøget Lars Hedegaard. Det kom frem torsdag aften.

Jobcentre tvivler på uddannelsesordning
[Netavisen - links 8.02.13] dr.dk
Den skulle være den motor, der skubbede ledige tilbage på arbejdsmarkedet, når deres ret til dagpenge udløb som følge af dagpengereformen. Men den såkaldte uddannelsesordning, som regeringen og Enhedslisten vedtog som led i finanslovsaftalen for 2013, vækker ikke begejstring på landets jobcentre.

5270 har mistet dagpengeretten på en måned
[Netavisen - links 7.02.13] DR
SRSF-regeringen og de borgerliges svinestreg har på kun en enkelt måned kastet mere end 5000 ned i den sociale massegrav. Mange fleree følger efter.

Danske Bank tjente milliarder i 2012
[Netavisen - links 7.02.13] Information
Danske Bank kom ud af 2012 med et overskud på 8,6 milliarder kroner før skat. Efter skat blev resultatet 4,7 milliarder kroner, oplyser banken. Det er hele tre milliarder bedre end året før.

Enhedslisten 'socialistiske revolutionære'
[Netavisen - links 7.02.13] avisen.dk
Enhedslisten sætter for første gang ord på, hvad der skal ske med partiets principprogram med dets mange ord om revolutionen, herskende klasser og forsøget på at "erstatte centrale dele af statsapparatet med nye folkemagtsorganer".

OK2013: Kurs mod at knuse den offentlige sektor
[Netavisen - links 7.02.13] Arbejderen
Det er en helt særlig overenskomstforhandling de offentlige står i lige nu. Arbejdsgiverne har lagt op til at fjerne en række af de ansattes grundlæggende rettigheder. Vejen skal banes for nye nedskæringsrunder.

Østarbejdere hænger fast i danske job
[Netavisen - links 7.02.13] avisen.dk
Krisen er ikke gået ud over de mange østeuropæere, der arbejder i Danmark. De er god arbejdskraft, lyder det.

Frit fald: Efteruddannelse styrtdykker
[Netavisen - links 7.02.13] avisen.dk
Antallet af faglærte håndværkere i efteruddannelse er styrtdykket, viser nye tal. Først når arbejdsløsheden rammer, søger de efteruddannelse.

Præster fredes fra fyring trods kirkelukninger
[Netavisen - links 7.02.13] avisen.dk
Det ser ud som om, at de københavnske præster kan beholde jobbet. Fremtiden ser anderledes usikker ud for kirkefunktionærerne.

14 danske familier mistede deres hjem hver dag i januar
[Netavisen - links 6.02.13] dr.dk
Enfamiliehuse er klart hårdest ramt af tvangsauktioner, fulgt af ejerlejligheder og landbrugsejendomme. Det er især gået hårdt ud over familier i Region Sjælland med Region Hovedstaden på andenpladsen.

Blokade mod kommunalt kraftvarmeanlæg
[Netavisen - links 6.02.13] Modkraft
Underbetaling af udenlandske arbejdere har fået 150 blokadevagter til onsdag at spærre indgangen til kommunalt milliardprojekt i Roskilde. Vi bliver ved, til der er en overenskomst på plads, lyder meldingen fra 3F.

Attentat på Lars Hedegaard: En gave til højrefløjen
[Netavisen - links 6.02.13] Modkraft
Der blev i går udført et skudattentat på formanden for det stærkt højreorienterede Trykkefrihedsselskabet.

Lego fyrer 380 ansatte i Danmark
[Netavisen - links 6.02.13] Information
Den danske legetøjsgigant Lego lukker en del af sin produktion i Danmark. Fremover vil der ikke længere blive dekoreret legoklodser eller pakket legoæsker i Billund.

Australsk firma klar til at bryde sjældne jordarter i Grønland
[Netavisen - links 6.02.13] Ingeniøren
Brydningen af de sjældne jordartsmetaller feldspat og eudialyt skal angiveligt ske uden at de får følgeskab af uran og med grønlands arbejdskraft

Antallet af bistandsmodtagere følger konjunkturerne
[Netavisen - links 6.02.13] avisen.dk
Antallet af kontanthjælpsmodtagere har alt at gøre med konjunkturerne i dansk økonomi – det vil sige vækst og antallet af job – og meget lidt at gøre med størrelsen i de sociale ydelser.

Gældsplagede studerende skal have bedre rådgivning
[Netavisen - links 6.02.13] Information
Stigende huspriser og højere arbejdsløshed har betydet, at flere nyuddannede har svært ved at betale deres SU-gæld tilbage. Studerende bør have bedre rådgivning, mener politikere og studenterorganisation

Privathospitaler dumper på kvaliteten
[Netavisen - links 6.02.13] Ugebrevet A-4
Det halter med kvalitten på flere privathospitaler. Trods usikker håndtering af medicin får privathospitalerne fortsat patienter fra det offentlige.

Birthe Rønn går som ordfører i vrede over Grønland
[Netavisen - links 6.02.13] Politiken
I sidste uge erkendte tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen, at den daværende VK-regering havde sovet i timen. »Vi er konfronteret med en meget radikal ændring i Grønland«, sagde Hjort. Den udlægning modsiger Birthe Rønn Hornbech imidlertid.

Regeringen fastholder stramninger af sygedagpenge
[Netavisen - links 6.02.13] Altinget
Regeringen afviser at skrotte de stramninger på sygedagpengene, som VK-regeringen vedtog med DF i 2010.

DA-tal om ledige stærkt misvisende
[Netavisen - links 05.02.2013] avisen.dk
Dansk Arbejdsgiverforening bruger misvisende tal, når de siger, at den danske kontanthjælp er langt højere end i Sverige. Det siger en forsker i nordisk velfærd.

FAKTA: Så meget får du på kontanthjælp
[Netavisen - links 05.02.2013] avisen.dk
Det er taksterne herunder, som politikerne snart skal forhandle om. Forhandlingerne skal resultere i en kontanthjælpsreform, der skal være med til at finansiere regeringens varslede jobskabelsespakke. Tjek, hvad du ville få her.

Profithamstring: Novo får skattesmæk på 3,6 milliarder kroner
[Netavisen - links 05.02.2013] Politiken
Medicinalkoncernen taber opgør om milliarder med skattevæsnet.

Kommunernes klapjagt på 'socialt bedrageri' begrænses
[Netavisen - links 05.02.2013] DR
Landets kommuner får fremover vanskeligere ved at undersøge mistanker om socialt bedrageri. Ændringen skyldes fire nye princip-afgørelser i Ankestyrelsen, der slår fast, at spredte observationer for eksempel om hjælp til indkøb eller lån af bil ikke er nok til, at en kommune kan indlede en undersøgelse om socialt bedrageri.

Århus: Protest mod SU-forringelser
[Netavisen - links 05.02.2013] TV2 Østjylland
De studerende ved Aarhus Universitet er dybt utilfredse og protesterer mod forringelser i SU. I lørdags meldte landets universitets rektorer ud, at de ønsker at skære i SU for studerende, der bliver forsinkede i deres studier. Det chokerer Studenterrådet ved Aarhus Universitet.

Studerende: SU-nedskæring er som at tisse i bukserne i snestorm
[Netavisen - links 05.02.2013] Politiken
Uddannelsesminister Morten Østergaards SU-planer gør studerendes formand nervøs.

Østergaard advarer studerende: Vi vil reformere SU'en
[Netavisen – link 04.02.13] Information
Tiden er ikke inde til at kræve mere, siger uddannelsesminister Morten Østergaard om reform af SU-systemet.

"Kongens drenge" myrdede Palme
[Netavisen – link 04.02.13] Aftonbladet (sv)
Et tidligere medlem af indsatsstyrken i Stockholms politi i 80'erne beretter nu åbent om et daværende fascistisk netværk i politiledelsen med bånd til militæret, som nærede et indædt had til den socialdemokratiske statsminister. Efterforskningen af mordet på Olof Palme var kun på skrømt, siger han.

Naziorganisation knyttes til Palme-mordet
[Netavisen – link 04.02.13] Proletæren (sv)
USA oprettede i tiden efter anden verdenskrig et hemmeligt netværk af fascistiske grupper i Europa under kodenavnet Stay Behind, bl.a. med notoriske nazister som ledende kadrer. Meget tyder på, at en af Stay Behind-grupperne fik fodfæste i Stockholms politi op til mordet på Olof Palme.

4500 har mistet dagpengene
[Netavisen – link 04.02.13] Arbejderen
I årets første måned har cirka 4500 personer mistet retten til dagpenge som konsekvens af, at dagpengeperioden er skåret ned fra fire til to år.

Endnu en privatisering slår fejl – Elite opsiger kontrakt
[Netavisen – links 4.02.13] Fagbladet 3F
Rengøringen var simpelthen for dårlig. Derfor opsagde servicevirksomheden Elite Miljø for nylig kontrakten med Sorø Kommune. Det skete mere end to år før, kontrakten egentlig udløb.

Frivillige overtager velfærdsopgaver i kommunerne
[Netavisen –4.02.13 links] dr.dk
Som en af grundene til, hvorfor de bruger frivillige, siger 68 procent af kommunerne, at de bruger frivillige for at kunne give borgerne en service, kommunen ellers ikke ville være i stand til at tilbyde.

Waterfronts netværk - og hovedpersonerne i sagen
[Netavisen –4.02.13 links] dr.dk
Flere af de ansatte er tidligere toppolitikere. Ligesom flere nuværende politikere har en fortid på Waterfront.

Hjemløse: Boykot Danske Bank
[Netavisen – links 4.02.13 ] Modkraft
Nye dyre gebyrer får hjemløseavisen Hus Forbi til at droppe Danske Bank. Vi opfordrer alle andre til at gøre det samme, siger avisens bestyrelsesformand. 

Jobcentre: Skær i kontanthjælpen til unge
[Netavisen – links 3.02.13] avisen.dk
Hvis man er ung, ufaglært og ikke går på arbejde, så skal det koste.
Det mener mere end otte ud af ti jobcenterchefer.

OK13: Reallønnen er det vigtigste
[Netavisen – links 3.02.13] FOA
Ny undersøgelse blandt FOAs medlemmer efterlader ingen tvivl: Top-kravet er fastholdelse af reallønnen.

Mjølnerparken: Udskældt formand trækker sig
[Netavisen – links 3.02.13] Modkraft
Udsigten til et mistillidsvotum fra beboerne fik i denne uge beboerformand i Mjølnerparken, Mohammed Aslam, til at trække sig. Boligselskabet Lejerbo er begejstret.

Støtte udskudt: Lokalradioer risikerer lukning
[Netavisen – links 2.02.13] DR
Over 200 lokale radioer, der ikke sender reklamer, skulle have modtaget mellem 32.075 kroner og 96. 225 kroner i støtte fra Kulturstyrelsen i år. Halvdelen af pengene skulle være udbetalt i januar. Men de lokale radioer har ikke modtaget pengene, så nu frygter de at skulle lukke.

Inkassofirma nægter at inddrive gæld fra sms-lån
[Netavisen – links 2.02.13] Information
Web- og sms-lån har været i voldsom vækst siden 2008. Politikerne har ikke villet gribe ind over for lånene, men Danmarks største inkassofirma afviser at inddrive gælden

Liberale bagmænd "fandt på" Vejlegårdssagen
[Netavisen - links 02.02.2013] epn
Kendte erhvervsfolk og politikere stod klar i kulissen, allerede inden sagen eksploderede, lyder det fra det nye forlag og magasin, Zetland.

Sverige: Telias bestyrelse og direktør går af efter skandale
[Netavisen - links 02.02.2013] Politiken
Efter en af de værste skandaler i svensk erhvervsliv i årevis, er bestyrelsen for den svenske telefongigant Telia blev smidt på porten og den øverste direktør, Lars Nyberg, trådt tilbage.

Waterfront: Tidligere minister var muldvarp
[Netavisen - links 02.02.2013] DR
En tidligere minister skaffede gennem pr-bureauet Waterfront i al hemmelighed oplysninger til DSB om regeringens forhandlinger om den nu kuldsejlede betalingsring i København.

Rige og "kloge" snyder mest i skat
[Netavisen - links 02.02.2013] avisen.dk
Hverken kassedamen, den unge arbejdsløse mand, bankassistenten, pædagogen eller slagterimedarbejderen snyder ret meget i skat. Det gør derimod højtuddannede, selvstændige og topledere, indikerer en større stikprøveundersøgelse af danskernes selvangivelser.

Blankocheck til PET's personregistrering
[Netavisen - links 02.02.2013] Arbejderen
Regeringen vil nedlægge Wambergudvalget, der hidtil har skullet godkende PET's personregistreringer af eksempelvis politisk aktive. Det har været vores vigtigste opgave, siger udvalgsformand.

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder