Netavisens nyhedslinks uge 52

Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat


 

 

Chile: 8 officerer tiltales for Victor Jaras død
[Netavisen – links 30.12.12] Politiken
Den chilenske sanger Victor Jara blev myrdet og torteret under militærkuppet i 1973.

Hatecrime New York: Skubbede mand ud foran tog
[Netavisen – links 30.12.12] avisen.dk
En 31-årig kvinde fra New York City er anholdt og sigtet for at have skubbet en mand ud foran et tog på en metro-station i bydelen Queens. Det skriver New York Times.

Inderne sørger over dræbt voldtægtsoffer
[Netavisen – links 30.12.12] metroXpress
Tusindvis af mennesker trodsede lørdag aften vinterkulden i den indiske hovedstad, New Delhi, for at give udtryk for deres sorg og vrede over en ung kvindes død efter en massevoldtægt.

Indien: Lov mod børnearbejde truet af ferie
[Netavisen – links 29.12.12] avisen.dk
Indiske politikere prioriterer ikke at stoppe 60 millioners børns ulovlige arbejde.

Indisk offer for gruppevoldtægt er død
[Netavisen – links 29.12.12] Politiken
Kvinden, der blev voldtaget af en gruppe mænd i Indien, er død.

Indiske plantagearbejdere brænder chef ihjel
[Netavisen – links 28.12.12] Politiken
Hundrevis af vrede ansatte på teplantage sætter ild til chefens hus.

En ny udokumenteret underklasse breder sig i Europa
[Netavisen – links 27.12.12] Politiken
Beskidt, farligt og krævende arbejde. Til gengæld for en lav løn og en usikker fremtid. Sådan er situationen for en lang række mennesker både her i landet og i udlandet. Udokumenteret arbejdskraft er blevet en integreret del af arbejdsmarkedet i brancher som landbrug, rengøring og restauration.

Kræftsyg Chavez overlader ansvar til vicepræsident
[Netavisen – links 27.12.12] Information
Venezuelas kræftsyge præsident, Hugo Chavez, har overladt flere politiske opgaver til sin vicepræsident.

Vrede centralafrikanere angriber fransk ambassade
[Netavisen – links 27.12.12] Information
Demonstranterne anklager Frankrig, som er landets tidligere kolonimagt, for at støtte oprørere, som har overtaget store dele af landet.

Det står der i Egyptens nye forfatning
[Netavisen – links 27.12.12] Nodvestnyt
Egyptens nye forfatning blev onsdag underskrevet af præsidenten. Se nogle af dens hovedpunkter her.

Spanien: Folkelig modstand mod tvangsudsættelser
[Netavisen – links 26.12.12] Modkraft
Titusinder har sluttet sig sammen i naboskabskomitéer ”Plataforma de afectados por la hipoteca” for at hjælpe hinanden i tilfælde af tvangsudsættelser og for at opbygge en modstand nedefra imod regeringens asociale spareplaner. 

Nye militære initiativer i EU
[Netavisen – link 24.12.12] Arbejderen
Mens EU har svært ved at investere i jobskabelse og trække medlemslandene ud af krisen, går det nemmere med at kickstarte en militær ekspansion. Danmark er, så længe undtagelsen fra EU's militære samarbejde eksisterer, ikke med i EU's militære operationer, men Danmark er med i EU's militære organer

Mali: Frankrig forbereder ørkenkrig
[Netavisen – link 24.12.12] Klassekampen (no)
Den franske imperialisme har stået i spidsen for at få FN til at give mandat til en krig mod de islamistiske guerillaer, som holder den nordlige del af Mali besat. Hvis det går efter planen, vil offensiven foregå i sensommeren det kommende år og bestå af tropper fra det frankofone Afrika.

Tyskland har millioner af fattige arbejdende
[Netavisen – link 24.12.12] Orientering på P1 (radio)
Reportage: I Tyskland ender flere dage gammelt brød og mad fra supermarkederne, der er tæt på eller lige krøbet over sidste salgsdato, ikke kun i affaldscontainerne. En del bliver i stedet delt ud til trængende og fattige, som der bliver stadigt flere af, trods pæne konjunkturer og svag vækst.

Taliban er klar til “forsoning og mere tolerance”
[Netavisen – link 24.12.12] Avisen.dk
Talibanbevægelsen rækker efter et historisk møde nær Paris hånden ud til forsoning i Afghanistan, men kræver en ny forfatning og magtdeling, når de udenlandske kamptropper i 2014 har forladt det krigshærgede land. Bevægelsen afsværger muligheden for at genoptage sit magtmonopol fra før invasionen.

Protester mod højere gas- og elpriser i Jordan
[Netavisen – link 24.12.12] Arbejderen
I Syriens naboland Jordan bestemmer kongen, hvem der skal danne regering. Men det var et konkret prishop på 53 procent på almindelig kogegas, dikteret af den internationale valutafond IMF, der startede Jordans arabiske forår med gadeprotester. Nu stiger prisen på el den 1. januar med op til 32 procent.

USA: Godt udseende er legal fyringsgrund
[Netavisen – link 24.12.12] Dagens Nyheter (sv)
Arbejdsgivere i USA-delstaten Iowa har ret til at afskedige medarbejdere, de opfatter som alt for attraktive og en trussel mod deres ægteskab. Delstatens højeste domstol fastslog i en dom fredag, at fyringen af en tandlægeassistent på dette grundlag ikke var at betragte som diskriminerende. Det er ikke en and.

Tre mio. ledige i USA risikerer at miste støtten
[Netavisen – link 24.12.12] Information
Millioner af arbejdsløse amerikanere risikerer at ryge på gaden og f.eks. ikke have råd til livsopretholdende medicin, hvis deres understøttelse forsvinder pga. budgetbøvlet i Kongressen.

'Demokratisk ' kup: Vælgerne siger ja til Egyptens forfatning
[Netavisen - link 23.12.12] DR
Oppositionen klager over, at afstemningen om den ny forfatning presses igennem af den islamistiske præsident Mohamed Mursi, som omvendt argumenterer for, at det var nødvendigt at få forfatningen på plads for at sikre stabilitet. Mursi har insisteret på en hurtig godkendelse trods voldsomme gadeprotester, boykot fra mange dommeres side og massiv kritik fra liberale, kristne, venstreorienterede og flere andre

Egyptens vicepræsident går af på valgdag
[Netavisen - link 23.12.12] Politiken
Vicepræsident Mahmoud Mekki har meldt ud, at han går af, mens folk endnu står i kø ved de egyptiske stemmeurner. Ifølge AP indeholdte Mekkis udmelding også antydninger af utilfredshed med præsidenten, Mohammed Morsi.

Tysklands førende bank Deutsche Bank mistænkes for storsvindel
[Netavisen - link 23.12.12] Politiken
Topdirektør sigtes for skattesnyd, tilintetgørelse af bevismateriale, rentemanipulation og ulovlig handel med CO2-beviser. Han stolede så meget på sit politiske bagland, at han overhørte alle advarsler.

WikiLeaks varsler nyt millionlæk
[Netavisen - link 22.12.12] Modkraft
WikiLeaks stifteren, Julian Assange, har i en tale fra en balkon på Ecuadors ambassade i London lovet nye afsløringer, der vil påvirke »ethvert land i verden«. Han sendte desuden hilsner til andre frihedberøvede aktivister og menneskeretsforkæmpere.

Sikkerhedsråd tillader militærstyrke i Mali
[Netavisen - link 22.12.12] DR
FN's Sikkerhedsråd har enstemmigt givet lov til, at en afrikansk militærstyrke må gribe ind mod væbnede militante grupper i det nordlige Mali.

Tyrkiets premierminister vil bygge landets største moské
[Netavisen - link 22.12.12] religion.dk
Med plads til 30.000 bedende ønsker den tyrkiske premierminister Recep Ergodan at opføre Istanbuls hidtil største moské. Kritikere mener, at gigantmoskeen er hans forsøg på at sætte et bemærkelsesværdigt præg på sit lange regeringsforløb

Pakistan: Mand brændt ihjel for at krænke koranen
[Netavisen - link 22.12.12] avisen.dk
Vred folkemængde satte ild til mand, som var blevet beskyldt for at have krænket Koranen. Manden er nu død.

NRA tegner et paranoidt billede af et farligere Amerika
[Netavisen - link 22.12.12] Politiken
Alle skoler skal have bevæbnede vagter, siger den amerikanske våbenlobby. Men bevæbnede vagter på skolerne er langt fra løsningen, lyder det fra flere kritikere af NRA’s krav.

Spaniens parlament vedtager endnu en spareplan
[Netavisen - link 21.12.12] DR
Spareplanen rammer sundheds- og undervisningssektoren hårdt. Arbejdsløse får deres understøttelse skåret med seks procent, og alle offentlige ansattes løn fastfryses for tredje år i træk. Spareplanen er dybt upopulær og har ført til omfattende protester over hele Spanien. Læger, sygeplejersker, lærere, politi- og brandfolk, jurister og dommere har i de seneste uger dagligt demonstreret mod nedskæringerne.

Rapport fra Spanien: ”Krise, ulighed og fattigdom”
[Netavisen - link 21.12.12] Radio Solymar
Med mindre der bliver gjort noget drastisk, vil der om ti år være 18 millioner fattige i Spanien, hvilket svarer til at 38 procent af befolkningen vil have svært ved at skaffe mad på bordet.

Studenterprotester i Ungarn

[Netavisen - link 21.12.12] Global Voices
Ungarske studenter demonstrerer og strejker. Deres krav til regeringen er bl.a. bedre mulighed for uddannelse for unge der kommer fra hjem med lav indkomst.

 

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2011<

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder