Netavisens nyhedslinks uge 51

Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat


 

'Demokratisk ' kup: Vælgerne siger ja til Egyptens forfatning
[Netavisen - link 23.12.12] DR
Oppositionen klager over, at afstemningen om den ny forfatning presses igennem af den islamistiske præsident Mohamed Mursi, som omvendt argumenterer for, at det var nødvendigt at få forfatningen på plads for at sikre stabilitet. Mursi har insisteret på en hurtig godkendelse trods voldsomme gadeprotester, boykot fra mange dommeres side og massiv kritik fra liberale, kristne, venstreorienterede og flere andre

Egyptens vicepræsident går af på valgdag
[Netavisen - link 23.12.12] Politiken
Vicepræsident Mahmoud Mekki har meldt ud, at han går af, mens folk endnu står i kø ved de egyptiske stemmeurner. Ifølge AP indeholdte Mekkis udmelding også antydninger af utilfredshed med præsidenten, Mohammed Morsi.

Tysklands førende bank Deutsche Bank mistænkes for storsvindel
[Netavisen - link 23.12.12] Politiken
Topdirektør sigtes for skattesnyd, tilintetgørelse af bevismateriale, rentemanipulation og ulovlig handel med CO2-beviser. Han stolede så meget på sit politiske bagland, at han overhørte alle advarsler.

WikiLeaks varsler nyt millionlæk
[Netavisen - link 22.12.12] Modkraft
WikiLeaks stifteren, Julian Assange, har i en tale fra en balkon på Ecuadors ambassade i London lovet nye afsløringer, der vil påvirke »ethvert land i verden«. Han sendte desuden hilsner til andre frihedberøvede aktivister og menneskeretsforkæmpere.

Sikkerhedsråd tillader militærstyrke i Mali
[Netavisen - link 22.12.12] DR
FN's Sikkerhedsråd har enstemmigt givet lov til, at en afrikansk militærstyrke må gribe ind mod væbnede militante grupper i det nordlige Mali.

Tyrkiets premierminister vil bygge landets største moské
[Netavisen - link 22.12.12] religion.dk
Med plads til 30.000 bedende ønsker den tyrkiske premierminister Recep Ergodan at opføre Istanbuls hidtil største moské. Kritikere mener, at gigantmoskeen er hans forsøg på at sætte et bemærkelsesværdigt præg på sit lange regeringsforløb

Pakistan: Mand brændt ihjel for at krænke koranen
[Netavisen - link 22.12.12] avisen.dk
Vred folkemængde satte ild til mand, som var blevet beskyldt for at have krænket Koranen. Manden er nu død.

NRA tegner et paranoidt billede af et farligere Amerika
[Netavisen - link 22.12.12] Politiken
Alle skoler skal have bevæbnede vagter, siger den amerikanske våbenlobby. Men bevæbnede vagter på skolerne er langt fra løsningen, lyder det fra flere kritikere af NRA’s krav.

Spaniens parlament vedtager endnu en spareplan
[Netavisen - link 21.12.12] DR
Spareplanen rammer sundheds- og undervisningssektoren hårdt. Arbejdsløse får deres understøttelse skåret med seks procent, og alle offentlige ansattes løn fastfryses for tredje år i træk. Spareplanen er dybt upopulær og har ført til omfattende protester over hele Spanien. Læger, sygeplejersker, lærere, politi- og brandfolk, jurister og dommere har i de seneste uger dagligt demonstreret mod nedskæringerne.

Rapport fra Spanien: ”Krise, ulighed og fattigdom”
[Netavisen - link 21.12.12] Radio Solymar
Med mindre der bliver gjort noget drastisk, vil der om ti år være 18 millioner fattige i Spanien, hvilket svarer til at 38 procent af befolkningen vil have svært ved at skaffe mad på bordet.

Studenterprotester i Ungarn

[Netavisen - link 21.12.12] Global Voices
Ungarske studenter demonstrerer og strejker. Deres krav til regeringen er bl.a. bedre mulighed for uddannelse for unge der kommer fra hjem med lav indkomst.

Du er ikke alene: Ateisme er verdens tredjestørste "religion"
[Netavisen – link 20.12.12] DR
Ifølge et forskningsprojekt fra Pew Forum on Religion & Public Life er 1,1 milliarder mennesker uden tro.Mens kristendommen og islam er de klart største religioner, udgør mennesker uden religiøst tilhørsforhold eller tro på gud nu den tredjestørste "religiøse" gruppe i verden.

Skal israelsk krigsforbrydelse gå ustraffet: Nye israelske bosættelser i Jerusalem
[Netavisen – link 20.12.12] Information
Israel godkender bosættelse med 2610 boliger i Givat HaMatos i det besatte Østjerusalem, siger en privat israelsk organisation. Vil USA og EU også tillade den israelske besættelsesmagt denne overtrædelse af interntaional ret?

Kinesiske multimillionærer flygter med formuer fra Kina
[Netavisen – link 20.12.12] DR
Flere og flere rige kinesere udtrykker stærk bekymring for blandt andet forurening, fødevaresikkerhed og flakkende økonomiske prognoser.Det har allerede fået mange til at forlade landet i et forsøg på at beskytte deres formuer, uddanne deres børn bedre og øge deres livskvalitet.

2012 har været blodig for pressen
[Netavisen – link 19.12.12] Politiken
Mindst 67 journalister, fotografer og andre mediefolk har mistet livet på jobbet.

Rusland vil smække døren i for adoptioner til USA
[Netavisen – link 19.12.12] Politiken
Upopulær amerikansk lov - og uheldige adoptionssager - får dumaen i Moskva til at stoppe bortadoptioner.

Catalonien stemmer om løsrivelse fra Spanien
[Netavisen – link 19.12.12] Politiken
To catalanske løsrivelsespartier har aftalt, at den spanske region i 2014 skal holde folkeafstemning om løsrivelse fra Spanien.

Fattige og politiske modstandere er ofre for tortur
[Netavisen – links 18.12.12] Dignity
47 procent af danskerne tror, at terrormistænkte er mål for tortur. Vi har spurgt nogle af vores partnere i Sierra Leone og Jordan, hvem der bliver tortureret i deres lande.

USA's våbenlobby er tavs efter skoleskyderi
[Netavisen – links 18.12.12] Politiken
Få dage efter at 26 mennesker blev skudt og dræbt af den 20-årige Adam Peter Lanza på skolen Sandy Hook i Newtown Connecticut, er den ellers så magtfulde og højtråbende lobby-organisation National Riffle Association, NRA, gået i flyverskjul.

Regeringsskifte i Japan
[Netavisen – link 17.12.12] Politiken
Det traditionelle monopolparti vender tilbage til regeringsmagten i Japan med en overvældende valgsejr

ILO: Omfordeling fra løn til profit skader økonomien
[Netavisen – links 16.12.12] Fagbevægelsen mod Unionen
Lønnen falder til fordel for profitten, det skader efterspørgslen og trækker krisen ud, advarer FN’s arbejdsorganisation, ILO

Storbritanien: Dødspatrulje fik hjælp af politi og militær
[Netavisen – links 16.12.12] Modkraft
Ny rapport dokumenterer, at det britiske militær og det nordirske politi opfordrede pro-britisk terrorgruppe til mord på forsvarsadvokat. Advokatens enke er ikke tilfreds.

Vognmænd og chauffører giver EU fælles tæsk
[Netavisen – links 16.12.12] Folkebevægelsen mod EU
Drop plan om transport uden regler og grænser. Sådan lyder fælles krav fra Europas vognmænd og chauffører til EU’s transportkommissær

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2011<

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder