Netavisens nyhedslinks uge 50

Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat


 

 

ILO: Omfordeling fra løn til profit skader økonomien
[Netavisen – links 15.12.12] Fagbevægelsen mod Unionen
Lønnen falder til fordel for profitten, det skader efterspørgslen og trækker krisen ud, advarer FN’s arbejdsorganisation, ILO

Storbritanien: Dødspatrulje fik hjælp af politi og militær
[Netavisen – links 16.12.12] Modkraft
Ny rapport dokumenterer, at det britiske militær og det nordirske politi opfordrede pro-britisk terrorgruppe til mord på forsvarsadvokat. Advokatens enke er ikke tilfreds.

Vognmænd og chauffører giver EU fælles tæsk
[Netavisen – links 16.12.12] Folkebevægelsen mod EU
Drop plan om transport uden regler og grænser. Sådan lyder fælles krav fra Europas vognmænd og chauffører til EU’s transportkommissær

USA sender Patriot-raketter til Tyrkiet
[Netavisen – links 14.12.12] dr.dk
Som et led i optrapningen mod Syrien har USA's forsvarsminister, Leon Panetta, underskrevet en ordre om at sende Patriot-raketter og 400 militærfolk til Tyrkiet. Raketterne vil være under nATO-kommando.

USA: Børn er legitime mål i krig
[Netavisen – links 14.12.12] Uruknet
Det amerikanske militær angiver, at børn i Afghanistan er legitime mål for militært angreb og drab, fordi Taliban og andre grupper anvender børn i deres aktioner.

Vestens sanktioner mod Iran koster liv og helbred
[Netavisen – links 14.12.12] Global Research TV
USA og dets allierede påstår, at sanktionerne mod Iran udelukkende retter sig mod dets atomprogram, men læger fortæller, at tiltagene har store følger for næsten alle og specielt på sundhedsområdet.

Danmark storeksportør af el-affald til Ghana
[Netavisen – links 14.12.12] DanWatch
Gammelt elektronik indeholder stoffer som bly, cadmium og kviksølv. Det kan skade både miljø og og mennesker, hvis ikke det håndteres korrekt. Flere europæiske lande, blandt andet Danmark, har skrevet under på en aftale om ikke at sende sundhedsfarligt affald til lande som ikke har kapacitet til at håndtere det korrekt. Alligevel modtager Ghana, som ingen affaldssystemer har, store mængder brugt elektronik fra vesten, hvor størstedelen reelt er affald.

Amerikansk rapport forudser EU’s undergang
[Netavisen – links 13.12.12] Folkebevægelsen mod EU
Den amerikanske efterretningstjeneste forudser EU’s og euroens undergang inden 2030. I stedet vil især Kina og Indien rejse sig som verdens førende økonomier

Deutsche Bank-skandale: Hvidvaskning og momssnyd
[Netavisen – links 13.12.12] DR
Banken er anklaget for hvidvask af penge og momssnyd i milliardklassen, og de to ledende medarbejdere, direktør Juergen Fitschen og finansdirektør Stefan Krause, er nu i søgelyset.

EU-Parlamentet sender lov om ground handling til tælling
[Netavisen – links 13.12.12] Folkebevægelsen mod EU
EU-parlamentet har afvist Kommissionens forslag om mere liberalisering i ground handling sektoren, men der er stadig behov for mobilisering mener Søren Søndergaard

Nordkorea forsvarer ny satellit
[Netavisen – links 13.12.12] Arbejderen
Opsendelse af et nordkoreansk missil med en satellit om bord vækker vrede. Men det vil styrke vort rumprogram, siger Nordkorea

Græsrødder »dybt skuffede« over klimatopmøde
[Netavisen – links 12.12.12] Modkraft
Der er total mangel på ambitioner i den globale indsats overfor klimaforandringer, lyder dommen fra danske ulands- og miljøorganisationer efter COP18-topmødet i Qatar.

EU-parlamentet godkender frihandelsaftale med Colombia
[Netavisen – links 12.12.12] Folkebevægelsen mod EU
Aftalen er blevet godkendt trods grove overtrædelser af menneskerettighederne i Colombia. Siden 2010 er 132 fagforeningsfolk blevet henrettet, hvilket gør Colombia til det land i verden, hvor der begås flest mord på faglige aktivister.

Handel med truede dyr eksploderer
[Netavisen – links 12.12.12] dr.dk
Det er så lukrativ en forretning at handle med truede dyr, at det kun overgås af menneskehandel, møntfalskneri og narkotikasalg, viser en ny undersøgelse lavet af WWF (Verdensnaturfonden).

Tyskland: Retssag mod Facebook for udlevering af privat data
[Netavisen – links 11.12.12] Politiken
Facebook står over for en større europæisk retssag anlagt af en sammenslutning af forbrugerorganisationer, som anklager det sociale netværk for at dele ud til sine forretningspartnere af brugernes private data via de mange apper, der ligger i Facebooks nye App Center.

USA’s og NATO’s ’røde linje’ i Syrien
[Netavisen – links 11.12.12] Information
NATO’s medlemslande gentog i sidste uge USA’s advarsel til Syrien, om ikke at overskride ’den røde linje’ – brug af kemiske våben. Ønsker NATO at gå over til direkte indgriben i Syrien er det påstanden om ’kemiske masseødelæggelsesvåben’ der vil blive brugt.

Guide til USA's historie fra Fredsakademiet

[Netavisen – links 11.12.12] Fredsakademiet
Vejledningen er den første emneopdelte danske beskrivelse af den amerikanske
administrationshistorie, fra
præsidenten til ministerierne og til det politiske apparat i Washington DC,
baseret både på primærkilder så vel
som fremstillinger.

Spanien: Der er varslet flystrejke imod fyringer og lønnedgang
[Netavisen – link 10.12.12] Radio Solymar
Som i SAS varsler ledelsen i flyselskabet Iberia fyringer, lønnedgang og udskillelse af ground-service. 4.500 skal fyres og lønnen sættes ned med 25 – 35 %. De ansatte (minus piloterne) har til gengæld varslet strejke, hvis der ikke nås en god forhandlingsløsning.

Ateister risikerer dødsstraf i flere lande
[Netavisen – link 10.12.12] Berlingske
I mindst syv muslimske lande i verden er straffen for religiøs skepsis døden. Men også i nogle europæiske lande og i USA bliver ateister diskrimineret, viser en ny rapport.

Groteske forhold på mobilfabrikker i Europa
[Netavisen – links 09.12.12] avisen.dk
Ny rapport afslører at asiatiske slavelignende tilstande er nået til Europa. Kollaps og underbetaling er hverdag på de ungarske fabrikker, der producerer mobiltelefoner for Nokia og Samsung.

Morsi annullerer dekret men fastholder hasteafstemning om forfatning
[Netavisen – links 09.12.12] Politiken
Efter voldsomme protester ser det ud til at den ægyptiske præsident Morsi trækker dekretet tilbage, som gav ham enorme magtbeføjelser. Til gengæld fastholdes den udemokratiske folkeafstemning om seks dage om en islamistisk forfatning der først er offentliggjort for få dage siden og uden folkelig debat - hele opositionen boykotter

Greenpeace om Doha: Aftalen en 'pragt'fiasko
[Netavisen – links 08.12.12] SvD (sv)
I miljøbevægelsen er der vrede og skuffelse. Det samme gælder for de fattige lande, som rammes af den globale opvarmning.

Permafrosten tør, og FN’s klimapanel tier
[Netavisen – links 08.12.12]Information
Selvforstærkende opvarmningsmekanismer i det kolde nord kan starte en ond cirkel af irreversibel drivhusgasudsivning fra de enorme kulstoflagre i de permafrosne områder. Men fordi mekanismen endnu ikke er veldokumenteret i modelstudier, udelades den af den kommende rapport fra FN’s klimapanel

Fakta: Det blev de enige om på COP 18
[Netavisen – links 08.12.12] Politiken
Verdens lande er blevet enige om at forlænge Kyoto aftalen fra 1997 frem til 2020.

Forbryderisk støtte til Israel: EU vil ikke stoppe varer fra ulovlige bosættelser
[Netavisen – links 08.12.12] Politiken
Selv om der er international kritik af de israelske bosættelser på Vestbredden, så har EU ingen intentioner om at indføre sanktioner mod varer fra bosættelserne. Ifølge israelske medier har en EU-delegation i landet meddelt, at der ikke vil blive sat grænser for varer fra bosættelserne.

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2011<

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder