Netavisens nyhedslinks uge 49

Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat


 

 

Groteske forhold på mobilfabrikker i Europa
[Netavisen – links 09.12.12] avisen.dk
Ny rapport afslører at asiatiske slavelignende tilstande er nået til Europa. Kollaps og underbetaling er hverdag på de ungarske fabrikker, der producerer mobiltelefoner for Nokia og Samsung.

Morsi annullerer dekret men fastholder hasteafstemning om forfatning
[Netavisen – links 09.12.12] Politiken
Efter voldsomme protester ser det ud til at den ægyptiske præsident Morsi trækker dekretet tilbage, som gav ham enorme magtbeføjelser. Til gengæld fastholdes den udemokratiske folkeafstemning om seks dage om en islamistisk forfatning der først er offentliggjort for få dage siden og uden folkelig debat - hele opositionen boykotter

Greenpeace om Doha: Aftalen en 'pragt'fiasko
[Netavisen – links 08.12.12] SvD (sv)
I miljøbevægelsen er der vrede og skuffelse. Det samme gælder for de fattige lande, som rammes af den globale opvarmning.

Permafrosten tør, og FN’s klimapanel tier
ation
Selvforstærkende opvarmningsmekanismer i det kolde nord kan starte en ond cirkel af irreversibel drivhusgasudsivning fra de enorme kulstoflagre i de permafrosne områder. Men fordi mekanismen endnu ikke er veldokumenteret i modelstudier, udelades den af den kommende rapport fra FN’s klimapanel

Fakta: Det blev de enige om på COP 18
[Netavisen – links 08.12.12] Politiken
Verdens lande er blevet enige om at forlænge Kyoto aftalen fra 1997 frem til 2020.

Forbryderisk støtte til Israel: EU vil ikke stoppe varer fra ulovlige bosættelser
[Netavisen – links 08.12.12] Politiken
Selv om der er international kritik af de israelske bosættelser på Vestbredden, så har EU ingen intentioner om at indføre sanktioner mod varer fra bosættelserne. Ifølge israelske medier har en EU-delegation i landet meddelt, at der ikke vil blive sat grænser for varer fra bosættelserne.

USA: Tre års protester mod dronebase
[Netavisen – links 8.12.12] Arbejderen
Fredsaktivister i USA protesterer mod militærets brug af droner. De seneste tre år har der været mange protester ved Hancock Air National Guard Base nord for New York.

NATOs angreb på sundhedsklinik i Afghanistan er alvorlig krigsforbrydelse
[Netavisen – links 8.12.12] Uruknet (eng)
DA NATO tropper under amerikansk ledelse i oktober angreb og ryddede en sundhedsklinik var der tale om brud på Geneve-konventionerne og tale om en alvorlig krigsforbrydelse.

Klimatopmøde: Hovedforhandlingerne udskudt
[Netavisen – links 8.12.12] Information
De udestående emner er de vestlige landes klimastøtte til de ulande, som trues mest af tørke eller oversvømmelser, en forlængelse af Kyoto-aftalen fra 2013 - og endelig en køreplan for en ny global aftale, som skal vedtages i 2015 og træde i kraft i 2020.

Egypten stækker fagforeningerne: Regeringen kan udpege fagforeningsbosser
[Netavisen – links 07.12.12] Arbejderen
Ikke kun kvinderne, de kristne og pressen får mundkurv på af Det Muslimske Broderskabs præsident Mohammed Morsi. Også fagforeningerne bliver angrebet.

FARC-folk dræbt trods fredsforhandlinger
[Netavisen – links 06.12.12] Modkraft
Det colombianske militær har i weekenden bombet tre forskellige guerillalejre nær grænsen til Ecuador og dræbt mindst 20 mennesker i en operation mod den venstreorienterede oprørsgruppe FARC. Det sker samtidig med – og på trods af – igangværende fredsforhandlinger i Norge mellem den colombianske regering og oprørsgruppen.

EU: Krisens sociale landskab
[Netavisen – links 07.12.12] Fagbevægelsen mod unionen
Hver fjerde europæer i risiko for fattigdom eller social eksklusion

Tyskland udstationerer soldater i Tyrkiet
[Netavisen – links 06.12.12] Information
Tyrkiets anmodning om opstilling af Patriot-raketter på grænsen til Syrien efterkommes nu af Nato og Tyskland

EU vil skjule bankchefers løn
[Netavisen – links 06.12.12] Folkebevægelsen mod EU
Siden 2011 har danske bankchefer været tvunget til at fortælle, hvor meget de får i løn. Men nu kan nye EU-regler betyde, at toplønningerne igen bliver hemmelige

USA forlader ikke Afghanistan i 2014
[Netavisen – links 5.12.12] Global Research (eng)
I weekenden blev det rapporteret, at Obama og generalerne i Pentagon planlægger at beholde tropper på 10.000 mand efter 2014 der er dead-line for at trække tropperne ud og slutte krigen.

Italienske havnearbejdere strejker mod lønindgreb
[Netavisen – links 5.12.12] Fagbevægelsen mod unionen
Onsdag d. 5. december lammer havnearbejderne i Italien skibstransporten i protest mod regeringens planer om at sløjfe aftalte lønstigninger.

Iranerne viser opsnappet spiondrone
[Netavisen – links 5.12.12] Politiken
USA afviser at kende til det aktuelle fly, men lægger ikke skjul på, at det spionerer mod Iran.

Jorden stjæles fra de fattige
[Netavisen – links 4.12.12] Friends of the Earth
Siden år 2000 er mere end 200 millioner hektar land blevet stjålet fra småbønder, fiskere og andre gennem ’landgrabbing’. Banker og investeringsfonde står bag, ofte ved brug af voldelige metoder. Investorerne planlægger at speede processsen op, og afholder I disse dage (3.-5. dec. 2012) konference i London om deres ’muligheder’. Der organiseres samtidig modstand mod landgrabbing mange steder i verden.

Grøn energi som forretning
[Netavisen – links 4.12.12] Information
Hvis det skal lykkes at holde kloden under en to graders stigning, skal 65-80 procent af alle kendte forekomster af olie, gas og kul forblive i jorden. Men det er stadig i de fossile brændstoffer den største profit ligger. Investorere i grøn energi ønsker politikernes garanti og opbakning.

Sprøjtemidler dræber
[Netavisen – links 4.12.12] Avisen.dk
Sprøjtemidler og andre giftstoffer til brug i landbrug medfører 3-400.000 dødsfald om året globalt. Antallet af forgiftninger når op på 3 millioner. Over 95 procent af forgiftningerne sker i udviklingslande, selv om de kun bruger en fjerdedel af alle stofferne, oplyser overlæge Erik Jørs fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Odense.

Spanien: EU-krav om massefyringer i bankerne
[Netavisen – links 4.12.12] Radio Solymar
Bruxelles kræver fyring af 25 procent af samtlige ansatte i de fire banker, som inden for kort tid vil få overført 37 milliarder fra EU's redningspakke.

Nye israelske bosættelser vil skære Vestbredden over
[Netavisen – links 03.12.12] Politiken
De ulovlige Bosættelser vil afskære den nordlige del af Vestbredden fra den sydlige. Angivbeligt er Israels venner i UK og Frankrig rasende. Der lægges ikke op til EU-handling.

Israel konfiskererr palæstinensernes skatter
[Netavisen – links 03.12.12] DR
Skatter opkrævet af besættelsesmagten Israel overføres ikke til det palæstinensiske selvstyre, men til et israelsk elektricitetsselskab.

Kørestols-demonstration indtager Madrids centrum
[Netavisen – links 03.12.12] Politiken
Op mod 50.000 handicappede demonstrerer i protest mod sociale nedskæringer. Demonstrationen er især rettet med regeringens beslutning om at fjerne tilskud til organisationer, der hjælper handikappede.

Valgboykot i Kuwait virker
[Netavisen – links 03.12.12] Information
Hele den samlede opposition har boykottet parlamentsvalget i protest mod, at emir Sheikh Sabah al-Sabah via et dekret 19. oktober opløste parlamentet og udskrev nyvalg.

EU slipper nazismen løs: ’Grækerne er klar til en ny type borgerkrig’
[Netavisen – links 02.12.12] Information
Fra en lille nazistisk gruppe til et af Grækenlands største partier. Elendigheden i landet efter det økonomiske sammenbrud øger støt opbakningen til Gyldent Daggry. Partiet bruger nu den parlamentariske platform til at udbrede sine budskaber, mens dets uniformerede aktivister opprioriterer den udenomsparlamentariske indsats og renser kvarterer for immigranter

Kup forklædt som demokrati : Egypterne skal stemme om ny forfatning 15. december
[Netavisen – links 02.12.12] Information
Det muslimske broderskab og salafisterne vil haste en folkeafstemning om en ny grundlov igennem udengrundig folkelig debat, mens præsidenten har tillagt sig selv diktatoriske beføjelser, Forfatningen skal sikre sharia og præsidentstyre.

Afghanistan: Mindst 14 meldes dræbt efter angreb på amerikansk militærbase
[Netavisen – links 02.12.12] Politiken
Taleban hævder at stå bag selvmordsangreb i på amerikansk flybase i Afghanistan. 14 meldes dræbt

Regionalt økonomisk partnerskab i Asien uden USA dannet i Phnom Penh
[Netavisen – links 02.12.12] Asia Times (eng)
15 asiatiske nationede dannede den 20. november på et topmøde i Phnom Penh, Cambodia, en regional økonomisk organisation uden USA. Det har ikke trukket overskrifter, men vurderes som en gigantisk ydmygelse af USA. Her tales ligefrem om at der blev skabt en post-amerikansk verden.

Stevie Wonder: Gå imod apartheid overalt
[Netavisen – links 02.12.12] BDS (eng)
Sangeren Stevie Wonder har aflystsin deltagelse i koncert i Los Angeles til støtte for israelsk militær.

Emiren undertrykker revolution i Qatar med vold
[Netavisen – links 02.12.12] Press TV(eng)
En digter er idømt livsvarigt fængsel for et digt, som politiregimet i Qatar opfattede som vendt mod emiren. Undertrykkelsen er hårdere end i Mubaraks Ægypten.

Alliancebrud i Irak
[Netavisen – links 02.12.12] Klassekampen (no)
Konflikten mellem den (shi'itiske) irakiske regering og de kurdiske organisationer i Nordirak tilspidses. Kurdiske styrker nægter at underlægge sig ny irakisk kommando. Alliancen mellem Maliki-regeringen og kurderne var med til at vælte Saddam-regimet. Nu er alliancen væk.

Fodboldstjerner vil have Israel frataget U21 EM-værtskab
[Netavisen – links 02.12.12]Ekstrabladet
En række fodboldberømtheder med den tidligere Chelsea-angriber Didier Drogba i spidsen protesterer over, at Israel skal afholde næste sommers U21-EM i fodbold med tanke på Israels konflikt med palæstinenserne.

Voldsomme protester i Slovenien: Regeringen må gå
[Netavisen – links 01.12.12] Washington Post (eng)
Demonstranter prøvede at storme parlamentet i Ljubljana, hovedstaden i det kriseramte Slovenien. Politiet brugte vandkanoner og tåregas.

Klimatopmøde i Doha: Rige lande opfylder kun Kyoto-aftalen på papiret
[Netavisen – links 01.12.12] Arbejderen
De rige industrilande har øget deres udledning med 4,9 procent. Det er et uforudset stort fald i CO2-udslip i Rusland, de tidligere sovjetrepublikker og Østeuropa, der hjælper de 37 Kyoto-lande i mål.

USA: Retssag mod whistleblower Bradley Manning
[Netavisen – links 01.12.12] Arbejderen
De indledende høringer forud for retssagen mod den amerikanske soldat Bradley Manning afslører, at den torturlignende behandling af ham kommer fra højeste plan.

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2011<

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder