Netavisens nyhedslinks uge 44
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 


Tøjkæde dropper fabrik efter overgreb
[Netavisen - links 4.11.12] 3F
Det store amerikanske tøjfirma J.Crew har besluttet at droppe alt indkøb af tøj fra en omstridt fabrik på Sri Lanka. Det sker fordi den gennem længere tid har fyret fagligt aktive og blokeret for, at arbejderne kunne danne af en fagforening. Dermed følger J.Crew opfordringen fra det lokale fagforbund, FTZ & GSEU.

Skov og konflikt i Cambodja
[Netavisen – links 3.11.12] Ulandsnyt
Det er ikke kun træer, der ødelægges, når tømmerfirmaerne plyndrer de sidste skove, der er tilbage i Cambodja. Det ødelægger også livsgrundlaget for de småbønder, der er afhængige af indtægten fra en harpikslignende substans fra træerne. Småbønder, som nu råber op om uretfærdigheden.

USA frygter storforurening efter stormen
[Netavisen – links 3.11.12] Politiken
Stormen over det nordøstlige USA har sendt olie, kemikalier og andre ubehageligheder ud i miljøet. Blandt andet er omkring 1,2 millioner liter olie strømmet ud fra en tank i New Jersey og endt i et lokalt vandløb, oplyser delstaten New Jerseys miljømyndigheder ifølge nyhedsbureauet Bloomberg.

Ny rapport om EU’s våbenhandel og produktion
[Netavisen – links 01.11.12] Folkebevægelsen mod EU
Fredsakdemiet har offentliggjort en ny rapport om EU’s våbenfabrikker og våbenhandel i anledning af, at EU i år får Nobels fredspris

EU vil skære klimaindsats fra
[Netavisen – links 01.11.12] Folkebevægelsen mod EU
Udspillet til EU-budget for 2014-2020 har droppet klimabeskyttelse i landbrugsstøtte

Grækenlands gæld større end ventet
[Netavisen – links 01.11.12] epn
Frem for at Grækenlands gæld topper med et beløb svarende til 167 procent af landets samlede økonomi i 2013 - som forudset i marts i forbindelse med låneaftalen - så stiger den til 189 procent næste år. Og i 2014 klatrer den op til 192 procent af BNP

Kinas nye leder får økonomisk hovedpine
[Netavisen – links 01.11.12] Information
Kinas politiske elite gør klar til at skifte ud i toppen, og det står allerede nu klart, at den nye ledelse får en stor udfordring i at sikre landets fortsatte økonomiske fremgang

ECB: Kommissær skal kunne ændre finanslove
[Netavisen – link 31.10.12] Folkebevægelsen mod EU
"Jeg er af den klare overbevisning, at hvis tilliden til eurozonen skal genetableres, bliver landene nødt til at overlade en del af deres suverænitet til beslutninger på europæiske niveau", siger ECB-chefen Mario Draghi

Sahara kan blive et afrikansk Afghanistan
[Netavisen – link 31.10.12] metroXpres
Islamister har nu kontrol med to tredjedele af Mali og en invasion forberedes

Schweizisk bankgigant nedlægger 10.000 job
[Netavisen – link 31.10.12] Information
Op mod 10.000 ansatte afskediges i UBS ved en af de største fyringsrunder i bankhistorien.

Argentina: Storm spreder død og ødelæggelse
[Netavisen – link 30.10.12] Buenos Aires Herald (eng)
Tusinder evaklueret efter storm, der har krævet to døde og oversvømmet Buenos Aires og flere provinser.

Tysk politi anklages for racistiske overgreb
[Netavisen – link 30.10.12] Modkraft
Politibetjente beskyldes for fysiske overgreb, racistiske ytringer og nedværdigende behandling efter rydning af Nigerias ambassade i Berlin, som blev besat af asylaktivister.

Grækenland: Journalist arresteret for at offentliggøre skattesnydere
[Netavisen – link 29.10.12] keeptalkinggreece (eng)
Ytringsfrihed på retur: Den græske journalist Kostas Vaxevanis blev arresteret søndag morgen for offentliggørelsen af navnene på 2.059 kunder i den sweitziske bank HSBC, hvis navne var på den såkaldte Lagarde-liste. Kostas Vaxevanis offentliggjorde listen i 2010 i magasinet Hot Doc, men først nu er efterforskningen om skatteunddragelse begyndt.

Stadig lang vej til demokrati i Tunesien
[Netavisen – link 29.10.12] Orientering på P1 (radio)
Den 23. oktober sidste år gik tuneserne til deres første frie og demokratiske valg i årtier. Her et år efter gør menneskerettighedsorganisationen Amnesty International status over demokratiseringen, og organisationens ekspert på Mellemøsten og Nordafrika, Stinne Bech, er ikke imponeret.

Venezuela fortsætter social politik
[Netavisen – link 29.10.12] Klassekampen (no)
Den nylig genvalgte Hugo Chávez afsætter mere end 37 procent af næste års budget til sociale udgifter.

Egypten: Ultrareaktionær udvikling
[Netavisen – link 29.10.12] Orientering på P1 (radio)
Et år og otte måneder efter ekspræsident Mubaraks fald har egypterne omsider fået et første udkast til en ny forfatning til diskussion. Og ifølge historieprofessor Sherif Younis ligner dokumentet en opskrift på en religiøs og til dels fascistisk stat.

Pogromer mod muslimer i Burma
[Netavisen – link 29.10.12] Politiken
Helle Thorning besøger om nogle dage Burma (Myanmar), hvor styret med støtte fra Aung San Su Kyi og med Vestens stiltiende accept er i færd med en udryddelseskampagne over for en muslimsk folkegruppe.

USA på vej mod at blive det nye Saudi-Arabien
[Netavisen – links 29.10.12] Berlingske
Olieproduktionen i USA stormer frem. Fortsætter udviklingen, vil USA inden for få år overhale de største olieproducerende lande, Saudi-Arabien og Rusland. Det skriver det amerikanske nyhedssite Daily Finance.

Kristne brænder mand levende i Nigeria
[Netavisen – links 29.10.12] Information
Vrede kristne i det nordlige Nigeria har brændt en mand levende som hævn for et angreb mod en katolsk kirke. Manden, som de kristne mente var muslim, blev hevet af sin motorcykel og gennemtævet, før han blev antændt.

Amnesty-rapport om politivold mod demonstrationer i EU
[Netavisen – links 28.10.12] Modkraft
Rapporten »Policing demonstrations in the European Union« bygger på øjenvidneskildringer fra demonstranter og tegner et billede af, hvordan de folkelige protester mod den økonomiske krise i Grækenland, Spanien og Rumænien har ført til en lang række overgreb mod befolkningerne.

Amerikanske landmænd advarer EU: Hold jer væk fra GMO
[Netavisen – links 28.10.12] Greenpeace
26 GMO-afgrøder afventer EU’s tilladelse til dyrkning i Europa og svaret bør være et rungende nej, hvis det står til uafhængig, amerikansk forsker. Med GMO-afgrøder følger et stærkt øget forbrug af sprøjtemidler.

Spanien: Tre selvmord om dagen på baggrund af den økonomiske krise
[Netavisen – links 28.10.12] Radio Solymar
En 54-årig mand har begået selvmord få timer inden, han skulle smides ud af sin bolig, hvilket ikke er et enkeltstående tilfælde. I Madrid samledes hundredvis af mennesker efterfølgende foran hovedkontoret til en af landets store banker, hvor de holdt et minuts stilhed og bagefter råbte ”mordere” i kor.

Berlusconis fængselsdom får en lynbarbering
[Netavisen – links 27.10.12] Politiken
Nyheden om en fængselsstraf på fire år til Silvio Berlusconi havde knap nok nået at turnere verden rundt, før retten i Milano skar straffen ned til en fjerdedel. En lov mod overfyldte fængsler har lynhurtigt hjulpet eks-ministerpræsidenten.

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2011<

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder