Netavisens nyhedslinks uge 37
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

100.000 på gaden i Portugal: Stop spareplan
[Netavisen – links 16.09.12] Information
Flere end 100.000 portugisere viste lørdag deres vrede over regeringens nye spareplan, der skal sætte ind mod landets dårlige økonomi og høje arbejdsløshed. Portugiserne er rasende over, at de fremover skal betale mere til social sikring, mens arbejdsgiverne slipper.

Madrid: Masseprotest mod autoritære nedskæringer
[Netavisen – links 15.09.12] RT (eng)
Ti tusinder (formentlig flere hundred tusinde) demonstrerede i Madrid i dag mod regeringens nye nedskæringsplaner dikteret og koordineret med EU. Med fotos.

"Folk skal bevare troen på frihed": Obama sender marinesoldater til 17 ud af 18 arabiske lande
[Netavisen – links 15.09.12] DR
Obama: USA "står fast" mod de antiamerikanske demonstrationer, der er i mange arabiske lande. De, der skader amerikanere, vil blive mødt med retfærdighed, sagde han. Senere fredag aften udtalte den amerikanske forsvarsminister, Leon Panetta, at for at kunne reagere på urolighederne hurtigst muligt har USA sendt elitesoldater til 17 ud af 18 arabiske lande.

Sudan: Demonstranter erobrer tysk ambassade
[Netavisen – links 15.09.12] Avisen.dk
Under tumulter bryder demonstranter ind i tysk ambassade i Sudans hovedstad, efter at politiet har affyret tåregas. Demonstranterne hejser et islamisk flag.

Sydafrika: Politiet kan tiltales for mord
[Netavisen – links 15.09.12] Flamman (sv)
De sydafrikanske politifolk der skød og dræbte 34 minearbejdere kan tiltales for mord. De strejkende arbejdere var for manges vedkommende skudt i ryggen.

Sydafrika: Politiet skyder igen på minearbejdere
[Netavisen – links 15.09.12] avisen.dk
Sydafrikansk politi har lørdag affyret gummikugler og tåregas for at splitte en forsamling af arbejdere på platingiganten Lonmins Marikana-mine efter at have ransaget barakker og beslaglagt traditionelle våben i et forsøg på at slå ned på en stigende uro i minerne.

Muhammed-protester spreder sig til Sydney
[Netavisen – links 15.09.12] Information
Hundredvis af demonstranter er stødt sammen med politiet i Sydney lørdag. Det sker samtidig med, at en bølge af uroligheder mod en film, der håner islam, har bredt sig til Australien. Flasker og sko føg i luften foran USA’s konsulat.

Muhammed-uro: USA sender soldater til Sudan efter Libyen og Yemen
[Netavisen – links 15.09.12] Information
Efter fredagens voldsomme demonstrationer ved den amerikanske ambassade i Sudans hovedstad, Khartoum, sender USA nu specialstyrker til landet.

Taliban dræber to amerikanere på danskerbase
[Netavisen – links 15.09.12] Information
Et angreb på militærbasen Camp Bastion har kostet to amerikanere livet. Alle danske soldater slap uskadt.

Ny minearbejderstrejke på vej i Sydafrika
[Netavisen – links 14.09.12] Information
Minearbejderkonflikten i Sydafrika skærpes. Fagforeningsleder opfordrer til landsdækkende strejke fra søndag. En fagforeningsleder for sydafrikanske minearbejdere opfordrer til en landsdække strejke fra på søndag i et forsøg på at tvinge mineselskaberne til indrømmelser.

Gadekampe i Tunis
[Netavisen – links 14.09.12] Metro Express
Tunesisk politi anvende onsdag tåregas mod hundredvis af salafister, som aktionerede uden for USA's ambassade i Tunis for at vise deres vrede over en film, som kaldes en krænkelse af islam, skriver AFP.

Pakistansk fabriksejer anklages for drab
[Netavisen – links 14.09.12] Nyhederne TV2
Anklagemyndigheden i den pakistanske storby Karachi sigter nu ejere og chefer for den tøjfabrik, der onsdag brændte ned, for drab. Ved branden omkom 289 ansatte, og der er tale om Pakistans hidtil værste industrikatastrofe.

CNN censurerede indslag fra Bahrain
[Netavisen – links 14.09.12] Dr.dk
I Bahrain har tv-stationen CNN International bortcensureret et indslag om det folkelige oprør i Bahrain sidste forår. I et år har journalisten der producerede indslaget holdt mund om, hvad der skete, men nu hvor hun ikke længere er ansat på stationen, har hun taget bladet fra munden.

Nazi-celles håndlanger var politi-stikker
[Netavisen – links 14.09.12] Metro Express
En omfattende tysk skandale om fadæser i efterforskningen af en nynazistisk terrorcelle, der har kostet fire efterretningschefer jobbet, rammer nu også politiet i Berlin.

Protester fortsætter ved USA's ambassade i Kairo
[Netavisen – links 13.09.12] Politiken
For anden dag i træk har der været protester foran den amerikanske ambassade i Egyptens hovedstad Kairo. Uropoliti måtte i nat affyre advarselsskud og tåregas mod hundredevis af demonstranter for at holde dem væk fra bygningen.

Libyen: Sådan foregik angrebet, der førte til den amerikanske ambassadørs død
[Netavisen – links 13.09.12] Politiken
Ildkampen omkring det amerikanske konsulat i Benghazi varede i flere timer – undervejs forsvandt den amerikanske ambassadør, og han dukkede aldrig op i live

Holland: De liberale fastholder magten
[Netavisen – links 13.09.12] Information
Euroskeptikerne til venstre og indvandrermodstanderne til højre fik et skuffende valg, mens de liberale vandt.

CNN: Mørklægning af Bahrain
[Netavisen – links 13.09.12] Orientering på P1 (radio)
I Bahrain har tv-stationen CNN International bortcensureret et indslag om det folkelige oprør i Bahrain sidste forår. I et år har journalisten der producerede indslaget holdt mund om, hvad der skete, men nu hvor hun ikke længere er ansat på stationen, har hun taget bladet fra munden.

Tysk dom udstiller Europas politiske fallit
[Netavisen – links 13.09.12] Information
Den tyske forfatningsdomstol har trodset tyske EU-skeptikere og sagt god for både finanspagt og den permanente europæiske krisefond, men dommen er uden kraft og retning og vil hverken afklare spørgsmålet om gældsbyrden eller eurozonens overlevelse

Børnedødelighed: Stadig flere børn overlever deres femte leveår
[Netavisen – links 13.09.12] Politiken
Faktisk er den globale børnedødelighed faldet med 41 procent siden 1990. Dengang døde knap 12 millioner børn, mens tallet i dag er lavere end 6,9 millioner. Men FN får svært ved at nå sit mål for 2015

Occupy-lejr i Hong-kong ryddet i massiv politiaktion
[Netavisen – links 12.09.12] Modkraft
Politiet ryddede onsdag en af verdens mest sejlivede Occupy-lejre, da de fjernede anti-kapitalistiske aktivister, som har camperet i hjertet af en bank i Hong Kong siden den 15. oktober sidste år.

15.000  sydafrikanske minearbejdere igen i strejke
[Netavisen – links 12.09.12] iol
De strejkende kræver højere løn og deres ledelse i fagforeningen afsat.

Undersøgelse af hemmelige CIA-fængsler i EU
[Netavisen – links 20.06.12] Dr. Nyheder
Ulovlige udleveringer, CIA-flyvninger med terrormistænkte i EU-landenes luftrum, uforklarlige forsvindinger og tilfælde af tortur i hemmelige fængsler på europæisk jord. EU-Parlamentet kræver nu uafhængige undersøgelser af dette.

Tysk politi advarer om terror fra højreekstremister
[Netavisen – links 12.09.12] P77
Det tyske magasin Der Spiegel skrev i forrige uge at det tyske politi i en ny hemmelig rapport,  Der Spiegel har fået adgang til, advarer om at der i Tyskland er fare for at højreekstremister vil forsøge at begå drab på udlændinge, på fremtrædende politikere og politimænd og angribe især centre der huser flygtninge og asylansøgere.

Catalonien:15 millioner demonstrerer for selvstændighed
[Netavisen – links 12.09.12] TV2
Halvanden million cataloniere viste tirsdag deres vrede over at tilhøre Spanien og krævede at få ret til at danne deres egen stat - uafhængigt af Madrids styre.

Militant massekamp: Quebec sløjfer studieafgifter og anti-protest lov
[Netavisen – link 11.09.12] Modkraft
Nyvalgt regering i den uroplagede canadiske provins Quebec vil droppe kontroversiel anti-demonstrationslov og rulle øget brugerbetaling på universiteterne tilbage efter et års masse-protester.

EU-kommissionen opgiver at få hånd om konfliktretten
[Netavisen – link 11.09.12] Fagbevægelsen mod Unionen
Ifølge Ritzaus oplysninger ventes kommissionen at trække sit kontroversielle forslag - den såkaldte Monti II forordning - tilbage. Det sker, efter at der både fra flere medlemslande og i EU-parlamentet har været betydelig kritik af forslaget

Arabisk forår går mod iskold vinter
[Netavisen – link 10.09.12] Avisen
Kunstnere og journalister i Tunesien og Egypten sidder nu anklaget for forbrydelser, der til forveksling ligner dem, som fortidens diktaturer brugte til at kvæle ytringsfrihed med.

Rapport fra Colombia
[Netavisen – link 10.09.12] Flamman (sv)
Det er ikke så meget de nyligt annoncerede fredsforhandlinger mellem FARC og regimet i Colombia, som giver grund til optimisme på det colombianske folks vegne, som det er fremkomsten af en ny , fremstormende folkefront for demokrati, borgerrettigheder og national selvbestemmelse og imod den magthavende elite, Marcha Patriotica.

Grækere demonstrerer mod nedskæringer
[Netavisen – links 8.09.12] Information
Tusinder af grækere demonstrerer i Thessaloniki mod nye offentlige nedskæringer.

EU’s angreb på faglige rettigheder
[Netavisen – links 8.09.12] Fagbevægelsen mod Unionen
Ny rapport fra Fagbevægelsens Forskningscenter opgør hvordan EU’s ’kriseløsninger’ har ramt lønninger og faglige rettigheder. Blandt kommende tiltag nævnes bl.a. planer i Grækenland om 6-dages arbejdsuge. Portugal kan se frem til en model hvor lokale aftaler på arbejdsmarkedet står over kollektive aftaler (som allerede er indført i Grækenland). I Portugal er arbejdsløsheden på 16 procent og recessionen er på tre procent uden at der er udsigt til bedring næste år.

Spanien i nyt kvælertag
[Netavisen – links 8.09.12] Radio Solymar
Den Europæiske Centralbank vil nu købe spanske statsobligationer men på skrappe betingelser, og Spanien skal bede om nødhjælp. Mens Angela Merkel spiste frokost med Mariano Rajoy demonstrerede hundredvis og bad hende tage hjem.

Aktioner mod Gazproms oliejagt i Arktis
[Netavisen – links 8.09.12] Greenpeace
Indgangen til Gazproms hovedkvarter blev afspærret af aktivister fra fem lande og en flok isbjørne "fordrevet" fra deres hjemland af olieindustrien, der havde lænket sig til hegnet af bygningen.

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2011<

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder