Netavisens nyhedslinks uge 36
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

Grækere demonstrerer mod nedskæringer
[Netavisen – links 8.09.12] Information
Tusinder af grækere demonstrerer i Thessaloniki mod nye offentlige nedskæringer.

EU’s angreb på faglige rettigheder
[Netavisen – links 8.09.12] Fagbevægelsen mod Unionen
Ny rapport fra Fagbevægelsens Forskningscenter opgør hvordan EU’s ’kriseløsninger’ har ramt lønninger og faglige rettigheder. Blandt kommende tiltag nævnes bl.a. planer i Grækenland om 6-dages arbejdsuge. Portugal kan se frem til en model hvor lokale aftaler på arbejdsmarkedet står over kollektive aftaler (som allerede er indført i Grækenland). I Portugal er arbejdsløsheden på 16 procent og recessionen er på tre procent uden at der er udsigt til bedring næste år.

Spanien i nyt kvælertag
[Netavisen – links 8.09.12] Radio Solymar
Den Europæiske Centralbank vil nu købe spanske statsobligationer men på skrappe betingelser, og Spanien skal bede om nødhjælp. Mens Angela Merkel spiste frokost med Mariano Rajoy demonstrerede hundredvis og bad hende tage hjem.

Aktioner mod Gazproms oliejagt i Arktis
[Netavisen – links 8.09.12] Greenpeace
Indgangen til Gazproms hovedkvarter blev afspærret af aktivister fra fem lande og en flok isbjørne "fordrevet" fra deres hjemland af olieindustrien, der havde lænket sig til hegnet af bygningen.

Oprør mod spanske besparelser på indvandrere
[Netavisen – links 7.09.12] Kristeligt Dagblad
Det har fremkaldt en storm af protester, at den spanske regering har besluttet at fratage ulovlige indvandrere ret til lægebehandling. Både blandt indvandrerne selv og hos læger og sundhedspersonale.

Lufthansa: Strejke over hele Tyskland i 24 timer
[Netavisen – links 7.09.12] dr.dk
Fagforeningen UFO  har under forliste overenskomstforhandlinger forlangt lønstigninger på fem procent oven på tre års nulvækst. Samtidig kræves der et stop for udlicitering af job og korttidsvikarer.

Mauretanien: Minearbejdere protesterer mod ny form for slaveri
[Netavisen – links 7.09.12] GlobalVoices
Minearbejdere har lammet arbejdet i minerne med krav om højere løn og sygesikring. Arbejderne er ansat afoutsourcing-firmaer, der kun betaler 40% af SNIMs lønninger til hver arbejder, hvilket de opfatter som menneskehandel (trafficking) og en ny form for slaveri.

Den europæiske centralbanks kriseplan
[Netavisen – links 7.09.12] Folkebevægelsen mod EU
Opkøbsprogrammet ’outright monetary transactions’ drejer sig om opkøb af obligationer med en løbetid på tre år og har ingen øvre grænse for volumen af opkøb. Men modtagerlande af opkøbsprogrammet vil blive underlagt de samme stramme strukturtilpasningsprogrammer, som er implementeret i de lande, der har fået lån under EU’s krisefonde (Grækenland, Irland, Portugal).

Krisen sænker levestandarden i Frankrig
[Netavisen – links 7.09.12] Information
Antallet af fattige er samtidigt steget i EU’s næststørste land. Hele 14,1 procent af franskmændene ligger på eller under den officielle fattigdomsgrænse.

Sydafrika: 3000 minearbejdere i march
[Netavisen – links 6.09.12] Information
Flere end 3000 minearbejdere marcherede onsdag forbi Marikana-minen, der ejes af Lonmin, med krav om lønforhøjelser. De krævede også, at koncernen lukker minen indtil videre for at forhindre, at Lonmin spiller de strejkende arbejdere ud mod hinanden.

17 millioner amerikanere går sultne i seng
[Netavisen – links 6.09.12] Information
Antallet af fattige amerikanere, som dagligt kæmper mod sult, steg i løbet af 2011 til næsten 17 millioner. Det er en stigning på 800.000 mennesker i forhold til 2010, oplyser det amerikanske fødevareministerium.

Alarm: Faglige rettigheder under angreb i hele EU
[Netavisen – links 6.09.12] Folkebevægelsen mod EU
Der er klare beviser på at ”arbejdsmarkedsreformer” demonterer faglige rettigheder i EU-landene under dække af krisebekæmpelse.

Kriminel kapitalisme: EU og IMF vil lade grækerne slave en ugedag ekstra for bankerne
[Netavisen – link 05.09.12] DR
En lækket e-mail fra den såkaldte Grækenlands-trojka - ra trojkaen - bestående af EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og IMF.- afslører et benhårdt krav til det græske finansministerium og beskæftigelsesministerium: Inddrag den arbejdende befolknings lørdag.

Bulgarien sætter kurs væk fra euroen
[Netavisen – link 05.09.12] Folkebevægelsen mod EU
"Det kan koste os dyrt og er for risikabelt for os", siger finansministeren i EUs fattigste medlemsland om euromedlemskab

Lufthansas stewardesser vil lamme Tyskland
[Netavisen – link 05.09.12] Information
Kabinepersonalet hos Lufthansa meddeler, at de fredag udvider deres strejke til at dække hele Tyskland.

Apartheids spøgelse over minemassakre
[Netavisen – link 04.09.12] 3F
Sydafrika er i chok, efter at politi og sikkerhedsstyrker den 16. august skød og dræbte 34 strejkende minearbejdere i byen Marikana. Inden da var 10 andre minearbejdere blevet dræbt i løbet af strejken. Forholdene i minerne er under al kritik, ifølge FN

Sydafrika: Politiet og arbejdere slås ved guldmine
[Netavisen – link 04.09.12] Information
Tåregas og gummikugler flyver i luften ved guldmine nær Johannesburg. Mineuro breder sig i Sydafrika.

Slovenien: Endnu et EU-land frygter statsbankerot
[Netavisen – link 04.09.12] Berlingske
Slovenien kan meget vel blive det sjette euroland, der får brug for en hjælpepakke. Ministerpræsident, Janez Jansa slog i weekenden alarm og advarede om, at landet er på vej mod statsbankerot.

Ulykke skaber problemer i Kinas partitop
[Netavisen – link 04.09.12] Information
En ulykke med en Ferrari har skabt problemer for Kinas øverste ledere forud for magtoverdragelse.

Gaza-beboer brænder sig selv ihjel
[Netavisen – link 03.09.12] Information
En palæstinenser er død, efter han satte ild til sig selv i protest over sin families elendige levevilkår..

Sydafrika: Drabsanklager mod minearbejdere droppet
[Netavisen – link 03.09.12] Information
Anklagemyndigheden i Sydafrika har foreløbig droppet de kontroversielle drabsanklager efter apartheidlove mod 270 minearbejdere.

Diktaturer støtter Syriens Frie Hær
[Netavisen – link 03.09.12] Proletæren (sv)
Interview med en demokratiaktivist i Bahrain om de reaktionære vestligt støttede Golfstaters støtte til oprørerne i Syrien og modstanden mod dette.

Frifindelse af Israels militær skaber forargelse
[Netavisen – link 03.09.12] Modkraft
Menneskerettighedsorganisationer vender sig mod frikendelsen af den israelske hær i sagen om den amerikanske aktivist Rachel Corrie, der blev dræbt i forbindelse med en protest i Palæstina.

Desmond Tutu: Blair og Bush bør stilles for retten
[Netavisen – links 02.09.12] DR
Tony Blair og George W. Bush bør konfronteres med dommerne ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) som følge af deres rolle i og ansvar for Irak-krigen. Det mener den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu. Dermed fastholder han antikrigsbevægelsens holdning. Og kravet gælder også deres nære medsammensvorne som Anders Fogh Rasmussen, nuværende NATO-chef.

Skandalebank tjener på fødevarekrise
[Netavisen – links 02.09.12] epn
Mens de stigende priser på fødevarer gør ondt på pengepungen for danskerne og fører til sult i verdens fattigste lande, har den britiske storbank Barclays, der er involveret i den såkaldte Libor-skandale, tjent styrtende med penge på fødevarer.

Arbejdsløshedskøen i eurozonen rekordlang
[Netavisen – links 01.09.12] Information
Nye tal fra Eurostat viser, at 18.002.000 i eurozonen er ledige, hvilket er det højeste antal i de 17 år, hvor opgørelserne er blevet foretaget.

18 millioner arbejdsløse i Eurozonen
[Netavisen – links 1.09.12] EPN
Højeste arbejdsløshedstal i 17 år.Analytikere advarer om, at stadig strammere nationale budgetter er med til at undergrave euro-regeringernes forhåbninger om en økonomisk genopretning.

FN advarer om voksende koleraepidemi i Haiti
[Netavisen – links 01.09.12] Information
FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, advarer om, at Haiti har svært ved at håndtere den koleraepidemi, der har kostet tusinder livet, mens forholdene i teltlejrene forværres, i takt med at hjælpeorganisationer forlader landet på grund af pengemangel.

Katastroferne vælter ned over Nordkorea
[Netavisen – link 01.09.12] DR
Tyfoner, tørke og oversvømmelser har sendt 212.000 mennesker fra hus og hjem i Nordkorea. Et dansk øjenvidne har aldrig oplevet noget lignende.

Sydafrika: Apartheidparagraf i brug mod minearbejdere
[Netavisen – links 1.09.12] Politiken
270 minearbejdere er tiltalt for drab, fordi 34 minearbejdere blev skudt af politiet under en demonstration, der løb løbsk for to uger siden. De er sigtet under den såkaldte 'common purpose'-doktrin, en form for sydafrikansk lømmelpakke. Ingen af de politimænd der dræbte minearbejderne er sigtet.

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2011<

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder