Netavisens nyhedslinks uge 09
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

Rapport: Billigere for Holland at droppe Euro
[Netavisen – link 04.03.12] DR
I ti år har det kostet hver hollænder 2.700 euro om året, hvad der svarer til over 20.000 kroner, at have den fælles valuta euro'en. Tallene kommer fra en undersøgelse fra det britiske analyseinstitut Lombard Street Research

Kinas forsvarsbudget bliver sat op
[Netavisen – link 04.03.12] Information
Fremover vil den kinesiske regering bruge 11,2 procent mere på sit militær, siger en talsmand for regeringen. Det sker til trods for omverdenens bekymring for Kinas militære oprustning.

Højreaktivister demonstrerer i Italien
[Netavisen – link 04.03.12] Information
Tusindvis af demonstranter fra den ydre del af højrefløjen i Italien har været på gaderne for at vise, hvad de mener om premierminister Mario Monti og hans regering.

Global opvarmning giver problemer for livet i havet
[Netavisen – link 03.03.12] ars (eng)
Ny undersøgelse af havbunden kloden rundt, har gjort det muligt at beregne de sidste 300 mio års udsving i forsuring af verdenshavene som følge af perioder med øget CO2 i atmosmosfæren. De mennekseskabte klimaforandringer er på vej til at resultere i det værste tilfælde af forsuring til dato, med, frygtes det, katastrofale følger for koralrev, skaldyr og alt liv i havene.

Lækket dokument afslører Facebooks bizarre censurpolitik
[Netavisen – link 03.03.12] metroXpres
En lækket udgave af Facebooks interne retningslinjer viser, at det sociale netværk for eksempel ikke tillader statusopdateringer som støtter kurdernes selvstændighedskamp.

FN indrømmer civile tab i NATO's Libyen-krig
[Netavisen – link 03.03.12] Politiken
"Man" har set eksempler på, at Nato bombede mål, der ikke viste tegn på at rumme militære anlæg.

Finanspagten er en realitet
[Netavisen – link 02.03.12] Politiken
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og 24 af hendes EU-kolleger har sat deres signaturer under EU's nye finanspagt ved et topmøde i Bruxelles. Storbritannien og Tjekkiet er de eneste EU-lande, som står udenfor.
Se også
Besluttet på EU-topmødet Information

EU's centralbank pumper billioner ud
[Netavisen – link 02.03.12] Notat
Trods modstand fra især tysk side meddelte den nye leder af Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, onsdag den 29. februar 2012, at han vil låne bankerne cirka 4.000 milliarder kroner til så lav en rente som 1 procent.

Sarkozy måtte gå i ly på bar for æggekastende demonstranter
[Netavisen – link 02.03.12] Politiken
Frankrigs præsident kom for sent til EU-topmøde. Vrede baskere bevæbnet med æg og pamfletter stod i vejen.

EU-topmøde: Det skal de tale om
[Netavisen – link 01.03.12] Information
Torsdagens og fredagens EU-topmøde står angiveligt i 'vækstens' tegn: Oversigt over temaerne på mødet.

Assad sætter 7.000 tropper ind mod oprørerne i Homs
[Netavisen – link 01.03.12] Politiken
Syriske oprørsgrupper kæmper med ryggen mod muren i Homs, hvor 7.000 soldater fra landets militær forsøger at storme rebellernes højborg i Baba Amr-kvarteret.

Nordkorea stopper atomtest og får mad til gengæld
[Netavisen – link 01.03.12] Politiken
Nordkorea bekræfter, at det er gået ind på at suspendere atomprøvesprængninger og test af langtrækkende raketter, ligesom landet indstiller et program med uranberigelse til gengæld for fødevarehjælp fra USA.

Tyskland og Centralasien
[Netavisen – link 29.02.12] Orientering på P1 (radio)
Det skorter ikke på kritiske ord om USA's politik i Centralasien: 'Kynisk realpolitik', lyder det oftest fra analytikere og menneskerettigheds-organisationer. Men nu siger de samme kritikere at Europa også godt kan være med. Og i Centralasien betyder 'Europa' Tyskland.

Irerne skal stemme om EU's finanspagt
[Netavisen – link 28.02.12] Politiken
Irland skal have folkeafstemning om eurolandenes nye finanspagt. Det oplyser premierminister Enda Kenny. Den irske regering har ellers prøvet at undgå at skulle sende finanspagten til folkeafstemning.

Anklage mod Shell: Henrettede ni aktivister i Nigeria
[Netavisen – link 28.02.12] avisen.dk
USAs Højesteret hører i dag argumenter for og imod at gøre firmaer ansvarlige for forbrydelser imod menneskeret i fjerne lande. Praktisk handler det om Royal Dutch Petroleum er ansvarlig for henrettelsen af ni anti-olie-aktivister i Nigeria.

Occupy-lejr i London fjernet af politiet
[Netavisen – link 28.02.12] Politiken
Britiske politifolk i kampuniformer har i nat fjernet teltlejren foran katedralen St. Paul's, der ligger i Londons finansdistrikt. Teltlejren skød op 15. oktober i protest mod global grådighed i den kapitalistiske verden, der anklages for at have forårsaget finanskrisen.

Etnisk udrensning: Libyske oprørere fordrev 30.000 fra en enkelt by
[Netavisen – link 28.02.12] Berlingske
Libyske oprørere greb til våben mod Gaddafis undertrykkelse. Nu begår de selv overgreb, der tenderer forbrydelser mod menneskeheden. Berlingske har trods forbud besøgt spøgelsesbyen Tawergha.

Standard & Poors erklærer Grækenland i betalingsstandsning
[Netavisen – link 28.02.12] Politiken
Kreditvurderingsbureauet Standard & Poors har nedgraderet Grækenland fra den i forvejen lidet flatterende 'junk'-status til 'selective default' - begrænset betalingsstandsning. Det sker som følge af den aftale, som Grækenland har indgået med EU, Den Internationale Valutafond og landets private kreditorer, der sikrer grækerne godt 960 milliarder kroner til at holde landets økonomi kørende.

WikiLeaks offentliggør fem millioner mails fra privat 'sikkerhedsfirma'
[Netavisen – link 27.02.12] avisen.dk
Mere end fem millioner e-mails fra det amerikanske sikkerhedsfirma Stratfor vil nu blive offentliggjort på internettet.

Syrisk vælgerflertal stemmer for ny forfatning
[Netavisen – link 27.02.12] Politiken
89,4 procent af de syriske vælgere, der satte et kryds på stemmesedlen, siger god for den ny grundlov, som den syriske præsident Bashar al-Assad står bag. Ifølge indenrigsministeren har 57,4 procent af de stemmeberettigede syrere afgivet deres stemme ved valget.

Grækerne arbejder mest af alle i Europa
[Netavisen – link 27.02.12] Politiken
Grækerne ligger i toppen, når det gælder arbejdstimer, men ligger i bund, når det måles, hvad Grækenland så får ud af arbejdsstyrkens indsats.


________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2011<

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder