Netavisens nyhedslinks uge 12
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

Fædre bukker under: Får stress og angst af børn og job
[Netavisen – link 24.03.12] DR
I dag deltager over 90 pct. af alle mænd i deres barns fødsel, og andelen af mænd, der tager barsel, stiger. Den moderne mand har for alvor holdt sit indtog i hjemmet som far, og derfor lider han nu af de samme problemer, som kvinderne gjorde, da de kom ud på arbejdsmarkedet.

Tørk Haxthausen er død 87 år
[Netavisen – link 24.03.12] Modkraft
Den norsk-fødte forfatter, filminstruktør og samfundsdebattør Tørk Haxthausen døde torsdag af hjertestop. Han blev 87 år gammel.

København afskaffer lukkeuger i sommerferie
[Netavisen – link 24.03.12] DR
Forældre med børn i daginstitutioner kan nu glæde sig over, at et bredt politisk flertal har besluttet sig for at afskaffe de to ugers tvungen sommerferielukning i vuggestuer og børnehaver. Dermed reduceres antallet af lukkedage i København fra 19 dage til 9.

Enhedslisten vil have finansministerens regnemaskine til eftersyn
[Netavisen – link 24.03.12] Indormation
Enhedslisten har mistet tilliden til regeringens regnemodeller. Liste Ø kalder modellerne »stærkt politiske« og kræver, at uafhængige økonomer gennemgår dem. Det afviser regeringen

Danskerne får Europas dyreste strøm
[Netavisen – link 23.03.12] avisen.dk
Den energiaftale, som alle Folketingets partier med undtagelse af Liberal Alliance indgik torsdag, cementerer de danske el-priser som Europas højeste. Det skyldes, at den reelle el-pris fordobles af skatter og afgifter

De fattige betaler mest for grøn aftale
[Netavisen – link 23.03.12] Politiken
Brændeovne og biler går fri for afgifter, mens folk med fjernvarme må til lommerne i den nye energiaftale. Det rammer socialt skævt.
Se også
Fakta: Energiaftalen i store træk Politiken
Se også
Alibilisten: Energiaftalen er en sejr med enkelte torne

Regeringen vil sælge flere våben til udlandet
[Netavisen – link 23.03.12] Moidkraft
Med en ny erhvervsstrategi vil regeringen via de danske ambassader øge eksporten af danske våben til udlandet. En dårlig idé, mener Rådet for International Konfliktløsning.

Organisation: Danmark udleverede 13-årig til voldtægtsfængsel
[Netavisen – link 22.03.12] Politiken
Danske styrker i Afghanistan opdagede ikke kritisable forhold i et fængsel, mener menneskeretsorganisation.

Seniorer i staten ryger først på porten
[Netavisen – link 21.03.12] avisen.dk
Politikerne taler om seniorordninger og vigtigheden i at lokke ældre medarbejdere til at blive på arbejdsmarkedet. Men i samme åndedrag er det de ældre ansatte over 50 år, der først ryger, når der fyres i det offentlige

S-støtter betænkelige ved velfærdsoplæg
[Netavisen – link 21.03.12] Modkraft
Socialdemokraterne sætter i nyt visionsoplæg grundprincipperne bag velfærdssamfundet til debat. Enhedslisten og (en del af) fagbevægelsen kalder det borgerligt tankegods og dårlig timing.

EU's finanspagt blåstemples 31. maj
[Netavisen – link 21.03.12] Folkebevægelsen mod EU
11. april præsenterer regeringen et beslutningsforslag om ratificering af euro-traktaten - EUs såkaldte finanspagt. Den 26. april skal Folketinget førstebehandle forslaget, hvorpå det så sendes til udvalgsbehandling. Og 31. maj sker den anden og endelige behandling så i Folketinget. Folkebevægelsen mod EU fortsætter underskriftsindsamling med krav om folkeafstemning til 21. maj.

Danske læger blev brugt i asbest-coverup
[Netavisen – link 21.03.12] Information
Ved en dansk overlæges mellemkomst blev arbejdere i en FLSmidth-kontrolleret mine på Cypern erklæret raske, selv om de i årevis var udsat for livsfarligt asbeststøv. Selv var overlægen bestyrelsesmedlem i FLSmidth og svigersøn til hovedaktionæren i den danske industrigigant

Nyt navn til æreslund for SS-soldater
[Netavisen – link 21.03.12] Berlingske
Det tyske mindretal i Sønderjylland har med en beslutning om at ændre navnet på en æreslund for faldne sønderjyder i tysk krigstjeneste truffet en beslutning af stor symbolsk og historisk betydning.

Staten skal fyre og spare lige så meget næste år
[Netavisen – link 20.03.12] Politiken
De statslige sparerunder har allerede ført til hundredvis af fyringer, og kuren fortsætter.

Rapport: Danmark udleverer fanger til torturfængsel
[Netavisen – link 20.03.12] Politiken
De danske styrker i Afghanistan udleverer fanger til et fængsel, hvor der foregår tortur. Det beretter Afghanistans Uafhængige Menneskerettighedskommission, AIHRC, i en ny rapport

Sverige vil tage patent på nordisk velfærdsmodel
[Netavisen – link 20.03.12] DR
Socialdemokraterne i Sverige mener det er dem, der har skabt den nordiske velfærdsmodel, som er kendt i hele verden. Derfor har de søgt om patent på modellen hos de svenske patentmyndigheder.

Svenske storkoncerner betaler ikke skat
[Netavisen – link 20.03.12] epn
En tredjedel af Sveriges største koncerner har fundet smuthuller i skattelovgivningen.

Dansk industrigigant efterlod asbestkatastrofe på Cypern
[Netavisen – link 19.03.12] Information
Hvor asbestarbejdere i Danmark fik erstatning for ødelagt helbred, drev industrigiganten FLSmidth en åben asbestmine i Cypern frem til 1986, uden at virksomheden ifølge en DR-dokumentar oplyste arbejderne om risikoen eller beskyttede dem mod det kræftfremkaldende støv, der i dag kræver store ofre blandt de lokale beboere

LO og DA blåstempler plan for 500.000 danskeres overenskomst
[Netavisen – link 19.03.12] Politken
LO og Dansk Arbejdsgiverforening har godkendt forligsmandens mæglingsskitse, som gælder for en halv million lønmodtagere i år og næste år. Formanden for LO, Harald Børsting, er tilfreds med aftalen, selv om lønstigningerne foreløbig ikke bevarer værdien af lønnen, reallønnen. Priserne stiger med omkring det dobbelte af de aftalte lønstigninger

DR: Det trækker op til reformstorm
[Netavisen – link 19.03.12] DR
Et kig på S-SF-R-regeringens agenda for de kommende måneder vidner om en reformstorm, der kommer til at kræve sin mand, skriver DR.

Sverige: Overklassesafari skaber debat
[Netavisen – link 19.03.12] Modkraft
Sightseeing-tur til et rigmandskvarter nær Stockholm under overskriften »Dyrk dit klassehad« angrebet med æg og anmeldt til politiet. Sagen har udløst en ophedet debat om klasse-begrebet i Sverige.

Derfor skal du holde tre pauser om dagen
[Netavisen – link 19.03.12] avisen.dk
Ny bog blæser til kamp for pauserne. Læs hvorfor og hvad der er den bedste pause.

Arbejdsløshed: Unge presser på for at få ældres job
[Netavisen – link 18.03.12] Politiken
Trods års debat om behov for ældre medarbejdere og en efterlønsreform, så vil mere end hver fjerde lønmodtager have ældre over 60 år til at trække sig, så der kan blive plads til flere unge. Danmarks Statistik laver to arbejdsløshedstal: den ene siger 160.000, og arbejdsløshedsprocenten for januar ligger på 6,0. Den anden siger at i 4. kvartal af 2011 var det tal på 228.000, svarende til 8 pct. af arbejdstyrken.

20 år efter bombemordet i Søllerødgade: Mindedemonstration for Henrik Christensen
[Netavisen – link 17.03.12] TVLorry
Flere hundrede mennesker til mindedemostration i eftermiddag på Nørrebro i København Præcis for 20 år siden blev 29-årige Henrik Christensen dræbt ved en eksplosion på Søllerødgade på Nørrebro. Hvad der helt præcis skete dengang er aldrig blevet opklaret. Men sagen må ikke glemmes

Sultestrejke i Bahrain: Dansk statsborger døden nær
[Netavisen – link 17.03.12] avisen.dk
Sultestrejkende dansk statsborger ligger på det sidste i Bahrain. Datter vil åbne internationalt kontor i Danmark for menneskeret i Golfen.

Reformeksperimenter: Ældre må betale for ekstra hjemmehjælp
[Netavisen – link 17.03.12] avisen.dk
Hjemmehjælp kan snart være noget, der ikke bliver betalt udelukkende af en livslang indebetaling til skat. Ni frikommuner får nemlig lov til at tilbyde ekstra hjemmehjælp mod betaling. Det er Kommunernes Landsforening, der har fået forslaget igennem

Fyring af Dong-bosser kan koste 37 millioner
[Netavisen – link 17.03.12] Politiken
Den nu fyrede Dong-direktør, Anders Eldrup, og hans hjemsendte højrehånd, vicedirektør Jakob Baruël Poulsen, var så tæt knyttet sammen, at Poulsen havde en såkaldt change of control-ordning i sin kontrakt.

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2011<

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder