Netavisens nyhedslinks uge 44
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

Buschauffør fyret for sarkastisk badge
[Netavisen – link 06.11.11] DR
Det kommunalt ejede Busselskabet Aarhus Sporveje har fyret en chauffør for at gå på arbejde med en bagde med en tegning, der gør grin med buschaufførernes pressede arbejdsvilkår

91.000 på kontanthjælp regnes ikke som arbejdsløse
[Netavisen – link 06.11.11] Politiken
Arbejdsløsheden er reelt større, end det fremgår af statistikken..

KGB-chef: Jeg gav DKP-toppen penge til det sidste
[Netavisen – link 06.11.11] JP
En tidligere KGB-chef fortæller for første gang, hvordan han afleverede penge til DKP's top frem til Sovjetunionens sammenbrud.

Sind: Regeringen svigter psykiatrien
[Netavisen – link 05.11.11] DR
Det var med alt andet end begejstring, at Landsforeningen Sind torsdag kunne læse regeringens finanslovsforslag.

Sådan bliver din husstand ramt af finansloven
[Netavisen – link 04.11.11] Politiken
Milliarderne fyger gennem luften på Christiansborg i disse dage. Regeringen har fremlagt sit forslag til finansloven for 2012, og forhandlingerne er nu i fuld gang.

Multimedieskat erstattes af gammel skat
[Netavisen – link 04.11.11] avisen.dk
Regeringen vil afskaffe den udskældte multimedieskat, men i stedet indfører den skat på fri telefon til nøjagtig samme værdi.

Nato-Fogh roser Helle Thorning og Danmark
[Netavisen – link 04.11.11] avisen.dk
Nato-chefen har med "stor interesse og glæde har læst de udenrigs- og sikkerhedspolitisk afsnit i regeringsgrundlaget." Her står der bl.a., at Nato er hjørnestenen i Danmark udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Løfter og løftebrud: Det er ikke med i finanslovforslaget
[Netavisen – link 03.11.11] Information
Den nye S-R-SF-regering er blevet beskyldt for en række løftebrud. Det skete, fordi det regeringsgrundlag, som de tre partier efter lange forhandlinger blev enige om, ikke omtaler en række af de forslag, som S og SF sammen gik til valg på.

Nyt pjalteproletariat: Økonomisk straf skubber ledige ud af arbejdsmarkedet
[Netavisen – link 03.11.11] Politiken
En ny rapport fra Anvendt Kommunal Forskning (AKF) sætter et stort spørgsmålstegn ved, om det hjælper med økonomisk straf til arbejdsløse på kontanthjælp, der ikke møder op til aktivering og samtaler. I stedet for at finde job hutler mange af de sanktionerede sig igennem uden fast indkomst. Sover på venners sofa, tager lidt sort arbejde eller ender i kriminalitet.

Finanslov med underskud på 96 milliarder
[Netavisen – link 03.11.11] DR
Et svagt hjemligt forbrug betyder, at finansminister Bjarne Corydon i dag må fremlægge et finanslovsforslag, hvor staten mangler yderligere 10 mia. kr. i forhold til tidligere forventet.

Dom: Assange kan udleveres til Sverige
[Netavisen – link 03.11.11] nordjyske.dk
Stifteren af WikiLeaks, Julian Assange, hvis aktiviteter har skabt vrede i USA, skal udleveres til Sverige på grund af anklager om sexovergreb mod to kvinder. Det fastslår en domstol i London.

Svenske a-kraftværker dumper test
[Netavisen – link 02.11.11] DR
Skulle et kraftigt jordskælv ramme Sverige, vil det stå slemt til med landets atomkraftværker. De vil ikke kunne klare de krav, som de svenske myndigheder stiller, viser en stresstest, som er gennemført i kølvandet på atomkraftulykken i Fukushima i Japan.

Forfejlet strafpolitik: 50 pct. mere fængsel på 10 år
[Netavisen – link 02.11.11] Politiken
Domstolene har idømt så mange og lange straffe gennem de sidste ti år, at den samlede såkaldte strafmasse er steget med 51 procent siden 2001, hvor VKO-regeringen trådte til. For mig er det udtryk for en fuldkommen forfejlet strafpolitik, hvor man alene har satset på at spærre flere mennesker inde i længere tid, og det afkriminaliserer ikke et samfund«, siger formand for Fængselsforbundet Kim Østerbye.

CIA-flyvninger skal alligevel undersøges
[Netavisen – link 02.11.11] Berlingske
Efter massivt pres fra Grønland bliver CIAs fangeflyvninger over landet alligevel undersøgt. Dansk Institut for Internationale Studier skal stå for selve kulegravningen.

Fagbevægelsen til kamp for ligeløn i stedet for løn
[Netavisen – link 02.11.11] MetroXpres
Inden nytår skal regeringen præsentere sine planer for at skabe ligeløn, lyder kravet fra HK, som bakkes op af FOA og Enhedslisten. Arbejdet er i gang inden jul, forventer S

Før OK-forhandlinger: LO-toppen sikrer sig lønbonus
[Netavisen – link 02.11.11] DR
LO's godt en million medlemmer står over for overenskomstforhandlinger, hvor der ikke er udsigt til, at de vil får mere i lønningsposen. Alligevel kan LO's formand Harald Børsting og resten af organisations politiske ledelse se frem til en lønstigning på 1,5 procent de næste fire år.

Ny måling: Nu er EL større end SF
[Netavisen – link 02.11.11] Information
En ny meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, afslører, at SF kun står til at få 7,5 procent af stemmerne mod 7,7 procent til Enhedslisten. Det er første gang, at Enhedslisten er større end SF i en meningsmåling fra Voxmeter

Facebook-datacenter i Sverige åbner for massiv svensk overvågning
[Netavisen – link 01.11.11] Version2
Facebook-brugernes data bliver ikke sikret bedre, når de bliver flyttet til et stort datacenter i Sverige. Selvom det er under europæisk lovgivning, vil svenske regler give myndighederne lov til at lytte med uden dommerkendelse, og det alarmerer dansk jurist.

Danske Bank nedlægger 2.000 stillinger
[Netavisen – link 01.11.11] Politiken
Banken varsler en omfattende sparerunde i sit netop offentliggjorte regnskab.

G4S dropper køb af ISS
[Netavisen – link 01.11.11] Politiken
Efter massivt pres og kritik fra storaktionærer dropper G4S forsøget på at købe ISS. Det sker dagen før, at købstilbuddet på 44 milliarder kroner endeligt skulle godkendes på en ekstraordinær generalforsamling. Her skulle mindst 75 procent af stemmerne være for forslaget.

Danmark stemte blankt om Palæstina i Unesco
[Netavisen – link 31.10.11] Information
Mens Danmark afstod fra at stemme, valgte Norge at sige ja til palæstinensisk medlemskab, mens Sverige stemte nej.

Rungende flertal i Norge siger nej til EU
[Netavisen – link 31.10.11] Information
En ny meningsmåling fra analyseinstituttet Synovate viser, at hele 72 procent siger nej til norsk medlemskab af unionen, mens kun sølle 12 procent siger ja.

Østarbejdere presser danske håndværkere
[Netavisen – link 31.10.11] avisen.dk
Håndværksmestre oplever stigende konkurrence fra udenlandske håndværkere, viser ny undersøgelse.

Handicappede betaler for trængte kommunekasser
[Netavisen – link 31.10.11] Orientering på P1 (radio)
Familier med handicappede børn oplever for tiden, at en række kommuner fjerner hele eller dele af den hjælp, de hidtil har modtaget. Tidligere lå ansvaret hos de nu nedlagte amter.

Historisk sejr til lagmanden på Færøerne
[Netavisen – link 30.10.11] Information
Ikke siden indførelsen af færøsk selvstyre i 1948 har både lagmanden og hans parti vundet et lagtingsvalg.
Fakta om valget

Kræft: En sygdom, der kender sin klasse
[Netavisen – link 29.10.11] Information
Kræft har en social slagside, og det går hårdest ud over de fattige. Selv i de kræftformer, der tilsyneladende rammer helt vilkårligt, stiger dine chancer for overlevelse markant, jo længere din uddannelse og jo højere din indtægt er. Kræft er blevet en social sygdom. Den udemokratiske sygdom

Højesteret: Gule fagforeninger ubrugelige i fyringssager
[Netavisen – link 29.10.11] Modkraft
Kristelig Fagforening kan ikke stille krav baseret på andre faglige organisationers overenskomster, og derfor kan de ikke hjælpe medlemmer, der eksempelvis bliver fyret uden retmæssig grund. Det slog Højesteret fast torsdag.

________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder