Netavisens nyhedslinks uge 46
Danmark og Norden
Se også Verden rundt - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Norske nyheder


Ny offentlighedslov skal begrænse aktindsigt
(Netavisen – link 18.11.10) Information
Offentlighedslov fremsættes i formildet form. Brevveksling mellem ministre og folketingsmedlemmer bliver formentlig ikke en del af regeringens forslag til ny offentlighedslov, som snart fremsættes i Folketinget. Men lovforslaget vil stadig indeholde alvorlige begrænsninger i åbenheden
Se også
Historier, vi ikke kan læse, hvis man udvander aktindsigten Information

SU-beskæring: Fattige forældre forsinker uddannelsen
(Netavisen – link 18.11.10) Politiken
Danske Studerendes Fællesråd: Bonusordninger på SU-området vil ramme skævt. Unge ikke har lige muligheder for at gennemføre en uddannelse på normeret tid. Forslag om at favorisere de hurtige og straffe de langsomme er hamrende uretfærdigt, da det er en direkte omfordeling fra de økonomisk svageste til dem med velstillede forældre

Fedtskat rammer de svageste
(Netavisen – link 18.11.10) DR
Svage patienter, ældre og Danske Regioner vil blive ramt på pengepungen af den nye fedtafgift. Præparater til underernærede bliver nemlig dyrere af regeringens nye afgift på mættet fedt.

Mærsk-lån er ulovligt
(Netavisen – link 18.11.10) Arbejderen
10 af de 93 skibe, som Mærsk har fået statslån til at bygge, sejlede rundt på verdenshavene inden Mærsk havde ansøgt om lånet. Ulovligt, siger ekspert.

VK genopliver den delte folkeskole
(Netavisen – link 17.11.10) Arbejderen
I dag kan folkeskolen maksimalt opdele eleverne i halvdelen af timerne. Fremover skal folkeskolen kunne opdele hele tiden, mener minister.

Krise: Mere end fordobling af unge arbejdsløse på to år
(Netavisen – link 17.11.10) epn
Flere og flere unge ender uden for arbejdsmarkedet, viser en opgørelse fra LO. I september 2008 var der 16.072 i alderen 16-29, der var arbejdsløse. Det tal er steget til 38.867 i september 2010. Tallene omfatter både unge der er arbejdsløse og unge i aktivering.

Den skjulte arbejdsløshed: 700.000 uden for arbejdsmarkedet
(Netavisen – link 17.11.10) Momentum
De arbejdsløses reservearmé: I 2009 var 699.025 danskere i den arbejdsdygtige alder ikke til rådighed for arbejdsmarkedet. Det er blot 3.500 færre end i 1995, selv om perioden bød på en buldrende højkonjunktur og markant faldende ledighed. Tallene dækker alle uden for arbejdsstyrken eller på sygedagpenge i den arbejdsdygtige alder fratrukket personer under uddannelse. Ledige inden for arbejdsstyrken er ikke talt med.

Eksperter dumper PET-redegørelse om ambassade
(Netavisen – link 17.11.10) Politiken
»Redegørelsen er på ingen måde overbevisende, men det var der heller ingen grund til at forvente, for sagen har jo sat ikke bare PET, men regeringen i en diplomatisk klemme«, siger professor i strafferet fra Københavns Universitetet, Jørn Vestergaard.

"Danmark" er klar til nyt missilforsvar
(Netavisen – link 17.11.10) Information
NATO-topmøde i Lisabon 19-20. november: Både regeringen og oppositionen mener, at Danmark kan blive en aktiv deltager i et nyt missilforsvar. S og SF vil dog have Rusland med.

Slut med busrabat til efterlønnere
(Netavisen – link 16.11.10) JP
Efterlønsmodtagere skal ikke længere kunne få rabat på transport.

PET: Kendte til overvågning siden 2004
(Netavisen – link 16.11.10) Politiken
Den danske efteretningstjeneste har siden 2004 har haft kendskab til, at der er foregået overvågning fra den amerikanske ambassade på Østerbro i København uden for ambassadegrunden. Siger PET, som søger at renvaske SDU-gruppens ulovligheder.

17.000 offentligt ansatte mister jobbet i 2011
(Netavisen – link 16.11.10) Information
Stat, amt og kommuner står samlet set til at nedlægge omkring 17.000 stillinger i 2011 som følge af VK-regeringens aktuelle planer om at få sat styr på den offentlige udgiftsvækst. Det fremgår af en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), skriver dagbladet Børsen.

Politiets klimaransagninger godkendt i landsretten
(Netavisen – link 16.11.10) Politiken
Landretten har underkendt byretten og renvasket politiets ransagninger.

Syrisk kurder tvangsudvist - trods asylaktioner
(Netavisen – link 16.11.10) Modkraft
28-årig syrisk kurder, der i september deltog i sultestrejke, er mandag morgen blevet tvunget om bord på et fly til Damaskus. Asylaktivister forsøgte forgæves at hindre udvisningen med bål ved Center Sandholm og blokade i Københavns Lufthavn.

FOA vil forlade KTO
(Netavisen – link 16.11.10) epn
Ligeløn og lønkroner til de lavestlønnede truer nu med at skille vandene mellem FOA og Offentligt Ansattes Organisationer (OAO), der er LO's faglige klub i forhandlingsfællesskabet KTO. FOA-formand Dennis Kristensen er så rasende, at han vil trække FOA ud af OAO, skriver LO's Ugebrev A4.

USA overvåger også i Island og Finland
(Netavisen – link 15.11.10) DR
De amerikanske ambassader i Reykjavik og Helsinki indrømmer nu, at de har drevet overvågning i Island og Finland med en såkaldt SDU-gruppe (Surveillance Detection Unit) - sådan som det også er sket i Norge, og måske også er sket i Danmark. Det skriver norsk TV2 på sin hjemmeside

Inflationen æder din lønstigning
(Netavisen – link 15.11.10) epn
Lønningerne steg i tredje kvartal. Men højere inflation giver mange en reallønsnedgang.

Svenske aviser giver Sahlin hård afskedssalut
(Netavisen – link 15.11.10) Politiken
Mona Sahlin trækker sig som Socialdemokraternas formand på en ekstraordinær partikongres i marts.

Kommunerne opfordrer til mere angiveri
(Netavisen – link 13.11.10) DR
Myndighederne opfordrer i stigende grad til, at borgere angiver hinanden for socialt bedrageri. Den tendens kan føre til misbrug og ramme uskyldige, siger ekspert.

Tysk TV udråber Danmark til stikkerstat
(Netavisen – link 13.11.10) Berlingske Tidende
Danmark sammenlignes med diktaturstaten DDR i et indslag i tysk fjernsyn. - Det er næsten Stasi-lignende tilstande, siger dansk professor.

________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder