Netavisens nyhedslinks uge 44
Danmark og Norden
Se også Verden rundt - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Norske nyheder


Højesteret: Ungdomshusbrugere endeligt dømt
[Netavisen – link 05.11.10] Politiken
Højesteret har afsagt en lov-og-orden dom til støtte for politiet, da tre brugere af ugdomshuset er blev dømt for vold - uden at de så satte sig til modværge ved rydningen af ungdomshuset og blot befandt sig der, uvidende om at den store politiaktion ville finde sted 1. marts 2007.

Hemmelig USA-overvågningsenhed af danskere skal undersøges
[Netavisen – link 05.11.10] Politiken
Justitsminister Lars Barfoed (K) skal forklare, om danske statsborgere bliver overvåget af amerikansk ambassade.

Højreekstrem vold større end tidligere oplyst
[Netavisen – link 04.11.10] Politiken
Homohadere og racister tyer oftere til vold ifølge PET. Antallet af racistiske overfald og politisk hærværkssager har været underrapporteret

USA spionerer mod nordmænd i Norge
[Netavisen – link 04.11.10] Netmagasinet Revolusjon (no)
Norsk TV2 avslørede onsdag 3. november at USA i ti år har bedrevet aktiv spionage mod nordmænd fra et kontor i Handelsbygningen nær Solli plads i Oslo.

USA har ulovligt overvåget nordmænd i Oslo i 10 år
[Netavisen – link 04.11.10] sn.dk
Flere hundrede nordmænd er blevet registreret som "mistænkelige" af en efterretningsgruppe, som overvåger for USA i Oslo.

»Afghanistan-krigen er tabt«
[Netavisen – link 03.11.10] Modkraft
Hæren forklarer lukning af Armadillo-basen med mere hensigtsmæssig udnyttelse af resurser. Men Forsvaret har ganske enkelt tabt krigen i Gereshk-dalen, og det er begyndelsen til enden på Afghanistan-krigen, mener ekspert.

Dansk Erhverv kræver lønnedgang for offentligt ansatte
[Netavisen – link 03.11.10] avisen.dk
Så kører det nyliberale angreb på de offentligt ansatte igen: Dansk Erhverv forlanger nu ligefrem, at de offentligt ansatte må gå ned i løn i forbindelse med de offentlige overenskomstforhandlinger

Pris på Femern-bro er steget fem mia. kr.
[Netavisen – link 03.11.10] Politiken
Femernbroen bliver fem milliarder kroner dyrere end planlagt, mens en sænketunnel bliver tre milliarder kroner billigere.

Vandværker tog milliarder i overbetaling
[Netavisen – link 02.11.10] epn
Danske forbrugere har betalt 2,1 milliarder kroner for meget til vandværkerne.

IMF: Danmark skal på smalkost
[Netavisen – link 02.11.10] business.dk
Den internationale monetære fond, IMF, opfordrer regeringen til at holde stramt styr på udgifterne og skære i forbruget i bl.a. kommuner. Danske pengeinstitutter står foran svære år, vurderer det nyliberale imperialistagentur IMF.

Nordisk forbundsstat foreslås seriøst
[Netavisen – link 01.11.10] Politiken
Den skånske historiker Gunnar Wetterberg udgiver i denne uge en bog, som foreslår at samle hele Norden – Skandinavien plus Finland og Island – i en rigtig forbundsstat. Ikke blot kulturelt og historisk, men også politisk og økonomisk er der tungtvejende grunde til en sådan samling, mener forfatteren, som anslår, at processen kan tage et par årtier. Bogen er sanktioneret på højt plan, idet den udkommer som officiel årbog for Nordisk Råd. I Norden som helhed støtter 42 pct. umiddelbart planen, viser en opinionsmåling. (Der bliver bemærkelsesværdigt nok ikke skelnet mellem det nordiske plan på den ene side og det skandinaviske på den anden side, hvor sidstnævnte hører hjemme i kategorien nationalt spørgsmål).

Norden som stormakt
.
Interview med Wetterberg i Klassekampen (no)

Forbundsstat Norden?
[Nordisk Minister Råd] Undersøgelse af den nordiske befolknings kendskab og holdning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd og et særligt forstærket nordisk samarbejde op til drøftelse af ”Forbundsstaten Norden” i Reykjavik den 1. november 2010
Af Oxford Research (pdf)

Sverige i beskidt krig i Afghanistan
Netavisen – links 01.11.10] Proletæren (sv)
Der er langt fra det gamle billede af det ‘neutrale’, selvstændige Sverige fra Olof Palmes tid og til dagens de facto NATO-medlem, som sender lejesoldater, hvor imperialismen kræver det. Den svenske hær er begyndt at rekruttere ihærdigt med stærkt romantiserende propaganda om krigen.
Se også
Krigsmodstand som landsforræderi Proletæren (sv)
I den svenske offentlighed skærpes tonen i krigspropagandaen, og krigsmodstanderne skildres som på det nærmeste landsforrædere, som 'er imod kvinders rettigheder’ o.l.

Gade signerede beviset mod sig selv
[Netavisen - link 30.10.10] Information
Eneste usikkerhedsmoment i sagen om tidligere forsvarsminister Søren Gades orientering af Folketinget i fangesagen er nu elimineret af en skrivelse fra Gade selv

________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder