Netavisens nyhedslinks uge 35
Danmark og Norden
Se også Verden rundt - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Norske nyheder

Dansk støtte til internationale missioner falder
[Netavisen - link 05.09.10] jp.dk
Støtten til militære eventyr i udlandet er dalet fra engang 70 % til nu 44 %. 31 procent er imod, at Danmark deltager aktivt i internationale missioner som den i Afghanistan. Det viser en meningsmåling, som Epinion har lavet for DR Nyheder.

Slagteri hyrer østarbejdere trods masser af ledige danskere
[Netavisen - link 05.09.10] Politiken
Jutland Meat I Struer henter østarbejdere til sit slagteri i stedet for at ansætte danskere, fortæller de ansatte til Avisen.dk. Flertallet af de 180 slagteriarbejdere er nu fra Polen, Østtyskland og Rumænien. De lokale slagteriarbejdere blev fyret, da Danish Crown sidste år lukkede slagteriet i Holstebro. Staten betaler nu deres dagpenge, mens Jutland Meat betaler et rekrutteringsbureau for at hente billige østarbejdere til Struer.

Undskyldning til grønlænderbørn for tvangsflytning
[Netavisen - link 04.09.10] DR
Det, der foregik i forbindelse med tvangflytningerne og adoptionerne, er helt ude i hampen og så langt man kan komme fra det menneske- og børnesyn, vi har i dag. Sådan lyder det fra Red Barnet, der var involveret i sagen om 22 grønlandske børn, som i 50'erne blev fjernet fra deres familier i Grønland som seks-årige. De skulle gøres danske og sendes tilbage til Grønland for at være rollemodeller og gøre Grønland mere dansk.

De ældres velfærd er blevet forringet
[Netavisen - link 03.09.10] FOA
Lønstatistikkerne viser, at der er kommet flere offentligt ansatte, men graver man dybere i tallene, så ligner det ikke vækst i den offentlige velfærd og service. Tværtimod. Velfærden for de ældre er blevet forringet, udtaler FOA.

103.000 danskere kan ikke få fuldtidsjob
[Netavisen - link 03.09.10] 3F
Antallet af deltidsansatte sætter rekord med 712.000 personer. Men 13 procent af kvinderne og 15 procent af mændene ønsker ikke deltid. De er på deltid, fordi de ikke kan få et arbejde på fuld tid.

Ekspert: Danske Banks ledelse reddet af Mærsk
[Netavisen - link 03.09.10] Børsen
Danmarks største bank, Danske Bank, har da også haft sine problemer, som f.eks. investeringseventyret i Irland illustrerer. Banken modtog nogle af landets tørreste tæsk, da den internationale krise satte ind. Det har som bekendt ikke resulteret i nogen fornyelse i chefstaben.
Se også (fra 2008)
Mærsk, Danske Bank og Carlsberg i supernetværk business.dk

Unge aktionerer op til Folketingets åbning
[Netavisen - link 03.09.10] Arbejderen
Studerende og fagligt aktive unge fra LO Ungdom og en lang række elev- og studenterorganisationer planlægger massive protester i flere store byer. Det sker som et led i kampagnen "Unge ta’r ansvar".

Danskerne sparer på madindkøb
[Netavisen - link 03.09.10] epn.dk
Hver husstand indkøber årlig 109 kilo mindre mad end for tre år siden, viser analyse.

Danmark undlod at udlevere dokumnenter til krigsforbryderdomstol
[Netavisen - link 03.09.10] DR
Danmark har opgivet urigtige eller mangelfulde oplysninger til Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien, ICTY, i Haag og har i strid med sine forpligtelser over for tribunalet undladt at udlevere dokumenter, som tribunalet har udbedt sig fra Danmark. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Claus Hjort fremturer mod de offentligt ansatte
[Netavisen - link 02.09.10] berlingske.dk
De offentligt ansatte vil blive mødt med krav om senere tilbagetrækning, mere fleksibel arbejdstid og mere decentral lønregulering, når de skal forhandle overenskomster i begyndelsen af 2011. Kapitalens forvalter kræver underkastelse, fra de offentligt ansattes side de skal "udvise solidaritet".

Bankbestyrelser holder lønfest
[Netavisen - link 02.09.10] epn.dk
Det er langtfra kun de danske bankdirektører, der har oplevet voldsomme lønstigninger. Også bestyrelsesmedlemmerne i landets største børsnoterede banker har de senere år fået klækkelige lønforhøjelser.

Så billigt slipper Danmarks rigeste
[Netavisen - link 02.09.10] BT
Her rammer spareplanen ikke: De 100 rigeste får 717.000 kr. ekstra hver i 2011

FOA: Offentligt ansatte kræver tryghed
[Netavisen - link 02.09.10] business.dk
Dennis Kristensen om den kommende overenskomst for offentligt ansatte: Vi vil fokusere på tryghed for de offentligt ansatte. Det handler om efteruddannelse, fratrædelsesgodtgørelser og jobbanker til dem, der mister jobbet.

Absurd aftale kræver offentligt ansattes løn reduceret med 1,23 procent
[Netavisen - link 02.09.10] avisen.dk
Aftalen som skulle forhindre 700.000 offentligt ansattes normale efterslæb i forhold til den private sektor betyder nu i stedet lønreduktion på grund af ekstreme lav lønregulering i den private sektor.

Flere sidder længere i fængsel uden dom
[Netavisen - link 02.09.10] DR
Stadigt flere sidder varetægtsfængslet i over tre måneder, det viser hidtil hemmeligholdte tal fra Justitsministeriet

Staten skal garantere praktikpladser
[Netavisen - link 02.09.10] 3F
Tre ud af fire danskere mener, at staten skal garantere praktikpladser, så alle har mulighed for at gennemføre den uddannelse, de er startet på.

Nulvækst i lønnen presser forbruget
[Netavisen - link 01.09.10] business.dk
Løn- og jobfest er på bare et par år forvandlet til alvorlige økonomiske tømmermænd for de danske forbrugere. Reallønnen falder.

Dansk valutahandel stormer frem
[Netavisen - link 01.09.10] ep
Størrelsen af det danske valutamarked har overhalet det tyske og er nu verdens 9. største. Det lyder langt fra betryggende - nærmest islandsk!

Sverige: Dansk figenblad om "ytringsfrihed" kritiseres
[Netavisen - link 31.08.10] Information
Når danskerne finder det demokratisk problematisk at afvise en reklame, der potentielt lægger en enkelt befolkningsgruppe for had, siger det mere om den danske debatkultur end om den svenske, mener svenske kommentatorer.

Bankgarantier: Regningen er ikke betalt
[Netavisen - link 31.08.10] Arbejderen
I kulissen venter en regning, der teoretisk set kan løbe op i 600 milliarder kroner, men som sandsynligvis vil koste staten et tocifret milliardbeløb

Klimaaktivister frifundet for vold
[Netavisen - link 31.08.10] Politiken
Anklagemyndigheden har lidt et sviende nederlag i kølvandet på klimatopmødet COP15 sidste år i København. To udenlandske klimaaktivister er netop blevet frifundet for at planlægge voldelige aktioner i København i forbindelse med COP15.

Danskerne tror ikke på Afghanistankrigen
[Netavisen - link 30.08.10] DR
For første gang er et flertal af danskerne imod at have danske soldater i Afghanistan. Det viser en meningsmåling, som Epinion har foretaget for DR Nyheder.

Opbakning til ansatte i ældreplejen trods negativ omtale
[Netavisen - link 30.08.10] FOA
Borgere der modtager hjemmehjælp udtrykker sympati og giver skulderklap – mens folk på gaden råber fuskersvin efter hjemmehjælpen. Sådan lyder nogle af de reaktioner, som folk i ældreplejen har modtaget, efter sagen om Håndværkerhaven. Det viser en ny undersøgelse.

Fire ud af fem pedeller er på løntilskud
[Netavisen - link 30.08.10] Ugebrevet A4
Kun 12 personer er almindeligt ansatte, mens 54 af teknisk servicemedarbejderne i Faaborg Midtfyn Kommune får tilskud til lønnen. I mange kommuner er der fagområder, hvor folk på løntilskud løser de fleste af opgaverne. Det ligner beskæftigelsesterapi uden chancer for job efterfølgende, vurderer eksperter og fagforeninger.

________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder