Netavisens nyhedslinks uge 03
Danmark og Norden
Se også Verden rundt - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Norske nyheder


Privathospitaler scorer på besparelser
[Netavisen - link 24.01.10] Information
Privathospitalerne kommer til at skumme fløden af de markante besparelser på de offentlige sygehuse. Patienter vil i stor stil vælge at blive behandlet på privathospitaler på det offentliges regning, forudser direktøren hos Dansk Sundhedsinstitut (DSI), Jes Søgaard. En skrue uden ende og en underminering af det offentlige sygehusvæsen.

Ministerforslag udsulter offentlige universiteter
[Netavisen - link 24.01.10] Information
Videnskabsministeren vil indføre private universiteter, der har bedre rammer end de offentlige. Det vil skævvride det danske universitetssystem, mener erhvervslivet, som afviser udspillet
Se også
Farvel til forskningsfrihed og gratis uddannelse
[Netavisen - link 24.01.10] Information
Videnskabsministeren er klar med et bud på, hvordan private universiteter skal indføres i Danmark. Det betyder farvel til gratis uddannelse og forskningsfrihed, lyder kritikken fra rektorer, studerende og politiske modstandere, der frygter udsultning af de offentlige universiteter

Strejke på Carlsberg
[Netavisen - link 23.01.10] Arbejderen
Over 800 ansatte på Carlsberg nedlagde arbejdet i går: Cirka 300 i Høje Taastrup og 500 i Fredericia. De strejkende er utilfredse med, at ledelsen allerede før overenskomstforhandlingerne går i gang, har meldt ud, at de ikke giver mere i lønposen

Studerende kræver forslag om privatuniversiteter væk
[Netavisen - link 23.01.10] Arbejderen
De studerende kan i fremtiden blive opkrævet brugerbetaling. Det bekræfter Helge Sander. De studerende kræver, at ministeren trækker sit forslag tilbage

Dansk Folkeparti bange for at miste stemmer
[Netavisen - link 23.01.10] DR
Efter længere tids tavshed tager Pia Kjærsgård ikke afstand fra støtten til det ekstreme højres nedgørelse af muslimer men advarer imod at miste stemmer. Den helt åbenlyse hetz og racistisk had skal udadtil gøres mere "pæn".

Det ekstreme højre bruger teenage piger i propagandakrig
[Netavisen - link 23.01.10] modkraft.dk
Den yderste højrefløj i Danmark bruger i stigende grad unge piger til at fremme deres sag. Senest har Trykkefrihedsselskabet udbredt en video med en kun 17-årig pige, som hylder Muhammedtegneren Kurt Westergaard.

Slavelignende lønforhold hos Danish Crown i Tyskland
[Netavisen - link 23.01.10] Politiken
Danish Crown i Oldenburg i Nordtyskland rbetaler via stråmænd arbejdere fra Østeuropa rene sultelønninger.

Demokratisk ret i spændetrøje
[Netavisen - link 22.01.10] Arbejderen
Terrorlovene antaster de demokratiske rettigheder og retten til politiske aktiviteter, fastslog eksperter på Foreningen Oprørs høring, som samlede 80 mennesker

Dansk ulandsbistand og monopolernes rolle i global fattigdom
[Netavisen - link 22.01.10] Politiken
Det nytter ikke noget, at hele det danske udviklingsmiljø med Danida i spidsen fulgt af en mindre hær af konsulenter og tusinder af ngo-folk, har et snævert fokus på de 15 milliarder kroner, Danmark giver i bistand, mens vi stort set ikke forholder os til de langt større kapitalstrømme til og fra ulandene. udtaler Lars Koch.

Regionsformand: Statsministeren er en mand, der sparker til hunden
[Netavisen - link 22.01.10] Politiken
Lars Løkke Rasmussen må enten vælge at afsætte flere penge eller at tilbyde danskerne dårligere hospitaler. Og regionerne vil ikke bebrejdes, hvis han vælger det sidste.

Rekordmange bliver sat på gaden
[Netavisen - link 21.01.10] Politiken
Flere lejere end nogensinde før er i løbet af 2009 sat på gaden. Over de sidste syv år er antallet af udsættelser mere end fordoblet.

Lærlingene strømmer ind i 3F
[Netavisen - link 21.01.10] 3F
Nu kan alle lærlinge blive medlem af både fagforening og a-kasse for en krone om dagen, og det er et tilbud, der får de unge til at melde sig ind i en fart.

Over 7.000 mangler praktikplads
[Netavisen - link 21.01.10] 3F
Praktikpladskøen er vokset med 84 procent og er nu op over 7.000 unge. Mange er i fare for at ryge fra uddannelsessystemet til arbejdsløshed.

Statsrevisoranklage: Lars Løkke trak i trådene
[Netavisen - link 21.01.10] avisen.dk
Nye oplysninger belaster statsministeren i sagen om overbetaling til privathospitalerne, mener formand for statsrevisorerne.

Hundredvis af klagesager efter klimatopmøde
[Netavisen - link 20.01.10] berlingske.dk
Over 2 hundrede personer har klaget over politiets vilkårlige arrestationer ved klimatopmødet.

Åbent brev til regionsrådet i Region Hovedstaden
[Netavisen - link 19.01.10] dsr.dk
Regionspolitikerne lever op til deres rolle som nedskæringsadministrationer for en kynisk regering og vasker hænder ved massefyringerne og anklager provokatorisk i stedet læger og sygeplejersker for ikke at have vist ”rettidig omhu”.

FOA frygter flere massefyringer på sygehusene i 2010 og 2011
[Netavisen - link 19.01.10] foa.dk
Regeringens krav om nul-vækst på de offentlige budgetter truer med nye dramatiske fyringsrunder på sygehusene igen til næste år.

21 organistioner kræver dansk fattigdomsgrænse
[Netavisen - link 19.01.10] Information
Over 20 organisationer er gået sammen om en erklæring, der kræver en officiel dansk fattigdomsgrænse. Flere af dem er enige om et konkret bud på en grænsedefinition, men både V, K og DF afviser

Mange skifter job i det offentlige
[Netavisen - link 19.01.10] Business.dk
I visse dele af den offentlige sektor er der en meget stor udskiftning blandt de ansatte - til skade for stemningen på arbejdspladsen.

Generation Friværdi får ødelagt livet af gæld
[Netavisen - link 18.01.10] avisen.dk
Gældsfælden har en social slagside. For selvom Generation Friværdi fik det hele, så er de også udstyret med socialt og uddannelsesmæssigt veludstyrede forældre, der kan guide dem. For de socialt dårligt stillede er gældssumpen bundløs.

Nedslidte får ingen erstatning
[Netavisen - link 18.01.10] Ugebrevet A4
Rengøringsassistenter, buschauffører og dagplejere har sværest ved at få erstatning for, at jobbet har gjort dem syge. 9 ud af 10 sager om at få godkendt en erhvervssygdom ender med afslag. Det viser en ny undersøgelse om erhvervssygdomme blandt FOA - Fag og Arbejdes medlemmer. Ekspert peger på, at Arbejdsskadestyrelsen sjældent giver erstatning for nedslidning.

Massiv udskiftning af ansatte i det offentlige
[Netavisen - link 18.01.10] Ugebrevet A4
Presset er så stort at ansatte i ældreplejen, blandt buschauffører og serviceansatte på hospitalerne forlader deres job. På nogen områder forlader hver anden medarbejderkommunen på et år.

Mange landmænd tæt på konkurs
[Netavisen - link 18.01.10] DR
Om få år kan hver fjerde landmand have opgivet bedriften.Over fire tusinde landmænd er allerede i dag tæt på konkurs, fordi de skylder mere væk, end deres ejendom er værd.

Liberalt landbrug avler usundhed
[Netavisen - link 18.01.10] Nationen (no)
"Vi er kommet frem til, at jo mere restriktiv landbrugspolitik et land har, jo mindre fedme er der," siger lederen af et norsk forskningsprojekt om mad.

Danskere i bundløs gæld savner råd
[Netavisen - link 18.01.10] epn.dk
Forbrugere med store økonomiske problemer kimer rådgivningscentre ned. Hos Forbrugerrådet er der flere måneders ventetid på rådgivning.

________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder