Netavisens nyhedslinks uge 8
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

   
Faglige nyheder - Se Labour Start

Nyheder om krig og fred - Se Antiwar
EU-Observer Press Review
Nyheder fra folkenes kamp:
Colombia - ANNCOL - Venezuela VHeadline.com - Filippinerne Bulatlat - Nordkorea KCNA - Cuba Granma
De arabisk lande: Al-Jazeera (eng) - al-jazeera-info - Irak: albasrah

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Annan: Danmark utilpaset muslimer
[Netavisen - link 26.02.06] Politiken
FN's generalsekretær, Kofi Annan, antyder i en tale i Doha, at Danmark endnu ikke har indstillet sig på muslimsk indvandring

Manila: Tusinder af demonstranter på gaden
[Netavisen - link 26.02.06] Blomberg (eng)
På trod af "undtagelsestilstand" med demonstrationsforbud på Filippinerne var der tusinder på gaden i Manila.

USA skal offentliggøre Guantánamo-fanger
[Netavisen - link 26.02.06] DR
Ifølge USA's forbundsdomstols kendelse er regereringen tvunget til at offentliggøre navnene på Guantánafangerne senest fredag.

Irak: Sunnier og Shiaer samarbejder
[Netavisen - link 25.02.06] Aljazeerah (eng)
Shia lederen Muqtada al-Sadr mødtes med Sunnie ledere.

Filippinsk oppositionsleder anholdt, medier lukket
[Netavisen - link 25.02.06] BT
I ly af undtagelsestilstanden slår politiet i Filippinerne ned på oppositionen og pressen, på årsdagen for diktator Ferdinand Marcos' fald.

Filipinerne i 20 året efter Marcos
[Netavisen - link 25.02.06] washingtonpost.com (eng)
Den folkelige bevægelse tvang Marcos fra magten og i eksil på Hawai. I dag har en Marcos-efterfølger præsident Arroyo indført nødretstilstand for at dæmme op overfor et massivt folkeligt pres fra oppositionen under påskud af planlagt "kupforsøg"
Læs også
Brigadegeneral anholdt for at ville demonstrere
[Netavisen - link 25.02.06] Yahoo.com (eng)
På 20 årsdagen for Marcos afgang var der berammet kæmpedemonstration i Manila forenet med krav om at præsident Arroyo's går af, det er nu gort illegalt med indførelse af "nødretstilstand". Det var her brigadegeneralen havde proklameret at ville deltage for at udtrykke han ikke havde tillid til præsidenten og resulterede i at han blev anholdtg for "kupforsøg".

Shell skal give ti mia. kr i erstatning for olieforurening i Nigeria
[Netavisen - link 25.02.06] DR
En domstol i Nigeria har dømt olieselskabet Shell til at betale over ti mia. kr. i erstatning til Ijaw-folket, som bor i det område i i Niger-deltaget, hvor selskabet udvinder olie. Pengene er erstatning for forringet miljø på grund af olieudvinding.

Nye amerikanske militærbaser i Afrika
[Netavisen - link 24.02.06] Ghana Home Page (eng)
USA undersøger alvorligt muligheder for at oprette militærbase i Ghana for at beskytte dets nye olie-interesser i Vest Afrika.
Læs også
USA's støtte til "anti-terror" grupper er fordoblet
[Netavisen - link 24.02.06] /mathaba.net (eng)

Gangsterstaten Israel
[Netavisen - link 24.02.06] Proletarren (sv)
Israel er en gangstersta. Anderledes kan man ikke betegne den israelske regerings belsutning om at konfiskere de palæstinensiske myndighedersw told-og skatte indtægter. Det er rent røveri. Disse penge tilhører de palæstinensiske myndigheder.

Amnesty imødegår Englands "anti-terror love"
[Netavisen - link 24.02.06] IslamOnline (eng)
Siden 11. september har England vedtaget nogle af Europas hårdeste "anti-terrorlove" som undergraver borgernes sikkerhed, udtaler Amnesty's generalsekretær Irene Khan. Senest har England vedtaget at gummiparagraffen "glorificering af terrorisme" til en forbrydelse.

Sadr beordrer Mehdi militsen til forsvar for Sunni moskéer
[Netavisen - link 23.02.06] Khaleej Times Online (eng)
Den radikael shiiter præst Moqtada Sadr har beordret sin Mehdi hær til at beskytte Sunni moskéer i områder med shiiter majoritet. Moqtada Sadr var en klar modstander af den nye fødereale "forfatning" udarbejdet i Washington på grund af det gik udfra princippet: del og hersk.

Irak på vej mod borgerkrig?
[Netavisen - link 23.02.06] Politiken
Flere end 130 personer er dræbt efter bomber, skyderi og sammenstød i 'hævnens døgn' i Irak. Risikoen for en borgerkrig i landet er markant øget, vurderer flere eksperter. Hermed er det blevet lettere for USA , England og Danmark at fortsætte deres besættelse.

Risikerer fængsel for afsløring af CIA fængsler i Europa
[Netavisen - link 23.02.06] Reporters Without Borders (eng)
Tre schweiziske journalister trues nu med fængsel for at have afsløret CIA's hemmelige fængsler i Europa. Journalister Uden Grænser har appelleret til den schweiziske justits - og forsvarsminister om at sagen droppes. Journalisterne har kun gjort det, der var i offentlighedens interesse, hedder det i apellen.

USA: Udstiller pædofile på plakater
[Netavisen - link 23.02.06] Politiken
Den amerikanske delstat Mississippi sætter nu pædofile på plakater. Nu skal de dømte udstilles på kæmpeplakater langs vejene. Gabestokken er genindført - et udtryk for fasciseringen af det amerikanske samfund hvor pædofili udnyttes som banebryder for stadig hårdere domme og kontrol over befolkningen.

Dusinvis dræbt som hævn for moské angreb
[Netavisen - link 23.02.06] aljazeerah (eng)
47 er blevet dræbt fortrinsvis sunnier som hævn for angrebet på shia moskéen. Ingen har taget ansvar. Bombningen kommer belejligt for USA og England, da holdningen imod besættelsen i Syd-Irak er den værst mulige efter Muhammedtegninger, nye billeder af amerikansk tortur og afsløringen af briternes vold mod unge.

Fatah overvejer at indgå i en Hamas regrering
[Netavisen - link 23.02.06] Politiken
Fatah er indstillet på at deltage i en Hamas-ledet palæstinensisk samlingsregering, hvis parterne kan blive enige om grundlaget. PFLP har allerede givet tilsagn.

Hævnangreb efter bombeangreb på Den Gyldne Moské
[Netavisen - link 23.02.06] DR
27 sunnimuslimske moskeer angrebet i Bagdad i dag  i kølvandet på bombe attentatet mod en berømt shiamuslimsk helligdom nord for den irakiske hovedstad. Attentatet er et ikke usandsynligt forsøg på at få fokus væk fra USA og briterne, der befandt sig isolerede blandt shiiterne i Syd Irak efter nye afsløringer af tortur og mishandlinger.

Britisk fremmedhaderparti vil trykke tegninger
[Netavisen - link 22.02.06] Politiken
Muhammed-tegningerne genoptrykkes nu af et britisk parti på den yderste højrefløj som symbol på "kløften mellem vestlige værdier og islam". Jyllands-Posten kalder det nu "misbrug" og ikke "ytringsfrihed".

Britiske skuespillere tilbageholdt i lufthavn
[Netavisen - link 22.02.06] DR
En række britiske skuespillere blev forleden tilbageholdt i Luton lufthavn. De havde alle været med i Michael Winterbottoms nye film 'Vejen til Guantanamo' og kom flyvende ind fra Berlin, hvor de havde modtaget en Sølvbjørnfor bedste instruktion.

Tysk finansminister: Nye stramninger
[Netavisen - link 22.02.06] Politiken
For fjerde år i træk overtrådte Tyskland i 2005 budgetreglerne i EU's stabilitetspagt og finansministeren bebuder nye nedskæringer og skatteforhøjelser.

Holland: Europa rekord imod immigranter
[Netavisen - link 22.02.06] Politiken
Holland infører nu en sorteringsmekanisme vedrørende inndvandrere. De kræver nu omfattende kendskab til sprog og samfund af immigranter fra ikke-vestlige lande. De skal til en optagelsesprøve, der er den skrappeste i Europa.

Al Sadre, Irak som mægler Syrien-Libanon?
[Netavisen - link 21.02.06] Daily Star (eng)
Sayyed Moqtada al-Sadr, lederen af Irak's Sadr Movement, ankom til den libanesiske - syriske grænse fra Damaskus i håb om at forbedre delinanesiske-syriske relationer.

Ecuador: Blokade af oliepumpe station
[Netavisen - link 20.02.06] Børsen
I Ecuador er det nationale olieselskab Petroecuador blevet tvunget til at lukke en vigtig olierørledning, efter at vrede demonstrater besatte en pumpestation og krævede flere oliepenge til deres fattige Napo-provins.

-Maoisternes kamp i Nepal er håbet for Asiens fattige
[Netavisen - link 20.02.06]Proletæren (sv)

Den indiske journalist og forfatter Anand Swaroop Verma er på Europaturné for at informere om situationen i Nepal. De nationalt-demokratiske befrielsesstyrker sidder nu på 80 pct. af landet, hvor demokratiske fremskridt søges virkeliggjort under krigens betingelser. Imperialismen er rædselsslagen ved tanken om den forestående frigørelse af Nepal, som med sikkerhed vil inspirere nabofolkene til at tilslutte sig en revolutionær linje.

USA forbereder krig mod internettet

[Netavisen - link 20.02.06] Revolusjon (no)
Et strategidokument under krigsminister Rumsfelds auspicier afslører USA's vidtgående operationer for at bemægtige sig den elektroniske mediestrøm.

Hyr & fyr-helvede på vej i Frankrig

[Netavisen - link 20.02.06] Flamman (sv)
Forleden dag gik hundredtusinder af franskmænd på gaden for at protestere mod de vidt fremskredne, EU-tilpassede planer om drastiske forværringer i arbejdsretten.

Kapitalismen ødelægger hastigt Jordens lunger
[Netavisen - link 20.02.06] Yelah (sv)
De seneste 15 år er omkring 30 millioner hektar af Amazonas nedfældet, hvilket er mere end halvdelen af den totale skovning, siden koloniseringen indledtes i 1500-tallet. Ifølge ETC Group, som blandt andet sammenstiller videnskabelige miljøstudier, pågår et "ecocide" af uhelbredelige dimensioner i dagens Amazonas. Konsekvenserne af skovningen er blandt andet tørke, ørkenspredning, orkaner og tropiske storme.

Kommunistlov afgøres 4. marts
[Netavisen - link 20.02.06] Arbejderen
Tjekkiets tredjestørste parti og dets ungdomsforbund trues stadig med forbud på grund af deres programmatiske bekendelse til kommunismen.

"Support the troops: Bring them home now!"
[Netavisen - link 20.02.06] Klassekampen (no)
Interview med en amerikansk mor til en soldat i Irak, som beretter om krigspropagandaens svigtende effekt på hjemmefronten.

Europæisk opfordring: USA luk Guantanamo-lejren
[Netavisen - link 20.02.06] DR
Både den britiske, franske og tyske ambassadør i Washington opfordrer nu USA til at lukke sin lejr i Guantánamo.

     ________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder