Netavisens nyhedslinks uge 4
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

   
Faglige nyheder - Se Labour Start

Nyheder om krig og fred - Se Antiwar
EU-Observer Press Review
Nyheder fra folkenes kamp:
Colombia - ANNCOL - Venezuela VHeadline.com - Filippinerne Bulatlat - Nordkorea KCNA - Cuba Granma
De arabisk lande: Al-Jazeera (eng) - al-jazeera-info - Irak: albasrah

Alle links åbner i selvstændigt vindue Krigen i Irak skyld i højere oliepriser

USA viser Indien sin jernnæve
[Netavisen - link 29.01.06] South Asia Views (eng)
USA og Indien har forskelligt syn på om Iran skal indbringes for FN's sikkerhedsråd når "the International Atomic Energy Agency (IAEA)" i næste uge mødes. Stemmer Indien ikke for har USA truet med at annulere den atom aftale der blev indgået med Indiens premierminister i Washinton i juli måned-en aftale om udveksling af atom teknologi.

Iran: Vil sende dokumentation om britisk sabotage
[Netavisen - link 29.01.06] Yahhoo (eng)
Iran's myndigheder oplyser de vil sende dokumentation til Storbritanien som påviser briternes indblanding i sabotage angreb på den iranske olieby Ahvaz. I Torsdags blev 8 personer dræbt og 46 såret ved et dobbelt bombeangreb på Ahvaz, i Khuzestan provinsen tæt ved den britisk kontrollerede grænse til Syd Irak.

USA's planer om " internet-krig" afsløret
[Netavisen - link 29.01.06] BBC (eng)
Nylig klasifiserede amerikanske dokumeter giver et godt indtryk af USA's militære planer for "informations- operationer", fra psykologisk krigsførelse til angreb på internettet. De har direkte designet "computer network våben". USA's kamp for verdensherredømme er altomfattende.

EU-Forfatningen er død
[Netavisen - link 29.01.06] DR
Officielt afgør de europæiske stats-og regeringschefer først deres holdning til traktatens skæbne på et topmøde til sommer, men uofficielt har de 25 medlemslande indstillet sig på, at der ikke findes nogen hurtig vej ud af krisen, skriver Berlingske Tidende. Den gennemgående analyse i hovedstæderne er, at traktaten er død. Diskussionen går udelukkende på, hvad der stadig kan bruges af traktaten.


Antiglobalister og antiimperialister overtager Caraccas
[Netavisen - link 29.01.06] Indybai.org (eng)
Mere end 100.000 antiglobalister og antiimperialister mødtes i Caraccas Venezuela til World Social Forum og sideløbende arrangementer. Der berettes om mere end 60.000 der deltog i den indledende demonstrationsmarch imod krig og imperialisme.
Læs også
Rapport fra World Social Forum og Bolivarian Camp
[Netavisen - link 29.01.06] Antiimperialist Camp (eng)

Davos: Formand undskylder Magasins opfordring til boykot af Israel
[Netavisen - link 28.01.06] Boykot Israel
Artiklen "Boycot Israel" af palæstinenseren professor Mazin Qumsiyeh med opfording til  boykot og global modstand  mod zionisme og  Apartheid Israel" kom med i det glittede magazin Global Agenda  som blev udgivet af Euromoney PLC op til Verdens økonomiske Forum's møde i Davos i Schweiz.
  Nu har grundlæggeren af Davos topmødet professor Klaus Schwab på topmødet i torsdags undskyldt  artiklen overfor alle delegationer på topmødet og fjernet artiklen fra Gobal Agendas hjemmeside. Men fjernes kan den ikke fra Magasinet som blev udgivet til topmødet i Schweiz. Heller ikke fra søgemaskinen Googles cache. Artiklen gav bestyrtetelse i Israel og USA og blev omtalt i det israelske dagblad Haarez.. .
Læs også
Udtalelse fra formanden for Davos topmødet angående Boykot opfordringen
[Netavisen - link 28.01.06] Fm. Klaus Schwabe World Economic Forum Davos

Palæstinavalg: Nøglepersoner udtaler sig
[Netavisen - link 28.01.06] Aljaazerah (eng)
Udtalelser fra palæstinensiske hovedpersoner efter valget hvor Hamas blev en klar vinder og Fatah fik et knusende nederlag.

Tyskland skal også kunne true med atomvåben
[Netavisen - link 28.01.06] uruknet.info (eng)
Robert Rupert Scholz der tjente som tysk forsvarsminister og er med i Merkels regering udtaler at det er nødvendigt at Tyskland har atomvåben for at "imødegå truslen fra en terroristisk stat". USA og Frankrig har erklæret sig villig til først at bruge atomvåben og truer Iran. Nu er det tid at bryde tabuet:so ein ding müssen wir auch haben - så Tyskland kan få sin del af rovet.

Israel: Atomeksperten Vanunu for retten igen
[Netavisen - link 28.01.06] uruknet.info (eng)
Mordchai Vanunu der afslørede Israels atomhemmeligheder blev igen stillet for retten, denne gang for at have brudt Israels statspåbud om ikke at tale med pressen. Vanunu lever i Jerusalem i et slags åbent fængsel uden mulighed for at forlade Israel som han ønsker.

Fatah afviser invitation fra Hamas

[Netavisen - link 27.01.06] TV2
Efter sin overvældende sejr ved det palæstinensiske parlamentsvalg indkaldte Hamas både det tabende Fatah-parti og andre politiske fraktioner til forhandlinger. Men efter at have konsulteret Abbas besluttede Fatah at afvise enhver tilnærmelse om at indgå i regeringssamarbejde med Hamas.

Israel: Mere fart på bygning af apartheidmuren
[Netavisen - link 27.01.06] Aljazeerah (eng)
Israels fungerende premierminister Ehud Olmert har beordret større fart på apatheidmuren, som den internationale domstol i Haag erklærede ulovlig, og krævede revet ned.

Pravda: Europa gør latterlige forsøg på at fordømme kommunismen
[Netavisen - link 27.01.06] Pravda (eng)
PACE forsøger at sidestille kommunisme med nazisme, mens fascistiske strømninger vinder frem i Europa

Iran: Udenlandske kræfter bag to militær-flystyrt
[Netavisen - link 27.01.06] Aljazeerah (eng)
Iran siger de har information om at USA, England og Israel havde en rolle i to dødelige militær flystyrt indenfor de sidste to måneder.

USA: Aflytning på dagsordenen i Senatsudvalg
[Netavisen - link 27.01.06] DR
Retsudvalget i USA's Senat indleder en høring om efterretningstjenesten NSA's omfattende aflytninger unden dommerkendelse den 6. februar. Aflytninger Bush egenrådigt har iværksat og anvendt overfor krigsmodstandere, der fastslår de er illegale og brud på amerikansk lov og at præsidenten bør retsforfølges.
Læs også

Bush påstår udspionering er nødvendig
[Netavisen - link 27.01.06] DR
Det udspioneringsprogram Bush har iværksat og mange finder illegalt er helt nødvendig påstår Bush og henviser til det sidste audiobånd "fra Osama bin Laden". Det bånd stadig flere anser som et dårligt gennemført falskneri.

TV video: Bush træder vande over Hamas valgsejr
[Netavisen - link 27.01.06] DR

Selvstyre-regeringen går af - Hamas vinder
[Netavisen - link 26.01.06] DR
Hamas har vundet omkring 70 mandater i det nye palæstinensiske parlament, siger to af Hamas' spidskandidater. Anonyme Fatah-kilder bekræfter resultatet og premierminister Qurei har besluttet at gå af.
Læs også
Hamas ønsker koalitionsregering - Fatah siger Nej?
[Netavisen - link 26.01.06] Ha'aretz (eng)

Bolivia slår privat gigant
[Netavisen - link 26.01.06] Arbejderen
Bechtel konsortiet, der havde fået kontrol over Bolivias vandforsyning og måtte forlade Bolivia på grund af et folkeligt oprør, har opgivet et sagsanlæg mod staten på 50 millioner dollars.

Palæstina: Fatah mister sit absolutte flertal
[Netavisen - link 26.01.06] DR
Exit Polls målinger ved valget i Palæstina peger på at den islamiske militante, gruppe Hamas, har fået stor opbakning hos de palæstinensiske vælgere. Samtidig har den sekulære nationale bevægelse Fatah mistet sit absolutte flertal i parlamentet.  
Fatah vil få mellem 40 og 46 procent af stemmerne, mens Hamas vil få mellem 30 og 39,6 procent.

England: TV-journalist fængslet pga læk
[Netavisen - link 26.01.06] uruknet.info
Den fængslede er ITN TV journalisten der afslørede omstændighederne ved brasilianeren Charles de Menenez død i den engelske undergrund. Menenez blev dræbt af civil poltik antaget for for at være terrorist. Den engelske journalist offentliggjorde undersøgelsesdokumenter, der påviste af politiets tidligere forklaring ikke holdt, men at omstændighederne ved drabet var anderledes kompromitterende for politiet. Journalitsten er nu anholdt for tyveri af interne dokumenter.

Sharons søn dømt for bedrageri
[Netavisen - link 25.01.06] DR
Omri Sharon, Ariel Sharons yngste søn, er ved en domstol i Tel Aviv blevet dømt skyldig i bedrageri, falsk forklaring og brud på loven om finansiering af Ariel Sharons Likud parti mellem juli 1999 og februar 2000.
Omri Sharon erkendte sig skyldig i retten, undskyldte sig med at han handlede ud fra loyalitet med sin fars politiske projekt. (Et ulovligt støtteprojekt det er svært at forestille faderen Ariel Sharon ikke har været ubekendt med)

Pakistan og Iran forbereder asiatisk pipeline
[Netavisen - link 25.01.06] irna (eng)
Den Asiatiske Udviklingsbank skal financiere den 2.600 km lange gas pipeline som er under forberedelse af Iran, Pakistan og Indien til stor utilfredshed for USA.

Al Sadre Irak: Mahdi hæren tager kampen op hvis Iran angribes
[Netavisen - link 25.01.06] uruknet.info (eng)
Al Sadre den irakiske shiiter præst har under besøg i Iran gjort det klart for USA at hans Mahdi Army vil genoptage kampen mod USA i Iraq og støtte Iran hvis landet bliver angrebet.

Sydamerikansk gas plan toner frem
[Netavisen - link 25.01.06] Aljazeerah.com eng)
Venezuela, Argentina og Brasilien vil etablere et Sydamerikansk gasnetværk fra Caracas , Venezuela , til Buenos Aires , Argentina , skærende igennem Brazliiens Amazon regnskov. It vil også forbinde Bolivia , Paraguay , og Uruguay.
Læs også
Amazone pipeline plan chokerer økologister
[Netavisen - link 25.01.06] Aljazeerah.com (eng)
Miljøfolk er på vagt overfor bygningen af den massive naturgas pipeline fra Venezuela til Argentina gennem Brasiliens regnskov.

Atommagter må starte atom-nedrustning
[Netavisen - link 25.01.06] irib.news (eng)
Mohamed Elbaradei, lederen af det internationale atomagentur, IAEA, udtaler iflg. irbib.news at han ønsker at atommagts lande som USA og Rusland opfylder det de lovede for årtier siden.- At arbejde for atomnedrustning og komme til at virke som et godt eksempel.
Læs også
Mohamed Elbaradei: Overvejelser over atomudfordringer i dag
[Netavisen - link 25.01.06] IAEA (eng)

Anti-krigs råb åbner WSF i Caraccas
[Netavisen - link 25.01.06] SMH (eng)

Hollandsk assimilering: Tal hollandsk offentligt!
[Netavisen - link 25.01.06] DR
Hollands "integrations"- minister Rita Verdonk har fået parlamentarisk støtte til at kræve der kun tales dansk på gaderne, arbejdspladserne og skolerne i Holland, visse politikere mener endog det bør indføres i Hollands straffelov.

Rekordstort antal mediefolk dræbt
[Netavisen - link 25.01.06] Modkraft
Journalistik er farligere end nogensinde, viser en ny rapport fra det internationale journalistforbund IFJ.
I 2005 blev 150 mediefolk dræbt på verdensplan, og ifølge IFJ tager meget få regeringer mordene alvorligt.

Olmert: Israel kan ikke beholde HELE Vestbredden
[Netavisen - link 25.01.06] Politiken
Israels fungerende premierminister, Ehud Olmert, erklærer, at de store illegale bosættelser skal fastholdes. Bosættelser der er i fuld gang med at blive udbygget. Men udtaler at man kan blive nødt til at aflevere noget af Vestbredden til Palæstinenserne. Hele besættelsen af Vestbredden er illegal i henhold til international lov og FN resolutioner og afvises af det palæstinensiske folk.

Fatah står til katastrofevalg
[Netavisen - link 25.01.06] DR
Den altdominerende politiske kraft i det palæstinensiske samfund, Fatah, står til at få et katastrofevalg, mens den islamiske Hamas-bevægelse står ifølge oplysninger til at få få et forrygende valg. Hamas har været en ledende kraft i den væbnede modstand under den 2. intidfada . Tilslutningen sker på trods af trusler fra Israel, USA og EU om politiske og økonomiske konsekvenser hvis Hamas vælges og kommer i regering.

Bush var advaret om Katrina
[Netavisen - link 25.01.06] TV2
USAs regering fik på forhånd flere ad­varsler om, at storbyen New Orleans ville blive udsat for omfattende øde­læggelser, når orkanen Katrina ramte.

Hamas vinder ind på Fatah i meningsmålinger
[Netavisen - link 24.01.06] DR
Den palæstinensiske valgkamp er inde i slutspurten inden parlamentsvalget på onsdag. De seneste meningsmålinger viser en tilslutning på 32 procent til den regerende Fatah-bevægelse, mens den militante Hamas-bevægelse står til 30 procent.

Paul Bremer truer Holland
[Netavisen - link 24.01.06] abc.news (eng)
USA og NATO lægger massivt pres på den hollandske regering før parlamentets afstemning om flere soldater til Afghanistan.

UBS Swiss Bank boyktotter nu handel med Iran og Syrien
[Netavisen - link 23.01.06] abc.news (eng)
Som et led i USA's kampagne imod Iran og Syrien har den schweiziske bankgigant nu stoppet for al handel med disse to lande. Officielt sker det på grund af firmaets "økonomi -og risikoanalyse af situatiionen i disse lande.
Læs også
USA statsekretær Burns: Iran vil få lært lektien
[Netavisen - link 23.01.06] Daily Times (en)
Tingene stilles på hovedet og Iran gøres til "en verdens trussel".

Irak: Forberedelse af udplyndringen igang
[Netavisen - link 23.01.06] Klassekampen (no)
64 procent af Iraks olie kan havne på udenlandske hænder, om USAs planer bliver taget til følge. Det norske olieselskab (DNO) er tidligt ude, og har påbegyndt nye olie-boringer.

Fotos "huskede" Bush-Abramhov komsammen
[Netavisen - link 23.01.06] Yahoo.com(eng)
Iførste omgang nægtede Bush enhver erindring om at have været sammen med den kriminelle lobbyist Jack Abramoff-Jack Abramof har erkendt omfattende bestikkelse af politikere og svindel. Men en række foto's viser de to sammen - alligevel forsøger Pentagon at nedtone kendskabet til det yderste.
Læs også
Jack Abramoff: Super Zionist

Bolivia's nye leder lover nationalisering
[Netavisen - link 23.01.06] BBC (eng)
Evo Morales er blevet itaget i ed som Bolivia første indfødte præsident og lover et slut for 500 års uretfærdighed imod hans folk. Han bekræftede hans tidligere løfter om at gen nationalisere råstofferne.
Læs også
Bolivia går mod venstre
[Netavisen - link 23.01.06] Proletaren (sv)

Lulas krise
[Netavisen - link 22.01.06] Flamman (sv)
Et portræt af Brasiliens præsident Lula, hvis engang socialistiske retorik er blevet omsat i almisser til de fattigste og idelig udsættelse af jord- og andre reformer, som de sociale bevægelser, der bar ham frem, kræver.

Israels forsvarsminister: Iran angribes hvis FN ikke aktionerer
[Netavisen - link 23.01.06] iraq-war.ru (eng)
Israels forsvarsminister Shaul Mofaz kom lørdag med en krigstale om angreb på Iran som en "nødvendighed" for at blokere for dets atomanlæg. Erklærede at Israel om nødvendigt selv vil gå i aktion. En ny erklæring i rækken af mange krigserklæringer fra israelske og amerikanske politikere. Irans olie frister dem. Samme medier fordyber sig ikke i at Israel har atomvåben og en mere end 30 års illegal besættelse på samvittigheden.

Dømt for irakisk generals død under tortur
[Netavisen - link 23.01.06] DR
En amerikansk officer er kendt skyldig i drab ved forsømmelighed, - ikke for tortur som det var - efter at en irakisk general døde under afhøring i Irak for to år siden. Generalen blev kvalt, da han fik en sovepose over hovedet og officeren sad på hans bryst og holdt ham for munden.
Læs også
Hærofficer kendt skyldig i irakers død
[Netavisen - link 23.01.06] uruknet.info (eng)

Gassen er ved at slippe op i Georgien
[Netavisen - link 23.01.06] DR
I Georgien er gassen ved at slippe op, efter at to eksplosioner i nat ødelagde rørledningerne, der transporterer russisk naturgas til Georgien. Den USA orienterede georgiske præsident som kom til magten via vestlig indblanding og "fredeligt" kup siger, at der er tale om sabotage fra russisk side for at få fuld kontrol med gasledningerne i Kaukasus-området - noget man har forhandlet om i et stykke tid.
Læs også
Russisk gaseksplosion rammer forsyninger til Georgien og Armenien
[Netavisen - link 23.01.06] iraq-war.ru (eng)

     _________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder