Netavisens nyhedslinks uge 3
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

   
Faglige nyheder - Se Labour Start

Nyheder om krig og fred - Se Antiwar
EU-Observer Press Review
Nyheder fra folkenes kamp:
Colombia - ANNCOL - Venezuela VHeadline.com - Filippinerne Bulatlat - Nordkorea KCNA - Cuba Granma
De arabisk lande: Al-Jazeera (eng) - al-jazeera-info - Irak: albasrah

Alle links åbner i selvstændigt vindue Krigen i Irak skyld i højere oliepriser

Iraq: Journalist løsladt efter otte måneders fangenskab
[Netavisen - link 22.01.06] Politiken
En journalist ansat af det britiske telegramburea er blevet løsladt efter otte måneders fængsling i Irak. USA´s militær har anklaget ham for noget.

Fransk atomangreb for sikring af "strategiske forsyninger"?
[Netavisen - link 22.01.06] iraq.war.ru (eng)
Flere europæiske aviser kritiserer den franske præsident Jacques Chirac's trussel om brug af atomvåben ved terrorangreb. Bemærker også at den nye militærdoktrin skal garantere "strategiske forsyninger"og opfatter truslen som rettet mod Iran.

Nepal: Opfordring til generalstrejke
[Netavisen - link 22.01.06] DR
Nepals syv vigtigste politiske partier har i fællesskab opfordret til en generalstrejke på torsdag i protest mod at flere hundrede i går blev anholdt under en demonstration mod den enevældige kong Gyanendra.

10 mio. ramt af hungersnød i det sydlige Afrika
[Netavisen - link 22.01.06] DR
I det sydlige Afrika er 10 millioner mennesker ramt af en hungersnød, der er så omfattende, at end ikke nødhjælp vil kunne løse problemet. Det konkluderer Folkekirkens Nødhjælp i en ny rapport, skriver Kristeligt Dagblad.

Rusland forkaster Israels forslag om sanktioner mod Iran
[Netavisen - link 21.01.06] Haaretz (eng)
Israels forslag om umiddelbar iværksættelse af sanktioner overfor Iran p.g.a. dets atomprogram blev afvist af Rusland.

Irak: Resultatet fra "valget"
[Netavisen - link 21.01.06] Times Online (eng)
Mandaterne fra det USA kontrollerede irakiske pseudovalg er opgjort. Nu gælder det om at få etableret en "regering" som bedst sikrer USA's kontrol over Irak og dets olierigdomme.

Frankrig truer med brugen af atomvåben
[Netavisen - link 21.01.06] BBC (eng)
Den franske præsident Jacques Chirac erklærer at Frankrig er klar til at benytte atomvåben imod enhver stat som gennemfører et terrorangreb mod Frankrig.

Iran sikrer sig imod økonomiske konfiskationer
[Netavisen - link 21.01.06] iraq-war (eng)
Iran er gået igang med en overflytning af værdibeholdninger fra europæiske banker for at sikre sig imod mulige sanktioner som USA og Storbritanien presser på med. Iran svarer også igen med opfordring til OPEC om en neddrosling af olieproduktionen fra april måned.
Læs også
Iran "flytter værdi beholdninger udenfor Europa"
[Netavisen - link 21.01.06] BBC

USA: 12 års fængsel for spionage for Israel
[Netavisen - link 21.01.06] bradenton.com (eng)
Tidligere Pentagon analytiker Lawrence A. Franklin blev idømt 12 års fængsel for at have udleveret klasifierede dokumenter til israelske diplomater og til den indflydelsesrige pro israelske lobbyorganisation AIPAC, the American Israel Public Affairs Committee. Franklin udtalte i retten han var motiveret af frustration over manglende bekymring over et unavngivent Mellemøsten land, som peger på at det drejer sig om Iran. To nu fyrede medlemmer af AIPAC skal for retten til april.
Læs også
USA: AIPAC for retten
[Netavisen - link 21.01.06] James Petras, CounterPunch (eng)

Irak: Dommeropsigelse en sejr for modstanden
[Netavisen - link 21.01.06] Frit Irak Blog
”Chefdommeren” kurderen Rizgar Amin - i ”retssagen” mod Iraks præsident Saddam Hussein og syv andre højtstående irakiske ledere - har sagt op på grund af anklager om at have været for blød. Men Amin har dog ikke været ”for blød”. Det er selve ”retssagen” med et fundament, som er ulovligt , idet ”retssagen” foregår på basis af en folkeretsstridig krig, en retsfarce med hemmelige vidner og hemmelige dommere, der har været og er problemet.

Løslad PFLP lederen og hans kammerater
[Netavisen - link 20.01.06] Aljazeerah.info (eng)
12. januar var det 4 år siden generalsekretæren for PFLP Ahmed Sa'adat og hans kammerater blev fængslet uden dom af de palæstinensiske myndigheder i strid med palæstinensisk og international lov. Bevogtet af britisk og amerikansk militær i Jericho fængslet.

USA truede Norge fra Boykot af Israel
[Netavisen - link 20.01.06] Aftenposten
USA's statssekretær Condoleezza Rice truede Norge med "alvorlige politiske konsekvenser " efter at finansminister og SV, Socialistisk Venstrepartis leder Kristin Halvorsen indrømmede at hun støttede en boykot af israelske varer.
Læs også
SV's boykot opfordring rystede regeringen
[Netavisen - link 20.01.06] Aftenposten (eng)
Hvorfor økonomisk boykot af Israel er retfærdig
[Netavisen - link 20.01.06]CounterPunch (eng)
Kanonbådsdiplomati i fjordene
[Netavisen - link 20.01.06] uruknet.info

Torturflyvninger: Ny lækket memo afslører afværgestrategi
[Netavisen - link 20.01.06] uruknet.info (eng)
En skjult strategi der skulle undertrykke debat om torturflyvninger blev udarbejdet i England for at forhindre at man gik i detaljer. Detaljer med USA's praksis med at transportere fanger til hemmelige tortur fangelejre rundt om i verden. Dokumentet afslører at Blair kendte til sådanne afhøringscentrer, som han hidtil har benægtet ethvert kendskab til.
Læs også
Blair må imødese krav om "tortur" undersøgelse
[Netavisen - link 20.01.06] BBC (eng)

Afsløring: EU kritisk rapport om Israels rolle i Øst-Jerusalem
[Netavisen - link 20.01.06] DP V
Hemmeligholdt EU rapport om Øst-Jerusalem der bl.a. påpeger at Israels handlinger i Østjerusalem er i strid med international ret nu oversat til dansk
Læs også
Jødiske og palæstinensiske organisationer trodser EU's hemmeligholdelse
[Netavisen - link 20.01.06] Ramallalh.online (eng)

14 klager over EU terrorliste
[Netavisen - link 19.01.06] Arbejderen
EU har modtaget 14 klager fra enkeltpersoner og organisationer, der mener, at de uberettiget er sat på EU`s terrorliste. En af klagerne til EF-domstolen er indgivet af Jose Maria Sisson, som Hollands højesteret har anerkendt som politisk flygtning. Han var med til at stifte det filippinske kommunistparti New Peoples Army og har i årevis kæmpet for demokrati og menneskerettigheder på Filippinerne.
Læs også
EU bryder med retsprincipper
[Netavisen - link 19.01.06] Arbejderen
Juraprofessor og medlem af EU-parlamentet, Ole Krarup, er rystet over lovløsheden omkring udarbejdelsen af EU`s terrorlister

USA: Hæren hæver aldersloftet for at sikre sig rekrutter
[Netavisen - link 19.01.06] DR
Det er blegvet svært at tiltrække amerikanske soldater til hæren i en tid, hvor USA har store problemer med besættelsen af Irak og stadig flere vender hjem i ligkister. Den amerikanske hær har derfor hævet den øvre aldersgrænse til 40 år, når det gælder rekrutteringen samt fordoblet præmiebonussen.

Massearrestationer i Nepal
[Netavisen - link 19.01.06] DR
Nepals enevældige konge har tilbageholdt snesevis af aktivister og politiske modstandere i hovedstaden Kathmandu. Samtidig er udgangsforbudet udvidet og mobiltelefonettet afbrudt. Det sker dagen før en planlagt massedemonstration mod kong Gyanendra.

Sag mod Batasuna-leder skal gå om
[Netavisen - link 19.01.06] DR
Højesteret i Spanien har beordret, at retssagen mod lederen af det forbudte baskiske parti Batasuna skal gå om. Højesteretten fastslog, at Batasuna-lederen Arnaldo Otegi ikke fik en retfærdig retssag, da han i 2004 blev dømt for at retfærdiggøre terrorisme.

Kina bliver Iran's hovedhandelspartner
[Netavisen - link 17.01.06] irib.news (eng)
Inden for den nærmeste fremtid bliver Kina Iran's hovedhandelspartner udtaler den kinesiske ambassadør i Teheran.


Folkets længsel efter forandring sejrede i Bolivia

[Netavisen - link 17.01.06] En Marcha/Revolusjon (no)
De ecuadoranske kommunisters blads kommentar: "Morales er ikke bare vinder på grund af støtten fra urbefolkningerne, men også som følge af støtten fra arbejdende, minearbejdere, bønder, småhandlere, ungdom og arbejdsløse, som alle stemte imod nyliberalisme og for social
forandring."

En ny Chávez i Peru?
[Netavisen - link 17.01.06] Flamman (sv)
Om tre måneder kan Peru få sin egen modsvarighed til Venezuelas Chávez. Flere opinionsundersøgelser peger på, at Ollanta Humala, officer i hæren og med venstrenationalistisk etikette, bliver det andinske lands nye præsident.

Morales giver håndslag med Chávez
[Netavisen - link 17.01.06] Flamman (sv)
Allerede kort efter sin tiltræden har Bolivias præsident Morales etableret en meget vigtig økonomisk samarbejdsaftale med Venezuela.

Ingen fred i sigte
[Netavisen - link 17.01.06] Klassekampen (no)
Reportage fra den palæstinensiske by Bi'ilin, som er i færd med at blive omringet og majoriseret af zionistisk kolonisering. Aktivister fra Israel, USA og Europa har taget ophold i byen for at hjælpe med at holde stand mod bosætterne.

USA's angreb på Pakistan: En imperialistisk skændsel
[Netavisen - link 17.01.06] uruknet.info (eng)
Angrebet på Pakistan den 13 januar med 18 dræbte civile er en trussel mod civilbefolkningen i alle lande hvor USA påstår der måtte eksistere Al Qaeda celler.

Bushs aflytning for retten
[Netavisen - link 17.01.06] DR
Den amerikanske borgerretsorganisation ACLU har i dag stævnet efterretningstjenesten NSA, der siden 2001 har stået for en omfattende aflytning, beordret af præsident Bush.

USA: Antyder mulighed for rigsretssag mod Bush
[Netavisen - link 17.01.06] DR
Formanden for senatets retsudvalg Arlen Specter nævner for første gang, at præsident Bush kan blive udsat for en rigsretssag, fordi han har tilladt elektronisk overvågning uden dommerkendelse.
Læs også
Amerikanere går ind for rigsretssag mod Bush
[Netavisen - link 17.01.06] uruknet.info (eng)
52% af amerikanerne går ind for rigsretssag mod præsident Bush hvis han brød loven med iværksættelse af aflytning.

Strejkende havnearbejdere i aktion i Strasbourg
[Netavisen - link 17.01.06] DR
Tusindvis af havnearbejdere har i dag protesteret foran Europa-Parlamentet i Strasbourg mod et direktivforslag, der vil give søfolk lov til at losse og laste skibe - opgaver der normalt varetages af havnens arbejdere.
Læs også
Havnedirektiv mødt med voldsomme demonstrationer
[Netavisen - link 17.01.06] Politiken

Nej til en europæisk McCarthyisme
[Netavisen - link 16.01.06] uruknet.info (eng)
Protestbevægelse med underskriftsliste for fordømmelse af det antikommunistiske resolutionsudkast der skal behandles af Europarådets parlamentariske udvalg i slutningen af januar. Angrebet er et angreb på hele arbejderbevægelsen og bevægelsen for sociale fremskridt og kriminaliserer ideer for sociale, økonomiske og politiske forandringer, lyder det i appellen.

Havnearbejdere strejker mod nyt havnedirektiv
[Netavisen - link 16.01.06] DR
I dag strejker 35.000 havnearbejdere, heraf 1300 danske, i EU-landene på grund af et havnedirektiv, der skal behandles i EU-Parlamentet i denne uge.
læs også
Nej til tjenestedirektivet
[Netavisen - link 16.01.06] Revolusjon (no)

Krigen i Irak skyld i højere oliepriser
[Netavisen - link 16.01.06] Orientering P1
Radio: Den dyre olie er en direkte følge af krigen i Irak. Det hævder to amerikanske økonomer, som har analyseret krigens økonomiske byrder både for USA og for resten af verden. Det har ellers forlydt, at det er den voldsomme økonomiske fremgang i Sydøstasien, der ligger bag de høje oliepriser.
Læs også
Rapporten om den dyre olie som følge af krigen i Irak her
(Kennedy School, Harvard University)

Pakistanere rasende over USA angreb
[Netavisen - link 16.01.06] The Guardian (eng)
Over 10.000 mennesker deltog i protesdemonstration imod USA efter et amerikansk luftangreb ind i Pakistan ved grænsen til Afghanistan dræbte 18 civile.

Folkets længsel efter forandring triumferer i Bolivia
[Netavisen - link 16.01.06] Revolusjon (no)
Valgsejren i Bolivia er en del af den demokratiske, progressive og venstreorientede bølge i det latinamerikanske land. Den er et svar på tre tiår med strukturtilpasningspolitik påtvunget af Det internasjonale Valutafond (IMF) og af regeringernes underkastelse for USAs politik, en politik som i høj grad har indvirket på bolivianernes livs- og leveforhold.

     _________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder