Netavisens nyhedslinks uge 2
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

   
Faglige nyheder - Se Labour Start

Nyheder om krig og fred - Se Antiwar
EU-Observer Press Review
Nyheder fra folkenes kamp:
Colombia - ANNCOL - Venezuela VHeadline.com - Filippinerne Bulatlat - Nordkorea KCNA - Cuba Granma
De arabisk lande: Al-Jazeera (eng) - al-jazeera-info - Irak: albasrah

Alle links åbner i selvstændigt vindue Krigen i Irak skyld i højere oliepriser

Krigen i Irak skyld i højere oliepriser
[Netavisen - link 14.01.06] Orientering P1
Radio: Den dyre olie er en direkte følge af krigen i Irak. Det hævder to amerikanske økonomer, som har analyseret krigens økonomiske byrder både for USA og for resten af verden. Det har ellers forlydt, at det er den voldsomme økonomiske fremgang i Sydøstasien, der ligger bag de høje oliepriser.
Læs også
Rapporten om den dyre olie som følge af krigen i Irak her
(Kennedy School, Harvard University)

Nej til en europæisk McCarthyisme
[Netavisen - link 14.01.06] uruknet.info (eng)
Protestbevægelse med underskriftsliste for fordømmelse af det antikommunistiske resolutionsudkast der skal behandles af Europarådets parlamentariske udvalg i slutningen af januar. Angrebet er et angreb på hele arbejderbevægelsen og bevægelsen for sociale fremskridt og kriminaliserer ideer for sociale, økonomiske og politiske forandringer, lyder det i appellen.

Norsk kapitulationsbrev overfor Israel med store konsekvenser
[Netavisen - link 13.01.06] Dagbladet (no)
Norsk "opklaringsbrev" til Israel har store konsekvenser for palæstinenserne. Ikke nok med at udenrigsministeren forsikrer at Norges regering som sådan ikke går ind for Boykot af Israel, men brevet indeholder også Iraels egen politiske udefinerlige formulering om grænsedragning: "retten til at at eksistere i fred og sikkerhed indenfor forsvarlige grænser".

Blodig optakt til valg i Colombia
[Netavisen - link 13.01.06] Modkraft
Colombia forbereder sig til præsidentvalg i maj: Flere venstrefløjspolitikere er blevet bortført og tortureret, og der er mange dræbte i nye hårde kampe mellem regeringstropper og guerilla. Iagttagere spår en klar valgsejr til det yderste højre, der mange steder stiller op uden modkandidater

Atommagter truer Iran med sanktioner
[Netavisen - link 13.01 Arbejderen
Stormagter truer Iran med sanktioner og holder alle former for sanktionsmuligheder åbne.
Men Iran- som har underskrevet ikke-spredningsaftalen for atomvåben -har iflølge aftalen legal ret til at anvende atomkraft.
Læs også
Iran truer med at melde sig ud af IAEA
[Netavisen - link 13.01.06] Middle East Online (eng)
Indbringes Iran for FN's sikkerhedsråd og forhindres i at gøre brug af de rettigheder ikke-spredningsatalen indeholder vedr. brugen af atomkraft, melder de sig ud af det internationale atomsamarbejde IAEA forlyder det.

USA "Whistleblower": Millioner af amerikanere udsættes for spionering
[Netavisen - link 13.01.06] Information Clearing House (eng)
Bush iværksættelse af NSA's (National Security Agency) hemmelige illegale aflytning kan omfatte millioner af amerikanere. fortæller Russel Tice tidligere anat igennem 20 år. Rusel Tice var kilden til avisen The New York Times afsløring af præsident Bush´s iværksættelse af et omfattende spiongrogram af telefonsamtaler og post uden lovmæssig baggrund efter 11. september.

Tyske agenter hjalp USA i Irakkrigen
[Netavisen - link 12.01.06] DR
Den tyske udlandsefterretningstjeneste, Bundesnachrichtendienst (BND), skal under Irakkrigen i foråret 2003 have hjulpet USA, selv om den daværende tyske forbundsregering officielt nægtede at deltage i krigen. Men mindst to tyske agenter opholdt sig under hele krigen i Bagdad, bekræfter BND over for tv-programmet Panorama

Holland erklærer EU-forfatning død
[Netavisen - link 12.01.06] Politiken
Forsøg på omgåelse og undergravning af det hollandske nej ved sidste års EU-folkeafstemning kan dermed være udskudt adskillige år.

Guantánamo
[Netavisen - link 11.01.06] svt.se (sv)
Fangelejren på Guantánamo har nu eksisteret i fire år. Amnesty udsender en række nye vidneudsagn om tortur og mishandling af de indsatte i den amerikanske fangelejr.
læs også
Guantanamo - 4 år for meget
[Netavisen - link 11.01.06] amnesty international.dk

To briter i retten for at lække dokument med Bush forslag om at bombe Aljaazerah TV
[Netavisen - link 11.01.06] DR
Det burde være omvendt, men en britisk domstol kræver ikke Bush men to mænd stillet for retten for at have lækket referatet af mødet mellem USA's præsident George Bush og Storbritanniens premierminister Tony Blair.

Belafonte: Bush er »den største terrorist«
[Netavisen - link 10.01.06] Modkraft
Den verdenskendte sanger og aktivist Harry Belafonte kalder USA's præsiden Bush »den største terrorist i verden«, og hævder at millioner af amerikanere støtter den socialistiske revolution i Venezuela.

Ønskes: Genoplivning af EU-forfatningen
[Netavisen - link 10.01.06] Modkraft
Østrig overtager formandsskabet i EU, og det betyder et forsøg på genoplivning af den europæiske forfatning. Forfatning blev stemt ned af franske og hollandske vælgere sidste år, hvorefter de europæiske ledere aftalte en tænkepause. Den tænkepause er snart slut, mener den østrigske udenrigsminister Ursula Plassnik, og planerne om genoplivning af forfatningen støttes af Tyskland med Angela Merkel i spidsen.

USA eksporterer abortmodstanden
[Netavisen - link 09.01.06] Klassekampen (no)
"Abortmodstandernes offensiv i USA er også dødbringende for kvinder i vore nabolande," fortæller den amerikanske pressetalsmand for den internationale organisation International Planned Parenthood Federation (IPPF).

Reportage fra de besatte områder
[Netavisen - link 09.01.06] Arbejderen
Trods den israelske besættelse og apartheid-mur fortsætter stærke palæstinensiske kvinder og mænd arbejdet for frihed, rettigheder og en bedre fremtid.

Harme over fodbold-bordeller
[Netavisen - link 09.01.06] Flamman (sv)
Siden 2002 er prostitution lovlig i Tyskland, og tusinder af kvinder vil med de tyske myndigheders hjælp blive hyret ud på de bordeller, som skyder op i anledning af VM i fodbold.

Haiti to år efter kuppet
[Netavisen - link 09.01.06] Flamman (sv)
Efter at være udskudt fire gange planlagdes nye valg i den caribiske nation Haiti til den ottende januar. Nu ser de ud til at blive udskudt igen. Nær ved to år er gået, siden landets folkevalgte præsident Jean-Bertrand Aristide under uklare omstændigheder forlod landet i et amerikansk
militærfly.

Minearbejderfagforbund anklager Bush for minesammenstyrtning
[Netavisen - link 09.01.06] Yelah (sv)
Kraftige besparelser på sikkerheden i USA's miner og undertrykkelse af minearbejderne har kostet menneskeliv.

     _________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder