Netavisens nyhedslinks uge 49
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

REdNEWS
Faglige nyheder - Se Labour Start
Nyheder om krig og fred - Se Antiwar
EU-Observer Press Review
Nyheder fra folkenes kamp:
Colombia - ANNCOL - Venezuela VHeadline.com - Filippinerne Bulatlat - Nordkorea KCNA - Cuba Granma
De arabisk lande: Al-Jazeera (eng) - al-jazeera-info - Irak: albasrah

Alle links åbner i selvstændigt vindue

WTO protest rally i Hong Kong
Netavisen - link 11.12.05] aljazeera (eng)
Demonstration med 3000 demonstrede ved WTO handelstopmødet i Hong Kong. Omkring 10.000 antiglobaliserings aktivister ventes til Hong Kong under topmødedagene for at protestere imod WTO og fattigdom.

Kina bekræfter at have skudt demonstranter
[Netavisen - link 11.12.05] Politiken
Vidner siger, at kinesisk politi dræbte op til 30 demonstranter. Myndighederne siger tre.

M16 og CIA sendte student fra London til Marokko for at torturere ham
[Netavisen - link 11.12.05] The Observer (eng)
En etioper der var bosat som student i London udtaler hans tilståelser om et al-Qaeda bombe plot skete på baggrund af tortur. Binyam Mohammed 27, siger han tilbragte næsten 3 år i CIA's netværk af "hemmelige fængsler". Fortælller at han var udsat for strappado og skåret med skapel på bryst og penis og at en CIA officer normalt foretog afhøringer.

EU havde skjulte aftaler med USA om CIA- flyvninger
[Netavisen - link 11.12.05] telegtraph.co.uk (eng)
EU tillod i al hemmelighed USA at transportere "kriminelle" i 2003 i henhold til ikke tidligere publicerede dokumenter. Aftalen direkte modsiger gentagne EU benægtelser om at kende nogesomhelst til USA's CIA flyvninger i Europa

Appeldomstol ser på Mumia Abu-Jamals sag
[Netavisen - link 11.12.05] Modkraft
En appeldomstol i USA har overraskende indvilliget i at se på en række klagepunkter i forbindelse med en 24 år gammel retssag mod den dødsdømte borgerretsaktivist Mumia Abu-Jamal. Hans advokat betegner det som det vigtigste gennembrud i flere år.

Arktiske folk vil have indsigt i klimaet
[Netavisen - link 11.12.05] Politiken
De mange oprindelige folk fra Arktis, inuit, samer, arktiske folk fra Rusland og arktiske indianere, der er med til klimakonfenrencen i Montreal, har overrakt en deklaration til deltagerne, fortæller Grønlands Radioavis.

Polen er i oprør over CIA-fængsel
[Netavisen - link 11.12.05] Politiken
Et mini-Guantánamo menes at have været indrettet i et eftertningscenter i en lille nordøstlig polsk landsby. Polske medier kræver svar.

Tyskland beskyldes for at have hjulpet CIA med kidnapning
[Netavisen - link 10.12.05] Politiken
En efterretningskilde påstår, at det amerikanske efterretningstjeneste fik kendskab til tysk-libaneser via Tyskland.

Politifolk vil blive retsforfulgt for drab på brasilianer
[Netavisen - link 09.12.05] Politiken
Den eller de London-politifolk, der var involveret i nedskydningen af en uskyldig 27-årig brasiliansk elektriker i juli, vil blive retsforfulgt, fastslår det uafhængige Politiklagenævn i Storbritannien.

Foreløbig ingen fælles arbejdstid i EU
[Netavisen - link 09.12.05] Politiken
EU-landenes forhandlinger om en fælles arbejdsuge på 48 timer er brudt sammen. En række lande anført af Storbritannien insisterer på at få lov til at opretholde en undtagelse fra den allerede eksisterende fælles regel om et loft på 48 timer. I dag arbejder fire millioner britiske lønmodtagere mere end 48 timer om ugen.

Mand dræbt i fly var ikke bevæbnet
[Netavisen - link 08.12.05] Politiken
Den 44-årige mand som blev skudt i et fly i Miami, havde ikke sprængstoffer i sin taske. Endnu et offer i "Krigen mod terror" hvor civile bliver udsat for "skyd først- spørg bagefter".

USA giver klimatopmøde den kolde skulder
[Netavisen - link 08.12.05] Politiken
USA vil ikke diskutere nogen form for fælles aftale om det globale klima efter 2012. Det gør USA's chefforhandler klart på FN's klimatopmøde i Canada.

USA soldater skød på læger mens de opererede i Falluja
[Netavisen - link 08.12.05] Brussel Tribunal (eng)
Den irakiske læge Salim Ismail fortæller at amerikanske soldater skød på patienter, læger og på civile der blot rørte på sig under amerikanernes massacre på Falluja sidste år. Også han bekræfter at der blev anvendt napalm.

Iraks olieindustri i krise
[Netavisen - link 08.12.05] uruknet.info (eng)
Iraks olieeksport faldt i november 2005 til sit laveste niveau i to år. Korruption og sabotage fra oprørernes side er årsag til denne nedgang. Den olieeksport der skulle finansiere USA's krigsførelse. Eksperter taler om at USA's militær strategi i den olie rige region imod sin hensigt snarere formindsker end forøger forsyningerne til verdensmarkedet.

Verbale tæv til USA fra Nobel-vinder
[Netavisen - link 07.12.05] Politiken
Forfatteren og Nobelprismodtageren Harold Pinter langer voldsomt ud mod USA i sin Nobel-forelæsning på Svenska Akademien i Stockholm.

Efter pres indfører USA forbud mod "grusom behandling af fanger"
[Netavisen - link 07.12.05] DR
USA's udenrigsminister, Condoleezza Rice. påstår nu at USA indfører verdensomspændende forbud mod at amerikansk personel udsætter fanger for "grusom behandling". Det nærmeste man kommer en indrømmelse af USA's anvendelse af tortur. Den nye officelle holdning sker efter pres fra Kongressen i USA og fra Europa.

USA: Base i Rumænien
[Netavisen - link 07.12.05] DR

USA's udenrigsminister, Condoleezza Rice, har i Rumænien underskrevet en historisk baseaftale. Hermed kan USA at oprette en ren amerikansk militærbase i Rumænien. Det bliver den første, som USA opretter i et tidligere Warszawa-pagt land.Ser det som et led i USA's strategiske kontrol over Mellemøsten og Centralasien.


CIA bliver sagsøgt for kidnapning af tysker

[Netavisen - link 07.12.05] Politiken
En amerikansk borgerretsgruppe ACLU vil nu trække CIA i retten for at have bortført en tysk statsborger til et hemmeligt fængsel i Afghanistan. Tyskeren kræver en halv million kroner i erstatning.
læs også
American Civil Liberties Union, ACLU's udtalelse

WHO: Klimaet truer allerede vores sundhed
[Netavisen - link 06.12.05] Politiken
Deri tales om klimaforandringer, som om de truer vores sundhed i fremtiden. Men faktisk koster de allerede i dag dødsfald, viser ny WHO-rapport. 180 lande er i øjeblikket samlet til klimatopmøde.

CIA-fængsler i Europa droppet?
[Netavisen - link 06.12.05] DR
USA har holdt al-Qaeda-mistænkte fanget i hemmelige CIA-fængsler i Europa, men kun frem til november, påstår den amerikanske tv-station ABC med forhenværende og nuværende CIA-agenter som kilder. De angivne hemmelige fængsler skulle nu være blevet lukket på grund af stor medieomtale.
Ifølge andre tidligere kilder er tortur, bl.a. med "vandkure" en integreret del af sådanne fængsler.

Sikker sejr til Chavez i Venezuela
[Netavisen - link 05.12.05] Modkraft
Valget i Venezuela blev en klar sejr til præsident Chavez' parti MVR der vandt 114 ud af 167 pladser i parlamentet, og resten af pladserne gik til partier, der støtter den revolutionære proces. Oppositionens boykot af valget for at miskreditere Chavez i udlandet, ser ud til at mislykkedes, idet internationale observatører har godkendt de demokratiske procedurer. Alberto Garrido, en skarp kritiker af regeringen, udtaler i New York Times, om oppositionens boykot at »Chavez ville have tilintetgjort dem (oppositionen, red.) alligevel«. Det havde meningsmålinger, også fra oppositionens private medier, tydeligt vist i ugerne op til valget.

CIA tortur i hemmelige fængsler
[Netavisen - link 05.12.05] Politiken
Ifølge en CIA-liste med 'forbedrede forhørsteknikker', der er blevet lækket, så anvender den amerikanske efterretningstjeneste tortur mod terrormistænkte.

Østarbejdere: EU's nye livegenskab
[Netavisen - link 05.12.05] Flamman (sv)
Unionens østudvidelse har som ventet bragt et stigende antal sager om østeuropæiske arbejdere i mere eller mindre feudale, røverkapitalistiske forhold i Vesteuropa, herunder Norden.

Fra Guernica til Falluja
[Netavisen - link 05.12.05] Klassekampen (no)
Et år efter den amerikanske besættelsesmagts slagt på den irakiske storby Falluja begynder fakta om slagteriets fascistiske, folkemorderiske karakter langsomt at trænge ud også til den borgerlige presse.

____________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder